Mattioli, Pietro Andrea: Theatrvm Botanicvm, Das ist: Neu Vollkommenes Kräuter-Buch (Übers. Theodor Zwinger). Basel, 1690.Von den Kräuteren. [Spaltenumbruch]
farben vermengt. Er thut sich gegen demHertzen zusammen/ wie die junge Cappis- häuptlein/ dahero man ihne Köpffel-lattich/ und grossen oder weissen Lattich nennet. Sein samen wird schwartz. Dieser wächßt auch mit rothen blättern/ und wird von Elsholzio braune oder Spanische Kopff-La- ctucke/ Lactuca capitata spadicea, genennet. 9. Der schöne krause Lattich/ Lactuca 10. Der viel-köpffige Lattich/ so auff ei- Betreffend die Pflantzung des Lattichs Eigenschafft. Der Lattich ist kalt und feucht im dritten Gebrauch. Entzündetgeblüt/ durst/ hitzi- ge gallen/ mangel/ der milch bey den Säugam- men/ viel wachen/ unlust zum essen. Der Lattich/ sonderlich der krause und Johann von Beverwick/ in seinem Schatz Der Lattich erweicht den Stullgang/Verstopf- Der rohe und gesottene Lattich/ wird von Welche ein blödes/ duncke es Gesicht/ Der Lattich dämpffet die böse Gelüst/ und Plinius lib. 19. natural. histor. cap. 8. schreibt/ So man under den Lattich-safft ein we- Wenn ein Pferd groß Kopffweh oder Man destilliert auch ein wasser auß demFieber/ hi- das
Von den Kraͤuteren. [Spaltenumbruch]
farben vermengt. Er thut ſich gegen demHertzen zuſammen/ wie die junge Cappis- haͤuptlein/ dahero man ihne Koͤpffel-lattich/ und groſſen oder weiſſen Lattich nennet. Sein ſamen wird ſchwartz. Dieſer waͤchßt auch mit rothen blaͤttern/ und wird von Elsholzio braune oder Spaniſche Kopff-La- ctucke/ Lactuca capitata ſpadicea, genennet. 9. Der ſchoͤne krauſe Lattich/ Lactuca 10. Der viel-koͤpffige Lattich/ ſo auff ei- Betreffend die Pflantzung des Lattichs Eigenſchafft. Der Lattich iſt kalt und feucht im dritten Gebrauch. Entzuͤndetgebluͤt/ durſt/ hitzi- ge gallen/ mangel/ der milch bey den Saͤugam- men/ viel wachen/ unluſt zum eſſen. Der Lattich/ ſonderlich der krauſe und Johann von Beverwick/ in ſeinem Schatz Der Lattich erweicht den Stullgang/Verſtopf- Der rohe und geſottene Lattich/ wird von Welche ein bloͤdes/ duncke es Geſicht/ Der Lattich daͤmpffet die boͤſe Geluͤſt/ und Plinius lib. 19. natural. hiſtor. cap. 8. ſchreibt/ So man under den Lattich-ſafft ein we- Wenn ein Pferd groß Kopffweh oder Man deſtilliert auch ein waſſer auß demFieber/ hi- das
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Von den Kraͤuteren.
farben vermengt. Er thut ſich gegen dem
Hertzen zuſammen/ wie die junge Cappis-
haͤuptlein/ dahero man ihne Koͤpffel-lattich/
und groſſen oder weiſſen Lattich nennet.
Sein ſamen wird ſchwartz. Dieſer waͤchßt
auch mit rothen blaͤttern/ und wird von
Elsholzio braune oder Spaniſche Kopff-La-
ctucke/ Lactuca capitata ſpadicea, genennet.
9. Der ſchoͤne krauſe Lattich/ Lactuca
criſpa, C. B. Park. Criſpa laciniata, J. B. hat
gefaltene/ runtzlichte/ und zuſammen-ge-
drungene krauſe blaͤtter. Sein ſtengel iſt
hoch/ ringsumb mit vielen neben-zincklein
beſetzt/ welche am gipffel gefuͤllte gelbe bluͤm-
lein tragen/ die werden auch zu einer grauen
Wollen/ und fliegt alßdenn der haarig
ſchwartz-gruͤne ſamen davon.
10. Der viel-koͤpffige Lattich/ ſo auff ei-
nem ſtiel zwey/ drey biß vier Koͤpffe traͤgt;
Lactuca prolifera, polycephalos.
Betreffend die Pflantzung des Lattichs
ins gemein/ ſo ſaͤet man deſſelben ſamen
ſehr fruͤhzeitig/ damit man bald davon Sa-
lat gewinne. Man ſaͤet ſie aber anfangs
dichte/ und verziehet nachgehends die pflaͤntz-
ling/ biß ſie gantz erduͤnneret. Der Koͤpf-
fel-lattich aber muß in wolgemiſtet erdreich
etwas weit von einander/ und zwar umb
den Vollmond/ geſaͤet werden/ ſo ſchlieſſen
die koͤpffe beſſer zuſammen. Wenn es duͤrꝛ
und trocken wetter/ muß die begieſſung nicht
underlaſſen werden/ ſonſt ſchieſſen die Pflan-
tzen zu geſchwind in ſamen. Der rechte
Koͤpffel-lattich ſchlieſſet von ſich ſelbſt; der
Capuciner- und Endivien-lattich aber wol-
len/ und zwar bey warmem Sonnenſchein/
zuſammengebunden ſeyn/ ſo werden ſie in-
wendig ſchoͤn weiß; ja wenn man einige ge-
ſchwind weiß haben wil/ ſo beſtuͤlpet man
jede pflantze mit einem erdenen topff/ und
warmen miſt daruͤber. Den ſamen ſoll man
ſamlen/ wenn die helffte der blumen verbluͤ-
het hat; alßdenn ſchneidet man die ſtiele ent-
zwey/ laͤßt ſie an einem Gelaͤnder oder Lan-
der vollend zeitigen/ und etwan zehen oder
zwoͤlff tag trucknen. Demnach reibet man
den ſamen mit den haͤnden auß/ ſaͤubert ihn/
und verwahret jede art abſonderlich.
Eigenſchafft.
Der Lattich iſt kalt und feucht im dritten
grad: und weilen er ein fluͤchtiges/ nitroſi-
ſches miltes ſaltz in ſeinem haͤuffigen waͤſſe-
rigen ſafft hat/ gibt er den Saͤugenden/ in
der Speiſe genoſſen/ viel milch/ kuͤhlet wol/
erweckt gelinden Schlaff/ und iſt denen ein
nutzliche ſpeiſe oder artzney/ welche ein hitzi-
ge Leber/ oder ſcharffe leicht auffwallende
Gallen haben.
Gebrauch.
Der Lattich/ ſonderlich der krauſe und
zarte/ iſt dem Magen bequem/ kuͤhlet das
entzuͤndete Gebluͤt/ loͤſchet den Durſt und
hitzige Gallen/ mehret die milch bey den
Saͤugammen/ bringet Schlaff und Luſt
zum eſſen/ mit Baum-oͤl/ Eßig und Saltz
bereitet. Dieſer Salat wird bey unſeren
zeiten im anfang des Nacht-eſſens genoſſen/
es haben ihn aber die Alten zu end der Mahl-
zeit gebraucht.
Johann von Beverwick/ in ſeinem Schatz
der Geſundheit im 3. Buch am 3. Cap. ſchrei-
bet: Die Alten haben gar maͤßig gelebt/
und den Lattich nicht auß luſt geeſſen/ ſon-
dern nur darumb/ daß ſie beſſer ſchlaffen
koͤnnten/ dahero man ihne billich erſt zu en-
de der mahlzeit auffgeſetzet/ wenn es bald
zeit geweſen/ zu bette zu gehen. Hernach
aber hat man ihn zu anfang der mahlzeit
auffgetragen/ damit er einen luſt zum eſſen
erweckte. Sonſten kan er auch die truncken-
heit/ wenn er zu letſt genoſſen wird/ umb
etwas verhuͤten/ weil der Lattich verhindert/
daß die Daͤmpffe/ welche das unmaͤßige
Wein-trincken verurſachet/ nicht ſo leicht-
lich auffſteigen/ und das Gehirn einnehmen
koͤnnen.
Der Lattich erweicht den Stullgang/
fuͤrnehmlich ſo man ihne mit Fleiſch-bruͤhen
kocht/ derohalben denn auch die Alten jeder-
zeit fuͤr das erſte ein Muͤßlein von Lattich be-
reitet/ bey den mahlzeiten auffgetragen ha-
ben.
Verſtopf-
ſung des
Leibs.
Der rohe und geſottene Lattich/ wird von
Galeno Lib. 2. de Alimentor. Facultat. Cap. 40.
ſehr geprieſen. Er meldet/ daß von allen
Eß-kraͤutern keines ſeye/ welches dem Leib
beſſere nahrung und gebluͤt mittheile/ als
eben der Lattich/ welcher ihme in ſeiner ju-
gend und alter gar wol bekommen/ die hi-
tzige Magen-gallen vertrieben/ und einen
ſanfften Schlaff verurſacht habe.
Gallen im
Magen.
Welche ein bloͤdes/ duncke es Geſicht/
oder ein ſchweren Athem haben/ und blut
ſpeyen/ oder denen der Magen erkaltet/ und
die viel ſchleim im Leib haben/ die ſollen ſich
des Lattichs enthalten.
Der Lattich daͤmpffet die boͤſe Geluͤſt/ und
ſo man ihne zu viel brauchet/ ſchwaͤchet er
die eheliche Werck/ darumb er auch in Grie-
chiſcher ſprach _, genennet wird: Da-
her die alten Heyden gedichtet/ daß die Goͤt-
tin Venus den Adonidem, nachdem er Lattich
genoſſen/ und von einem wilden Schwein
gefreſſen worden/ under den Lattich begra-
ben habe: mit welcher Fabel ſie haben an-
deuten wollen/ daß die zu Ehelichem Bey-
ſchlaff untuͤchtig gemacht werden/ welche zu
viel Lattich eſſen.
Boͤſe ge-
luͤſt.
Plinius lib. 19. natural. hiſtor. cap. 8. ſchreibt/
daß der Kaͤyſer Auguſtus durch fuͤrſichtig-
keit ſeines Medici, Antonii Muſæ, ſeye mit
dem gebrauch des Lattichs/ von gefaͤhrlichen
Schwachheiten erꝛettet worden.
So man under den Lattich-ſafft ein we-
nig Campffer vermiſcht/ und die Gemaͤcht
mit anſchmiert/ ſtellet es den fluß des na-
tuͤrlichen ſamens.
Samen-
fluß.
Wenn ein Pferd groß Kopffweh oder
Hirnwuͤtigkeit hat/ welches zu erkennen/ ſo
es die Ohren lampen oder hangen laͤßt/
und ihme ſtaͤts waſſer auß den Ohrentrieft:
So nim Lattich-blaͤtter vier handvoll/ Ep-
pich 2. handvoll/ Kleyen 4. handvoll/ friſch
Gerſtenſtroh 6. handvoll/ dieſes ſoll man
groblicht zerhacken/ under einander men-
gen/ und dem Pferd offtermals eine hand-
voll mit dem Futter zu eſſen geben.
Kopffwehe
oder Hirn-
wuͤtigkeit
der Pfer-
den.
Man deſtilliert auch ein waſſer auß dem
Lattichkraut/ welches nutzlich gebraucht
wird in allerley Fiebern und hitzigen Kranck-
heiten/ es daͤmpffet die ſcharffe Gall/ loͤſchet
das
Fieber/ hi-
tzige krank-
heiten/ jaſt
der ſcharf-
fen gallen/
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