Mattioli, Pietro Andrea: Theatrvm Botanicvm, Das ist: Neu Vollkommenes Kräuter-Buch (Übers. Theodor Zwinger). Basel, 1690.Von den Kräuteren. [Spaltenumbruch]
feuchtet und naß wird/ so ist grosse gefahr/daß es nicht faulet/ und schwartz wird/ wel- ches offt in einer Nacht geschihet. Wenn a- ber das Kraut von der überflüssigen feuch- tigkeit befreyet/ so wird es durch die hand- mühlen gestampfet und gequetschet/ hernach zu einem runden hauffen geballet/ und oben auff gedeckt/ damit es vor dem Regen sicher seye/ an die seiten aber werden Lufft- röhr gesetzet/ damit der lufft wol durchzie- hen/ und die feuchtigkeit des Krauts weiters außtreiben möge. Nach dem ballet man das Kraut zu kleinern kugeln/ welche so fort auf strohene Horden geleget/ und ferners auß- getrucknet werden/ damit sie ja in keine schädliche fäulung gerahten. Die kugeln o- der ballen dieses Krauts werden von den Bauren Schockweiß den Färberen ver- kaufft; wenn sie denn also auff dillenboden gehäufft werden/ so erwarmen sie allge- mach/ und lassen das flüchtige alkalische sältz von sich auß/ und zwar umb so viel e- hender/ wenn der lufft wärmer/ und der hauf- fe grösser. Von diesem flüchtigen saltzgeist werden alle wänd des Gemachs angefeuch- tet/ und von dem starcken geruch das gantze Hauß angefüllet. Endlich wird durch zu- gegossenes wasser die hitz in den ballen ver- grösseret/ biß daß alles nicht eben zu aschen/ wie etliche meinen/ sonderen zu einem grob- lichten pulver verwandelt/ und also von den Färberen zu nutz gezogen wird. Jn Engelland wird das Kraut/ so bald es Nach erster einsamlung/ wird es wider Auff die Felder aber/ da der Wäyd ein Eigenschafft. Der zahme Weyd ist bitter und zieht Gebrauch. Es wird der Weyd mehr zum Tuchfär- Gleichwol kan man darauß den flüchti- Vermittelst des Feurs wird die destilla-Destillatio Dieser Spiritus auff 8. biß 12. oder mehrUnreinig- Wenn man von diesem Spiritu oder geistMandeln- CAP. L l l
Von den Kraͤuteren. [Spaltenumbruch]
feuchtet und naß wird/ ſo iſt groſſe gefahr/daß es nicht faulet/ und ſchwartz wird/ wel- ches offt in einer Nacht geſchihet. Wenn a- ber das Kraut von der uͤberfluͤſſigen feuch- tigkeit befreyet/ ſo wird es durch die hand- muͤhlen geſtampfet und gequetſchet/ hernach zu einem runden hauffen geballet/ und oben auff gedeckt/ damit es vor dem Regen ſicher ſeye/ an die ſeiten aber werden Lufft- roͤhr geſetzet/ damit der lufft wol durchzie- hen/ und die feuchtigkeit des Krauts weiters außtreiben moͤge. Nach dem ballet man das Kraut zu kleinern kugeln/ welche ſo fort auf ſtrohene Horden geleget/ und ferners auß- getrucknet werden/ damit ſie ja in keine ſchaͤdliche faͤulung gerahten. Die kugeln o- der ballen dieſes Krauts werden von den Bauren Schockweiß den Faͤrberen ver- kaufft; wenn ſie denn alſo auff dillenboden gehaͤufft werden/ ſo erwarmen ſie allge- mach/ und laſſen das fluͤchtige alkaliſche ſaͤltz von ſich auß/ und zwar umb ſo viel e- hender/ wenn der lufft waͤrmer/ und der hauf- fe groͤſſer. Von dieſem fluͤchtigen ſaltzgeiſt werden alle waͤnd des Gemachs angefeuch- tet/ und von dem ſtarcken geruch das gantze Hauß angefuͤllet. Endlich wird durch zu- gegoſſenes waſſer die hitz in den ballen ver- groͤſſeret/ biß daß alles nicht eben zu aſchen/ wie etliche meinen/ ſonderen zu einem grob- lichten pulver verwandelt/ und alſo von den Faͤrberen zu nutz gezogen wird. Jn Engelland wird das Kraut/ ſo bald es Nach erſter einſamlung/ wird es wider Auff die Felder aber/ da der Waͤyd ein Eigenſchafft. Der zahme Weyd iſt bitter und zieht Gebrauch. Es wird der Weyd mehr zum Tuchfaͤr- Gleichwol kan man darauß den fluͤchti- Vermittelſt des Feurs wird die deſtilla-Deſtillatio Dieſer Spiritus auff 8. biß 12. oder mehrUnreinig- Wenn man von dieſem Spiritu oder geiſtMandeln- CAP. L l l
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Von den Kraͤuteren.
feuchtet und naß wird/ ſo iſt groſſe gefahr/
daß es nicht faulet/ und ſchwartz wird/ wel-
ches offt in einer Nacht geſchihet. Wenn a-
ber das Kraut von der uͤberfluͤſſigen feuch-
tigkeit befreyet/ ſo wird es durch die hand-
muͤhlen geſtampfet und gequetſchet/ hernach
zu einem runden hauffen geballet/ und
oben auff gedeckt/ damit es vor dem Regen
ſicher ſeye/ an die ſeiten aber werden Lufft-
roͤhr geſetzet/ damit der lufft wol durchzie-
hen/ und die feuchtigkeit des Krauts weiters
außtreiben moͤge. Nach dem ballet man das
Kraut zu kleinern kugeln/ welche ſo fort auf
ſtrohene Horden geleget/ und ferners auß-
getrucknet werden/ damit ſie ja in keine
ſchaͤdliche faͤulung gerahten. Die kugeln o-
der ballen dieſes Krauts werden von den
Bauren Schockweiß den Faͤrberen ver-
kaufft; wenn ſie denn alſo auff dillenboden
gehaͤufft werden/ ſo erwarmen ſie allge-
mach/ und laſſen das fluͤchtige alkaliſche
ſaͤltz von ſich auß/ und zwar umb ſo viel e-
hender/ wenn der lufft waͤrmer/ und der hauf-
fe groͤſſer. Von dieſem fluͤchtigen ſaltzgeiſt
werden alle waͤnd des Gemachs angefeuch-
tet/ und von dem ſtarcken geruch das gantze
Hauß angefuͤllet. Endlich wird durch zu-
gegoſſenes waſſer die hitz in den ballen ver-
groͤſſeret/ biß daß alles nicht eben zu aſchen/
wie etliche meinen/ ſonderen zu einem grob-
lichten pulver verwandelt/ und alſo von den
Faͤrberen zu nutz gezogen wird.
Jn Engelland wird das Kraut/ ſo bald es
abgeſchnitten worden/ in die Muͤhl ge-
bracht/ und ſo lang geſtampfft/ biß man es
ballen kan. Wenn es nun geballet iſt/ ſo
wird es gantz außgetrucknet/ hernach wider
in die Muͤhle getragen/ und zu reinem pul-
ver gemahlen; dieß pulver wird demnach
auff einer ebnen herde zu hauffen geſtrewet/
und mit haͤuffigem waſſer begoſſen/ biß es
in ein waͤrme gerathet/ daͤmpffet/ und voll-
kom̃en zu der Faͤrber-Arbeit tauglich wird.
Man laͤßt es aber alſo etliche wochen lang
ligen/ biß es nach und nach maceriert/ und
die waͤſſerichte feuchtigkeit davon außge-
daͤmpffet. Damit aber die hitz nicht allzu
ſtarck werde/ ſo ruͤhret man es taͤglich drey
oder vier wochen lang fleiſſig umb. Bey
dem trucknen bekompt es einen grawlichten
ſchimmel/ welcher aber wider vergehet/ ehe
es vollkommen bereitet wird. Da es aber
bereitet/ fuͤllet man ſaͤcke damit an/ und
verkaufft es alſo. Gibt eine weit beſſere und
beſtaͤndigere blawe farb/ als der Orientali-
ſche Jndigo, welcher auß dem ſafft dieſes
Krauts mit Kalck angemacht ſeyn ſoll.
Nach erſter einſamlung/ wird es wider
friſch geſaͤet/ und bey 6. wochen hernach zum
andern mahl eingeerndet. Darauff man es
annoch einmahl ſaͤet/ und alſo umb Herbſt-
zeit zum dritten mahl kan geſchnitten wer-
den. Dieſes letzſte aber komt an guͤte den vo-
rigen nicht bey; offt muß es auch wol den
Winter durch ſtehen bleiben/ wenn er zu
fruͤh anfaͤngt/ und erſt den kuͤnfftigen Fruͤh-
ling geſchnitten und eingeſamlet werden.
Auff die Felder aber/ da der Waͤyd ein
Jahr gewachſen/ wird das andre Jahr Ger-
ſten geſaͤet und geflantzet.
Eigenſchafft.
Der zahme Weyd iſt bitter und zieht
zuſammen/ derhalben er ſehr troͤcknet/ doch
iſt er nicht ſo ſcharff wie der wilde/ welcher
hefftiger waͤrmet als der zahme: Es findet
ſich in allem zimlich viel fluͤchtigen alcali-
ſchen ſaltzes/ wovon die Eigenſchafft entſte-
het/ das gebluͤt von aller Scharbockiſchen
unreinigkeit zu ſaͤuberen/ innerliche ver-
ſtopffungen der Leber/ des Miltzes/ und
Faulfleiſches zu eroͤffnen/ ſchleim und ſand
der Nieren zu treiben/ auch die monatliche
reinigung der Weiberen zu befoͤrderen.
Gebrauch.
Es wird der Weyd mehr zum Tuchfaͤr-
ben/ alß zu der Artzney gebraucht.
Gleichwol kan man darauß den fluͤchti-
gen Geiſt/ oder das fluͤchtige ſaltz auff zwey
wege bekom̃en/ eins theils ohne Feur/ an-
ders theils aber durch das Feur. Ohne Feur
kan man es haben/ wenn man uͤber die auff
obbeſchriebene weiſe zubereitete ballen oder
kugeln deß Krauts/ da ſie in vollem jaſt ſind/
und uͤber ſich daͤmpffen/ einen ſonderbahr
dazu bereiteten erdenen deckel ſetzet/ und o-
ben/ auff den offenen halß des deckels ein
glaͤſernen Helm applicieret/ auch dem ſchna-
del des Helms ein weit glaß oder recipien-
ten fuͤrleget/ ſo wird der mit fluͤchtigem ſaltz
angefuͤllte Spiritus in den recipienten orden-
lich uͤberſteigen/ welchen man hernach recti-
ficieren kan.
Fluͤchtiger
ſaltzgeiſt.
Deſtillatio
ſpiritûs &
ſalis vola-
tilis abs-
que igne.
Vermittelſt des Feurs wird die deſtilla-
tion auff folgende weiß angeſtellt: Nemt
des auff obbedeutete manier zubereiteten
Weydes/ wie ſie fuͤr die Faͤrber accom̃o-
diert wird/ nach belieben/ zwey pfund/ thut
ihn in ein glaͤſerne retorten/ ſetzt ihn in die
ſandcapellen/ legt ein guten recipienten fuͤr/
verlutiert die fugen wol/ macht allgemach
Feur under/ regiert es durch ſeine grad/ ſo
wird erſtlich ein waſſer oder phlegma, dem-
nach der Spiritus wie ein Nebel/ ſamt dem
fluͤchtigen ſaltz/ und endlich ein wenig gelb-
lichtes ſtinckendes oͤl uͤberſteigen. Den fluͤch-
tigen urinoſiſchen/ von dem oͤl geſoͤnderten
liquorem, kan man ſamt dem/ was annoch
mit Branntenwein auß dem recipienten
außgewaſchen worden/ rectificieren/ entwe-
der fuͤr ſich ſelbſten/ oder mit zumiſchung
purificierter geſiebter Aſchen/ ſo wird man
einen ſehr fluͤchtigen/ reinen/ mit fluͤchti-
gem ſaltz wol begabten Spiritum bekommen/
welchen man in wolvermachten glaͤſeren
auffheben muß.
Deſtillatio
cum igne.
Dieſer Spiritus auff 8. biß 12. oder mehr
tropffen offt in Borꝛetſch-waſſer eingenom-
men/ treibt alle Unreinigkeit durch den
Schweiß/ reiniget die Nieren von allem
ſand und ſchleim/ ſaͤuberet das gebluͤt von
allem Scharbockiſchen ſaltz/ milteret auch
die Podagriſchen Glaͤich-ſchmertzen; und
bringt den Jungfrawen und Weiberen ihr
verſteckte reinigung wider.
Unreinig-
keit des ge-
bluͤts.
Schleim
und ſand
der nieren.
Scharbock
Podagra.
Verſteckte
monat-
blum.
Wenn man von dieſem Spiritu oder geiſt
under die Gurgelwaſſer miſchet/ und damit
offt warm gurgelet/ ſo nimmet er die ge-
ſchwulſt der Mandeln und Zaͤpfleins/ ſamt
der entzuͤndung des Halſes verwunderlich
hinweg.
Mandeln-
und zaͤpf-
ſlein-ge-
ſchwulſt/
Halßent-
zuͤndung.
CAP.
L l l
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Zitationshilfe: | Mattioli, Pietro Andrea: Theatrvm Botanicvm, Das ist: Neu Vollkommenes Kräuter-Buch (Übers. Theodor Zwinger). Basel, 1690, S. 449. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/zwinger_theatrum_1690/465>, abgerufen am 22.07.2024. |