Anmelden (DTAQ) DWDS     dlexDB     CLARIN-D

Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

Bild:
<< vorherige Seite

Erster theil
Violen auch geben/ wasser gemacht habe/ ja solchewasser auch zu
andern essen für sonst gesotten wasser gebraucht. Etwan Körb-
linkraut vnd Majoran/ besonder wo etwan durch Aderbrechen/ od'
andern sachen/ geronnen blut besorgt wird/ Wo dann kranckheiten/
als im Schlag/ Gicht vnd andern solchen sachen/ da hab ich auch
die wasser/ so man zum stärcken od' sonst für eine jede seuche braucht/
genommen: als/ gut Zimetwasser/ Koppen vnd schwartze Hännen/
vnd alle hertz vnnd hirnstärckende wasser gebraucht/ wie man auch
eins von Turteltauben distilirt/ vnd andere mehr/ die zum Paralysi
dienstlich seyn. Weil nun auch solche leut jung vnd alt gemeinig-
lich nicht können essen/ so hab ich alles essen/ was jhnen gebüret/ be-
reit/ daß mans trincken kan/ vnd durch röhrlein eingossen/ oder wie
ein zart kinderbreilein mit einer federn oder fingern eingestrichen.
Also hab ich offt gemeldet/ daß ich die trinckwasser brauch/ in hitzt-
gen sachen kühlende/ in kalten wärmende/ in verstopffung weichen-
de/ im durchbruch stärckende vnd stopffende/ gebrant Quittenwas-
ser dienet wol zu magenstärckung: Also/ wo man zu vil verstopfft/
oder zu vil durchbrüchig.

Ein gut kinderessen von Mandeln.

NJm ein vierling klein gestossene Mandeln/ welche weiß brot
in Erbesbrü/ rührs wol vntereinander/ zeugs oder machs
an mit Zimet/ Zucker vnnd Weinbeer/ bachs wie du weist:
Wenn es gebachen/ nims herauß/ schneids inn der runde/ mach ein
gute dicke Mandelmilch/ nach gelegenheit/ zuckers wenn du wilt/
Rosenwasser/ wenig saltz/ geuß darüber/ wiltus aber warm geben/
so schüts in heiß schmaltz/ laß siedend werden/ geuß darüber.

Eine Nunne zumachen.

KLopff Eyer/ so vil dir gefelt/ zehen Eyer geben eine zimliche/
du kanst für einen krancken mit drey Eyern eine machen. Set-
he die Eyer durch ein sethepfann/ saffers zimlich/ saltz es recht/
thu ein löffelvoll zwey mind' oder mehr/ nach dem du Eyer hast mit
Fleischbrüh oder Rosenwasser darein/ damit sie nicht zu hart werde/

thu

Erſter theil
Violen auch geben/ waſſer gemacht habe/ ja ſolchewaſſer auch zu
andern eſſen fuͤr ſonſt geſotten waſſer gebraucht. Etwan Koͤrb-
linkraut vnd Majoran/ beſonder wo etwan durch Aderbrechen/ od’
andern ſachen/ geronnen blut beſorgt wird/ Wo dañ kranckheiten/
als im Schlag/ Gicht vnd andern ſolchen ſachen/ da hab ich auch
die waſſer/ ſo man zum ſtaͤrcken od’ ſonſt fuͤr eine jede ſeuche braucht/
genommen: als/ gut Zimetwaſſer/ Koppen vnd ſchwartze Haͤnnen/
vnd alle hertz vnnd hirnſtaͤrckende waſſer gebraucht/ wie man auch
eins von Turteltauben diſtilirt/ vnd andere mehr/ die zum Paralyſi
dienſtlich ſeyn. Weil nun auch ſolche leut jung vnd alt gemeinig-
lich nicht koͤnnen eſſen/ ſo hab ich alles eſſen/ was jhnen gebuͤret/ be-
reit/ daß mans trincken kan/ vnd durch roͤhrlein eingoſſen/ oder wie
ein zart kinderbreilein mit einer federn oder fingern eingeſtrichen.
Alſo hab ich offt gemeldet/ daß ich die trinckwaſſer brauch/ in hitzt-
gen ſachen kuͤhlende/ in kalten waͤrmende/ in verſtopffung weichen-
de/ im durchbruch ſtaͤrckende vnd ſtopffende/ gebrant Quittenwaſ-
ſer dienet wol zu magenſtaͤrckung: Alſo/ wo man zu vil verſtopfft/
oder zu vil durchbruͤchig.

Ein gut kindereſſen von Mandeln.

NJm ein vierling klein geſtoſſene Mandeln/ welche weiß brot
in Erbesbruͤ/ ruͤhrs wol vntereinander/ zeugs oder machs
an mit Zimet/ Zucker vnnd Weinbeer/ bachs wie du weiſt:
Wenn es gebachen/ nims herauß/ ſchneids inn der runde/ mach ein
gute dicke Mandelmilch/ nach gelegenheit/ zuckers wenn du wilt/
Roſenwaſſer/ wenig ſaltz/ geuß daruͤber/ wiltus aber warm geben/
ſo ſchuͤts in heiß ſchmaltz/ laß ſiedend werden/ geuß daruͤber.

Eine Nunne zumachen.

KLopff Eyer/ ſo vil dir gefelt/ zehen Eyer geben eine zimliche/
du kanſt fuͤr einen krancken mit drey Eyern eine machẽ. Set-
he die Eyer durch ein ſethepfann/ ſaffers zimlich/ ſaltz es recht/
thu ein loͤffelvoll zwey mind’ oder mehr/ nach dem du Eyer haſt mit
Fleiſchbruͤh oder Roſenwaſſer darein/ damit ſie nicht zu haꝛt werde/

thu
<TEI>
  <text>
    <body>
      <div n="1">
        <div n="2">
          <div n="3">
            <p><pb facs="#f0098" n="86"/><fw place="top" type="header"><hi rendition="#b">Er&#x017F;ter theil</hi></fw><lb/>
Violen auch geben/ wa&#x017F;&#x017F;er gemacht habe/ ja &#x017F;olchewa&#x017F;&#x017F;er auch zu<lb/>
andern e&#x017F;&#x017F;en fu&#x0364;r &#x017F;on&#x017F;t ge&#x017F;otten wa&#x017F;&#x017F;er gebraucht. Etwan Ko&#x0364;rb-<lb/>
linkraut vnd Majoran/ be&#x017F;onder wo etwan durch Aderbrechen/ od&#x2019;<lb/>
andern &#x017F;achen/ geronnen blut be&#x017F;orgt wird/ Wo dan&#x0303; kranckheiten/<lb/>
als im Schlag/ Gicht vnd andern &#x017F;olchen &#x017F;achen/ da hab ich auch<lb/>
die wa&#x017F;&#x017F;er/ &#x017F;o man zum &#x017F;ta&#x0364;rcken od&#x2019; &#x017F;on&#x017F;t fu&#x0364;r eine jede &#x017F;euche braucht/<lb/>
genommen: als/ gut Zimetwa&#x017F;&#x017F;er/ Koppen vnd &#x017F;chwartze Ha&#x0364;nnen/<lb/>
vnd alle hertz vnnd hirn&#x017F;ta&#x0364;rckende wa&#x017F;&#x017F;er gebraucht/ wie man auch<lb/>
eins von Turteltauben di&#x017F;tilirt/ vnd andere mehr/ die zum Paraly&#x017F;i<lb/>
dien&#x017F;tlich &#x017F;eyn. Weil nun auch &#x017F;olche leut jung vnd alt gemeinig-<lb/>
lich nicht ko&#x0364;nnen e&#x017F;&#x017F;en/ &#x017F;o hab ich alles e&#x017F;&#x017F;en/ was jhnen gebu&#x0364;ret/ be-<lb/>
reit/ daß mans trincken kan/ vnd durch ro&#x0364;hrlein eingo&#x017F;&#x017F;en/ oder wie<lb/>
ein zart kinderbreilein mit einer federn oder fingern einge&#x017F;trichen.<lb/>
Al&#x017F;o hab ich offt gemeldet/ daß ich die trinckwa&#x017F;&#x017F;er brauch/ in hitzt-<lb/>
gen &#x017F;achen ku&#x0364;hlende/ in kalten wa&#x0364;rmende/ in ver&#x017F;topffung weichen-<lb/>
de/ im durchbruch &#x017F;ta&#x0364;rckende vnd &#x017F;topffende/ gebrant Quittenwa&#x017F;-<lb/>
&#x017F;er dienet wol zu magen&#x017F;ta&#x0364;rckung: Al&#x017F;o/ wo man zu vil ver&#x017F;topfft/<lb/>
oder zu vil durchbru&#x0364;chig.</p>
          </div><lb/>
          <div n="3">
            <head> <hi rendition="#b">Ein gut kindere&#x017F;&#x017F;en von Mandeln.</hi> </head><lb/>
            <p><hi rendition="#in">N</hi>Jm ein vierling klein ge&#x017F;to&#x017F;&#x017F;ene Mandeln/ welche weiß brot<lb/>
in Erbesbru&#x0364;/ ru&#x0364;hrs wol vntereinander/ zeugs oder machs<lb/>
an mit Zimet/ Zucker vnnd Weinbeer/ bachs wie du wei&#x017F;t:<lb/>
Wenn es gebachen/ nims herauß/ &#x017F;chneids inn der runde/ mach ein<lb/>
gute dicke Mandelmilch/ nach gelegenheit/ zuckers wenn du wilt/<lb/>
Ro&#x017F;enwa&#x017F;&#x017F;er/ wenig &#x017F;altz/ geuß daru&#x0364;ber/ wiltus aber warm geben/<lb/>
&#x017F;o &#x017F;chu&#x0364;ts in heiß &#x017F;chmaltz/ laß &#x017F;iedend werden/ geuß daru&#x0364;ber.</p>
          </div><lb/>
          <div n="3">
            <head> <hi rendition="#b">Eine Nunne zumachen.</hi> </head><lb/>
            <p><hi rendition="#in">K</hi>Lopff Eyer/ &#x017F;o vil dir gefelt/ zehen Eyer geben eine zimliche/<lb/>
du kan&#x017F;t fu&#x0364;r einen krancken mit drey Eyern eine mache&#x0303;. Set-<lb/>
he die Eyer durch ein &#x017F;ethepfann/ &#x017F;affers zimlich/ &#x017F;altz es recht/<lb/>
thu ein lo&#x0364;ffelvoll zwey mind&#x2019; oder mehr/ nach dem du Eyer ha&#x017F;t mit<lb/>
Flei&#x017F;chbru&#x0364;h oder Ro&#x017F;enwa&#x017F;&#x017F;er darein/ damit &#x017F;ie nicht zu ha&#xA75B;t werde/<lb/>
<fw place="bottom" type="catch">thu</fw><lb/></p>
          </div>
        </div>
      </div>
    </body>
  </text>
</TEI>
[86/0098] Erſter theil Violen auch geben/ waſſer gemacht habe/ ja ſolchewaſſer auch zu andern eſſen fuͤr ſonſt geſotten waſſer gebraucht. Etwan Koͤrb- linkraut vnd Majoran/ beſonder wo etwan durch Aderbrechen/ od’ andern ſachen/ geronnen blut beſorgt wird/ Wo dañ kranckheiten/ als im Schlag/ Gicht vnd andern ſolchen ſachen/ da hab ich auch die waſſer/ ſo man zum ſtaͤrcken od’ ſonſt fuͤr eine jede ſeuche braucht/ genommen: als/ gut Zimetwaſſer/ Koppen vnd ſchwartze Haͤnnen/ vnd alle hertz vnnd hirnſtaͤrckende waſſer gebraucht/ wie man auch eins von Turteltauben diſtilirt/ vnd andere mehr/ die zum Paralyſi dienſtlich ſeyn. Weil nun auch ſolche leut jung vnd alt gemeinig- lich nicht koͤnnen eſſen/ ſo hab ich alles eſſen/ was jhnen gebuͤret/ be- reit/ daß mans trincken kan/ vnd durch roͤhrlein eingoſſen/ oder wie ein zart kinderbreilein mit einer federn oder fingern eingeſtrichen. Alſo hab ich offt gemeldet/ daß ich die trinckwaſſer brauch/ in hitzt- gen ſachen kuͤhlende/ in kalten waͤrmende/ in verſtopffung weichen- de/ im durchbruch ſtaͤrckende vnd ſtopffende/ gebrant Quittenwaſ- ſer dienet wol zu magenſtaͤrckung: Alſo/ wo man zu vil verſtopfft/ oder zu vil durchbruͤchig. Ein gut kindereſſen von Mandeln. NJm ein vierling klein geſtoſſene Mandeln/ welche weiß brot in Erbesbruͤ/ ruͤhrs wol vntereinander/ zeugs oder machs an mit Zimet/ Zucker vnnd Weinbeer/ bachs wie du weiſt: Wenn es gebachen/ nims herauß/ ſchneids inn der runde/ mach ein gute dicke Mandelmilch/ nach gelegenheit/ zuckers wenn du wilt/ Roſenwaſſer/ wenig ſaltz/ geuß daruͤber/ wiltus aber warm geben/ ſo ſchuͤts in heiß ſchmaltz/ laß ſiedend werden/ geuß daruͤber. Eine Nunne zumachen. KLopff Eyer/ ſo vil dir gefelt/ zehen Eyer geben eine zimliche/ du kanſt fuͤr einen krancken mit drey Eyern eine machẽ. Set- he die Eyer durch ein ſethepfann/ ſaffers zimlich/ ſaltz es recht/ thu ein loͤffelvoll zwey mind’ oder mehr/ nach dem du Eyer haſt mit Fleiſchbruͤh oder Roſenwaſſer darein/ damit ſie nicht zu haꝛt werde/ thu

Suche im Werk

Hilfe

Informationen zum Werk

Download dieses Werks

XML (TEI P5) · HTML · Text
TCF (text annotation layer)
XML (TEI P5 inkl. att.linguistic)

Metadaten zum Werk

TEI-Header · CMDI · Dublin Core

Ansichten dieser Seite

Voyant Tools ?

Language Resource Switchboard?

Feedback

Sie haben einen Fehler gefunden? Dann können Sie diesen über unsere Qualitätssicherungsplattform DTAQ melden.

Kommentar zur DTA-Ausgabe

Dieses Werk wurde gemäß den DTA-Transkriptionsrichtlinien im Double-Keying-Verfahren von Nicht-Muttersprachlern erfasst und in XML/TEI P5 nach DTA-Basisformat kodiert.




Ansicht auf Standard zurückstellen

URL zu diesem Werk: https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598
URL zu dieser Seite: https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/98
Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 86. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/98>, abgerufen am 24.11.2024.