Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.dieses Kochbuchs. die seihe durch ein seihepfanne/ damit die vögel darvon kommen/ vnddas sol allezeit geschehen/ wo man die Eyer gar braucht/ rühre das brot nur an/ laß ein stund oder drey stehen/ hastu zeit/ darnach thu auch Rosenwasser oder Milchrahm darein/ wenns dann fast dick ist worden/ so thu mehr Eyer drein/ daß in der dick wird wie die vorge- schriebnen/ rühr wol Zimet darein/ zuckers recht/ bachs wie andere schön vnd gemach. Du magst auch ein solchen von halb Mandeln vnd Brot bereiten/ oder Züger/ nach dem die sach geschaffen/ mach ein gute brüh von Zimet/ Zucker vnd gutem Wein darüber/ vnd wie es dir gefelt/ sie sind gut kalt. Du magsts auch wol zu schnieten schnet- den/ vnnd mit Zimetwasser oder Malvasier begiessen/ für ein kran- cken/ oder durch geklopffte Eyer ziehen/ wie güldenschnieten schnell bachen/ darnach mit Zucker wol bestrewen/ oder Zimet vnd Rosen- wasser/ Zucker vnd Malvasier/ vnd sonst köstlichen Wein eine brüh darüber gemacht/ oder mit Zimet/ Rosenwasser vnd Quittensafft/ jedoch nach dem der krancke stärckung bedarff. Also mit Weinber- safft/ ein brühlein gemacht/ damit es nicht stopff/ Jst diß denn ein überfluß derselben/ so laß bey dem andern bleiben. Ein fast köstlich essen zu eim schwachen magen. BEhe eine schnieten weiß Brot/ aber nicht zu braun/ weiche es L iij
dieſes Kochbuchs. die ſeihe durch ein ſeihepfanne/ damit die voͤgel darvon kommen/ vñdas ſol allezeit geſchehen/ wo man die Eyer gar braucht/ ruͤhre das brot nur an/ laß ein ſtund oder drey ſtehen/ haſtu zeit/ darnach thu auch Roſenwaſſer oder Milchrahm darein/ wenns dañ faſt dick iſt worden/ ſo thu mehr Eyer drein/ daß in der dick wird wie die vorge- ſchriebnen/ ruͤhr wol Zimet darein/ zuckers recht/ bachs wie andere ſchoͤn vñ gemach. Du magſt auch ein ſolchen von halb Mandeln vñ Brot bereiten/ oder Zuͤger/ nach dem die ſach geſchaffen/ mach ein gute bruͤh von Zimet/ Zucker vnd gutem Wein daruͤber/ vnd wie es dir gefelt/ ſie ſind gut kalt. Du magſts auch wol zu ſchnieten ſchnet- den/ vnnd mit Zimetwaſſer oder Malvaſier begieſſen/ fuͤr ein kran- cken/ oder durch geklopffte Eyer ziehen/ wie guͤldenſchnieten ſchnell bachen/ darnach mit Zucker wol beſtrewen/ oder Zimet vnd Roſen- waſſer/ Zucker vnd Malvaſier/ vnd ſonſt koͤſtlichen Wein eine bruͤh daruͤber gemacht/ oder mit Zimet/ Roſenwaſſer vnd Quittenſafft/ jedoch nach dem der krancke ſtaͤrckung bedarff. Alſo mit Weinber- ſafft/ ein bruͤhlein gemacht/ damit es nicht ſtopff/ Jſt diß denn ein uͤberfluß derſelben/ ſo laß bey dem andern bleiben. Ein faſt koͤſtlich eſſen zu eim ſchwachen magen. BEhe eine ſchnieten weiß Brot/ aber nicht zu braun/ weiche es L iij
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dieſes Kochbuchs.
die ſeihe durch ein ſeihepfanne/ damit die voͤgel darvon kommen/ vñ
das ſol allezeit geſchehen/ wo man die Eyer gar braucht/ ruͤhre das
brot nur an/ laß ein ſtund oder drey ſtehen/ haſtu zeit/ darnach thu
auch Roſenwaſſer oder Milchrahm darein/ wenns dañ faſt dick iſt
worden/ ſo thu mehr Eyer drein/ daß in der dick wird wie die vorge-
ſchriebnen/ ruͤhr wol Zimet darein/ zuckers recht/ bachs wie andere
ſchoͤn vñ gemach. Du magſt auch ein ſolchen von halb Mandeln vñ
Brot bereiten/ oder Zuͤger/ nach dem die ſach geſchaffen/ mach ein
gute bruͤh von Zimet/ Zucker vnd gutem Wein daruͤber/ vnd wie es
dir gefelt/ ſie ſind gut kalt. Du magſts auch wol zu ſchnieten ſchnet-
den/ vnnd mit Zimetwaſſer oder Malvaſier begieſſen/ fuͤr ein kran-
cken/ oder durch geklopffte Eyer ziehen/ wie guͤldenſchnieten ſchnell
bachen/ darnach mit Zucker wol beſtrewen/ oder Zimet vnd Roſen-
waſſer/ Zucker vnd Malvaſier/ vnd ſonſt koͤſtlichen Wein eine bruͤh
daruͤber gemacht/ oder mit Zimet/ Roſenwaſſer vnd Quittenſafft/
jedoch nach dem der krancke ſtaͤrckung bedarff. Alſo mit Weinber-
ſafft/ ein bruͤhlein gemacht/ damit es nicht ſtopff/ Jſt diß denn ein
uͤberfluß derſelben/ ſo laß bey dem andern bleiben.
Ein faſt koͤſtlich eſſen zu eim ſchwachen magen.
BEhe eine ſchnieten weiß Brot/ aber nicht zu braun/ weiche es
in gutem Wein/ oder anderm guten Waſſer/ oder brich den
Wein nicht/ der Wein kraͤfftiget auch inſonderheit die alten/
treibs durch/ thu es in ein wenig heiß ſchmaltz/ Wenn es rechter di-
cke iſt/ ſo thu Zimetwaſſer darein/ vnd Quittenſafft mit Zucker ge-
ſotten/ daß es fein recht ſuͤß darvon wird/ laß es bloß anheben zuſie-
den/ vnd wo grimmen vnd leibwehe iſt/ da iſt ſuͤß Mandeloͤl beſſer
dann ſchmaltz/ es darff aber nicht heiß gemacht werden/ allein ſonſt
darein gethan fuͤr ſchmaltz/ daß nicht ſtopffe. Vnd alſo findeſtu ein
Roſinleinmuß/ auch von Zwetſchgen/ die man auch mit vorge-
ſchriebnen ſafft vnd waſſer bereiten mag. Du ſol mercken/ bey al-
lem diſem eſſen/ ſo faſt ſtaͤrcken/ daß ich/ wie offt angezeiget/ allerley
Waſſer ſo kuͤhlen/ wo feber vnd groſſe hitz iſt/ gebraucht hab/ Alſo
dz ich Mandelmilch mit Roſenwaſſer/ Endivien/ Bugloſſen/ blaw
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Zitationshilfe: | Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 85. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/97>, abgerufen am 27.07.2024. |