Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.Erster theil delmilch/ rührs wol vntereinander/ auch Zucker vnnd Weinbeer/bachs im Mörsel/ wanns gebachen/ mache ein brüh von einer dicken Mandelmilch/ Rosenwasser/ Zucker/ geuß darüber/ wiltu gern/ so schneids/ vnnd legs in die schüssel oder blatten in die runde/ laß kalt werden. Wiltu es aber warm geben/ so mach ein wenig heiß schmaltz/ laß es miteinander sieden/ geuß dann darüber. Ein ander gut vnd lustig essen. MAch ein guten zarten Eyerkäß oder Züger/ laß das Mol- Aber Mörselkäß. REib schön brot auffm reibeisen/ beuteles durch ein seihepfann/ die seihe
Erſter theil delmilch/ ruͤhrs wol vntereinander/ auch Zucker vnnd Weinbeer/bachs im Moͤrſel/ wanns gebachen/ mache ein bruͤh von einer dickẽ Mandelmilch/ Roſenwaſſer/ Zucker/ geuß daruͤber/ wiltu gern/ ſo ſchneids/ vnnd legs in die ſchuͤſſel oder blatten in die runde/ laß kalt werdẽ. Wiltu es aber warm geben/ ſo mach ein wenig heiß ſchmaltz/ laß es miteinander ſieden/ geuß dann daruͤber. Ein ander gut vnd luſtig eſſen. MAch ein guten zarten Eyerkaͤß oder Zuͤger/ laß das Mol- Aber Moͤrſelkaͤß. REib ſchoͤn brot auffm reibeiſen/ beuteles durch ein ſeihepfañ/ die ſeihe
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Erſter theil
delmilch/ ruͤhrs wol vntereinander/ auch Zucker vnnd Weinbeer/
bachs im Moͤrſel/ wanns gebachen/ mache ein bruͤh von einer dickẽ
Mandelmilch/ Roſenwaſſer/ Zucker/ geuß daruͤber/ wiltu gern/ ſo
ſchneids/ vnnd legs in die ſchuͤſſel oder blatten in die runde/ laß kalt
werdẽ. Wiltu es aber warm geben/ ſo mach ein wenig heiß ſchmaltz/
laß es miteinander ſieden/ geuß dann daruͤber.
Ein ander gut vnd luſtig eſſen.
MAch ein guten zarten Eyerkaͤß oder Zuͤger/ laß das Mol-
cken wol darvon/ vertreib jhn wol/ vnd mach jhn zart/ nur
wol Weinbeer darein: ſaltz es wenig/ thu jhn dann in ein
Sack/ der wol weit/ daß du jhn wol von einander thun kanſt/ preß
jhn wol ſo trucken als ſeyn kan/ dann nimb den herauß/ daß du jhn
nicht brecheſt/ ſchneid jhn nach deinem gefallen/ nims oder zeuhe es
durch Eyer/ bachs wie Reiß oder guͤlden ſchnitten/ mache dann ein
bruͤh alſo daruͤber/ ſchneid gute geſchlachte Birnen/ wie Ruben od’
Speck griefen/ die mache in heiſſem Schmaltz braun/ dañ nims mit
dem loͤffel trocken herauß in ein kachel/ daß das Schmaltz wol dar-
von kom/ thu Wein daꝛan/ brich jn mit eim heiſſen Waſſer/ od’ ſafft
von Birnen/ od’ Quitten/ ſo mans gruͤn habẽ mag/ Zucker/ Wein-
beer/ Zimmet vnd Jngwer/ laß wol an ein ander kochen/ geuß uͤber
das gebachene. Vnd alſo magſtu wol ein gekochten Reiß bereiten/
im hafen abruͤhrẽ/ mit oder ohn Eyer/ deines gefallens/ auch durch-
trieben Mandeln/ gnugſam Weinbeer/ vnd auff ein teller thun wie
ſonſt/ wenn man jhn bachen wil/ wan der kalt/ ruͤſt jhn zum bachen
kugelkrapffen/ Eyer deines gefallens/ du magſt auch wol in allwege
Zucker darein thun/ aber es macht nicht allein das Schmaltz muͤd/
daß es nicht gern baͤchet/ ſondern es zeucht auch hefftig an ſich/ das
ſchadet ſchwachen maͤgen/ bringt vnluſt zu eſſen/ wie alle feiſte koſt
oder ſpeiß.
Aber Moͤrſelkaͤß.
REib ſchoͤn brot auffm reibeiſen/ beuteles durch ein ſeihepfañ/
daß nichts grobes darinn bleibt/ klopff Eyer nach dem du jn
wilt groß haben/ du brauchſt bald zehen Eyer auff einẽ tiſch/
die ſeihe
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Zitationshilfe: | Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 84. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/96>, abgerufen am 27.07.2024. |