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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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Erster theil
durch/ machs rechter dicke/ schüts in heiß schmaltz/ würtz es wol mit
süsser Würtz/ Saffran/ Pfeffer vnd Muscatenblüh/ du magst ein
par Eyer darein thun: oder laß also/ wie es dir schmäckt/ gibs für
durchgetriebene Erbsen.

Ein Mörselkäß mit Züger vnd Brot.

NJm ein fast guten Züger von milch vnd Eyern/ oder ein frischt
käß von Schaf vnd Geißmilch/ der wol geprest sey/ den treib
mit Eyern ab/ daß er gar zart wird/ wiltu ein wenig Milch-
rahm/ es wird desto luckerer/ saltz es wenig/ mach ein wenig schmaltz
heiß darein: bereite jhn wie ein Straubenteig/ schneid weißbrot zu
Schnieten/ behes ein wenig/ darnach mach ein mörsel heiß/ wie du
weist/ geuß deß zeugs darein: darnach überlegs mit dem brot/ wiltu
so bestrewe das brot mit Weinbeer: vnd wenn du es gar gut wilt
haben/ magstu für den Milchrahm Rosenwasser nemen/ vnnd zu-
ckern: darnach thu angemachtes zeugs mehr auff das brot/ so dick
als am boden/ deß zeugs sol mehr seyn dann deß brots/ leg aber Legten
brots/ vnd am letzten den zeug/ bachs wie du vor mehr hast/ mit gu-
ter hitz/ wol oben ab/ aber vnden nichts dann heisse aschen/ vnd im-
mer gegen dem fewer vmbgekehrt/ vnnd acht gehabt/ wo es hangen
wolt/ vnd fein höflich gelöst/ wann es gebachen ist/ gibs mit einer gu-
ten brüh/ die sich darzu schickt.

Auff ein ander form.

MAch ein zeug wie oben/ mit Züger vnnd Rosenwasser/ oder
Milch vnd Eyer/ bereit jhn in dem Mörsel/ bach jhn wie
zuvor.

Anders.

UErtreib den Züger wol vnd zart/ wie allezeit/ ehe du was dar-
ein thust/ er sey denn so gar fest/ so feucht jn ein wenig mit Ro-
senwasser oder Milchrahm. Nim darnach Spinatkraut
oder Mangolt/ waschs sauber/ schwings durch ein sack wol/ dz kein
wasser treib/ stoß im mörsel klein/ druck den safft wol drauß/ klopff
denn Eyer so vil du vermeynest/ daß du bedarffst/ rührs vnter den

Züger

Erſter theil
durch/ machs rechter dicke/ ſchuͤts in heiß ſchmaltz/ wuͤrtz es wol mit
ſuͤſſer Wuͤrtz/ Saffran/ Pfeffer vnd Muſcatenbluͤh/ du magſt ein
par Eyer darein thun: oder laß alſo/ wie es dir ſchmaͤckt/ gibs fuͤr
durchgetriebene Erbſen.

Ein Moͤrſelkaͤß mit Zuͤger vnd Brot.

NJm ein faſt guten Zuͤger von milch vñ Eyern/ oder ein friſcht
kaͤß von Schaf vnd Geißmilch/ der wol gepreſt ſey/ den treib
mit Eyern ab/ daß er gar zart wird/ wiltu ein wenig Milch-
rahm/ es wird deſto luckerer/ ſaltz es wenig/ mach ein wenig ſchmaltz
heiß darein: bereite jhn wie ein Straubenteig/ ſchneid weißbrot zu
Schnieten/ behes ein wenig/ darnach mach ein moͤrſel heiß/ wie du
weiſt/ geuß deß zeugs darein: darnach uͤberlegs mit dem brot/ wiltu
ſo beſtrewe das brot mit Weinbeer: vnd wenn du es gar gut wilt
haben/ magſtu fuͤr den Milchrahm Roſenwaſſer nemen/ vnnd zu-
ckern: darnach thu angemachtes zeugs mehr auff das brot/ ſo dick
als am boden/ deß zeugs ſol mehr ſeyn dañ deß brots/ leg aber Legtẽ
brots/ vnd am letzten den zeug/ bachs wie du vor mehr haſt/ mit gu-
ter hitz/ wol oben ab/ aber vnden nichts dann heiſſe aſchen/ vnd im-
mer gegen dem fewer vmbgekehrt/ vnnd acht gehabt/ wo es hangen
wolt/ vnd fein hoͤflich geloͤſt/ wann es gebachen iſt/ gibs mit einer gu-
ten bruͤh/ die ſich darzu ſchickt.

Auff ein ander form.

MAch ein zeug wie oben/ mit Zuͤger vnnd Roſenwaſſer/ oder
Milch vnd Eyer/ bereit jhn in dem Moͤrſel/ bach jhn wie
zuvor.

Anders.

UErtreib den Zuͤger wol vnd zart/ wie allezeit/ ehe du was dar-
ein thuſt/ er ſey denn ſo gar feſt/ ſo feucht jn ein wenig mit Ro-
ſenwaſſer oder Milchrahm. Nim darnach Spinatkraut
oder Mangolt/ waſchs ſauber/ ſchwings durch ein ſack wol/ dz kein
waſſer treib/ ſtoß im moͤrſel klein/ druck den ſafft wol drauß/ klopff
denn Eyer ſo vil du vermeyneſt/ daß du bedarffſt/ ruͤhrs vnter den

Zuͤger
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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 82. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/94>, abgerufen am 22.11.2024.