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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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dieses Kochbuchs.
schält/ so zuckers wol/ vnd rühr es darnach nit lang mehr: darnach
mach in ein blatten was du kanst/ wie vorher offt gelehrt ist.

Ein ander form.

NJmb vier oder fünff Eyer/ allzeit sollen sie frisch seyn/
klopff sie wol in dem geschirr/ darin du es machen wilt/ daß sie
nicht könden besser geklopfft seyn/ vnd was von Eyern solcher
sachen oder Müser gemacht wird/ sol also seyn/ es wirt sonst so zart
vnnd gut nicht/ wie es seyn sol/ thu auch so vil Milch alß Eyer dar-
unter/ halts vber ein hell fewer/ das nicht groß ist: rührs wol/ daß
es nicht klötzicht werde: Vnd wann es ist wie ein zartes Müßlein/
das man für ein jung kind kocht/ so geuß in ein geschir/ rührs/ oder
zum vberfluß/ damit nichts grobs darin sey/ treibs auch durch/ dar-
nach bereits wie das vörder. Es gibt keinen weg bessere Mayenmü-
ser/ die minder den Magen beschweren/ sonst macht man sie mit eim
wolgekochten Reiß/ denselben durchgetrieben in rechter dicke/ vnnd
darnach also bereit: zu einem pfund oder anderhalbes getriebenem
Reiß/ ein pfund schmaltz/ sie werden schön weiß.

Ein anders.

DV hast sie vornen bey den Krafftmüsern/ eins von
Krafftmeel/ von Milch vnd Eyern eins: ein solchs koch vnd
bereits wie dise vorgelehrte/ sie werden weiß vnnd gestehen
gern. Etliche nemen nur Milch vnd Krafftmeel/ etliche nur wasser/
vnd machen ein brey damit: Dise sind besser vnd gesünder/ dann so
sie weisser werden.

Aber ein gut weiß Muß.

SChneid schnitten von weissem Brot/ behe es ge-
mach auff dem rost/ daß es wol durch vnd durch erharte aber
nit braun werde/ sondern schön gelbecht/ thu Milch darüber
laß mit einander sieden/ streichs durch/ thu Eyerdotter oder alß wie
du wilt/ darein/ so vil dir geliebt/ vnd du es gern gut hast/ mach ein an-
der sieden/ so gut du es haben kanst/ du magst wol ein Mandelmilch

nemen/
K iij

dieſes Kochbuchs.
ſchaͤlt/ ſo zuckers wol/ vnd ruͤhr es darnach nit lang mehr: darnach
mach in ein blatten was du kanſt/ wie vorher offt gelehrt iſt.

Ein ander form.

NJmb vier oder fuͤnff Eyer/ allzeit ſollẽ ſie friſch ſeyn/
klopff ſie wol in dem geſchirꝛ/ darin du es machen wilt/ daß ſie
nicht koͤnden beſſer geklopfft ſeyn/ vnd was von Eyern ſolcher
ſachen oder Muͤſer gemacht wird/ ſol alſo ſeyn/ es wirt ſonſt ſo zart
vnnd gut nicht/ wie es ſeyn ſol/ thu auch ſo vil Milch alß Eyer dar-
unter/ halts vber ein hell fewer/ das nicht groß iſt: ruͤhrs wol/ daß
es nicht kloͤtzicht werde: Vnd wann es iſt wie ein zartes Muͤßlein/
das man fuͤr ein jung kind kocht/ ſo geuß in ein geſchiꝛ/ ruͤhrs/ oder
zum vberfluß/ damit nichts grobs darin ſey/ treibs auch durch/ dar-
nach bereits wie das voͤrder. Es gibt keinen weg beſſere Mayenmuͤ-
ſer/ die minder den Magen beſchweren/ ſonſt macht man ſie mit eim
wolgekochten Reiß/ denſelben durchgetrieben in rechter dicke/ vnnd
darnach alſo bereit: zu einem pfund oder anderhalbes getriebenem
Reiß/ ein pfund ſchmaltz/ ſie werden ſchoͤn weiß.

Ein anders.

DV haſt ſie vornen bey den Krafftmuͤſern/ eins von
Krafftmeel/ von Milch vnd Eyern eins: ein ſolchs koch vnd
bereits wie diſe vorgelehrte/ ſie werden weiß vnnd geſtehen
gern. Etliche nemen nur Milch vnd Krafftmeel/ etliche nur waſſer/
vnd machen ein brey damit: Diſe ſind beſſer vnd geſuͤnder/ dann ſo
ſie weiſſer werden.

Aber ein gut weiß Muß.

SChneid ſchnitten von weiſſem Brot/ behe es ge-
mach auff dem roſt/ daß es wol durch vnd durch erharte aber
nit braun werde/ ſondern ſchoͤn gelbecht/ thu Milch daruͤber
laß mit einander ſieden/ ſtreichs durch/ thu Eyerdotter oder alß wie
du wilt/ darein/ ſo vil dir geliebt/ vñ du es gern gut haſt/ mach ein an-
der ſieden/ ſo gut du es haben kanſt/ du magſt wol ein Mandelmilch

nemen/
K iij
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[77/0089] dieſes Kochbuchs. ſchaͤlt/ ſo zuckers wol/ vnd ruͤhr es darnach nit lang mehr: darnach mach in ein blatten was du kanſt/ wie vorher offt gelehrt iſt. Ein ander form. NJmb vier oder fuͤnff Eyer/ allzeit ſollẽ ſie friſch ſeyn/ klopff ſie wol in dem geſchirꝛ/ darin du es machen wilt/ daß ſie nicht koͤnden beſſer geklopfft ſeyn/ vnd was von Eyern ſolcher ſachen oder Muͤſer gemacht wird/ ſol alſo ſeyn/ es wirt ſonſt ſo zart vnnd gut nicht/ wie es ſeyn ſol/ thu auch ſo vil Milch alß Eyer dar- unter/ halts vber ein hell fewer/ das nicht groß iſt: ruͤhrs wol/ daß es nicht kloͤtzicht werde: Vnd wann es iſt wie ein zartes Muͤßlein/ das man fuͤr ein jung kind kocht/ ſo geuß in ein geſchiꝛ/ ruͤhrs/ oder zum vberfluß/ damit nichts grobs darin ſey/ treibs auch durch/ dar- nach bereits wie das voͤrder. Es gibt keinen weg beſſere Mayenmuͤ- ſer/ die minder den Magen beſchweren/ ſonſt macht man ſie mit eim wolgekochten Reiß/ denſelben durchgetrieben in rechter dicke/ vnnd darnach alſo bereit: zu einem pfund oder anderhalbes getriebenem Reiß/ ein pfund ſchmaltz/ ſie werden ſchoͤn weiß. Ein anders. DV haſt ſie vornen bey den Krafftmuͤſern/ eins von Krafftmeel/ von Milch vnd Eyern eins: ein ſolchs koch vnd bereits wie diſe vorgelehrte/ ſie werden weiß vnnd geſtehen gern. Etliche nemen nur Milch vnd Krafftmeel/ etliche nur waſſer/ vnd machen ein brey damit: Diſe ſind beſſer vnd geſuͤnder/ dann ſo ſie weiſſer werden. Aber ein gut weiß Muß. SChneid ſchnitten von weiſſem Brot/ behe es ge- mach auff dem roſt/ daß es wol durch vnd durch erharte aber nit braun werde/ ſondern ſchoͤn gelbecht/ thu Milch daruͤber laß mit einander ſieden/ ſtreichs durch/ thu Eyerdotter oder alß wie du wilt/ darein/ ſo vil dir geliebt/ vñ du es gern gut haſt/ mach ein an- der ſieden/ ſo gut du es haben kanſt/ du magſt wol ein Mandelmilch nemen/ K iij

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 77. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/89>, abgerufen am 24.11.2024.