Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.dieses Kochbuchs. senwasser/ wie ein zart Müßlein/ bereits in durchschlag/ wann danndie Milch wället/ so streichs also heiß durch/ wanns kalt/ so zuckers. Ein Dottermuß. NJmb vier gute schnitten von weissem brot/ behe Ein Dort von disem zeug. WAnn du den zeug inn die kachel thust/ so laß nicht werden K
dieſes Kochbuchs. ſenwaſſer/ wie ein zart Muͤßlein/ bereits in durchſchlag/ wann dañdie Milch waͤllet/ ſo ſtreichs alſo heiß durch/ wanns kalt/ ſo zuckers. Ein Dottermuß. NJmb vier gute ſchnitten von weiſſem brot/ behe Ein Dort von diſem zeug. WAnn du den zeug inn die kachel thuſt/ ſo laß nicht werden K
<TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="2"> <div n="3"> <p><pb facs="#f0085" n="73"/><fw place="top" type="header"><hi rendition="#b">dieſes Kochbuchs.</hi></fw><lb/> ſenwaſſer/ wie ein zart Muͤßlein/ bereits in durchſchlag/ wann dañ<lb/> die Milch waͤllet/ ſo ſtreichs alſo heiß durch/ wanns kalt/ ſo zuckers.</p> </div><lb/> <div n="3"> <head> <hi rendition="#b">Ein Dottermuß.</hi> </head><lb/> <p><hi rendition="#in">N</hi>Jmb vier gute ſchnitten von weiſſem brot/ behe<lb/> ſie/ aber nicht braun/ nimb eine halbe maß Malvaſier/ oder<lb/> ſonſt den beſten Wein ſo du haben kanſt/ geuß jhn vber das<lb/> brot/ daß es wol weich werde/ laß ein wall mit einander thun/ treibs<lb/> mit einander durch/ nimb von vier vnd zweyntzig Eyern die Dotter/<lb/> zertreibs wol vnnd zart/ ruͤhr das durchgetriebne brot/ ſampt dem<lb/> vbrigen Wein darein/ mach in eim tigel oder kachel auff einer glut<lb/> ein ſchmaltz heiß/ nicht vil/ ſchuͤts darein/ friſch Mayenſchmaltz das<lb/> were am beſten/ eins Eyes groß/ ruͤhr es biß es kocht/ vnnd laß nicht<lb/> anbrennen/ wann es dick genug iſt/ ſo thu Saffran vnd Zucker dar-<lb/> ein/ laß ein wenig ſtehen: darnach ſchlags mit eim loͤffel ſchlechts in<lb/> ein blatten/ wie man die kalten Bonen gibt/ vnnd laß kalt werden/<lb/> darnach geuß ſchoͤn geſotten Honig daruͤber/ oder gut kuͤttenſafft<lb/> mit Zucker oder Honig geſotten/ oder ein dicke Mandelmilch/ oder<lb/> ein feiſten Milchrahm vnnd Weinbeer/ nach dem du es eim zu eſſen<lb/> gibſt/ es gehoͤren je zu einer ſchnitten brots ſechs Dotter/ zu einer<lb/> halben aber das halb/ alſo auch des Weins. Wann du dann wilt/<lb/> ſo ſchlags auff ein teller wie ein Reiß/ ſo weit es ſich gibt/ ohn gefehr<lb/> zween Finger dick/ vnnd wann es kalt wirt/ ſo ſchneids/ zuckers aber<lb/> nicht/ nimbs vnnd bachs/ oder zeuchs durch Eyer/ wie du wilt/ du<lb/> magſts auch wie Kroßeyer bachen. Wann du dann wilt/ ſo mach<lb/> ein teiglein von ſuͤſſem Wein/ vnnd form es wie ſchnitz von groſſen<lb/> Oepffeln vnd zeuchs dardurch/ aber fuͤr die krancken nicht: wie du<lb/> es baͤchſt/ ſo beſtrew es/ darnach ſo bald du es auß dem ſchmaltz thuſt/<lb/> zuckers wol.</p> </div><lb/> <div n="3"> <head> <hi rendition="#b">Ein Dort von diſem zeug.</hi> </head><lb/> <p><hi rendition="#in">W</hi>Ann du den zeug inn die kachel thuſt/ ſo laß nicht<lb/> kochen wie zum außſchlagen/ hab zuvor einen bereitten dor-<lb/> ten oder paſttenhafen/ wann dann der zeug anhebt dick zu<lb/> <fw place="bottom" type="sig">K</fw><fw place="bottom" type="catch">werden</fw><lb/></p> </div> </div> </div> </body> </text> </TEI> [73/0085]
dieſes Kochbuchs.
ſenwaſſer/ wie ein zart Muͤßlein/ bereits in durchſchlag/ wann dañ
die Milch waͤllet/ ſo ſtreichs alſo heiß durch/ wanns kalt/ ſo zuckers.
Ein Dottermuß.
NJmb vier gute ſchnitten von weiſſem brot/ behe
ſie/ aber nicht braun/ nimb eine halbe maß Malvaſier/ oder
ſonſt den beſten Wein ſo du haben kanſt/ geuß jhn vber das
brot/ daß es wol weich werde/ laß ein wall mit einander thun/ treibs
mit einander durch/ nimb von vier vnd zweyntzig Eyern die Dotter/
zertreibs wol vnnd zart/ ruͤhr das durchgetriebne brot/ ſampt dem
vbrigen Wein darein/ mach in eim tigel oder kachel auff einer glut
ein ſchmaltz heiß/ nicht vil/ ſchuͤts darein/ friſch Mayenſchmaltz das
were am beſten/ eins Eyes groß/ ruͤhr es biß es kocht/ vnnd laß nicht
anbrennen/ wann es dick genug iſt/ ſo thu Saffran vnd Zucker dar-
ein/ laß ein wenig ſtehen: darnach ſchlags mit eim loͤffel ſchlechts in
ein blatten/ wie man die kalten Bonen gibt/ vnnd laß kalt werden/
darnach geuß ſchoͤn geſotten Honig daruͤber/ oder gut kuͤttenſafft
mit Zucker oder Honig geſotten/ oder ein dicke Mandelmilch/ oder
ein feiſten Milchrahm vnnd Weinbeer/ nach dem du es eim zu eſſen
gibſt/ es gehoͤren je zu einer ſchnitten brots ſechs Dotter/ zu einer
halben aber das halb/ alſo auch des Weins. Wann du dann wilt/
ſo ſchlags auff ein teller wie ein Reiß/ ſo weit es ſich gibt/ ohn gefehr
zween Finger dick/ vnnd wann es kalt wirt/ ſo ſchneids/ zuckers aber
nicht/ nimbs vnnd bachs/ oder zeuchs durch Eyer/ wie du wilt/ du
magſts auch wie Kroßeyer bachen. Wann du dann wilt/ ſo mach
ein teiglein von ſuͤſſem Wein/ vnnd form es wie ſchnitz von groſſen
Oepffeln vnd zeuchs dardurch/ aber fuͤr die krancken nicht: wie du
es baͤchſt/ ſo beſtrew es/ darnach ſo bald du es auß dem ſchmaltz thuſt/
zuckers wol.
Ein Dort von diſem zeug.
WAnn du den zeug inn die kachel thuſt/ ſo laß nicht
kochen wie zum außſchlagen/ hab zuvor einen bereitten dor-
ten oder paſttenhafen/ wann dann der zeug anhebt dick zu
werden
K
Suche im WerkInformationen zum Werk
Download dieses Werks
XML (TEI P5) ·
HTML ·
Text Metadaten zum WerkTEI-Header · CMDI · Dublin Core Ansichten dieser Seite
Voyant Tools ?Language Resource Switchboard?FeedbackSie haben einen Fehler gefunden? Dann können Sie diesen über unsere Qualitätssicherungsplattform DTAQ melden. Kommentar zur DTA-AusgabeDieses Werk wurde gemäß den DTA-Transkriptionsrichtlinien im Double-Keying-Verfahren von Nicht-Muttersprachlern erfasst und in XML/TEI P5 nach DTA-Basisformat kodiert.
|
Insbesondere im Hinblick auf die §§ 86a StGB und 130 StGB wird festgestellt, dass die auf diesen Seiten abgebildeten Inhalte weder in irgendeiner Form propagandistischen Zwecken dienen, oder Werbung für verbotene Organisationen oder Vereinigungen darstellen, oder nationalsozialistische Verbrechen leugnen oder verharmlosen, noch zum Zwecke der Herabwürdigung der Menschenwürde gezeigt werden. Die auf diesen Seiten abgebildeten Inhalte (in Wort und Bild) dienen im Sinne des § 86 StGB Abs. 3 ausschließlich historischen, sozial- oder kulturwissenschaftlichen Forschungszwecken. Ihre Veröffentlichung erfolgt in der Absicht, Wissen zur Anregung der intellektuellen Selbstständigkeit und Verantwortungsbereitschaft des Staatsbürgers zu vermitteln und damit der Förderung seiner Mündigkeit zu dienen.
2007–2024 Deutsches Textarchiv, Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften.
Kontakt: redaktion(at)deutschestextarchiv.de. |