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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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dieses Kochbuchs.
Strauben von Mandeln

MAch ein gute dicke Mandelmilch/ klopff Eyer dar-
ein/ fast Eyer vnd Milch gleich/ thu ein wenig saltz vnd Zu-
cker darein/ von wegen des schmaltzes/ ein wenig Rosenwas-
ser/ mach mit schönem Meel ein straubenteig/ nicht zu dünn/ bachs
wie andere strauben/ oder lauter stern/ mit ziemlichen röhrlein/ nit
zu klein/ leg es auff ein schönes weiß tuch/ darnach bestrewe es wol
mit Zucker/ sie werden schön vnnd gut. Also magstu süsse Oepffel
klein hacken/ vnd in einen straubenteig thun vnd mit grossen röhren
bachen/ sind fast gut.

Ein gute brüh vber gesottens vnd gebratens.

BEhe weiß brot nach dem du bedarffst/ nicht zu
braun/ welchs in gute fleisch oder hünerbrüh/ hastu es nicht/
vnnd du es zu gebratens wilt/ so nimb es auß der bratpfann/
doch daß sie nicht versaltzen/ auch nicht zu feist sey: treib es durch mit
so vil gestoßnen Mandeln alß brot/ mach es rechter dicke: Wiltu es
zu gesottenem/ so färb es mit Saffran/ zuckers: wiltu/ wirff Wein-
beer oder Dräubel darein: Wiltu es zum gebratens/ so färbs mit
roter Trisaney/ oder mit Lebkuchenmeel.

Ein ander gute brüh vber gesottene Hüner/ Koppen
oder Fleisch/ wie es ist.

NJmb klein gestossene Mandeln/ inn eine blatten
auff einen tisch ein guten vierling/ so vil gestoßnen Merret-
tich/ oder auff eim reibeysen klein gerteben/ ein gute hand voll
geriebne weisse brotbrosamen/ die frisch seynd/ nicht hart wie zu an-
dern zeugen: thu es miteinander in eine messine pfannen/ dann so du
jetzt wilt anrichten/ vnd die Hüner/ oder wz du dann hast in die schüs-
sel bereitet hast/ so rühr den zeug inn der pfann mit der besten brüh an/
nicht zu dünn/ dann es sol seyn daß man es mit schnitten jsset: halt
es vber das fewer/ rührs biß es anhebt zu kochen/ so thu es schnell
hinweg/ dann wann es zu sehr kocht/ reucht es wie Knoblauch/

geuß
J ij
dieſes Kochbuchs.
Strauben von Mandeln

MAch ein gute dicke Mandelmilch/ klopff Eyer dar-
ein/ faſt Eyer vnd Milch gleich/ thu ein wenig ſaltz vnd Zu-
cker darein/ von wegen des ſchmaltzes/ ein wenig Roſenwaſ-
ſer/ mach mit ſchoͤnem Meel ein ſtraubenteig/ nicht zu duͤnn/ bachs
wie andere ſtrauben/ oder lauter ſtern/ mit ziemlichen roͤhrlein/ nit
zu klein/ leg es auff ein ſchoͤnes weiß tuch/ darnach beſtrewe es wol
mit Zucker/ ſie werden ſchoͤn vnnd gut. Alſo magſtu ſuͤſſe Oepffel
klein hacken/ vnd in einen ſtraubenteig thun vnd mit groſſen roͤhren
bachen/ ſind faſt gut.

Ein gute bruͤh vber geſottens vnd gebratens.

BEhe weiß brot nach dem du bedarffſt/ nicht zu
braun/ welchs in gute fleiſch oder huͤnerbruͤh/ haſtu es nicht/
vnnd du es zu gebratens wilt/ ſo nimb es auß der bratpfann/
doch daß ſie nicht verſaltzen/ auch nicht zu feiſt ſey: treib es durch mit
ſo vil geſtoßnen Mandeln alß brot/ mach es rechter dicke: Wiltu es
zu geſottenem/ ſo faͤrb es mit Saffran/ zuckers: wiltu/ wirff Wein-
beer oder Draͤubel darein: Wiltu es zum gebratens/ ſo faͤrbs mit
roter Triſaney/ oder mit Lebkuchenmeel.

Ein ander gute bruͤh vber geſottene Huͤner/ Koppen
oder Fleiſch/ wie es iſt.

NJmb klein geſtoſſene Mandeln/ inn eine blatten
auff einen tiſch ein guten vierling/ ſo vil geſtoßnen Merret-
tich/ oder auff eim reibeyſen klein gerteben/ ein gute hand voll
geriebne weiſſe brotbroſamen/ die friſch ſeynd/ nicht hart wie zu an-
dern zeugen: thu es miteinander in eine meſſine pfañen/ dann ſo du
jetzt wilt anrichten/ vnd die Huͤner/ oder wz du dañ haſt in die ſchuͤſ-
ſel bereitet haſt/ ſo ruͤhr den zeug inn der pfañ mit der beſten bruͤh an/
nicht zu duͤnn/ dann es ſol ſeyn daß man es mit ſchnitten jſſet: halt
es vber das fewer/ ruͤhrs biß es anhebt zu kochen/ ſo thu es ſchnell
hinweg/ dann wann es zu ſehr kocht/ reucht es wie Knoblauch/

geuß
J ij
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[67/0079] dieſes Kochbuchs. Strauben von Mandeln MAch ein gute dicke Mandelmilch/ klopff Eyer dar- ein/ faſt Eyer vnd Milch gleich/ thu ein wenig ſaltz vnd Zu- cker darein/ von wegen des ſchmaltzes/ ein wenig Roſenwaſ- ſer/ mach mit ſchoͤnem Meel ein ſtraubenteig/ nicht zu duͤnn/ bachs wie andere ſtrauben/ oder lauter ſtern/ mit ziemlichen roͤhrlein/ nit zu klein/ leg es auff ein ſchoͤnes weiß tuch/ darnach beſtrewe es wol mit Zucker/ ſie werden ſchoͤn vnnd gut. Alſo magſtu ſuͤſſe Oepffel klein hacken/ vnd in einen ſtraubenteig thun vnd mit groſſen roͤhren bachen/ ſind faſt gut. Ein gute bruͤh vber geſottens vnd gebratens. BEhe weiß brot nach dem du bedarffſt/ nicht zu braun/ welchs in gute fleiſch oder huͤnerbruͤh/ haſtu es nicht/ vnnd du es zu gebratens wilt/ ſo nimb es auß der bratpfann/ doch daß ſie nicht verſaltzen/ auch nicht zu feiſt ſey: treib es durch mit ſo vil geſtoßnen Mandeln alß brot/ mach es rechter dicke: Wiltu es zu geſottenem/ ſo faͤrb es mit Saffran/ zuckers: wiltu/ wirff Wein- beer oder Draͤubel darein: Wiltu es zum gebratens/ ſo faͤrbs mit roter Triſaney/ oder mit Lebkuchenmeel. Ein ander gute bruͤh vber geſottene Huͤner/ Koppen oder Fleiſch/ wie es iſt. NJmb klein geſtoſſene Mandeln/ inn eine blatten auff einen tiſch ein guten vierling/ ſo vil geſtoßnen Merret- tich/ oder auff eim reibeyſen klein gerteben/ ein gute hand voll geriebne weiſſe brotbroſamen/ die friſch ſeynd/ nicht hart wie zu an- dern zeugen: thu es miteinander in eine meſſine pfañen/ dann ſo du jetzt wilt anrichten/ vnd die Huͤner/ oder wz du dañ haſt in die ſchuͤſ- ſel bereitet haſt/ ſo ruͤhr den zeug inn der pfañ mit der beſten bruͤh an/ nicht zu duͤnn/ dann es ſol ſeyn daß man es mit ſchnitten jſſet: halt es vber das fewer/ ruͤhrs biß es anhebt zu kochen/ ſo thu es ſchnell hinweg/ dann wann es zu ſehr kocht/ reucht es wie Knoblauch/ geuß J ij

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 67. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/79>, abgerufen am 25.11.2024.