Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.Erster Theil darein/ saltz es ein wenig/ bereits auffs blat wie vor/ oder im mörsel.Also macht mans mit Mandeln/ Milch vnd Eyer/ Zucker vnd Ro- senwasser/ auffs blat oder sonst. Diß alles spart die Mandeln/ vnd ist gut/ doch/ je nach dem mans bedarff. Sie sollen alle wol auß ge- trucknet seyn/ vnd nicht verbrant. Noch ein anders. NJmb solch gerieben brot/ wie zuvor/ klopff Eyer Anders. NJmb wolgestossene Mandeln/ vnd fast rein gerie- Strauben
Erſter Theil darein/ ſaltz es ein wenig/ bereits auffs blat wie vor/ oder im moͤrſel.Alſo macht mans mit Mandeln/ Milch vnd Eyer/ Zucker vnd Ro- ſenwaſſer/ auffs blat oder ſonſt. Diß alles ſpart die Mandeln/ vnd iſt gut/ doch/ je nach dem mans bedarff. Sie ſollen alle wol auß ge- trucknet ſeyn/ vnd nicht verbrant. Noch ein anders. NJmb ſolch gerieben brot/ wie zuvor/ klopff Eyer Anders. NJmb wolgeſtoſſene Mandeln/ vnd faſt rein gerie- Strauben
<TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="2"> <div n="3"> <p><pb facs="#f0078" n="66"/><fw place="top" type="header"><hi rendition="#b">Erſter Theil</hi></fw><lb/> darein/ ſaltz es ein wenig/ bereits auffs blat wie vor/ oder im moͤrſel.<lb/> Alſo macht mans mit Mandeln/ Milch vnd Eyer/ Zucker vnd Ro-<lb/> ſenwaſſer/ auffs blat oder ſonſt. Diß alles ſpart die Mandeln/ vnd<lb/> iſt gut/ doch/ je nach dem mans bedarff. Sie ſollen alle wol auß ge-<lb/> trucknet ſeyn/ vnd nicht verbrant.</p> </div><lb/> <div n="3"> <head> <hi rendition="#b">Noch ein anders.</hi> </head><lb/> <p><hi rendition="#in">N</hi>Jmb ſolch gerieben brot/ wie zuvor/ klopff Eyer<lb/> wol/ ſeihe ſie/ wie es allezeit ſeyn ſol/ ruͤhre das brot mit an/ in<lb/> der dicke wie ein ſtraubenteig: thu allerhand gute gewuͤrtz<lb/> darein/ Jngwer/ Pfeffer/ Muſcatbluͤet/ grob geſtoßnen Zimmet/<lb/> ein wenig gebrochnen Cortander vnd Aniß/ mach es reſch/ wiltu/ ſo<lb/> magſtu Weinbeer darein thun/ wañ ſie wol geſchwollen/ ſo ſchneid<lb/> Mandeln/ wann ſie geſchaͤlt ſind/ wie man die Rettig ſchneid/ oder<lb/> zu dreyen ſtuͤcken/ thue genug darein/ ein wenig heiß ſchmaltz/ Zu-<lb/> cker/ ein wenig ſaltz/ bachs im moͤrſel recht: wanns gebachen/ thu es<lb/> herauß/ ſchneids zu ſchnitten/ legs auff den roſt/ machs braun<lb/> ſchnell/ mach ein Leberſultz/ wie du es findeſt/ von Huͤner oder ander<lb/> Leber daruͤber: Du magſt allerhand gebratens darauff legen auff<lb/> die ſchnitten/ auch Voͤgel/ Huͤner/ Tauben/ Wildbraͤt kalt vnnd<lb/> warm/ geſchnitten oder gantz.</p> </div><lb/> <div n="3"> <head> <hi rendition="#b">Anders.</hi> </head><lb/> <p><hi rendition="#in">N</hi>Jmb wolgeſtoſſene Mandeln/ vnd faſt rein gerie-<lb/> ben brot/ ruͤhr es mit einander an/ laß wol ſtehen/ daß das<lb/> brot die Eyer annimbt/ darnach mach es duͤnn/ daß es durch<lb/> ein loͤffel gehet/ der fuͤnff oder neun loͤcher hat/ ſo weit wie ein kleines<lb/> ſtraubentruͤchterlein/ etwas enger: darein thu des teigs/ laß in das<lb/> heiſſe ſchmaltz fallen/ ſie werden wie Erbſen. Nimbs mit einem<lb/><hi rendition="#c">ſchaumloͤffel herauß/ wann ſie gebachen ſind/ laß das ſchmaltz<lb/> wol darvon/ legs auff ein weiß tuch/ das es das ſchmaltz<lb/> wol außziehe: mach ein gute Zimmetbruͤh<lb/> daruͤber/ trag es fuͤr.</hi></p> </div><lb/> <fw place="bottom" type="catch">Strauben</fw><lb/> </div> </div> </body> </text> </TEI> [66/0078]
Erſter Theil
darein/ ſaltz es ein wenig/ bereits auffs blat wie vor/ oder im moͤrſel.
Alſo macht mans mit Mandeln/ Milch vnd Eyer/ Zucker vnd Ro-
ſenwaſſer/ auffs blat oder ſonſt. Diß alles ſpart die Mandeln/ vnd
iſt gut/ doch/ je nach dem mans bedarff. Sie ſollen alle wol auß ge-
trucknet ſeyn/ vnd nicht verbrant.
Noch ein anders.
NJmb ſolch gerieben brot/ wie zuvor/ klopff Eyer
wol/ ſeihe ſie/ wie es allezeit ſeyn ſol/ ruͤhre das brot mit an/ in
der dicke wie ein ſtraubenteig: thu allerhand gute gewuͤrtz
darein/ Jngwer/ Pfeffer/ Muſcatbluͤet/ grob geſtoßnen Zimmet/
ein wenig gebrochnen Cortander vnd Aniß/ mach es reſch/ wiltu/ ſo
magſtu Weinbeer darein thun/ wañ ſie wol geſchwollen/ ſo ſchneid
Mandeln/ wann ſie geſchaͤlt ſind/ wie man die Rettig ſchneid/ oder
zu dreyen ſtuͤcken/ thue genug darein/ ein wenig heiß ſchmaltz/ Zu-
cker/ ein wenig ſaltz/ bachs im moͤrſel recht: wanns gebachen/ thu es
herauß/ ſchneids zu ſchnitten/ legs auff den roſt/ machs braun
ſchnell/ mach ein Leberſultz/ wie du es findeſt/ von Huͤner oder ander
Leber daruͤber: Du magſt allerhand gebratens darauff legen auff
die ſchnitten/ auch Voͤgel/ Huͤner/ Tauben/ Wildbraͤt kalt vnnd
warm/ geſchnitten oder gantz.
Anders.
NJmb wolgeſtoſſene Mandeln/ vnd faſt rein gerie-
ben brot/ ruͤhr es mit einander an/ laß wol ſtehen/ daß das
brot die Eyer annimbt/ darnach mach es duͤnn/ daß es durch
ein loͤffel gehet/ der fuͤnff oder neun loͤcher hat/ ſo weit wie ein kleines
ſtraubentruͤchterlein/ etwas enger: darein thu des teigs/ laß in das
heiſſe ſchmaltz fallen/ ſie werden wie Erbſen. Nimbs mit einem
ſchaumloͤffel herauß/ wann ſie gebachen ſind/ laß das ſchmaltz
wol darvon/ legs auff ein weiß tuch/ das es das ſchmaltz
wol außziehe: mach ein gute Zimmetbruͤh
daruͤber/ trag es fuͤr.
Strauben
Suche im WerkInformationen zum Werk
Download dieses Werks
XML (TEI P5) ·
HTML ·
Text Metadaten zum WerkTEI-Header · CMDI · Dublin Core Ansichten dieser Seite
Voyant Tools ?Language Resource Switchboard?FeedbackSie haben einen Fehler gefunden? Dann können Sie diesen über unsere Qualitätssicherungsplattform DTAQ melden. Kommentar zur DTA-AusgabeDieses Werk wurde gemäß den DTA-Transkriptionsrichtlinien im Double-Keying-Verfahren von Nicht-Muttersprachlern erfasst und in XML/TEI P5 nach DTA-Basisformat kodiert.
|
Insbesondere im Hinblick auf die §§ 86a StGB und 130 StGB wird festgestellt, dass die auf diesen Seiten abgebildeten Inhalte weder in irgendeiner Form propagandistischen Zwecken dienen, oder Werbung für verbotene Organisationen oder Vereinigungen darstellen, oder nationalsozialistische Verbrechen leugnen oder verharmlosen, noch zum Zwecke der Herabwürdigung der Menschenwürde gezeigt werden. Die auf diesen Seiten abgebildeten Inhalte (in Wort und Bild) dienen im Sinne des § 86 StGB Abs. 3 ausschließlich historischen, sozial- oder kulturwissenschaftlichen Forschungszwecken. Ihre Veröffentlichung erfolgt in der Absicht, Wissen zur Anregung der intellektuellen Selbstständigkeit und Verantwortungsbereitschaft des Staatsbürgers zu vermitteln und damit der Förderung seiner Mündigkeit zu dienen.
2007–2024 Deutsches Textarchiv, Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften.
Kontakt: redaktion(at)deutschestextarchiv.de. |