Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.Erster Theil Auff ein andere weiß. BEhe ein schnitten schön brot auff dem rost/ wie alle- Süplein von solchen sachen. UErrühr ein oder zwen Eyerdotter/ darunder thu Ein kräfftig kalt süplein in Schwachheiten. SChneid schön brot/ wie zu einem Süplein/ sechs nach
Erſter Theil Auff ein andere weiß. BEhe ein ſchnitten ſchoͤn brot auff dem roſt/ wie alle- Suͤplein von ſolchen ſachen. UErruͤhr ein oder zwen Eyerdotter/ darunder thu Ein kraͤfftig kalt ſuͤplein in Schwachheiten. SChneid ſchoͤn brot/ wie zu einem Suͤplein/ ſechs nach
<TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="2"> <pb facs="#f0070" n="58"/> <fw place="top" type="header"> <hi rendition="#b">Erſter Theil</hi> </fw><lb/> <div n="3"> <head> <hi rendition="#b">Auff ein andere weiß.</hi> </head><lb/> <p><hi rendition="#in">B</hi>Ehe ein ſchnitten ſchoͤn brot auff dem roſt/ wie alle-<lb/> zeit gemeldet/ genug/ vnd nicht verbraͤnt/ weich es in Roſen-<lb/> waſſer/ oder andern gediſtillierten waſſer/ ſo da kuͤhlen/ oder<lb/> das Hertz ſtaͤrcken/ oder ſonſt in einer fleiſchbruͤh/ wie ſichs zutraͤgt/<lb/> oder du zuvor etwan eins gegeben haſt/ treib es durch/ ruͤhr ein dot-<lb/> ter eines Eyes darein/ oder zween/ nach dem du es gern dick oder<lb/> duͤñ wilt/ thu darnach mehr deſſen darein/ darin du es geweicht haſt<lb/> mach es recht/ ſchuͤtt es aber inn heiß ſchmaltz/ bereit es wie vor mit<lb/> Zucker vnd Roſenwaſſer. Die mit der fleiſchbruͤh darffſtu nicht zu-<lb/> ckern/ wañ es eines nicht gern ſuͤß jſſet: Jſſet es aber gern ſuͤß/ vnd<lb/> ſchmaͤckt doch nicht gern Fleiſch/ ſo vertreib jhm den geſchmack mit<lb/> Roſenwaſſer/ Zimmet/ Muſcatbluͤet/ oder Nuͤß vnd Saffran/ nach<lb/> gelegenheit. Vnnd aller diſer gattung Muͤſer magſtu mit Malva-<lb/> ſier oder Mandeln vnd koͤſtlichem Wein machen/ den Wein fuͤr die<lb/> Mandelmilch oder waſſer nemen/ vnnd mit Roſenwaſſer wol bre-<lb/> chen/ oder mit Zimmetwaſſer/ das mit Bugloſſen oder Endivien/<lb/> auch andern hertzſtaͤrckenden waſſern diſtilliert iſt/ auch Zimmet/<lb/> Muſcatnuß oder Bluͤet darein/ ſampt genugſamen Zucker. Diſe<lb/> alle ſtaͤrcken trefflich.</p> </div><lb/> <div n="3"> <head> <hi rendition="#b">Suͤplein von ſolchen ſachen.</hi> </head><lb/> <p><hi rendition="#in">U</hi>Erruͤhr ein oder zwen Eyerdotter/ darunder thu<lb/> geſotten oder Roſenwaſſer/ oder fleiſchbruͤh/ oder Malva-<lb/> ſier/ oder ſo guten Wein alß du jhn haben kanſt/ brich jhn mit<lb/> geſottenem waſſer/ vnd vor angezeigten ſtuͤcken/ laß kochen.</p> </div><lb/> <div n="3"> <head> <hi rendition="#b">Ein kraͤfftig kalt ſuͤplein in Schwachheiten.</hi> </head><lb/> <p><hi rendition="#in">S</hi>Chneid ſchoͤn brot/ wie zu einem Suͤplein/ ſechs<lb/> oder acht ſchnitlein nach nothdurfft/ geuß daruͤber Roſen<lb/> oder Zim̃etwaſſer/ daß es lind darvon wirt/ darnach thu wol<lb/> Zucker darauff Penidt oder Candizucker/ oder <hi rendition="#aq">manus Chriſti,</hi> od’ Jris<lb/> <fw place="bottom" type="catch">nach</fw><lb/></p> </div> </div> </div> </body> </text> </TEI> [58/0070]
Erſter Theil
Auff ein andere weiß.
BEhe ein ſchnitten ſchoͤn brot auff dem roſt/ wie alle-
zeit gemeldet/ genug/ vnd nicht verbraͤnt/ weich es in Roſen-
waſſer/ oder andern gediſtillierten waſſer/ ſo da kuͤhlen/ oder
das Hertz ſtaͤrcken/ oder ſonſt in einer fleiſchbruͤh/ wie ſichs zutraͤgt/
oder du zuvor etwan eins gegeben haſt/ treib es durch/ ruͤhr ein dot-
ter eines Eyes darein/ oder zween/ nach dem du es gern dick oder
duͤñ wilt/ thu darnach mehr deſſen darein/ darin du es geweicht haſt
mach es recht/ ſchuͤtt es aber inn heiß ſchmaltz/ bereit es wie vor mit
Zucker vnd Roſenwaſſer. Die mit der fleiſchbruͤh darffſtu nicht zu-
ckern/ wañ es eines nicht gern ſuͤß jſſet: Jſſet es aber gern ſuͤß/ vnd
ſchmaͤckt doch nicht gern Fleiſch/ ſo vertreib jhm den geſchmack mit
Roſenwaſſer/ Zimmet/ Muſcatbluͤet/ oder Nuͤß vnd Saffran/ nach
gelegenheit. Vnnd aller diſer gattung Muͤſer magſtu mit Malva-
ſier oder Mandeln vnd koͤſtlichem Wein machen/ den Wein fuͤr die
Mandelmilch oder waſſer nemen/ vnnd mit Roſenwaſſer wol bre-
chen/ oder mit Zimmetwaſſer/ das mit Bugloſſen oder Endivien/
auch andern hertzſtaͤrckenden waſſern diſtilliert iſt/ auch Zimmet/
Muſcatnuß oder Bluͤet darein/ ſampt genugſamen Zucker. Diſe
alle ſtaͤrcken trefflich.
Suͤplein von ſolchen ſachen.
UErruͤhr ein oder zwen Eyerdotter/ darunder thu
geſotten oder Roſenwaſſer/ oder fleiſchbruͤh/ oder Malva-
ſier/ oder ſo guten Wein alß du jhn haben kanſt/ brich jhn mit
geſottenem waſſer/ vnd vor angezeigten ſtuͤcken/ laß kochen.
Ein kraͤfftig kalt ſuͤplein in Schwachheiten.
SChneid ſchoͤn brot/ wie zu einem Suͤplein/ ſechs
oder acht ſchnitlein nach nothdurfft/ geuß daruͤber Roſen
oder Zim̃etwaſſer/ daß es lind darvon wirt/ darnach thu wol
Zucker darauff Penidt oder Candizucker/ oder manus Chriſti, od’ Jris
nach
Suche im WerkInformationen zum Werk
Download dieses Werks
XML (TEI P5) ·
HTML ·
Text Metadaten zum WerkTEI-Header · CMDI · Dublin Core Ansichten dieser Seite
Voyant Tools ?Language Resource Switchboard?FeedbackSie haben einen Fehler gefunden? Dann können Sie diesen über unsere Qualitätssicherungsplattform DTAQ melden. Kommentar zur DTA-AusgabeDieses Werk wurde gemäß den DTA-Transkriptionsrichtlinien im Double-Keying-Verfahren von Nicht-Muttersprachlern erfasst und in XML/TEI P5 nach DTA-Basisformat kodiert.
|
Insbesondere im Hinblick auf die §§ 86a StGB und 130 StGB wird festgestellt, dass die auf diesen Seiten abgebildeten Inhalte weder in irgendeiner Form propagandistischen Zwecken dienen, oder Werbung für verbotene Organisationen oder Vereinigungen darstellen, oder nationalsozialistische Verbrechen leugnen oder verharmlosen, noch zum Zwecke der Herabwürdigung der Menschenwürde gezeigt werden. Die auf diesen Seiten abgebildeten Inhalte (in Wort und Bild) dienen im Sinne des § 86 StGB Abs. 3 ausschließlich historischen, sozial- oder kulturwissenschaftlichen Forschungszwecken. Ihre Veröffentlichung erfolgt in der Absicht, Wissen zur Anregung der intellektuellen Selbstständigkeit und Verantwortungsbereitschaft des Staatsbürgers zu vermitteln und damit der Förderung seiner Mündigkeit zu dienen.
2007–2024 Deutsches Textarchiv, Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften.
Kontakt: redaktion(at)deutschestextarchiv.de. |