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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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dieses Kochbuchs.
auch schmaltz darein/ wie in der vorgehenden/ man isset sie gar gern
zum beschluß oder abendtrunck/ sie lassen sich auch gar geschwind
bachen. Wann du außbächst/ so soltu das Eysen salben vnnd erkal-
ten lassen/ ehe dann du es zuthust: Zuvorab nimb den teig der alle-
zeit neben auß pfeist/ den leg auff/ was recht auff eimal/ thu das Ey-
sen zusammen/ bach es auch/ man hat allezeit gesind dem es schmeckt/
wann es schon ein wenig schwartz vom Eysen wirt/ vnnd bessert die
Eysen auß. Wann dir etwan einer auff dem Eysen verbrant/ das
dann die Eysen hefftig verderbet/ so mach nur mit wasser einen dicken
teig/ bach nur zehen oder zwantzig/ so fegt es sich schön wider auß.

Ein Mandeldorten.

NJmb ein halb pfund klein gestossene Mandeln zu
einer Dort auff einen tisch/ klopff vier oder fünff Eyer fast
wol/ thu die vögel darvon/ nimb so vil guten abgenommenen
Milchrahm/ der sol zuvor gewält seyn/ vnd wider kalt werden/ dar-
vnter auch wol Rosenwasser vnnd Zucker/ auch ein wenig gerieben
Semmelbrot/ es machts lucker/ mach ein hafen wie allezeit/ forme
jhn nach deinem guten gefallen/ rund/ oder ein Hertz/ oder wie du es
kanst/ thu/ nach dem er hart/ den zeug darein/ bach es mit sanffter
hitz vnden vnd oben/ wann es dann gestanden/ vnd schier gebachen/
so bestreich es mit Rosenwasser/ vnd strew wol Zucker darauff/ oder
mache mit Eyerklar/ Zucker vnnd Rosenwasser ein Müßlein/ das
streich darauff herumb/ gib jm gute hitz/ so laufft es schön auff/ glantzt
wie ein Marcipan/ welche man auch also bestreicht/ spart den Zucker/
wann dz weiß vom Ey wol geklopfft darunter ist/ so magst wol das Ro-
senwasser herauß lassen/ oder fast wenig nemen/ so du aber wilt
vnnd kanst ein wol zarten deckel schneiden/ der gar weitleufftig ist/
oder ein schönen strick/ so mach mit dem gelben vom Ey/ Zucker
vnnd Rosenwasser ein teig/ den wälge wol dünn: wann die Lart
gestanden/ so mache das wolgeschnittene darauff/ gib jhm hitz/
daß das geschnitten schön braun vnnd gelb stehe/ vnnd der Dor-
tenzeug weiß scheine: sie muß aber weit anders geschnitten seyn/

dann

dieſes Kochbuchs.
auch ſchmaltz darein/ wie in der vorgehenden/ man iſſet ſie gar gern
zum beſchluß oder abendtrunck/ ſie laſſen ſich auch gar geſchwind
bachen. Wann du außbaͤchſt/ ſo ſoltu das Eyſen ſalben vnnd erkal-
ten laſſen/ ehe dann du es zuthuſt: Zuvorab nimb den teig der alle-
zeit neben auß pfeiſt/ den leg auff/ was recht auff eimal/ thu das Ey-
ſen zuſam̃en/ bach es auch/ man hat allezeit geſind dem es ſchmeckt/
wann es ſchon ein wenig ſchwartz vom Eyſen wirt/ vnnd beſſert die
Eyſen auß. Wann dir etwan einer auff dem Eyſen verbrant/ das
dann die Eyſen hefftig verderbet/ ſo mach nur mit waſſer einen dickẽ
teig/ bach nur zehen oder zwantzig/ ſo fegt es ſich ſchoͤn wider auß.

Ein Mandeldorten.

NJmb ein halb pfund klein geſtoſſene Mandeln zu
einer Dort auff einen tiſch/ klopff vier oder fuͤnff Eyer faſt
wol/ thu die voͤgel darvon/ nimb ſo vil guten abgenommenen
Milchrahm/ der ſol zuvor gewaͤlt ſeyn/ vnd wider kalt werden/ dar-
vnter auch wol Roſenwaſſer vnnd Zucker/ auch ein wenig gerieben
Semmelbrot/ es machts lucker/ mach ein hafen wie allezeit/ forme
jhn nach deinem guten gefallen/ rund/ oder ein Hertz/ oder wie du es
kanſt/ thu/ nach dem er hart/ den zeug darein/ bach es mit ſanffter
hitz vnden vnd oben/ wann es dann geſtanden/ vnd ſchier gebachen/
ſo beſtreich es mit Roſenwaſſer/ vnd ſtrew wol Zucker darauff/ oder
mache mit Eyerklar/ Zucker vnnd Roſenwaſſer ein Muͤßlein/ das
ſtreich darauff herumb/ gib jm gute hitz/ ſo laufft es ſchoͤn auff/ glantzt
wie ein Marcipã/ welche man auch alſo beſtreicht/ ſpart den Zucker/
wañ dz weiß vom Ey wol geklopfft daꝛunter iſt/ ſo magſt wol das Ro-
ſenwaſſer herauß laſſen/ oder faſt wenig nemen/ ſo du aber wilt
vnnd kanſt ein wol zarten deckel ſchneiden/ der gar weitleufftig iſt/
oder ein ſchoͤnen ſtrick/ ſo mach mit dem gelben vom Ey/ Zucker
vnnd Roſenwaſſer ein teig/ den waͤlge wol duͤnn: wann die Lart
geſtanden/ ſo mache das wolgeſchnittene darauff/ gib jhm hitz/
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tenzeug weiß ſcheine: ſie muß aber weit anders geſchnitten ſeyn/

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[55/0067] dieſes Kochbuchs. auch ſchmaltz darein/ wie in der vorgehenden/ man iſſet ſie gar gern zum beſchluß oder abendtrunck/ ſie laſſen ſich auch gar geſchwind bachen. Wann du außbaͤchſt/ ſo ſoltu das Eyſen ſalben vnnd erkal- ten laſſen/ ehe dann du es zuthuſt: Zuvorab nimb den teig der alle- zeit neben auß pfeiſt/ den leg auff/ was recht auff eimal/ thu das Ey- ſen zuſam̃en/ bach es auch/ man hat allezeit geſind dem es ſchmeckt/ wann es ſchon ein wenig ſchwartz vom Eyſen wirt/ vnnd beſſert die Eyſen auß. Wann dir etwan einer auff dem Eyſen verbrant/ das dann die Eyſen hefftig verderbet/ ſo mach nur mit waſſer einen dickẽ teig/ bach nur zehen oder zwantzig/ ſo fegt es ſich ſchoͤn wider auß. Ein Mandeldorten. NJmb ein halb pfund klein geſtoſſene Mandeln zu einer Dort auff einen tiſch/ klopff vier oder fuͤnff Eyer faſt wol/ thu die voͤgel darvon/ nimb ſo vil guten abgenommenen Milchrahm/ der ſol zuvor gewaͤlt ſeyn/ vnd wider kalt werden/ dar- vnter auch wol Roſenwaſſer vnnd Zucker/ auch ein wenig gerieben Semmelbrot/ es machts lucker/ mach ein hafen wie allezeit/ forme jhn nach deinem guten gefallen/ rund/ oder ein Hertz/ oder wie du es kanſt/ thu/ nach dem er hart/ den zeug darein/ bach es mit ſanffter hitz vnden vnd oben/ wann es dann geſtanden/ vnd ſchier gebachen/ ſo beſtreich es mit Roſenwaſſer/ vnd ſtrew wol Zucker darauff/ oder mache mit Eyerklar/ Zucker vnnd Roſenwaſſer ein Muͤßlein/ das ſtreich darauff herumb/ gib jm gute hitz/ ſo laufft es ſchoͤn auff/ glantzt wie ein Marcipã/ welche man auch alſo beſtreicht/ ſpart den Zucker/ wañ dz weiß vom Ey wol geklopfft daꝛunter iſt/ ſo magſt wol das Ro- ſenwaſſer herauß laſſen/ oder faſt wenig nemen/ ſo du aber wilt vnnd kanſt ein wol zarten deckel ſchneiden/ der gar weitleufftig iſt/ oder ein ſchoͤnen ſtrick/ ſo mach mit dem gelben vom Ey/ Zucker vnnd Roſenwaſſer ein teig/ den waͤlge wol duͤnn: wann die Lart geſtanden/ ſo mache das wolgeſchnittene darauff/ gib jhm hitz/ daß das geſchnitten ſchoͤn braun vnnd gelb ſtehe/ vnnd der Dor- tenzeug weiß ſcheine: ſie muß aber weit anders geſchnitten ſeyn/ dann

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 55. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/67>, abgerufen am 23.11.2024.