Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.dieses Kochbuchs. auch schmaltz darein/ wie in der vorgehenden/ man isset sie gar gernzum beschluß oder abendtrunck/ sie lassen sich auch gar geschwind bachen. Wann du außbächst/ so soltu das Eysen salben vnnd erkal- ten lassen/ ehe dann du es zuthust: Zuvorab nimb den teig der alle- zeit neben auß pfeist/ den leg auff/ was recht auff eimal/ thu das Ey- sen zusammen/ bach es auch/ man hat allezeit gesind dem es schmeckt/ wann es schon ein wenig schwartz vom Eysen wirt/ vnnd bessert die Eysen auß. Wann dir etwan einer auff dem Eysen verbrant/ das dann die Eysen hefftig verderbet/ so mach nur mit wasser einen dicken teig/ bach nur zehen oder zwantzig/ so fegt es sich schön wider auß. Ein Mandeldorten. NJmb ein halb pfund klein gestossene Mandeln zu dann
dieſes Kochbuchs. auch ſchmaltz darein/ wie in der vorgehenden/ man iſſet ſie gar gernzum beſchluß oder abendtrunck/ ſie laſſen ſich auch gar geſchwind bachen. Wann du außbaͤchſt/ ſo ſoltu das Eyſen ſalben vnnd erkal- ten laſſen/ ehe dann du es zuthuſt: Zuvorab nimb den teig der alle- zeit neben auß pfeiſt/ den leg auff/ was recht auff eimal/ thu das Ey- ſen zuſam̃en/ bach es auch/ man hat allezeit geſind dem es ſchmeckt/ wann es ſchon ein wenig ſchwartz vom Eyſen wirt/ vnnd beſſert die Eyſen auß. Wann dir etwan einer auff dem Eyſen verbrant/ das dann die Eyſen hefftig verderbet/ ſo mach nur mit waſſer einen dickẽ teig/ bach nur zehen oder zwantzig/ ſo fegt es ſich ſchoͤn wider auß. Ein Mandeldorten. NJmb ein halb pfund klein geſtoſſene Mandeln zu dann
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dieſes Kochbuchs.
auch ſchmaltz darein/ wie in der vorgehenden/ man iſſet ſie gar gern
zum beſchluß oder abendtrunck/ ſie laſſen ſich auch gar geſchwind
bachen. Wann du außbaͤchſt/ ſo ſoltu das Eyſen ſalben vnnd erkal-
ten laſſen/ ehe dann du es zuthuſt: Zuvorab nimb den teig der alle-
zeit neben auß pfeiſt/ den leg auff/ was recht auff eimal/ thu das Ey-
ſen zuſam̃en/ bach es auch/ man hat allezeit geſind dem es ſchmeckt/
wann es ſchon ein wenig ſchwartz vom Eyſen wirt/ vnnd beſſert die
Eyſen auß. Wann dir etwan einer auff dem Eyſen verbrant/ das
dann die Eyſen hefftig verderbet/ ſo mach nur mit waſſer einen dickẽ
teig/ bach nur zehen oder zwantzig/ ſo fegt es ſich ſchoͤn wider auß.
Ein Mandeldorten.
NJmb ein halb pfund klein geſtoſſene Mandeln zu
einer Dort auff einen tiſch/ klopff vier oder fuͤnff Eyer faſt
wol/ thu die voͤgel darvon/ nimb ſo vil guten abgenommenen
Milchrahm/ der ſol zuvor gewaͤlt ſeyn/ vnd wider kalt werden/ dar-
vnter auch wol Roſenwaſſer vnnd Zucker/ auch ein wenig gerieben
Semmelbrot/ es machts lucker/ mach ein hafen wie allezeit/ forme
jhn nach deinem guten gefallen/ rund/ oder ein Hertz/ oder wie du es
kanſt/ thu/ nach dem er hart/ den zeug darein/ bach es mit ſanffter
hitz vnden vnd oben/ wann es dann geſtanden/ vnd ſchier gebachen/
ſo beſtreich es mit Roſenwaſſer/ vnd ſtrew wol Zucker darauff/ oder
mache mit Eyerklar/ Zucker vnnd Roſenwaſſer ein Muͤßlein/ das
ſtreich darauff herumb/ gib jm gute hitz/ ſo laufft es ſchoͤn auff/ glantzt
wie ein Marcipã/ welche man auch alſo beſtreicht/ ſpart den Zucker/
wañ dz weiß vom Ey wol geklopfft daꝛunter iſt/ ſo magſt wol das Ro-
ſenwaſſer herauß laſſen/ oder faſt wenig nemen/ ſo du aber wilt
vnnd kanſt ein wol zarten deckel ſchneiden/ der gar weitleufftig iſt/
oder ein ſchoͤnen ſtrick/ ſo mach mit dem gelben vom Ey/ Zucker
vnnd Roſenwaſſer ein teig/ den waͤlge wol duͤnn: wann die Lart
geſtanden/ ſo mache das wolgeſchnittene darauff/ gib jhm hitz/
daß das geſchnitten ſchoͤn braun vnnd gelb ſtehe/ vnnd der Dor-
tenzeug weiß ſcheine: ſie muß aber weit anders geſchnitten ſeyn/
dann
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