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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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Erster Theil
bachofen oder im röhrofen/ vnnd also magstu von lautern Quitten
marck/ auch Regel vnd anderer art Biren bereiten/ vnnd von sol-
chem zeug Krapffen machen/ allein wirck jhn nicht zu hart auß/ laß
jhn fein lind/ du kanst auch Oflatten mit füllen.

Andere rüstung/ Krapffen.

BEreite den zeug wie zu den Marcipanen/ allein
brich Zimmet vnd Muscatenblüet grob mit dem messer darein:
nimb darnach Oflaten/ streich des zeugs darauff/ eines mes-
serrucken dick/ nimb ein andere darein/ laß also/ oder schneid es zu
Rauten/ mach ein teiglein von Wein vnd Eyern/ kehre nur die brot
aussen herumb/ vnd darnach stoß die ränfftlein also auch in das hets-
se schmaltz/ oder so du wilt/ so bestreich die Oflat/ darauff du die
Mandeln bestrichen/ mit Eyerklar aussen vmb die Mandeln ein
wenig dicker/ leg die ander darauff/ vnnd truck es mit eim Lebkuchen
model/ bach es in der pastetenpfann.

Auff ein andere weiß.

NJmb Eyerdotter vnd Rosenwasser eines so vil alß
des andern/ zuckere es/ klein gestossenen Zimmet/ Jngwer/
Saffran/ weiß meel/ klein saltz/ wirck einen truckenen toig auß/
wälle darvon was du wilt/ ziemlich dünn/ bestreich ein theil auch mit
disem Mandelzeug/ schlag ein anders vber/ truck es mit mödeln oder
redlein/ oder klaub es/ wie es dir gefällt/ magst formen wie die würst
machen: Nun bach es in der pastetenpfann/ kanst wol ein wenig An-
cken inn den teig wircken/ auß eim solchen teig magstu auch für sich
selbst wällen was du wilt/ auch wie Jngwerzeen schneiden/ vnnd im
schmaltz bachen/ aber inn der pastetenpfann ists besser/ ist auch den
krancken nützer/ dann das schmaltz nimbt gar vilkrafft/ vnnd ist min-
der zu verdawen.

Ein ander form.

BEreit ein solchen teig wie vorstehet/ inn den wirck
auch auffs halb zween oder drey Eyerdotter/ so vil Rosen-

wasser

Erſter Theil
bachofen oder im roͤhrofen/ vnnd alſo magſtu von lautern Quitten
marck/ auch Regel vnd anderer art Biren bereiten/ vnnd von ſol-
chem zeug Krapffen machen/ allein wirck jhn nicht zu hart auß/ laß
jhn fein lind/ du kanſt auch Oflatten mit fuͤllen.

Andere ruͤſtung/ Krapffen.

BEreite den zeug wie zu den Marcipanen/ allein
brich Zimmet vñ Muſcatenbluͤet grob mit dem meſſer darein:
nimb darnach Oflaten/ ſtreich des zeugs darauff/ eines meſ-
ſerrucken dick/ nimb ein andere darein/ laß alſo/ oder ſchneid es zu
Rauten/ mach ein teiglein von Wein vnd Eyern/ kehre nur die brot
auſſen herumb/ vnd darnach ſtoß die raͤnfftlein alſo auch in das hetſ-
ſe ſchmaltz/ oder ſo du wilt/ ſo beſtreich die Oflat/ darauff du die
Mandeln beſtrichen/ mit Eyerklar auſſen vmb die Mandeln ein
wenig dicker/ leg die ander darauff/ vnnd truck es mit eim Lebkuchen
model/ bach es in der paſtetenpfann.

Auff ein andere weiß.

NJmb Eyerdotter vnd Roſenwaſſer eines ſo vil alß
des andern/ zuckere es/ klein geſtoſſenen Zimmet/ Jngwer/
Saffran/ weiß meel/ klein ſaltz/ wirck einen truckenen toig auß/
waͤlle darvon was du wilt/ ziemlich duͤnn/ beſtreich ein theil auch mit
diſem Mandelzeug/ ſchlag ein anders vber/ truck es mit moͤdeln oder
redlein/ oder klaub es/ wie es dir gefaͤllt/ magſt formen wie die wuͤrſt
machen: Nun bach es in der paſtetenpfañ/ kanſt wol ein wenig An-
cken inn den teig wircken/ auß eim ſolchen teig magſtu auch fuͤr ſich
ſelbſt waͤllen was du wilt/ auch wie Jngwerzeen ſchneiden/ vnnd im
ſchmaltz bachen/ aber inn der paſtetenpfann iſts beſſer/ iſt auch den
krancken nuͤtzer/ dann das ſchmaltz nimbt gar vilkrafft/ vnnd iſt min-
der zu verdawen.

Ein ander form.

BEreit ein ſolchen teig wie vorſtehet/ inn den wirck
auch auffs halb zween oder drey Eyerdotter/ ſo vil Roſen-

waſſer
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[50/0062] Erſter Theil bachofen oder im roͤhrofen/ vnnd alſo magſtu von lautern Quitten marck/ auch Regel vnd anderer art Biren bereiten/ vnnd von ſol- chem zeug Krapffen machen/ allein wirck jhn nicht zu hart auß/ laß jhn fein lind/ du kanſt auch Oflatten mit fuͤllen. Andere ruͤſtung/ Krapffen. BEreite den zeug wie zu den Marcipanen/ allein brich Zimmet vñ Muſcatenbluͤet grob mit dem meſſer darein: nimb darnach Oflaten/ ſtreich des zeugs darauff/ eines meſ- ſerrucken dick/ nimb ein andere darein/ laß alſo/ oder ſchneid es zu Rauten/ mach ein teiglein von Wein vnd Eyern/ kehre nur die brot auſſen herumb/ vnd darnach ſtoß die raͤnfftlein alſo auch in das hetſ- ſe ſchmaltz/ oder ſo du wilt/ ſo beſtreich die Oflat/ darauff du die Mandeln beſtrichen/ mit Eyerklar auſſen vmb die Mandeln ein wenig dicker/ leg die ander darauff/ vnnd truck es mit eim Lebkuchen model/ bach es in der paſtetenpfann. Auff ein andere weiß. NJmb Eyerdotter vnd Roſenwaſſer eines ſo vil alß des andern/ zuckere es/ klein geſtoſſenen Zimmet/ Jngwer/ Saffran/ weiß meel/ klein ſaltz/ wirck einen truckenen toig auß/ waͤlle darvon was du wilt/ ziemlich duͤnn/ beſtreich ein theil auch mit diſem Mandelzeug/ ſchlag ein anders vber/ truck es mit moͤdeln oder redlein/ oder klaub es/ wie es dir gefaͤllt/ magſt formen wie die wuͤrſt machen: Nun bach es in der paſtetenpfañ/ kanſt wol ein wenig An- cken inn den teig wircken/ auß eim ſolchen teig magſtu auch fuͤr ſich ſelbſt waͤllen was du wilt/ auch wie Jngwerzeen ſchneiden/ vnnd im ſchmaltz bachen/ aber inn der paſtetenpfann iſts beſſer/ iſt auch den krancken nuͤtzer/ dann das ſchmaltz nimbt gar vilkrafft/ vnnd iſt min- der zu verdawen. Ein ander form. BEreit ein ſolchen teig wie vorſtehet/ inn den wirck auch auffs halb zween oder drey Eyerdotter/ ſo vil Roſen- waſſer

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 50. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/62>, abgerufen am 22.11.2024.