Anmelden (DTAQ) DWDS     dlexDB     CLARIN-D

Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

Bild:
<< vorherige Seite

Erster Theil
zu rings vmb ein ränfftlein/ so dick als der Marcipan sein soll: inn
das lege vnd forme die Oflatten/ vnnd wo zwey theil auff einander
gehen/ da bestreich dz vnder mit eim federlein in Eyerklar getunckt/
so hebt es das ander/ darnach streich teig von Mandeln darauff/ satt
vnnd vberall/ gleich der form nach: Wiltu dann gern ein model dar-
auff haben/ daß sich nur zur runden schickt/ sihe am besten/ bestrew
das wol mit Zucker/ den model salbe mit süssem Mandelöl/ truck jn
sanfft darauff/ oder ist der model zum Marcipan gemacht/ vnnd
gossen oder geschnitten/ so streich die Mandeln gleich drauff/ zuvor
aber salbe den/ darnach kleib die Oflatten drüber/ vnd laß die Man-
deln zun orten des models/ kehr jn vmb/ darnach mach jhm ein schö-
nes Kräntzlein auff die ort herumb geflochten oder geschnitten/ oder
auffgesetzte zinlein/ wie du es kanst/ walle auß dem teig der Man-
deln ein langes rundes riemlein/ wie ein seil/ eines kleinen Fingers
dick/ so weit der Marcipan ist/ kleib es mit Eyerklar darauff herumb/
schneids mit einem kleinen schärlen/ wie ein Krantz zu den vier orten/
mach einen vnderscheid mit drey banden/ bach es nicht in grosser hitz/
damit es gemach wol außtruckne/ vnd doch weiß bleib/ allerbests ist
im ofen/ wann das grosse brot herauß kompt/ in pastetenpfannen ist
es bald vbersehen: wiltu dann/ so truck kein model darauff/ mach jm
sonst einen Krantz oder Zaun/ was du wilt/ wiewol solche besser sind/
man bachs in der pastetenpfannen/ vnd darumb/ wann sie seynd ein
wenig ertrucknet/ so hab zuvor Müßlein/ wie fornen verzeichnet/
mit Zucker vnd Rosenwasser gerüst/ das streich darauff herumb/ du
magst es wol gleich thun/ gib jhm dann ein gute hitz oben herab/ biß
sich der Zucker vbersich gibt/ vnnd weiß ist/ so gib jhm dann was er
an kolen bedarff/ vnden vnd oben was recht ist. Were es dann sach/
daß du ein model darauff getruckt hettest/ vnd der selbig nicht so breit
reicht alß der Marcipan/ vmb den ranfft glat/ oder auffen vmb ein
model/ vnnd innen glat/ so mach jhm zu eusserst einen Krantz/ vnnd
innen vmb den model oder das glat wider ein: das glatte innen oder
aussen mache wie zuvor gehört/ allein wo es gemodelt/ da lege ein pa-
pier auff/ daß jhm die hitz nicht zu groß werds: Also schneid mann
ein zung von dem Ochsen/ vnnd kleibs mit einem Eyerklar darumb.

Nun

Erſter Theil
zu rings vmb ein raͤnfftlein/ ſo dick als der Marcipan ſein ſoll: inn
das lege vnd forme die Oflatten/ vnnd wo zwey theil auff einander
gehen/ da beſtreich dz vnder mit eim federlein in Eyerklar getunckt/
ſo hebt es das ander/ darnach ſtreich teig von Mandeln darauff/ ſatt
vnnd vberall/ gleich der form nach: Wiltu dañ gern ein model dar-
auff haben/ daß ſich nur zur runden ſchickt/ ſihe am beſten/ beſtrew
das wol mit Zucker/ den model ſalbe mit ſuͤſſem Mandeloͤl/ truck jn
ſanfft darauff/ oder iſt der model zum Marcipan gemacht/ vnnd
goſſen oder geſchnitten/ ſo ſtreich die Mandeln gleich drauff/ zuvor
aber ſalbe den/ darnach kleib die Oflatten druͤber/ vnd laß die Man-
deln zun orten des models/ kehr jn vmb/ darnach mach jhm ein ſchoͤ-
nes Kraͤntzlein auff die oꝛt herumb geflochten oder geſchnitten/ oder
auffgeſetzte zinlein/ wie du es kanſt/ walle auß dem teig der Man-
deln ein langes rundes riemlein/ wie ein ſeil/ eines kleinen Fingers
dick/ ſo weit der Marcipan iſt/ kleib es mit Eyerklar darauff herumb/
ſchneids mit einem kleinen ſchaͤrlen/ wie ein Krantz zu den vier orten/
mach einen vnderſcheid mit drey banden/ bach es nicht in groſſer hitz/
damit es gemach wol außtruckne/ vnd doch weiß bleib/ allerbeſts iſt
im ofen/ wann das groſſe brot herauß kompt/ in paſtetenpfannen iſt
es bald vberſehen: wiltu dann/ ſo truck kein model darauff/ mach jm
ſonſt einen Krantz oder Zaun/ was du wilt/ wiewol ſolche beſſer ſind/
man bachs in der paſtetenpfannen/ vnd darumb/ wann ſie ſeynd ein
wenig ertrucknet/ ſo hab zuvoꝛ Muͤßlein/ wie fornen verzeichnet/
mit Zucker vnd Roſenwaſſer geruͤſt/ das ſtreich darauff herumb/ du
magſt es wol gleich thun/ gib jhm dann ein gute hitz oben herab/ biß
ſich der Zucker vberſich gibt/ vnnd weiß iſt/ ſo gib jhm dann was er
an kolen bedarff/ vnden vnd oben was recht iſt. Were es dañ ſach/
daß du ein model darauff getruckt hetteſt/ vnd der ſelbig nicht ſo breit
reicht alß der Marcipan/ vmb den ranfft glat/ oder auffen vmb ein
model/ vnnd innen glat/ ſo mach jhm zu euſſerſt einen Krantz/ vnnd
innen vmb den model oder das glat wider ein: das glatte innen oder
auſſen mache wie zuvoꝛ gehoͤrt/ allein wo es gemodelt/ da lege ein pa-
pier auff/ daß jhm die hitz nicht zu groß werds: Alſo ſchneid mann
ein zung von dem Ochſen/ vnnd kleibs mit einem Eyerklar darumb.

Nun
<TEI>
  <text>
    <body>
      <div n="1">
        <div n="2">
          <div n="3">
            <p><pb facs="#f0060" n="48"/><fw place="top" type="header"><hi rendition="#b">Er&#x017F;ter Theil</hi></fw><lb/>
zu rings vmb ein ra&#x0364;nfftlein/ &#x017F;o dick als der Marcipan &#x017F;ein &#x017F;oll: inn<lb/>
das lege vnd forme die Oflatten/ vnnd wo zwey theil auff einander<lb/>
gehen/ da be&#x017F;treich dz vnder mit eim federlein in Eyerklar getunckt/<lb/>
&#x017F;o hebt es das ander/ darnach &#x017F;treich teig von Mandeln darauff/ &#x017F;att<lb/>
vnnd vberall/ gleich der form nach: Wiltu dan&#x0303; gern ein model dar-<lb/>
auff haben/ daß &#x017F;ich nur zur runden &#x017F;chickt/ &#x017F;ihe am be&#x017F;ten/ be&#x017F;trew<lb/>
das wol mit Zucker/ den model &#x017F;albe mit &#x017F;u&#x0364;&#x017F;&#x017F;em Mandelo&#x0364;l/ truck jn<lb/>
&#x017F;anfft darauff/ oder i&#x017F;t der model zum Marcipan gemacht/ vnnd<lb/>
go&#x017F;&#x017F;en oder ge&#x017F;chnitten/ &#x017F;o &#x017F;treich die Mandeln gleich drauff/ zuvor<lb/>
aber &#x017F;albe den/ darnach kleib die Oflatten dru&#x0364;ber/ vnd laß die Man-<lb/>
deln zun orten des models/ kehr jn vmb/ darnach mach jhm ein &#x017F;cho&#x0364;-<lb/>
nes Kra&#x0364;ntzlein auff die o&#xA75B;t herumb geflochten oder ge&#x017F;chnitten/ oder<lb/>
auffge&#x017F;etzte zinlein/ wie du es kan&#x017F;t/ walle auß dem teig der Man-<lb/>
deln ein langes rundes riemlein/ wie ein &#x017F;eil/ eines kleinen Fingers<lb/>
dick/ &#x017F;o weit der Marcipan i&#x017F;t/ kleib es mit Eyerklar darauff herumb/<lb/>
&#x017F;chneids mit einem kleinen &#x017F;cha&#x0364;rlen/ wie ein Krantz zu den vier orten/<lb/>
mach einen vnder&#x017F;cheid mit drey banden/ bach es nicht in gro&#x017F;&#x017F;er hitz/<lb/>
damit es gemach wol außtruckne/ vnd doch weiß bleib/ allerbe&#x017F;ts i&#x017F;t<lb/>
im ofen/ wann das gro&#x017F;&#x017F;e brot herauß kompt/ in pa&#x017F;tetenpfannen i&#x017F;t<lb/>
es bald vber&#x017F;ehen: wiltu dann/ &#x017F;o truck kein model darauff/ mach jm<lb/>
&#x017F;on&#x017F;t einen Krantz oder Zaun/ was du wilt/ wiewol &#x017F;olche be&#x017F;&#x017F;er &#x017F;ind/<lb/>
man bachs in der pa&#x017F;tetenpfannen/ vnd darumb/ wann &#x017F;ie &#x017F;eynd ein<lb/>
wenig ertrucknet/ &#x017F;o hab zuvo&#xA75B; Mu&#x0364;ßlein/ wie fornen verzeichnet/<lb/>
mit Zucker vnd Ro&#x017F;enwa&#x017F;&#x017F;er geru&#x0364;&#x017F;t/ das &#x017F;treich darauff herumb/ du<lb/>
mag&#x017F;t es wol gleich thun/ gib jhm dann ein gute hitz oben herab/ biß<lb/>
&#x017F;ich der Zucker vber&#x017F;ich gibt/ vnnd weiß i&#x017F;t/ &#x017F;o gib jhm dann was er<lb/>
an kolen bedarff/ vnden vnd oben was recht i&#x017F;t. Were es dan&#x0303; &#x017F;ach/<lb/>
daß du ein model darauff getruckt hette&#x017F;t/ vnd der &#x017F;elbig nicht &#x017F;o breit<lb/>
reicht alß der Marcipan/ vmb den ranfft glat/ oder auffen vmb ein<lb/>
model/ vnnd innen glat/ &#x017F;o mach jhm zu eu&#x017F;&#x017F;er&#x017F;t einen Krantz/ vnnd<lb/>
innen vmb den model oder das glat wider ein: das glatte innen oder<lb/>
au&#x017F;&#x017F;en mache wie zuvo&#xA75B; geho&#x0364;rt/ allein wo es gemodelt/ da lege ein pa-<lb/>
pier auff/ daß jhm die hitz nicht zu groß werds: Al&#x017F;o &#x017F;chneid mann<lb/>
ein zung von dem Och&#x017F;en/ vnnd kleibs mit einem Eyerklar darumb.<lb/>
<fw place="bottom" type="catch">Nun</fw><lb/></p>
          </div>
        </div>
      </div>
    </body>
  </text>
</TEI>
[48/0060] Erſter Theil zu rings vmb ein raͤnfftlein/ ſo dick als der Marcipan ſein ſoll: inn das lege vnd forme die Oflatten/ vnnd wo zwey theil auff einander gehen/ da beſtreich dz vnder mit eim federlein in Eyerklar getunckt/ ſo hebt es das ander/ darnach ſtreich teig von Mandeln darauff/ ſatt vnnd vberall/ gleich der form nach: Wiltu dañ gern ein model dar- auff haben/ daß ſich nur zur runden ſchickt/ ſihe am beſten/ beſtrew das wol mit Zucker/ den model ſalbe mit ſuͤſſem Mandeloͤl/ truck jn ſanfft darauff/ oder iſt der model zum Marcipan gemacht/ vnnd goſſen oder geſchnitten/ ſo ſtreich die Mandeln gleich drauff/ zuvor aber ſalbe den/ darnach kleib die Oflatten druͤber/ vnd laß die Man- deln zun orten des models/ kehr jn vmb/ darnach mach jhm ein ſchoͤ- nes Kraͤntzlein auff die oꝛt herumb geflochten oder geſchnitten/ oder auffgeſetzte zinlein/ wie du es kanſt/ walle auß dem teig der Man- deln ein langes rundes riemlein/ wie ein ſeil/ eines kleinen Fingers dick/ ſo weit der Marcipan iſt/ kleib es mit Eyerklar darauff herumb/ ſchneids mit einem kleinen ſchaͤrlen/ wie ein Krantz zu den vier orten/ mach einen vnderſcheid mit drey banden/ bach es nicht in groſſer hitz/ damit es gemach wol außtruckne/ vnd doch weiß bleib/ allerbeſts iſt im ofen/ wann das groſſe brot herauß kompt/ in paſtetenpfannen iſt es bald vberſehen: wiltu dann/ ſo truck kein model darauff/ mach jm ſonſt einen Krantz oder Zaun/ was du wilt/ wiewol ſolche beſſer ſind/ man bachs in der paſtetenpfannen/ vnd darumb/ wann ſie ſeynd ein wenig ertrucknet/ ſo hab zuvoꝛ Muͤßlein/ wie fornen verzeichnet/ mit Zucker vnd Roſenwaſſer geruͤſt/ das ſtreich darauff herumb/ du magſt es wol gleich thun/ gib jhm dann ein gute hitz oben herab/ biß ſich der Zucker vberſich gibt/ vnnd weiß iſt/ ſo gib jhm dann was er an kolen bedarff/ vnden vnd oben was recht iſt. Were es dañ ſach/ daß du ein model darauff getruckt hetteſt/ vnd der ſelbig nicht ſo breit reicht alß der Marcipan/ vmb den ranfft glat/ oder auffen vmb ein model/ vnnd innen glat/ ſo mach jhm zu euſſerſt einen Krantz/ vnnd innen vmb den model oder das glat wider ein: das glatte innen oder auſſen mache wie zuvoꝛ gehoͤrt/ allein wo es gemodelt/ da lege ein pa- pier auff/ daß jhm die hitz nicht zu groß werds: Alſo ſchneid mann ein zung von dem Ochſen/ vnnd kleibs mit einem Eyerklar darumb. Nun

Suche im Werk

Hilfe

Informationen zum Werk

Download dieses Werks

XML (TEI P5) · HTML · Text
TCF (text annotation layer)
XML (TEI P5 inkl. att.linguistic)

Metadaten zum Werk

TEI-Header · CMDI · Dublin Core

Ansichten dieser Seite

Voyant Tools ?

Language Resource Switchboard?

Feedback

Sie haben einen Fehler gefunden? Dann können Sie diesen über unsere Qualitätssicherungsplattform DTAQ melden.

Kommentar zur DTA-Ausgabe

Dieses Werk wurde gemäß den DTA-Transkriptionsrichtlinien im Double-Keying-Verfahren von Nicht-Muttersprachlern erfasst und in XML/TEI P5 nach DTA-Basisformat kodiert.




Ansicht auf Standard zurückstellen

URL zu diesem Werk: https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598
URL zu dieser Seite: https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/60
Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 48. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/60>, abgerufen am 22.11.2024.