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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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dises Kochbuchs.
Ein ander kräfftig köstliches Essen/ be-
sonders im Durchlauff.

NJmb Mandeln genug/ fast klein gestossen/ die ver-
treib mit dem gelben vom Ey/ zu eim halben pfund 5. oder 6.
Eyer/ nimb drey oder vier loth Rosenwasser/ vier oder fünff
loth Zucker/ seud einen Syrup dick/ rührs darein/ darnach wigs/ so
schwer es ist/ nimb aber klein gestossenen vnnd gebeutelten Zucker/
den rühr vnnd wirck jhn darein/ sampt eim wenig Kraffmeel/ vnge-
fehr den vierdten theil so vil alß des Zuckers/ oder so du wilt/ wann der
Syrup gesotten/ so thu die Mandeln mit den Eyern zusammen/ vnd
truckne es ein wenig ab/ wie ein teig zu spritzen/ oder andern kuchen/
so wirt er darnach desto trückener/ dann wircke den Zucker/ mit oder
ohne Krafftmeel/ nach nothdurfft darein: Darnach truck Leckku-
chenmödel darein/ mache kleine vnnd grosse formen/ wie du wilt/
truckne es in einer pfann oder bachofen mit sanffter hitz auß/ es sol
nicht braun werden/ sondern die farb behalten/ die es von Eyern
hat/ es ist trefflich gut/ vnd ist weit besser dann die Marcipan.

Allerhand Marcipan zu machen.

NJmb Mandeln/ so vil du wilt/ stosse sie klein/ nimb
eben so schwer Zucker/ alß drey loth Mandeln/ vnd drey loth
Zucker/ theil solches in zwey theil/ den halben behalt/ den an-
dern seud mit Rosenwasser zu eim Syrup/ vnd nimb des Rosenwas-
sers/ weniger dann des Zuckers/ damit du es nit lang sieden müssest/
es verleuret sonst seine krafft vnd geschmack/ rühre die Mandeln mit
an (etliche thun das Rosenwasser allein darein/ darnach den Zucker/
halten davor sie werden weisser/ daß kan ich nicht vrtheilen/ wann
man sie im stossen nicht läst ölig oder schwartz werden/ das weiß ich
aber/ daß sie nicht so kernhafft werden/ vnd nit so gern außtrucknen/
sind jmmer papet oder talcket/ bleiben auch nit so lang/ sie seyen dann
vber zuckert vnd außgetrucknet) Nun/ wie du wilt/ so thu bemelten
Zucker darein/ knit jhn wol/ was du dann machen wilt/ soltu ein hül-
tzene form haben/ zu nutz vnnd fertigung rund oder hervndenweiß/

zu rings
diſes Kochbuchs.
Ein ander kraͤfftig koͤſtliches Eſſen/ be-
ſonders im Durchlauff.

NJmb Mandeln genug/ faſt klein geſtoſſen/ die ver-
treib mit dem gelben vom Ey/ zu eim halben pfund 5. oder 6.
Eyer/ nimb drey oder vier loth Roſenwaſſer/ vier oder fuͤnff
loth Zucker/ ſeud einen Syrup dick/ ruͤhrs darein/ darnach wigs/ ſo
ſchwer es iſt/ nimb aber klein geſtoſſenen vnnd gebeutelten Zucker/
den ruͤhr vnnd wirck jhn darein/ ſampt eim wenig Kraffmeel/ vnge-
fehr den vierdten theil ſo vil alß des Zuckers/ oder ſo du wilt/ wañ der
Syrup geſotten/ ſo thu die Mandeln mit den Eyern zuſammen/ vñ
truckne es ein wenig ab/ wie ein teig zu ſpritzen/ oder andern kuchen/
ſo wirt er darnach deſto truͤckener/ dann wircke den Zucker/ mit oder
ohne Krafftmeel/ nach nothdurfft darein: Darnach truck Leckku-
chenmoͤdel darein/ mache kleine vnnd groſſe formen/ wie du wilt/
truckne es in einer pfann oder bachofen mit ſanffter hitz auß/ es ſol
nicht braun werden/ ſondern die farb behalten/ die es von Eyern
hat/ es iſt trefflich gut/ vnd iſt weit beſſer dann die Marcipan.

Allerhand Marcipan zu machen.

NJmb Mandeln/ ſo vil du wilt/ ſtoſſe ſie klein/ nimb
eben ſo ſchwer Zucker/ alß drey loth Mandeln/ vnd drey loth
Zucker/ theil ſolches in zwey theil/ den halben behalt/ den an-
dern ſeud mit Roſenwaſſer zu eim Syrup/ vnd nimb des Roſenwaſ-
ſers/ weniger dann des Zuckers/ damit du es nit lang ſieden muͤſſeſt/
es verleuret ſonſt ſeine krafft vnd geſchmack/ ruͤhre die Mandeln mit
an (etliche thun das Roſenwaſſer allein darein/ darnach den Zucker/
halten davor ſie werden weiſſer/ daß kan ich nicht vrtheilen/ wann
man ſie im ſtoſſen nicht laͤſt oͤlig oder ſchwartz werden/ das weiß ich
aber/ daß ſie nicht ſo kernhafft werden/ vnd nit ſo gern außtrucknen/
ſind jm̃er papet oder talcket/ bleiben auch nit ſo lang/ ſie ſeyen dann
vber zuckert vnd außgetrucknet) Nun/ wie du wilt/ ſo thu bemelten
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tzene form haben/ zu nutz vnnd fertigung rund oder hervndenweiß/

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[47/0059] diſes Kochbuchs. Ein ander kraͤfftig koͤſtliches Eſſen/ be- ſonders im Durchlauff. NJmb Mandeln genug/ faſt klein geſtoſſen/ die ver- treib mit dem gelben vom Ey/ zu eim halben pfund 5. oder 6. Eyer/ nimb drey oder vier loth Roſenwaſſer/ vier oder fuͤnff loth Zucker/ ſeud einen Syrup dick/ ruͤhrs darein/ darnach wigs/ ſo ſchwer es iſt/ nimb aber klein geſtoſſenen vnnd gebeutelten Zucker/ den ruͤhr vnnd wirck jhn darein/ ſampt eim wenig Kraffmeel/ vnge- fehr den vierdten theil ſo vil alß des Zuckers/ oder ſo du wilt/ wañ der Syrup geſotten/ ſo thu die Mandeln mit den Eyern zuſammen/ vñ truckne es ein wenig ab/ wie ein teig zu ſpritzen/ oder andern kuchen/ ſo wirt er darnach deſto truͤckener/ dann wircke den Zucker/ mit oder ohne Krafftmeel/ nach nothdurfft darein: Darnach truck Leckku- chenmoͤdel darein/ mache kleine vnnd groſſe formen/ wie du wilt/ truckne es in einer pfann oder bachofen mit ſanffter hitz auß/ es ſol nicht braun werden/ ſondern die farb behalten/ die es von Eyern hat/ es iſt trefflich gut/ vnd iſt weit beſſer dann die Marcipan. Allerhand Marcipan zu machen. NJmb Mandeln/ ſo vil du wilt/ ſtoſſe ſie klein/ nimb eben ſo ſchwer Zucker/ alß drey loth Mandeln/ vnd drey loth Zucker/ theil ſolches in zwey theil/ den halben behalt/ den an- dern ſeud mit Roſenwaſſer zu eim Syrup/ vnd nimb des Roſenwaſ- ſers/ weniger dann des Zuckers/ damit du es nit lang ſieden muͤſſeſt/ es verleuret ſonſt ſeine krafft vnd geſchmack/ ruͤhre die Mandeln mit an (etliche thun das Roſenwaſſer allein darein/ darnach den Zucker/ halten davor ſie werden weiſſer/ daß kan ich nicht vrtheilen/ wann man ſie im ſtoſſen nicht laͤſt oͤlig oder ſchwartz werden/ das weiß ich aber/ daß ſie nicht ſo kernhafft werden/ vnd nit ſo gern außtrucknen/ ſind jm̃er papet oder talcket/ bleiben auch nit ſo lang/ ſie ſeyen dann vber zuckert vnd außgetrucknet) Nun/ wie du wilt/ ſo thu bemelten Zucker darein/ knit jhn wol/ was du dann machen wilt/ ſoltu ein huͤl- tzene form haben/ zu nutz vnnd fertigung rund oder hervndenweiß/ zu rings

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 47. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/59>, abgerufen am 24.11.2024.