Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.Erster Theil auff keinen hafen darin man Ruben oder Kraut/ vnd was von Zwi-beln schmäckt/ kocht/ decks/ gib jhm sanffte hitz von oben ab/ damit es nicht hart/ oder rinnend/ auch nicht braun werde/ gibs/ wann es recht gekocht ist/ bestrewe es wol mit Zucker/ oder mach es mit einem Zuckerteig/ wie du vornen eins hast/ wie du wilt. Ein Mandelsuppen. NJmb klein gestossene Mandeln/ treibs mit guter Auff ein andere weiß. NJmm gebehet weißbrot/ oder sonst brosamen/ wie sichs Ein
Erſter Theil auff keinen hafen darin man Ruben oder Kraut/ vnd was von Zwi-beln ſchmaͤckt/ kocht/ decks/ gib jhm ſanffte hitz von oben ab/ damit es nicht hart/ oder rinnend/ auch nicht braun werde/ gibs/ wann es recht gekocht iſt/ beſtrewe es wol mit Zucker/ oder mach es mit einem Zuckerteig/ wie du vornen eins haſt/ wie du wilt. Ein Mandelſuppen. NJmb klein geſtoſſene Mandeln/ treibs mit guter Auff ein andere weiß. NJm̃ gebehet weißbrot/ oder ſonſt broſamẽ/ wie ſichs Ein
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Erſter Theil
auff keinen hafen darin man Ruben oder Kraut/ vnd was von Zwi-
beln ſchmaͤckt/ kocht/ decks/ gib jhm ſanffte hitz von oben ab/ damit
es nicht hart/ oder rinnend/ auch nicht braun werde/ gibs/ wann es
recht gekocht iſt/ beſtrewe es wol mit Zucker/ oder mach es mit einem
Zuckerteig/ wie du vornen eins haſt/ wie du wilt.
Ein Mandelſuppen.
NJmb klein geſtoſſene Mandeln/ treibs mit guter
Huͤner oder fleiſchbruͤh/ oder mit geſottenem waſſer/ nach
gelegenheit durch/ mach es wie eine Mandelmilch/ darnach
thu es vber das fewer/ haſtu es mit waſſer gemacht/ ſo ſchuͤts in heiſ-
ſes ſchmaltz/ oder thu ein wenig ſuͤſſe butter darein/ ſchmeckt allezeit
beſſer dann heiſſes ſchmaltz/ es ſol aber fuͤr die krancken allezeit vor
gewaſchen ſeyn/ damit auch das molcken wol darvon komme/ dann
ſonſt bleibt es bald darin/ ſol ſie laxiret ſeyn/ waſche rein Weinbeer/
ſchwencks vom waſſer wirffs darein/ vnnd ruͤhre es biß es ſend/ ſo
zuckers/ wann du wilt/ vnnd ein wenig ſaltz/ wann es mit waſſer ge-
macht iſt. Hierzwiſchen ſol eine oder mehr/ nach nothdurfft/ ſchnit-
ten weiß brots ein wenig gebehet ſeyn/ daruͤber ruͤhrs an/ die Wein-
beer ſtrewe auffs brot.
Auff ein andere weiß.
NJm̃ gebehet weißbrot/ oder ſonſt broſamẽ/ wie ſichs
begibt/ ſo vil Mandeln/ treibs abermal durch/ mach es wie vor
oben/ alſo magſtu es deſto duͤnner machen/ du nemeſt brot vñ
Mandeln/ oder die beyde jedes allein/ vnd ein Eyerdotter damit zer-
trieben/ ruͤſts wie oben/ in allweg ſind ſie kraͤfftig. Vnd wann der
krancke die Weinbeer nicht moͤchte eſſen/ ſo ſeud ſie in dem damit du
es wilt durchtreiben/ ſtoß darvon/ vnnd treib eines mit dem andern
durch/ es gibt jhm wol nicht ein ſolche farbe/ aber daran ligt nichts;
Jſſet er dann auch kein brot/ ſo iſt es doch zuvor darbey. Merck/ al-
ſo geſchriebene ſachen dienen auch Kindbetterin/ ſo etwann zu faſt
fluͤſſen: Wie auch andere mehr.
Ein
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Zitationshilfe: | Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 46. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/58>, abgerufen am 27.07.2024. |