Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.Erster Theil machest/ das da mit züger oder brot ohne Mandel ist/ da thun wolWeinbeer/ Zibeben oder Meer dräublein/ ein oder beyderley. Es ist ein hübsch höflich Essen/ vnnd macht einen krancken wider lustig zum brot/ der etwan zuvor lang keins gessen hat/ vnd die in sonder- heit/ so bald hernach kommen. Vnd solche wecken magstu bereiten von gekochtem Reiß oder guten weissen Müsern/ so mit Eyern ge- kocht/ wie du jhr von Kraffmeel hast: dieselben auch (inmassen oben beschrieben) ferben grün oder gelb/ wie es dir gefellt/ wann sie den bereitet nach deinem gefallen/ so nimb das gelb vom Ey/ bestreichs mit einem bensel/ bachs inn dem ofen oder pfannen/ wie du es kanst/ in dem ofen werdens am schönsten/ doch daß der nit zu gar heiß sey/ damit sie nicht verbrennen. Ein köstlich brot für die krancken. NJmb schön brot/ daß wol hart ist/ so läst es sich klein Auff ein andere weiß. MAch vnnd bereit es allerdings wie zuvor/ doch et- ser hitz/
Erſter Theil macheſt/ das da mit zuͤger oder brot ohne Mandel iſt/ da thun wolWeinbeer/ Zibeben oder Meer draͤublein/ ein oder beyderley. Es iſt ein huͤbſch hoͤflich Eſſen/ vnnd macht einen krancken wider luſtig zum brot/ der etwan zuvor lang keins geſſen hat/ vnd die in ſonder- heit/ ſo bald hernach kommen. Vnd ſolche wecken magſtu bereiten von gekochtem Reiß oder guten weiſſen Muͤſern/ ſo mit Eyern ge- kocht/ wie du jhr von Kraffmeel haſt: dieſelben auch (inmaſſen oben beſchrieben) ferben gruͤn oder gelb/ wie es dir gefellt/ wann ſie den bereitet nach deinem gefallen/ ſo nimb das gelb vom Ey/ beſtreichs mit einem benſel/ bachs inn dem ofen oder pfannen/ wie du es kanſt/ in dem ofen werdens am ſchoͤnſten/ doch daß der nit zu gar heiß ſey/ damit ſie nicht verbrennen. Ein koͤſtlich brot fuͤr die krancken. NJmb ſchoͤn brot/ daß wol hart iſt/ ſo laͤſt es ſich klein Auff ein andere weiß. MAch vnnd bereit es allerdings wie zuvor/ doch et- ſer hitz/
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Erſter Theil
macheſt/ das da mit zuͤger oder brot ohne Mandel iſt/ da thun wol
Weinbeer/ Zibeben oder Meer draͤublein/ ein oder beyderley. Es
iſt ein huͤbſch hoͤflich Eſſen/ vnnd macht einen krancken wider luſtig
zum brot/ der etwan zuvor lang keins geſſen hat/ vnd die in ſonder-
heit/ ſo bald hernach kommen. Vnd ſolche wecken magſtu bereiten
von gekochtem Reiß oder guten weiſſen Muͤſern/ ſo mit Eyern ge-
kocht/ wie du jhr von Kraffmeel haſt: dieſelben auch (inmaſſen oben
beſchrieben) ferben gruͤn oder gelb/ wie es dir gefellt/ wann ſie den
bereitet nach deinem gefallen/ ſo nimb das gelb vom Ey/ beſtreichs
mit einem benſel/ bachs inn dem ofen oder pfannen/ wie du es kanſt/
in dem ofen werdens am ſchoͤnſten/ doch daß der nit zu gar heiß ſey/
damit ſie nicht verbrennen.
Ein koͤſtlich brot fuͤr die krancken.
NJmb ſchoͤn brot/ daß wol hart iſt/ ſo laͤſt es ſich klein
reiben/ zerruͤhre Eyerdotter mit Roſenwaſſer/ ruͤhre des ge-
riebenen brots darein/ biß daß du vermeineſt/ daß das brot gar
an ſich ziehe laß es ſtehen/ biß es wol einſchlieffe/ vnd wol dick iſt wie
ein ſtraubenteig: alßdann nimb halb ſo ſchwer Zucker/ oder etwas
mehr/ der ſol auff daß reineſt geſtoſſen oder gebeutelt ſeyn/ nimb auch
ein wenig Ants vnd Coriander/ deines gefallens/ wirck es alles inn
dem teig/ vnd ob er noch zu naß/ wircke mehr deß brots darein/ oder
thu es in ein verglaͤſt geſchirꝛ/ daß ein form hat zu einem wecken oder
laͤiblein wie die weiſſen brot/ ſtell es in ein bachofen/ laß ſchoͤn bachẽ/
es iſt kraͤfftig fuͤr krancken/ wiltu dann Mandel darein haben/ ſo
magſtu auch den dritten od’ den vierdten theil darein thun/ du magſt
auch grob geſtoſſene Zimmet vnd Roſenwaſſer darzu gebrauchen.
Auff ein andere weiß.
MAch vnnd bereit es allerdings wie zuvor/ doch et-
was dicker/ mach ein ſtuͤrtz inn der blatten/ oder das inn der
Paſtetenpfann heiß/ vnnd ſchmirs ein wenig mitſuͤß Man-
deloͤl/ faſt wenig das erſtemal/ geuß mit dem loͤffel darauff herumb/
forme es wie ſchnitten von weiſſen brot/ bachs aber nicht mit zu groſ-
ſer hitz/
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Zitationshilfe: | Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 40. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/52>, abgerufen am 27.07.2024. |