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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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dieses Kochbuchs.
Ein anderform von allem disem zeug.

BEreit allen disen vorgeschriebenen zeug/ welchen du
wilt/ in der dicke/ wie zu den Kroßeyern/ darnach thu ein löf-
fel oder zween/ nach dem des zeugs/ Milchrahm oder Man-
delmilch/ aber nach dem der es essen sol/ darein: was vom Züger oder
brot ist/ saltz es wenig/ was vom brot allein/ thu Zimmet vnd Wein-
beer darein/ mache das blat inn einer pastetenpfannen heiß/ geuß es
drauff/ zerrührs/ daß es ohn gefehr zween finger dick sey/ wann es
gebachen ist bachs in der pfann oder ofen nicht zu heiß/ damit es auch
vorab vnden auff nicht verbrenne. Wann es kalt wirt/ so schneids
zu langen schmalen riemen/ oder wie es dir wol gefellt/ gib es trucken
oder naß/ inn einer brüh/ wie es sich schickt/ vnnd die[unleserliches Material - 1 Zeichen fehlt] dise vorge-
schriebene Essen fast alle besser kalt dann warm/ auchgemeiniglich
kalt gessen werden/ kan man die krancken offt mit erlaben/ doch ist
jhnen jmmer das jnner besser dann das eusser. Der ranfft/ wie auch
an pasteten vnd dorten/ die helffen nicht.

Gefüllte wecklein auß disem zeug.

BEereite einen zeug wie zu den Kroßeyern/ welcher
dir gefellt/ doch etwas dünner/ vnnd doch nicht so dünn als zu
dem Mörselkäß/ mach ein teig von Eyern vnd schönem Meel/
wie zu gewalleten küchlein/ oder anderm gebachens/ saltze jhn recht/
thu ein wenig schmaltz darein/ aber nicht heiß/ wiltu es gar gut haben/
Zucker/ Rosenwasser/ Jngwer vnd Pfeffer/ wircke jhn trucken auff/
darnach nimb so groß alß ein Ey/ den wälge inn einer länglichten
form/ so lang man die wecklein haben wil/ darnach nimb ein guten
löffel voll angemachten zeug/ legs auff das halbe theil/ verzeug den
boden/ spitz jhn darnach/ doch daß inn der mitte am meisten bleib/
leg das ander halb theil darauff herüber/ redle es mit dem kuchen-
redlein/ oder machs sonst so schön du kanst/ kehre es darnach/ daß
dasselbig vber sich komme/ inn der mitten vermach es zu wol/ da-
mit es sich vom bachen ein wenig krümme/ oder stehe wie ein Weber-
schifflein. Vnnd was du diser oder vorgeschriebener formen

machest/
dieſes Kochbuchs.
Ein anderform von allem diſem zeug.

BEreit allẽ diſen vorgeſchriebenen zeug/ welchen du
wilt/ in der dicke/ wie zu den Kroßeyern/ darnach thu ein loͤf-
fel oder zween/ nach dem des zeugs/ Milchrahm oder Man-
delmilch/ aber nach dem der es eſſen ſol/ darein: was vom Zuͤger oder
brot iſt/ ſaltz es wenig/ was vom brot allein/ thu Zimmet vnd Wein-
beer darein/ mache das blat inn einer paſtetenpfannen heiß/ geuß es
drauff/ zerruͤhrs/ daß es ohn gefehr zween finger dick ſey/ wann es
gebachen iſt bachs in der pfann oder ofen nicht zu heiß/ damit es auch
vorab vnden auff nicht verbrenne. Wann es kalt wirt/ ſo ſchneids
zu langen ſchmalen riemen/ oder wie es dir wol gefellt/ gib es trucken
oder naß/ inn einer bruͤh/ wie es ſich ſchickt/ vnnd die[unleserliches Material – 1 Zeichen fehlt] diſe vorge-
ſchriebene Eſſen faſt alle beſſer kalt dann warm/ auchgemeiniglich
kalt geſſen werden/ kan man die krancken offt mit erlaben/ doch iſt
jhnen jmmer das jnner beſſer dann das euſſer. Der ranfft/ wie auch
an paſteten vnd dorten/ die helffen nicht.

Gefuͤllte wecklein auß diſem zeug.

BEereite einen zeug wie zu den Kroßeyern/ welcher
dir gefellt/ doch etwas duͤnner/ vnnd doch nicht ſo duͤnn als zu
dem Moͤrſelkaͤß/ mach ein teig von Eyern vñ ſchoͤnem Meel/
wie zu gewalleten kuͤchlein/ oder anderm gebachens/ ſaltze jhn recht/
thu ein wenig ſchmaltz darein/ aber nicht heiß/ wiltu es gar gut habẽ/
Zucker/ Roſenwaſſer/ Jngwer vnd Pfeffer/ wircke jhn trucken auff/
darnach nimb ſo groß alß ein Ey/ den waͤlge inn einer laͤnglichten
form/ ſo lang man die wecklein haben wil/ darnach nimb ein guten
loͤffel voll angemachten zeug/ legs auff das halbe theil/ verzeug den
boden/ ſpitz jhn darnach/ doch daß inn der mitte am meiſten bleib/
leg das ander halb theil darauff heruͤber/ redle es mit dem kuchen-
redlein/ oder machs ſonſt ſo ſchoͤn du kanſt/ kehre es darnach/ daß
daſſelbig vber ſich komme/ inn der mitten vermach es zu wol/ da-
mit es ſich vom bachen ein wenig kruͤmme/ oder ſtehe wie ein Weber-
ſchifflein. Vnnd was du diſer oder vorgeſchriebener formen

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[39/0051] dieſes Kochbuchs. Ein anderform von allem diſem zeug. BEreit allẽ diſen vorgeſchriebenen zeug/ welchen du wilt/ in der dicke/ wie zu den Kroßeyern/ darnach thu ein loͤf- fel oder zween/ nach dem des zeugs/ Milchrahm oder Man- delmilch/ aber nach dem der es eſſen ſol/ darein: was vom Zuͤger oder brot iſt/ ſaltz es wenig/ was vom brot allein/ thu Zimmet vnd Wein- beer darein/ mache das blat inn einer paſtetenpfannen heiß/ geuß es drauff/ zerruͤhrs/ daß es ohn gefehr zween finger dick ſey/ wann es gebachen iſt bachs in der pfann oder ofen nicht zu heiß/ damit es auch vorab vnden auff nicht verbrenne. Wann es kalt wirt/ ſo ſchneids zu langen ſchmalen riemen/ oder wie es dir wol gefellt/ gib es trucken oder naß/ inn einer bruͤh/ wie es ſich ſchickt/ vnnd die_ diſe vorge- ſchriebene Eſſen faſt alle beſſer kalt dann warm/ auchgemeiniglich kalt geſſen werden/ kan man die krancken offt mit erlaben/ doch iſt jhnen jmmer das jnner beſſer dann das euſſer. Der ranfft/ wie auch an paſteten vnd dorten/ die helffen nicht. Gefuͤllte wecklein auß diſem zeug. BEereite einen zeug wie zu den Kroßeyern/ welcher dir gefellt/ doch etwas duͤnner/ vnnd doch nicht ſo duͤnn als zu dem Moͤrſelkaͤß/ mach ein teig von Eyern vñ ſchoͤnem Meel/ wie zu gewalleten kuͤchlein/ oder anderm gebachens/ ſaltze jhn recht/ thu ein wenig ſchmaltz darein/ aber nicht heiß/ wiltu es gar gut habẽ/ Zucker/ Roſenwaſſer/ Jngwer vnd Pfeffer/ wircke jhn trucken auff/ darnach nimb ſo groß alß ein Ey/ den waͤlge inn einer laͤnglichten form/ ſo lang man die wecklein haben wil/ darnach nimb ein guten loͤffel voll angemachten zeug/ legs auff das halbe theil/ verzeug den boden/ ſpitz jhn darnach/ doch daß inn der mitte am meiſten bleib/ leg das ander halb theil darauff heruͤber/ redle es mit dem kuchen- redlein/ oder machs ſonſt ſo ſchoͤn du kanſt/ kehre es darnach/ daß daſſelbig vber ſich komme/ inn der mitten vermach es zu wol/ da- mit es ſich vom bachen ein wenig kruͤmme/ oder ſtehe wie ein Weber- ſchifflein. Vnnd was du diſer oder vorgeſchriebener formen macheſt/

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 39. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/51>, abgerufen am 24.11.2024.