Anmelden (DTAQ) DWDS     dlexDB     CLARIN-D

Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

Bild:
<< vorherige Seite

Erster Theil
das vnderst vber sich auff die blatten/ so kompt das gemodelt empor/
alßdann seynd etwan mödel wie Fisch/ etwan wie Vögel vnd ander
Thierwerck/ daran man dann die füß/ klawen/ schnäbel/ federn/
schuppen an Fischen/ vnd was dann mehr ist/ vergülden mag. Sol-
cher vberfluß mag aussen bleiben/ doch den krancken seynd die guten
Goldblätter gar nütz bey solchen speisen/ dieweil sie den wind ver-
treiben/ vnd den Grimmen wehren.

Ein ander gattung Züger.

NJmb Eyer vnnd Milch wie zuvor/ aber ein Maß
oder achte/ vnnd thu sonst nichs darein/ thu in ein kessel oder
pfannen sauber wasser vber das fewer/ saltz es ein wenig/ wann
es seud/ so schütt die Eyer vnd Milch darein/ rühr es nicht/ so gerünt
es dann setz es ab/ laß ein wenig stehen/ nicht lang/ heb es herauß in
vorige formen/ oder schalenweiß mit löffeln. Du möchtest auch
wol für wasser ein wol abgenomne Milch nemen/ die aber müste
fast süß seyn vnnd abgerunnen.

Ein anders.

NJmb ein maß gute süsse Milch/ so erst von der Kuh
kommen/ vnd sechs wol zerklopffte Eyer/ die Eyer sollen allezeit
frisch seyn/ thu es in ein saubern verglästen newen hafen/ ver-
bind jhn wol mit einem saubern tuch/ stell jhn in ein verwaret war-
mes ort/ in ein kessel mit siedendem wasser/ laß jhn vber nacht stehen
biß an morgen/ alß dann nimb den hafen sittiglich herauß/ bind jhn
auff/ so ists auch gerunnen/ so heb den auch auff wie du wilt/ nun
nimb vnder allen welchen du wilt. Die ersten vnder disen dreyen
gattungen sind die gemeinsten/ dann die zwey letzten lassen sich zärte
halben nicht wol pressen/ doch zu Dorten seynd sie nicht böß/ wann
wasser vnd molcken sonst wol darvon treufft/ das in eim reinen säck-
lein geschehen kan.

Ein Dorten von einem Zügern.

VOn aller gattung Züger nimb welchen du wilt/
den zertreib zart/ nachmals nimb Eyer vnd Milchrahm/ ein

wenig

Erſter Theil
das vnderſt vber ſich auff die blatten/ ſo kompt das gemodelt empor/
alßdann ſeynd etwan moͤdel wie Fiſch/ etwan wie Voͤgel vnd ander
Thierwerck/ daran man dann die fuͤß/ klawen/ ſchnaͤbel/ federn/
ſchuppen an Fiſchen/ vnd was dann mehr iſt/ verguͤlden mag. Sol-
cher vberfluß mag auſſen bleiben/ doch den krancken ſeynd die guten
Goldblaͤtter gar nuͤtz bey ſolchen ſpeiſen/ dieweil ſie den wind ver-
treiben/ vnd den Grimmen wehren.

Ein ander gattung Zuͤger.

NJmb Eyer vnnd Milch wie zuvor/ aber ein Maß
oder achte/ vnnd thu ſonſt nichs darein/ thu in ein keſſel oder
pfannen ſauber waſſer vber das fewer/ ſaltz es ein wenig/ wañ
es ſeud/ ſo ſchuͤtt die Eyer vnd Milch darein/ ruͤhr es nicht/ ſo geruͤnt
es dann ſetz es ab/ laß ein wenig ſtehen/ nicht lang/ heb es herauß in
vorige formen/ oder ſchalenweiß mit loͤffeln. Du moͤchteſt auch
wol fuͤr waſſer ein wol abgenomne Milch nemen/ die aber muͤſte
faſt ſuͤß ſeyn vnnd abgerunnen.

Ein anders.

NJmb ein maß gute ſuͤſſe Milch/ ſo erſt von der Kuh
kom̃en/ vnd ſechs wol zerklopffte Eyer/ die Eyer ſollen allezeit
friſch ſeyn/ thu es in ein ſaubern verglaͤſten newen hafen/ ver-
bind jhn wol mit einem ſaubern tuch/ ſtell jhn in ein verwaret war-
mes ort/ in ein keſſel mit ſiedendem waſſer/ laß jhn vber nacht ſtehen
biß an morgen/ alß dann nimb den hafen ſittiglich herauß/ bind jhn
auff/ ſo iſts auch gerunnen/ ſo heb den auch auff wie du wilt/ nun
nimb vnder allen welchen du wilt. Die erſten vnder diſen dreyen
gattungen ſind die gemeinſten/ dann die zwey letzten laſſen ſich zaͤrte
halben nicht wol preſſen/ doch zu Dorten ſeynd ſie nicht boͤß/ wann
waſſer vnd molcken ſonſt wol darvon treufft/ das in eim reinen ſaͤck-
lein geſchehen kan.

Ein Dorten von einem Zuͤgern.

VOn aller gattung Zuͤger nimb welchen du wilt/
den zertreib zart/ nachmals nimb Eyer vnd Milchrahm/ ein

wenig
<TEI>
  <text>
    <body>
      <div n="1">
        <div n="2">
          <div n="3">
            <p><pb facs="#f0048" n="36"/><fw place="top" type="header"><hi rendition="#b">Er&#x017F;ter Theil</hi></fw><lb/>
das vnder&#x017F;t vber &#x017F;ich auff die blatten/ &#x017F;o kompt das gemodelt empor/<lb/>
alßdann &#x017F;eynd etwan mo&#x0364;del wie Fi&#x017F;ch/ etwan wie Vo&#x0364;gel vnd ander<lb/>
Thierwerck/ daran man dann die fu&#x0364;ß/ klawen/ &#x017F;chna&#x0364;bel/ federn/<lb/>
&#x017F;chuppen an Fi&#x017F;chen/ vnd was dann mehr i&#x017F;t/ vergu&#x0364;lden mag. Sol-<lb/>
cher vberfluß mag au&#x017F;&#x017F;en bleiben/ doch den krancken &#x017F;eynd die guten<lb/>
Goldbla&#x0364;tter gar nu&#x0364;tz bey &#x017F;olchen &#x017F;pei&#x017F;en/ dieweil &#x017F;ie den wind ver-<lb/>
treiben/ vnd den Grimmen wehren.</p>
          </div><lb/>
          <div n="3">
            <head> <hi rendition="#b">Ein ander gattung Zu&#x0364;ger.</hi> </head><lb/>
            <p><hi rendition="#in">N</hi>Jmb Eyer vnnd Milch wie zuvor/ aber ein Maß<lb/>
oder achte/ vnnd thu &#x017F;on&#x017F;t nichs darein/ thu in ein ke&#x017F;&#x017F;el oder<lb/>
pfannen &#x017F;auber wa&#x017F;&#x017F;er vber das fewer/ &#x017F;altz es ein wenig/ wan&#x0303;<lb/>
es &#x017F;eud/ &#x017F;o &#x017F;chu&#x0364;tt die Eyer vnd Milch darein/ ru&#x0364;hr es nicht/ &#x017F;o geru&#x0364;nt<lb/>
es dann &#x017F;etz es ab/ laß ein wenig &#x017F;tehen/ nicht lang/ heb es herauß in<lb/>
vorige formen/ oder &#x017F;chalenweiß mit lo&#x0364;ffeln. Du mo&#x0364;chte&#x017F;t auch<lb/>
wol fu&#x0364;r wa&#x017F;&#x017F;er ein wol abgenomne Milch nemen/ die aber mu&#x0364;&#x017F;te<lb/>
fa&#x017F;t &#x017F;u&#x0364;ß &#x017F;eyn vnnd abgerunnen.</p>
          </div><lb/>
          <div n="3">
            <head> <hi rendition="#b">Ein anders.</hi> </head><lb/>
            <p><hi rendition="#in">N</hi>Jmb ein maß gute &#x017F;u&#x0364;&#x017F;&#x017F;e Milch/ &#x017F;o er&#x017F;t von der Kuh<lb/>
kom&#x0303;en/ vnd &#x017F;echs wol zerklopffte Eyer/ die Eyer &#x017F;ollen allezeit<lb/>
fri&#x017F;ch &#x017F;eyn/ thu es in ein &#x017F;aubern vergla&#x0364;&#x017F;ten newen hafen/ ver-<lb/>
bind jhn wol mit einem &#x017F;aubern tuch/ &#x017F;tell jhn in ein verwaret war-<lb/>
mes ort/ in ein ke&#x017F;&#x017F;el mit &#x017F;iedendem wa&#x017F;&#x017F;er/ laß jhn vber nacht &#x017F;tehen<lb/>
biß an morgen/ alß dann nimb den hafen &#x017F;ittiglich herauß/ bind jhn<lb/>
auff/ &#x017F;o i&#x017F;ts auch gerunnen/ &#x017F;o heb den auch auff wie du wilt/ nun<lb/>
nimb vnder allen welchen du wilt. Die er&#x017F;ten vnder di&#x017F;en dreyen<lb/>
gattungen &#x017F;ind die gemein&#x017F;ten/ dann die zwey letzten la&#x017F;&#x017F;en &#x017F;ich za&#x0364;rte<lb/>
halben nicht wol pre&#x017F;&#x017F;en/ doch zu Dorten &#x017F;eynd &#x017F;ie nicht bo&#x0364;ß/ wann<lb/>
wa&#x017F;&#x017F;er vnd molcken &#x017F;on&#x017F;t wol darvon treufft/ das in eim reinen &#x017F;a&#x0364;ck-<lb/>
lein ge&#x017F;chehen kan.</p>
          </div><lb/>
          <div n="3">
            <head> <hi rendition="#b">Ein Dorten von einem Zu&#x0364;gern.</hi> </head><lb/>
            <p><hi rendition="#in">V</hi>On aller gattung Zu&#x0364;ger nimb welchen du wilt/<lb/>
den zertreib zart/ nachmals nimb Eyer vnd Milchrahm/ ein<lb/>
<fw place="bottom" type="catch">wenig</fw><lb/></p>
          </div>
        </div>
      </div>
    </body>
  </text>
</TEI>
[36/0048] Erſter Theil das vnderſt vber ſich auff die blatten/ ſo kompt das gemodelt empor/ alßdann ſeynd etwan moͤdel wie Fiſch/ etwan wie Voͤgel vnd ander Thierwerck/ daran man dann die fuͤß/ klawen/ ſchnaͤbel/ federn/ ſchuppen an Fiſchen/ vnd was dann mehr iſt/ verguͤlden mag. Sol- cher vberfluß mag auſſen bleiben/ doch den krancken ſeynd die guten Goldblaͤtter gar nuͤtz bey ſolchen ſpeiſen/ dieweil ſie den wind ver- treiben/ vnd den Grimmen wehren. Ein ander gattung Zuͤger. NJmb Eyer vnnd Milch wie zuvor/ aber ein Maß oder achte/ vnnd thu ſonſt nichs darein/ thu in ein keſſel oder pfannen ſauber waſſer vber das fewer/ ſaltz es ein wenig/ wañ es ſeud/ ſo ſchuͤtt die Eyer vnd Milch darein/ ruͤhr es nicht/ ſo geruͤnt es dann ſetz es ab/ laß ein wenig ſtehen/ nicht lang/ heb es herauß in vorige formen/ oder ſchalenweiß mit loͤffeln. Du moͤchteſt auch wol fuͤr waſſer ein wol abgenomne Milch nemen/ die aber muͤſte faſt ſuͤß ſeyn vnnd abgerunnen. Ein anders. NJmb ein maß gute ſuͤſſe Milch/ ſo erſt von der Kuh kom̃en/ vnd ſechs wol zerklopffte Eyer/ die Eyer ſollen allezeit friſch ſeyn/ thu es in ein ſaubern verglaͤſten newen hafen/ ver- bind jhn wol mit einem ſaubern tuch/ ſtell jhn in ein verwaret war- mes ort/ in ein keſſel mit ſiedendem waſſer/ laß jhn vber nacht ſtehen biß an morgen/ alß dann nimb den hafen ſittiglich herauß/ bind jhn auff/ ſo iſts auch gerunnen/ ſo heb den auch auff wie du wilt/ nun nimb vnder allen welchen du wilt. Die erſten vnder diſen dreyen gattungen ſind die gemeinſten/ dann die zwey letzten laſſen ſich zaͤrte halben nicht wol preſſen/ doch zu Dorten ſeynd ſie nicht boͤß/ wann waſſer vnd molcken ſonſt wol darvon treufft/ das in eim reinen ſaͤck- lein geſchehen kan. Ein Dorten von einem Zuͤgern. VOn aller gattung Zuͤger nimb welchen du wilt/ den zertreib zart/ nachmals nimb Eyer vnd Milchrahm/ ein wenig

Suche im Werk

Hilfe

Informationen zum Werk

Download dieses Werks

XML (TEI P5) · HTML · Text
TCF (text annotation layer)
XML (TEI P5 inkl. att.linguistic)

Metadaten zum Werk

TEI-Header · CMDI · Dublin Core

Ansichten dieser Seite

Voyant Tools ?

Language Resource Switchboard?

Feedback

Sie haben einen Fehler gefunden? Dann können Sie diesen über unsere Qualitätssicherungsplattform DTAQ melden.

Kommentar zur DTA-Ausgabe

Dieses Werk wurde gemäß den DTA-Transkriptionsrichtlinien im Double-Keying-Verfahren von Nicht-Muttersprachlern erfasst und in XML/TEI P5 nach DTA-Basisformat kodiert.




Ansicht auf Standard zurückstellen

URL zu diesem Werk: https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598
URL zu dieser Seite: https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/48
Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 36. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/48>, abgerufen am 24.11.2024.