Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.dieses Kochbuchs. oder der Milch vil ist/ es sol nicht mehr seyn/ dann bloß daß es rünne/vnd nicht sawr seyn/ rührs ob dem fewer/ biß es rünnen wil/ so thu den löffel drauff/ laß rinnen wie ein käß/ thu jhm aber wie zuvor. Ein Mayenmuß von einem züger. EJnen solchen züger nimb/ wie vor oben/ wann das Auff E
dieſes Kochbuchs. oder der Milch vil iſt/ es ſol nicht mehr ſeyn/ dañ bloß daß es ruͤnne/vnd nicht ſawr ſeyn/ ruͤhrs ob dem fewer/ biß es ruͤnnen wil/ ſo thu den loͤffel drauff/ laß rinnen wie ein kaͤß/ thu jhm aber wie zuvor. Ein Mayenmuß von einem zuͤger. EJnen ſolchen zuͤger nimb/ wie vor oben/ wann das Auff E
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dieſes Kochbuchs.
oder der Milch vil iſt/ es ſol nicht mehr ſeyn/ dañ bloß daß es ruͤnne/
vnd nicht ſawr ſeyn/ ruͤhrs ob dem fewer/ biß es ruͤnnen wil/ ſo thu
den loͤffel drauff/ laß rinnen wie ein kaͤß/ thu jhm aber wie zuvor.
Ein Mayenmuß von einem zuͤger.
EJnen ſolchen zuͤger nimb/ wie vor oben/ wann das
molcken wol darvon kompt/ zerruͤhr jhn glat vnd wol/ nimb
darnach gute ſuͤſſe butter/ ruͤhrs auch allgemach darunter/
(merck/ wann du etwas macheſt/ darunter du ſuͤſſen ancken/ alß ge-
meiniglich Mayenmuͤſer mit ruͤhreſt/ ſo thu es nicht auff einmal da-
rein/ ſondern ziemlich/ thu es inn ein blaͤtlein oder ſchuͤſſel/ laß auff
heiſſem waſſer wol lind werden/ ruͤhrs jmmer ein wenig ein/ biß es
genug hat: der butter muß gemeiniglich mehr ſeyn dann des zuͤgers/
jedoch nach dem du es bereiten wilt/ vnd der zeug lucker oder feſt/ wz
man hoch auffſtellet braucht gemeiniglich mehr dañ was da ligt: in
allweg aber ſol der ancken nicht zu gar vil fuͤrtreffen/ doch etwas)
wanns wol geruͤhret/ daß es gar luſtig iſt/ ſo zuckers wol/ wiltu Ro-
ſenwaſſer/ es iſt gut vnd geſund darein/ den Zucker aber allzeit zum
letzten/ dann nach demſelben laͤſt ſichs nicht gern mehr ruͤhren/ auff
diſes Muß mach dann was dir gefaͤllt/ einen Jgel/ Lamb/ oder Ad-
ler/ oder durch die ſpritz/ wie man pflegt die butter anff den tiſch zu-
geben/ oder zu wuͤrmlein durch ein ſieb/ oder mit haͤufflen/ wie du es
kanſt/ dann diſes alles zubeſchreiben/ neme gar zuvil zeit/ vnnd wer
doch vmbſonſt/ dann darzu muß ein beſonder kopff ſeyn/ zu viſieren/
ſonſt wirts keines bald vngeſehen dem ſchreiben nach thun. Das
gemeinſt iſt durch die ſpritz. Alſo mach ein form/ wie du hie von dem
berg haſt/ den mach mit einem meſſer oder glatten ſchaͤuffelein jm̃er
inn warmen waſſer genetzt/ wol geſchwungen/ glat: Darnach hab
zween oder drey loͤffel/ einen groͤſſer alß den andern/ mit den mach
rinnen/ wie ein Danzapffen/ den groͤſten brauch am erſten/ biß an
den kleinſten/ alſo magſtu es inn eine ſeigepfann thun/ vnnd mit dem
kochloͤffel/ der ziemlich groß ſeyn ſol/ vber ein blatten/ daruͤber her-
vmb ruͤren/ ſo fellts herab wie vil wuͤrmlein/ ſo halt es auch darnach/
daß es fein hauffecht auff einander komme.
Auff
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