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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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Erster Theil
gekocht/ so laß jhn kühlen/ vnd verrühr jhn wie andern Reiß/ er sol
krauß seyn vnnd dick/ wann er nun kalt ist/ so richt jhn auff ein blat-
ten/ am ersten eines guten tellers breit/ vier finger hoch/ darnach
jmmer höher vnd spitziger/ so hoch du kanst/ mach jhn glat/ schneid
Mandeln/ besteck jhn vberall wol/ zu öberst am spitz mach jhm et-
was grünes/ bestrew jhn wol mit Zucker/ vnnd thu Rosenwasser da-
ran/ es stopfft hefftig. Etliche zertreiben Krafftmeel mit der Milch
durch mit den Mandeln/ damit/ so er erkalt/ desto steiffer stehe. Jst
nicht böß.

Mehr von allerhand herrlicher Essen von züger/
zuvor aber ein Mandelzüger oder käß.

NJmb klein gestossene Mandeln vnd brundenwasser/
mach ein gute Mandelmilch/ dise heng vber das fewer/ rühr
sie biß sie schier wil anheben zu sieden/ so thu ein wenig Lab oder
Renne darein/ als wolstu sonst ein käß machen/ oder nimb Seyd-
milchen/ hastu die auch nicht/ nimb Wein oder Essig/ so vil genug
zum gerünnen/ oder laß jhn inn eim siedenden wasser vber nacht ste-
hen/ wie du eins hast/ laß jhn rünnen wie ein käß oder züger/ heb jhn
dann vom fewer/ stell jhn auff ein ring/ spreng mit der hand frisch
wasser darauff herumb/ decke jhn mit eim weissen tuch/ wie sonst ein
Eyerzüger oder käß: bald heb jhn auch also auff mit eim löffel/ der
vil löcher hat/ in körblein oder andern formen/ wann das Molcken
wol davon kompt/ spreng Rosenwasser vnd Zucker darauff/ wann
es wol darein schleufft/ so kehre es vmb in ein saubere blatten/ darin
du es fürtragen wilt/ thu jhm wider also/ wiltu/ so mach mit Man
delmilch oder Rosenwasser/ oder sonst/ eine gute brüh darüber.
Diser züger wirt schön weiß.

Auff ein andere weiß.

NJmb die vorgeschriebene Milch/ klopff Eyer dar-
ein/ vnd dieselbe von erst/ darnach die Milch darunter/ wie du
von andern Eyerzügern findest/ darnach scheid Molcken/
oder wo keins ist/ Wein ein becher oder halben/ nach dem er sawer/

oder

Erſter Theil
gekocht/ ſo laß jhn kuͤhlen/ vnd verruͤhr jhn wie andern Reiß/ er ſol
krauß ſeyn vnnd dick/ wann er nun kalt iſt/ ſo richt jhn auff ein blat-
ten/ am erſten eines guten tellers breit/ vier finger hoch/ darnach
jmmer hoͤher vnd ſpitziger/ ſo hoch du kanſt/ mach jhn glat/ ſchneid
Mandeln/ beſteck jhn vberall wol/ zu oͤberſt am ſpitz mach jhm et-
was gruͤnes/ beſtrew jhn wol mit Zucker/ vnnd thu Roſenwaſſer da-
ran/ es ſtopfft hefftig. Etliche zertreiben Krafftmeel mit der Milch
durch mit den Mandeln/ damit/ ſo er erkalt/ deſto ſteiffer ſtehe. Jſt
nicht boͤß.

Mehr von allerhand herꝛlicher Eſſen von zuͤger/
zuvor aber ein Mandelzuͤger oder kaͤß.

NJmb klein geſtoſſene Mandeln vnd bruñenwaſſer/
mach ein gute Mandelmilch/ diſe heng vber das fewer/ ruͤhr
ſie biß ſie ſchier wil anhebẽ zu ſieden/ ſo thu ein wenig Lab oder
Renne darein/ als wolſtu ſonſt ein kaͤß machen/ oder nimb Seyd-
milchen/ haſtu die auch nicht/ nimb Wein oder Eſſig/ ſo vil genug
zum geruͤnnen/ oder laß jhn inn eim ſiedenden waſſer vber nacht ſte-
hen/ wie du eins haſt/ laß jhn ruͤnnen wie ein kaͤß oder zuͤger/ heb jhn
dann vom fewer/ ſtell jhn auff ein ring/ ſpreng mit der hand friſch
waſſer darauff herumb/ decke jhn mit eim weiſſen tuch/ wie ſonſt ein
Eyerzuͤger oder kaͤß: bald heb jhn auch alſo auff mit eim loͤffel/ der
vil loͤcher hat/ in koͤrblein oder andern formen/ wann das Molcken
wol davon kompt/ ſpreng Roſenwaſſer vnd Zucker darauff/ wann
es wol darein ſchleufft/ ſo kehre es vmb in ein ſaubere blatten/ darin
du es fuͤrtragen wilt/ thu jhm wider alſo/ wiltu/ ſo mach mit Man
delmilch oder Roſenwaſſer/ oder ſonſt/ eine gute bruͤh daruͤber.
Diſer zuͤger wirt ſchoͤn weiß.

Auff ein andere weiß.

NJmb die vorgeſchriebene Milch/ klopff Eyer dar-
ein/ vnd dieſelbe von erſt/ darnach die Milch darunter/ wie du
von andern Eyerzuͤgern findeſt/ darnach ſcheid Molcken/
oder wo keins iſt/ Wein ein becher oder halben/ nach dem er ſawer/

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[32/0044] Erſter Theil gekocht/ ſo laß jhn kuͤhlen/ vnd verruͤhr jhn wie andern Reiß/ er ſol krauß ſeyn vnnd dick/ wann er nun kalt iſt/ ſo richt jhn auff ein blat- ten/ am erſten eines guten tellers breit/ vier finger hoch/ darnach jmmer hoͤher vnd ſpitziger/ ſo hoch du kanſt/ mach jhn glat/ ſchneid Mandeln/ beſteck jhn vberall wol/ zu oͤberſt am ſpitz mach jhm et- was gruͤnes/ beſtrew jhn wol mit Zucker/ vnnd thu Roſenwaſſer da- ran/ es ſtopfft hefftig. Etliche zertreiben Krafftmeel mit der Milch durch mit den Mandeln/ damit/ ſo er erkalt/ deſto ſteiffer ſtehe. Jſt nicht boͤß. Mehr von allerhand herꝛlicher Eſſen von zuͤger/ zuvor aber ein Mandelzuͤger oder kaͤß. NJmb klein geſtoſſene Mandeln vnd bruñenwaſſer/ mach ein gute Mandelmilch/ diſe heng vber das fewer/ ruͤhr ſie biß ſie ſchier wil anhebẽ zu ſieden/ ſo thu ein wenig Lab oder Renne darein/ als wolſtu ſonſt ein kaͤß machen/ oder nimb Seyd- milchen/ haſtu die auch nicht/ nimb Wein oder Eſſig/ ſo vil genug zum geruͤnnen/ oder laß jhn inn eim ſiedenden waſſer vber nacht ſte- hen/ wie du eins haſt/ laß jhn ruͤnnen wie ein kaͤß oder zuͤger/ heb jhn dann vom fewer/ ſtell jhn auff ein ring/ ſpreng mit der hand friſch waſſer darauff herumb/ decke jhn mit eim weiſſen tuch/ wie ſonſt ein Eyerzuͤger oder kaͤß: bald heb jhn auch alſo auff mit eim loͤffel/ der vil loͤcher hat/ in koͤrblein oder andern formen/ wann das Molcken wol davon kompt/ ſpreng Roſenwaſſer vnd Zucker darauff/ wann es wol darein ſchleufft/ ſo kehre es vmb in ein ſaubere blatten/ darin du es fuͤrtragen wilt/ thu jhm wider alſo/ wiltu/ ſo mach mit Man delmilch oder Roſenwaſſer/ oder ſonſt/ eine gute bruͤh daruͤber. Diſer zuͤger wirt ſchoͤn weiß. Auff ein andere weiß. NJmb die vorgeſchriebene Milch/ klopff Eyer dar- ein/ vnd dieſelbe von erſt/ darnach die Milch darunter/ wie du von andern Eyerzuͤgern findeſt/ darnach ſcheid Molcken/ oder wo keins iſt/ Wein ein becher oder halben/ nach dem er ſawer/ oder

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 32. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/44>, abgerufen am 24.11.2024.