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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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Erster Theil
Ein anders/ fast kräfftig.

NJmb von einer gebehten vnnd geweichten schnit-
ten brot/ ein wenig gestossene Mandeln/ ein gebrät oder das
fleisch von eim Hun/ es sey gleich wild oder zahm/ treibs mit
fleischbrüh/ oder von Rosen vnd sonst gesottenem wasser durch/ wie
es sich schickt/ rühre von einem Ey darein/ oder laß es also wie es sich
gibt/ machs zu einem Müßlein/ wie vor oben. Also kanstu auch von
disen stücken/ oder jedes besonders/ nach dem der krancke vil oder
wenig isset vnd stärckung bedarff/ süplein machen. Vnnd so der
krancke nichts von fleisch isset/ nimb jhm den geschmack mit Rosen
vnnd Zimmetwasser.

Auff ein andere weiß.

NJmb vorige sachen zusammen/ vnd auch jede beson-
der/ machs etwas dünner/ alß zu dem Müßlein/ aber mehr
Eyer/ Zucker vnnd Rosenwasser/ so du wilt/ du hast allzeit die
wal/ nach dem du zuvor gekocht hast/ daß der krancke nicht vber drüs-
sig werde/ stell ein blatt auff den hafen mit heissem wasser/ wie du
hiervon auch hast/ mach es gleich einem schüssel oder blattenmuß/
wilt du es warm geben/ spreng Zimmetwasser drüber vnd Rosinlein/
wiltu es lassen kalt werden/ schneids/ legs in ein ander blatten/ machs
mit Zimmet/ Malvasier vnd andern guten Wein/ Weinbeer vnnd
Zucker eine brüh daran/ den Wein brich/ aber mit guten kräfftigen
wassern/ wie du es hie vor hast/ dieselben aber sollen nicht gebrant
seyn/ sondern in gläsern distilliert. Oder begeuß mit Zimmetwasser
wol/ so ists lieblich/ gehet gern hinab/ du kansts auch im mörsel bachen/
es sind mächtige stärckungen/ du magst allzeit gestossen Weinbeer
mit durchtreiben/ sie behalten den leib offen/ vnnd stercken den Ma-
gen wunderbarlich.

Ein gut Essen vor krancke vnnd gesunde.

NJmb füß von einem Kalb/ hastu die nicht/ nimbs
von einem Rind/ seubers/ daß keine haar darbey seyn/ wiltu

es für
Erſter Theil
Ein anders/ faſt kraͤfftig.

NJmb von einer gebehten vnnd geweichten ſchnit-
ten brot/ ein wenig geſtoſſene Mandeln/ ein gebraͤt oder das
fleiſch von eim Hun/ es ſey gleich wild oder zahm/ treibs mit
fleiſchbruͤh/ oder von Roſen vnd ſonſt geſottenem waſſer durch/ wie
es ſich ſchickt/ ruͤhre von einem Ey darein/ oder laß es alſo wie es ſich
gibt/ machs zu einem Muͤßlein/ wie vor oben. Alſo kanſtu auch von
diſen ſtuͤcken/ oder jedes beſonders/ nach dem der krancke vil oder
wenig iſſet vnd ſtaͤrckung bedarff/ ſuͤplein machen. Vnnd ſo der
krancke nichts von fleiſch iſſet/ nimb jhm den geſchmack mit Roſen
vnnd Zimmetwaſſer.

Auff ein andere weiß.

NJmb vorige ſachen zuſammen/ vnd auch jede beſon-
der/ machs etwas duͤnner/ alß zu dem Muͤßlein/ aber mehr
Eyer/ Zucker vnnd Roſenwaſſer/ ſo du wilt/ du haſt allzeit die
wal/ nach dem du zuvoꝛ gekocht haſt/ daß der krancke nicht vber druͤſ-
ſig werde/ ſtell ein blatt auff den hafen mit heiſſem waſſer/ wie du
hiervon auch haſt/ mach es gleich einem ſchuͤſſel oder blattenmuß/
wilt du es warm geben/ ſpreng Zimmetwaſſer druͤber vnd Roſinlein/
wiltu es laſſen kalt werden/ ſchneids/ legs in ein ander blatten/ machs
mit Zimmet/ Malvaſier vnd andern guten Wein/ Weinbeer vnnd
Zucker eine bruͤh daran/ den Wein brich/ aber mit guten kraͤfftigen
waſſern/ wie du es hie vor haſt/ dieſelben aber ſollen nicht gebrant
ſeyn/ ſondern in glaͤſern diſtilliert. Oder begeuß mit Zimmetwaſſer
wol/ ſo iſts lieblich/ gehet gern hinab/ du kanſts auch im moͤrſel bachẽ/
es ſind maͤchtige ſtaͤrckungen/ du magſt allzeit geſtoſſen Weinbeer
mit durchtreiben/ ſie behalten den leib offen/ vnnd ſtercken den Ma-
gen wunderbarlich.

Ein gut Eſſen vor krancke vnnd geſunde.

NJmb fuͤß von einem Kalb/ haſtu die nicht/ nimbs
von einem Rind/ ſeubers/ daß keine haar darbey ſeyn/ wiltu

es fuͤr
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[28/0040] Erſter Theil Ein anders/ faſt kraͤfftig. NJmb von einer gebehten vnnd geweichten ſchnit- ten brot/ ein wenig geſtoſſene Mandeln/ ein gebraͤt oder das fleiſch von eim Hun/ es ſey gleich wild oder zahm/ treibs mit fleiſchbruͤh/ oder von Roſen vnd ſonſt geſottenem waſſer durch/ wie es ſich ſchickt/ ruͤhre von einem Ey darein/ oder laß es alſo wie es ſich gibt/ machs zu einem Muͤßlein/ wie vor oben. Alſo kanſtu auch von diſen ſtuͤcken/ oder jedes beſonders/ nach dem der krancke vil oder wenig iſſet vnd ſtaͤrckung bedarff/ ſuͤplein machen. Vnnd ſo der krancke nichts von fleiſch iſſet/ nimb jhm den geſchmack mit Roſen vnnd Zimmetwaſſer. Auff ein andere weiß. NJmb vorige ſachen zuſammen/ vnd auch jede beſon- der/ machs etwas duͤnner/ alß zu dem Muͤßlein/ aber mehr Eyer/ Zucker vnnd Roſenwaſſer/ ſo du wilt/ du haſt allzeit die wal/ nach dem du zuvoꝛ gekocht haſt/ daß der krancke nicht vber druͤſ- ſig werde/ ſtell ein blatt auff den hafen mit heiſſem waſſer/ wie du hiervon auch haſt/ mach es gleich einem ſchuͤſſel oder blattenmuß/ wilt du es warm geben/ ſpreng Zimmetwaſſer druͤber vnd Roſinlein/ wiltu es laſſen kalt werden/ ſchneids/ legs in ein ander blatten/ machs mit Zimmet/ Malvaſier vnd andern guten Wein/ Weinbeer vnnd Zucker eine bruͤh daran/ den Wein brich/ aber mit guten kraͤfftigen waſſern/ wie du es hie vor haſt/ dieſelben aber ſollen nicht gebrant ſeyn/ ſondern in glaͤſern diſtilliert. Oder begeuß mit Zimmetwaſſer wol/ ſo iſts lieblich/ gehet gern hinab/ du kanſts auch im moͤrſel bachẽ/ es ſind maͤchtige ſtaͤrckungen/ du magſt allzeit geſtoſſen Weinbeer mit durchtreiben/ ſie behalten den leib offen/ vnnd ſtercken den Ma- gen wunderbarlich. Ein gut Eſſen vor krancke vnnd geſunde. NJmb fuͤß von einem Kalb/ haſtu die nicht/ nimbs von einem Rind/ ſeubers/ daß keine haar darbey ſeyn/ wiltu es fuͤr

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 28. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/40>, abgerufen am 24.11.2024.