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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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dieses Kochbuchs.
Ein ander weiß.

MAch ein gute Mandelmilch nach nothdurfft (ver-
stehe/ wann ich sag nach nothdurfft/ mein ich/ mit wasser oder
Milch/ nach dem es der krancke essen darff) behe ein schnit-
ten brot/ weichs in Rosenwasser oder Milch/ treibs durch/ rühr ein
Eyerdotter darein/ thu allezeit die vögel darvon/ thu die Milch da-
runder/ schüts in ein heisses schmaltz/ auch allezeit fast wenig in sol-
che Müßlein/ rührs biß es kocht/ so zuckers/ richts an.

Abermal ein kräfftiges.

BEhe brot/ wie zuvor/ schneid die ranfft oder rinden
darvon/ weichs inn Rosenwasser/ treibs mit durch/ rühr ein
Eyerdotter darein/ machs mit Rosenwasser in rechter dicke/
geuß es in heiß schmaltz/ zuckerst gibs. Du magst auch Zimmetwas-
ser darzu thun/ vnd andere nützliche wasser.

Anders.

ZErrühr einen oder zween Eyerdotter/ nach dem der
kranck jsset/ darunter thu Rosenwasser allein/ oder vorerzehlte
wasser nach nothdurfft/ geuß in schmaltz/ rührs/ so bald es an-
hebt dick zu werden/ laß es nicht mehr kochen/ daß es nicht gerünne/
zuckers/ gibs. Also mach es mit Mandelmilch vnd eim dotter/ oder
wie das oben/ oder beyde zusammen/ auch die Mandelmilch allein/
du magst auch dise sachen dünn machen wie ein süplein/ vnd Wein-
beer darein werffen: Sie stärcken den Magen/ behalten den leib of-
fen/ vnd also kanstu zu solchen Müßlein Malvasier oder Reinfall
nemen/ mit oder ohn brot/ wie sichs begibt/ den Wein brich auch
mit Rosen/ oder sonst gesottenem wasser: darzu magstu ein wenig
Saffran thun/ auch Zimmet/ so reucht der Wein nicht auff/ oder
auch Zimmetwasser/ es stärckt desto mehr. Dise ding kräfftigen
hefftig/ vnnd wann ein krancks nur ein löffel zween oder drey voll js-
set/ hat er mehr krafft/ als wann er ein halben Ochsen gessen hette.
Dann vil essen ist den krancken nit nütz/ auch nit mancherley zumal.

Ein
D ij
dieſes Kochbuchs.
Ein ander weiß.

MAch ein gute Mandelmilch nach nothdurfft (ver-
ſtehe/ wañ ich ſag nach nothdurfft/ mein ich/ mit waſſer oder
Milch/ nach dem es der krancke eſſen darff) behe ein ſchnit-
ten brot/ weichs in Roſenwaſſer oder Milch/ treibs durch/ ruͤhr ein
Eyerdotter darein/ thu allezeit die voͤgel darvon/ thu die Milch da-
runder/ ſchuͤts in ein heiſſes ſchmaltz/ auch allezeit faſt wenig in ſol-
che Muͤßlein/ ruͤhrs biß es kocht/ ſo zuckers/ richts an.

Abermal ein kraͤfftiges.

BEhe brot/ wie zuvor/ ſchneid die ranfft oder rinden
darvon/ weichs inn Roſenwaſſer/ treibs mit durch/ ruͤhr ein
Eyerdotter darein/ machs mit Roſenwaſſer in rechter dicke/
geuß es in heiß ſchmaltz/ zuckerst gibs. Du magſt auch Zimmetwaſ-
ſer darzu thun/ vnd andere nuͤtzliche waſſer.

Anders.

ZErruͤhr einen oder zween Eyerdotter/ nach dem der
kranck jſſet/ darunter thu Roſenwaſſer allein/ oder vorerzehlte
waſſer nach nothdurfft/ geuß in ſchmaltz/ ruͤhrs/ ſo bald es an-
hebt dick zu werden/ laß es nicht mehr kochen/ daß es nicht geruͤnne/
zuckers/ gibs. Alſo mach es mit Mandelmilch vnd eim dotter/ oder
wie das oben/ oder beyde zuſammen/ auch die Mandelmilch allein/
du magſt auch diſe ſachen duͤnn machen wie ein ſuͤplein/ vnd Wein-
beer darein werffen: Sie ſtaͤrcken den Magen/ behalten den leib of-
fen/ vnd alſo kanſtu zu ſolchen Muͤßlein Malvaſier oder Reinfall
nemen/ mit oder ohn brot/ wie ſichs begibt/ den Wein brich auch
mit Roſen/ oder ſonſt geſottenem waſſer: darzu magſtu ein wenig
Saffran thun/ auch Zimmet/ ſo reucht der Wein nicht auff/ oder
auch Zimmetwaſſer/ es ſtaͤrckt deſto mehr. Diſe ding kraͤfftigen
hefftig/ vnnd wann ein krancks nur ein loͤffel zween oder drey voll jſ-
ſet/ hat er mehr krafft/ als wann er ein halben Ochſen geſſen hette.
Dañ vil eſſen iſt den krancken nit nuͤtz/ auch nit mancherley zumal.

Ein
D ij
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[27/0039] dieſes Kochbuchs. Ein ander weiß. MAch ein gute Mandelmilch nach nothdurfft (ver- ſtehe/ wañ ich ſag nach nothdurfft/ mein ich/ mit waſſer oder Milch/ nach dem es der krancke eſſen darff) behe ein ſchnit- ten brot/ weichs in Roſenwaſſer oder Milch/ treibs durch/ ruͤhr ein Eyerdotter darein/ thu allezeit die voͤgel darvon/ thu die Milch da- runder/ ſchuͤts in ein heiſſes ſchmaltz/ auch allezeit faſt wenig in ſol- che Muͤßlein/ ruͤhrs biß es kocht/ ſo zuckers/ richts an. Abermal ein kraͤfftiges. BEhe brot/ wie zuvor/ ſchneid die ranfft oder rinden darvon/ weichs inn Roſenwaſſer/ treibs mit durch/ ruͤhr ein Eyerdotter darein/ machs mit Roſenwaſſer in rechter dicke/ geuß es in heiß ſchmaltz/ zuckerst gibs. Du magſt auch Zimmetwaſ- ſer darzu thun/ vnd andere nuͤtzliche waſſer. Anders. ZErruͤhr einen oder zween Eyerdotter/ nach dem der kranck jſſet/ darunter thu Roſenwaſſer allein/ oder vorerzehlte waſſer nach nothdurfft/ geuß in ſchmaltz/ ruͤhrs/ ſo bald es an- hebt dick zu werden/ laß es nicht mehr kochen/ daß es nicht geruͤnne/ zuckers/ gibs. Alſo mach es mit Mandelmilch vnd eim dotter/ oder wie das oben/ oder beyde zuſammen/ auch die Mandelmilch allein/ du magſt auch diſe ſachen duͤnn machen wie ein ſuͤplein/ vnd Wein- beer darein werffen: Sie ſtaͤrcken den Magen/ behalten den leib of- fen/ vnd alſo kanſtu zu ſolchen Muͤßlein Malvaſier oder Reinfall nemen/ mit oder ohn brot/ wie ſichs begibt/ den Wein brich auch mit Roſen/ oder ſonſt geſottenem waſſer: darzu magſtu ein wenig Saffran thun/ auch Zimmet/ ſo reucht der Wein nicht auff/ oder auch Zimmetwaſſer/ es ſtaͤrckt deſto mehr. Diſe ding kraͤfftigen hefftig/ vnnd wann ein krancks nur ein loͤffel zween oder drey voll jſ- ſet/ hat er mehr krafft/ als wann er ein halben Ochſen geſſen hette. Dañ vil eſſen iſt den krancken nit nuͤtz/ auch nit mancherley zumal. Ein D ij

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 27. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/39>, abgerufen am 24.11.2024.