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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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dieses Kochbuchs.
Ein guter kindsbrey/ wann jhm die Milch
nicht dienet.

MAch ein gute Mandelmilch/ von deren mach ein
wenig warm/ schneid brosamen von schönem brot darein/
wanns wol geschwollen/ so zertreibs zart/ machs mit der
vbrigen recht/ vnnd ein wenig schmaltz heiß/ dann die Milch soll mit
einem gesottenem wasser gemacht seyn/ geuß darein/ rührs biß es
kocht/ zuckers/ saltz es auch ein wenig.

Ein ander kinder Essen.

SToß Mandeln klein/ dann nimb so vil Reiß/ der
in einer guten Milch gekocht ist/ nicht mehr/ dann wie zu ei-
ner suppen/ laß die Milch wol durch ein seigepfann lauffen/
nimb deß so vil alß der Mandeln/ stamffs wol vnder einander/ saltz
es ein wenig/ zuckers recht/ wilstu es dann gern von farben haben/
so thu Mangolt oder Petterleinsafft darein/ so wirt es grün/ oder
wilstu es rot haben/ so nimb ein Trisanet/ der machts rot/ glocken-
blumen braun/ blaw Kornblumen oder blawe Lilien/ mach ein teig
wie zu gewalten oder gewelgerten küchlein/ leg Wallblätter hin vnd
her in der grösse wie eyer/ leg das ander darauff/ hab ein holeisen/
inn der form eines eys/ trucks ab/ bachs/ oder so du es wilt rund ha-
ben/ hab ein eysen darnach.

Ein freytags Kalbßkopff.

NJmb ein guten dicken Rahm/ so vil gelbs von ey-
ern/ wann du es gar gut haben wilt/ se nimbs alles wol geklopfft
vnnd geseyget/ ist der Rahm nicht sehr dick/ magstu ein wenig
Mandeln stossen/ vnd darein vertreiben/ oder ein brosam von einem
weissen brot/ wanns bereit/ zuckers wol/ saltz ein wenig/ thu wol
Rosinlein vnnd solche sachen daran/ bereit ein teig wie er seyn sol/
treib einen hafen auff einer hand breit hoch/ laß dann beym fewer er-
harten/ darvon thue den zeug darein/ thu es inn bachofen/ der ziem-
lich warm ist/ vnd der hafen voll seyn sol/ so gehet es schön auff: sihe
daß es heiß auff den tisch komme.

C ij
dieſes Kochbuchs.
Ein guter kindsbrey/ wann jhm die Milch
nicht dienet.

MAch ein gute Mandelmilch/ von deren mach ein
wenig warm/ ſchneid broſamen von ſchoͤnem brot darein/
wanns wol geſchwollen/ ſo zertreibs zart/ machs mit der
vbrigen recht/ vnnd ein wenig ſchmaltz heiß/ dann die Milch ſoll mit
einem geſottenem waſſer gemacht ſeyn/ geuß darein/ ruͤhrs biß es
kocht/ zuckers/ ſaltz es auch ein wenig.

Ein ander kinder Eſſen.

SToß Mandeln klein/ dann nimb ſo vil Reiß/ der
in einer guten Milch gekocht iſt/ nicht mehr/ dann wie zu ei-
ner ſuppen/ laß die Milch wol durch ein ſeigepfann lauffen/
nimb deß ſo vil alß der Mandeln/ ſtamffs wol vnder einander/ ſaltz
es ein wenig/ zuckers recht/ wilſtu es dann gern von farben haben/
ſo thu Mangolt oder Petterleinſafft darein/ ſo wirt es gruͤn/ oder
wilſtu es rot haben/ ſo nimb ein Triſanet/ der machts rot/ glocken-
blumen braun/ blaw Kornblumen oder blawe Lilien/ mach ein teig
wie zu gewalten oder gewelgerten kuͤchlein/ leg Wallblaͤtter hin vnd
her in der groͤſſe wie eyer/ leg das ander darauff/ hab ein holeiſen/
inn der form eines eys/ trucks ab/ bachs/ oder ſo du es wilt rund ha-
ben/ hab ein eyſen darnach.

Ein freytags Kalbßkopff.

NJmb ein guten dicken Rahm/ ſo vil gelbs von ey-
ern/ wañ du es gar gut haben wilt/ ſe nimbs alles wol geklopfft
vnnd geſeyget/ iſt der Rahm nicht ſehr dick/ magſtu ein wenig
Mandeln ſtoſſen/ vnd darein vertreiben/ oder ein broſam von einem
weiſſen brot/ wanns bereit/ zuckers wol/ ſaltz ein wenig/ thu wol
Roſinlein vnnd ſolche ſachen daran/ bereit ein teig wie er ſeyn ſol/
treib einen hafen auff einer hand breit hoch/ laß dann beym fewer er-
harten/ darvon thue den zeug darein/ thu es inn bachofen/ der ziem-
lich warm iſt/ vnd der hafen voll ſeyn ſol/ ſo gehet es ſchoͤn auff: ſihe
daß es heiß auff den tiſch komme.

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[19/0031] dieſes Kochbuchs. Ein guter kindsbrey/ wann jhm die Milch nicht dienet. MAch ein gute Mandelmilch/ von deren mach ein wenig warm/ ſchneid broſamen von ſchoͤnem brot darein/ wanns wol geſchwollen/ ſo zertreibs zart/ machs mit der vbrigen recht/ vnnd ein wenig ſchmaltz heiß/ dann die Milch ſoll mit einem geſottenem waſſer gemacht ſeyn/ geuß darein/ ruͤhrs biß es kocht/ zuckers/ ſaltz es auch ein wenig. Ein ander kinder Eſſen. SToß Mandeln klein/ dann nimb ſo vil Reiß/ der in einer guten Milch gekocht iſt/ nicht mehr/ dann wie zu ei- ner ſuppen/ laß die Milch wol durch ein ſeigepfann lauffen/ nimb deß ſo vil alß der Mandeln/ ſtamffs wol vnder einander/ ſaltz es ein wenig/ zuckers recht/ wilſtu es dann gern von farben haben/ ſo thu Mangolt oder Petterleinſafft darein/ ſo wirt es gruͤn/ oder wilſtu es rot haben/ ſo nimb ein Triſanet/ der machts rot/ glocken- blumen braun/ blaw Kornblumen oder blawe Lilien/ mach ein teig wie zu gewalten oder gewelgerten kuͤchlein/ leg Wallblaͤtter hin vnd her in der groͤſſe wie eyer/ leg das ander darauff/ hab ein holeiſen/ inn der form eines eys/ trucks ab/ bachs/ oder ſo du es wilt rund ha- ben/ hab ein eyſen darnach. Ein freytags Kalbßkopff. NJmb ein guten dicken Rahm/ ſo vil gelbs von ey- ern/ wañ du es gar gut haben wilt/ ſe nimbs alles wol geklopfft vnnd geſeyget/ iſt der Rahm nicht ſehr dick/ magſtu ein wenig Mandeln ſtoſſen/ vnd darein vertreiben/ oder ein broſam von einem weiſſen brot/ wanns bereit/ zuckers wol/ ſaltz ein wenig/ thu wol Roſinlein vnnd ſolche ſachen daran/ bereit ein teig wie er ſeyn ſol/ treib einen hafen auff einer hand breit hoch/ laß dann beym fewer er- harten/ darvon thue den zeug darein/ thu es inn bachofen/ der ziem- lich warm iſt/ vnd der hafen voll ſeyn ſol/ ſo gehet es ſchoͤn auff: ſihe daß es heiß auff den tiſch komme. C ij

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 19. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/31>, abgerufen am 23.11.2024.