Anmelden (DTAQ) DWDS     dlexDB     CLARIN-D

Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

Bild:
<< vorherige Seite
Erster Theil
Ein ander gattung Fladen.

MAch ein guten züger oder eyerkäß von Milch vnd
eyer/ oder wie die Milch sonst in gemein gerennet wirt/ von
lauter feister Milch/ oder nimb süsse frische käß/ preß sie daß
sie so trucken seynd/ daß man sie auff einem reibeysen reiben köndte/
dann reibs/ stoß vnd stampffs/ wie du kanst/ klopff die eyer wol/ sethe
sie/ daß die vögel darvon kommen/ bereit den züger oder käß damit/
rechter dicke/ mache schmaltz woll heiß/ darein rühre einen teig wie
breuchlich. Du magst auch wol Weinbeer vnnd solche sachen da-
rein thun/ aber für schwache Mägen taugen sie nicht/ es ist ein hart
vndäwig essen/ deßwegen ich kurtz dardurch gangen.

Ein gedeckten Fladen mach also.

BEreit ein zeug wie du wilt/ allein wol/ oder welge-
re ein blat von bodenzeug/ so dünn es möglich/ vnd mach den
zeug nicht zu dünn/ allzeit stupff den boden mit eim messer oder
pfriemen/ so schtesset der zeug nicht ab/ wann dann der zeug in hafen
kompt/ so mach das blat oben darüber/ vnnd kleibe es zu/ bestreichs
mit dem gelben vomey/ bachs schön/ es sol auch schmaltz im teig sein.

Ein ander gut Essen von Reiß.

NJmb schönen Reiß/ steube den/ vnd brüh jhn mit ei-
nem siedenden wasser/ trucke jhn auß dem wasser auch inn sie-
dende Milch/ laß jhn fein vnder einer haut kochen/ vnnd rühr
jhn nicht biß er genug gekocht ist/ wann du wilt wissen/ wann er ge-
nug gekocht/ rühr mit einem messer im hafen/ zuvor aber heb die
haut ab/ nimb sie dann mit dem messer herauß/ lassen sich die körn-
lein gleich vertreiben/ so ist er genug gekocht/ wo nicht/ so laß jhn bes-
ser kochen/ wann der Reiß gleich geschlacht ist/ so muß er zwo stun-
den haben/ dann rühr jhn wol/ vnnd saltz jhn leise/ darvon thue da-
rein was du wile/ zucker/ Rosenwasser/ oder wol erklopffte eyer/ oder
zertriebne Mandeln/ mit einer gewalleten Milch/ welches dir geliebt/
oder allesammen/ wiltu/ so laß jhn wie er ist/ auch nach dem du jhn

brauchen
Erſter Theil
Ein ander gattung Fladen.

MAch ein guten zuͤger oder eyerkaͤß von Milch vñ
eyer/ oder wie die Milch ſonſt in gemein gerennet wirt/ von
lauter feiſter Milch/ oder nimb ſuͤſſe friſche kaͤß/ preß ſie daß
ſie ſo trucken ſeynd/ daß man ſie auff einem reibeyſen reiben koͤndte/
dann reibs/ ſtoß vnd ſtampffs/ wie du kanſt/ klopff die eyer wol/ ſethe
ſie/ daß die voͤgel darvon kommen/ bereit den zuͤger oder kaͤß damit/
rechter dicke/ mache ſchmaltz woll heiß/ darein ruͤhre einen teig wie
breuchlich. Du magſt auch wol Weinbeer vnnd ſolche ſachen da-
rein thun/ aber fuͤr ſchwache Maͤgen taugen ſie nicht/ es iſt ein hart
vndaͤwig eſſen/ deßwegen ich kurtz dardurch gangen.

Ein gedeckten Fladen mach alſo.

BEreit ein zeug wie du wilt/ allein wol/ oder welge-
re ein blat von bodenzeug/ ſo duͤnn es moͤglich/ vnd mach den
zeug nicht zu duͤnn/ allzeit ſtupff den bodẽ mit eim meſſer oder
pfriemen/ ſo ſchteſſet der zeug nicht ab/ wann dann der zeug in hafen
kompt/ ſo mach das blat oben daruͤber/ vnnd kleibe es zu/ beſtreichs
mit dem gelben vomey/ bachs ſchoͤn/ es ſol auch ſchmaltz im teig ſein.

Ein ander gut Eſſen von Reiß.

NJmb ſchoͤnen Reiß/ ſteube den/ vnd bruͤh jhn mit ei-
nem ſiedenden waſſer/ trucke jhn auß dem waſſer auch inn ſie-
dende Milch/ laß jhn fein vnder einer haut kochen/ vnnd ruͤhr
jhn nicht biß er genug gekocht iſt/ wann du wilt wiſſen/ wann er ge-
nug gekocht/ ruͤhr mit einem meſſer im hafen/ zuvor aber heb die
haut ab/ nimb ſie dann mit dem meſſer herauß/ laſſen ſich die koͤrn-
lein gleich vertreiben/ ſo iſt er genug gekocht/ wo nicht/ ſo laß jhn beſ-
ſer kochen/ wann der Reiß gleich geſchlacht iſt/ ſo muß er zwo ſtun-
den haben/ dann ruͤhr jhn wol/ vnnd ſaltz jhn leiſe/ darvon thue da-
rein was du wile/ zucker/ Roſenwaſſer/ oder wol erklopffte eyer/ oder
zertriebne Mandeln/ mit einer gewalletẽ Milch/ welches dir geliebt/
oder alleſammen/ wiltu/ ſo laß jhn wie er iſt/ auch nach dem du jhn

brauchen
<TEI>
  <text>
    <body>
      <div n="1">
        <div n="2">
          <pb facs="#f0028" n="16"/>
          <fw place="top" type="header"> <hi rendition="#b">Er&#x017F;ter Theil</hi> </fw><lb/>
          <div n="3">
            <head> <hi rendition="#b">Ein ander gattung Fladen.</hi> </head><lb/>
            <p><hi rendition="#in">M</hi>Ach ein guten zu&#x0364;ger oder eyerka&#x0364;ß von Milch vn&#x0303;<lb/>
eyer/ oder wie die Milch &#x017F;on&#x017F;t in gemein gerennet wirt/ von<lb/>
lauter fei&#x017F;ter Milch/ oder nimb &#x017F;u&#x0364;&#x017F;&#x017F;e fri&#x017F;che ka&#x0364;ß/ preß &#x017F;ie daß<lb/>
&#x017F;ie &#x017F;o trucken &#x017F;eynd/ daß man &#x017F;ie auff einem reibey&#x017F;en reiben ko&#x0364;ndte/<lb/>
dann reibs/ &#x017F;toß vnd &#x017F;tampffs/ wie du kan&#x017F;t/ klopff die eyer wol/ &#x017F;ethe<lb/>
&#x017F;ie/ daß die vo&#x0364;gel darvon kommen/ bereit den zu&#x0364;ger oder ka&#x0364;ß damit/<lb/>
rechter dicke/ mache &#x017F;chmaltz woll heiß/ darein ru&#x0364;hre einen teig wie<lb/>
breuchlich. Du mag&#x017F;t auch wol Weinbeer vnnd &#x017F;olche &#x017F;achen da-<lb/>
rein thun/ aber fu&#x0364;r &#x017F;chwache Ma&#x0364;gen taugen &#x017F;ie nicht/ es i&#x017F;t ein hart<lb/>
vnda&#x0364;wig e&#x017F;&#x017F;en/ deßwegen ich kurtz dardurch gangen.</p>
          </div><lb/>
          <div n="3">
            <head> <hi rendition="#b">Ein gedeckten Fladen mach al&#x017F;o.</hi> </head><lb/>
            <p><hi rendition="#in">B</hi>Ereit ein zeug wie du wilt/ allein wol/ oder welge-<lb/>
re ein blat von bodenzeug/ &#x017F;o du&#x0364;nn es mo&#x0364;glich/ vnd mach den<lb/>
zeug nicht zu du&#x0364;nn/ allzeit &#x017F;tupff den bode&#x0303; mit eim me&#x017F;&#x017F;er oder<lb/>
pfriemen/ &#x017F;o &#x017F;chte&#x017F;&#x017F;et der zeug nicht ab/ wann dann der zeug in hafen<lb/>
kompt/ &#x017F;o mach das blat oben daru&#x0364;ber/ vnnd kleibe es zu/ be&#x017F;treichs<lb/>
mit dem gelben vomey/ bachs &#x017F;cho&#x0364;n/ es &#x017F;ol auch &#x017F;chmaltz im teig &#x017F;ein.</p>
          </div><lb/>
          <div n="3">
            <head> <hi rendition="#b">Ein ander gut E&#x017F;&#x017F;en von Reiß.</hi> </head><lb/>
            <p><hi rendition="#in">N</hi>Jmb &#x017F;cho&#x0364;nen Reiß/ &#x017F;teube den/ vnd bru&#x0364;h jhn mit ei-<lb/>
nem &#x017F;iedenden wa&#x017F;&#x017F;er/ trucke jhn auß dem wa&#x017F;&#x017F;er auch inn &#x017F;ie-<lb/>
dende Milch/ laß jhn fein vnder einer haut kochen/ vnnd ru&#x0364;hr<lb/>
jhn nicht biß er genug gekocht i&#x017F;t/ wann du wilt wi&#x017F;&#x017F;en/ wann er ge-<lb/>
nug gekocht/ ru&#x0364;hr mit einem me&#x017F;&#x017F;er im hafen/ zuvor aber heb die<lb/>
haut ab/ nimb &#x017F;ie dann mit dem me&#x017F;&#x017F;er herauß/ la&#x017F;&#x017F;en &#x017F;ich die ko&#x0364;rn-<lb/>
lein gleich vertreiben/ &#x017F;o i&#x017F;t er genug gekocht/ wo nicht/ &#x017F;o laß jhn be&#x017F;-<lb/>
&#x017F;er kochen/ wann der Reiß gleich ge&#x017F;chlacht i&#x017F;t/ &#x017F;o muß er zwo &#x017F;tun-<lb/>
den haben/ dann ru&#x0364;hr jhn wol/ vnnd &#x017F;altz jhn lei&#x017F;e/ darvon thue da-<lb/>
rein was du wile/ zucker/ Ro&#x017F;enwa&#x017F;&#x017F;er/ oder wol erklopffte eyer/ oder<lb/>
zertriebne Mandeln/ mit einer gewallete&#x0303; Milch/ welches dir geliebt/<lb/>
oder alle&#x017F;ammen/ wiltu/ &#x017F;o laß jhn wie er i&#x017F;t/ auch nach dem du jhn<lb/>
<fw place="bottom" type="catch">brauchen</fw><lb/></p>
          </div>
        </div>
      </div>
    </body>
  </text>
</TEI>
[16/0028] Erſter Theil Ein ander gattung Fladen. MAch ein guten zuͤger oder eyerkaͤß von Milch vñ eyer/ oder wie die Milch ſonſt in gemein gerennet wirt/ von lauter feiſter Milch/ oder nimb ſuͤſſe friſche kaͤß/ preß ſie daß ſie ſo trucken ſeynd/ daß man ſie auff einem reibeyſen reiben koͤndte/ dann reibs/ ſtoß vnd ſtampffs/ wie du kanſt/ klopff die eyer wol/ ſethe ſie/ daß die voͤgel darvon kommen/ bereit den zuͤger oder kaͤß damit/ rechter dicke/ mache ſchmaltz woll heiß/ darein ruͤhre einen teig wie breuchlich. Du magſt auch wol Weinbeer vnnd ſolche ſachen da- rein thun/ aber fuͤr ſchwache Maͤgen taugen ſie nicht/ es iſt ein hart vndaͤwig eſſen/ deßwegen ich kurtz dardurch gangen. Ein gedeckten Fladen mach alſo. BEreit ein zeug wie du wilt/ allein wol/ oder welge- re ein blat von bodenzeug/ ſo duͤnn es moͤglich/ vnd mach den zeug nicht zu duͤnn/ allzeit ſtupff den bodẽ mit eim meſſer oder pfriemen/ ſo ſchteſſet der zeug nicht ab/ wann dann der zeug in hafen kompt/ ſo mach das blat oben daruͤber/ vnnd kleibe es zu/ beſtreichs mit dem gelben vomey/ bachs ſchoͤn/ es ſol auch ſchmaltz im teig ſein. Ein ander gut Eſſen von Reiß. NJmb ſchoͤnen Reiß/ ſteube den/ vnd bruͤh jhn mit ei- nem ſiedenden waſſer/ trucke jhn auß dem waſſer auch inn ſie- dende Milch/ laß jhn fein vnder einer haut kochen/ vnnd ruͤhr jhn nicht biß er genug gekocht iſt/ wann du wilt wiſſen/ wann er ge- nug gekocht/ ruͤhr mit einem meſſer im hafen/ zuvor aber heb die haut ab/ nimb ſie dann mit dem meſſer herauß/ laſſen ſich die koͤrn- lein gleich vertreiben/ ſo iſt er genug gekocht/ wo nicht/ ſo laß jhn beſ- ſer kochen/ wann der Reiß gleich geſchlacht iſt/ ſo muß er zwo ſtun- den haben/ dann ruͤhr jhn wol/ vnnd ſaltz jhn leiſe/ darvon thue da- rein was du wile/ zucker/ Roſenwaſſer/ oder wol erklopffte eyer/ oder zertriebne Mandeln/ mit einer gewalletẽ Milch/ welches dir geliebt/ oder alleſammen/ wiltu/ ſo laß jhn wie er iſt/ auch nach dem du jhn brauchen

Suche im Werk

Hilfe

Informationen zum Werk

Download dieses Werks

XML (TEI P5) · HTML · Text
TCF (text annotation layer)
XML (TEI P5 inkl. att.linguistic)

Metadaten zum Werk

TEI-Header · CMDI · Dublin Core

Ansichten dieser Seite

Voyant Tools ?

Language Resource Switchboard?

Feedback

Sie haben einen Fehler gefunden? Dann können Sie diesen über unsere Qualitätssicherungsplattform DTAQ melden.

Kommentar zur DTA-Ausgabe

Dieses Werk wurde gemäß den DTA-Transkriptionsrichtlinien im Double-Keying-Verfahren von Nicht-Muttersprachlern erfasst und in XML/TEI P5 nach DTA-Basisformat kodiert.




Ansicht auf Standard zurückstellen

URL zu diesem Werk: https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598
URL zu dieser Seite: https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/28
Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 16. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/28>, abgerufen am 26.12.2024.