Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.dieses Kochbuchs. lens/ auch mit rotem Trisanet/ wiltu so schneids dann/ es wirt hart/legs inn ein andere blatten/ mach ein gut zimmetbrüh darüber/ mit Weinbeer vnnd solchen sachen/ oder ein gezuckerte Mandel oder milchrahm nach gelegenheit/ vnd also magstu es von lautern Man- deln mit wasser oder Milch zurichten/ vnd ein solches muß von eyern oder Milch/ welchen weg du wilt/ anbereiten inn ein dortenhafen/ oder in ein jrrden geschtrr/ in form eines pastetenhafens/ oder in mö- sel/ oder in ein schüssel nach gefallen/ thu Zucker vnd Rosenwasser darein/ du magsts mit einer fleischbrüh bereiten/ es stärckt trefflich/ vnnd nützt wo stopffen von nöten/ es möchte einer kindbetterin mit fleischbrüh vnnd gesottenem wasser zugerichtet werden/ wanns von nöten/ es seynd feine sachen/ die jhr vilen recht thun. Ein dorten oder fladen von Reiß. NJmb ein wolgekochten Reiß/ in einer feisten Milch/ Anders. NJmb gekochten Reißvnd so vil gestoßne Mandeln/ Ein
dieſes Kochbuchs. lens/ auch mit rotem Triſanet/ wiltu ſo ſchneids dann/ es wirt hart/legs inn ein andere blatten/ mach ein gut zimmetbruͤh daruͤber/ mit Weinbeer vnnd ſolchen ſachen/ oder ein gezuckerte Mandel oder milchrahm nach gelegenheit/ vnd alſo magſtu es von lautern Man- deln mit waſſer oder Milch zurichten/ vnd ein ſolches muß von eyern oder Milch/ welchen weg du wilt/ anbereiten inn ein dortenhafen/ oder in ein jrꝛden geſchtrꝛ/ in form eines paſtetenhafens/ oder in moͤ- ſel/ oder in ein ſchuͤſſel nach gefallen/ thu Zucker vnd Roſenwaſſer darein/ du magſts mit einer fleiſchbruͤh bereiten/ es ſtaͤrckt trefflich/ vnnd nuͤtzt wo ſtopffen von noͤten/ es moͤchte einer kindbetterin mit fleiſchbruͤh vnnd geſottenem waſſer zugerichtet werden/ wanns von noͤten/ es ſeynd feine ſachen/ die jhr vilen recht thun. Ein dorten oder fladen von Reiß. NJmb ein wolgekochten Reiß/ in einer feiſten Milch/ Anders. NJmb gekochten Reißvnd ſo vil geſtoßne Mandeln/ Ein
<TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="2"> <div n="3"> <p><pb facs="#f0027" n="15"/><fw place="top" type="header"><hi rendition="#b">dieſes Kochbuchs.</hi></fw><lb/> lens/ auch mit rotem Triſanet/ wiltu ſo ſchneids dann/ es wirt hart/<lb/> legs inn ein andere blatten/ mach ein gut zimmetbruͤh daruͤber/ mit<lb/> Weinbeer vnnd ſolchen ſachen/ oder ein gezuckerte Mandel oder<lb/> milchrahm nach gelegenheit/ vnd alſo magſtu es von lautern Man-<lb/> deln mit waſſer oder Milch zurichten/ vnd ein ſolches muß von eyern<lb/> oder Milch/ welchen weg du wilt/ anbereiten inn ein dortenhafen/<lb/> oder in ein jrꝛden geſchtrꝛ/ in form eines paſtetenhafens/ oder in moͤ-<lb/> ſel/ oder in ein ſchuͤſſel nach gefallen/ thu Zucker vnd Roſenwaſſer<lb/> darein/ du magſts mit einer fleiſchbruͤh bereiten/ es ſtaͤrckt trefflich/<lb/> vnnd nuͤtzt wo ſtopffen von noͤten/ es moͤchte einer kindbetterin mit<lb/> fleiſchbruͤh vnnd geſottenem waſſer zugerichtet werden/ wanns von<lb/> noͤten/ es ſeynd feine ſachen/ die jhr vilen recht thun.</p> </div><lb/> <div n="3"> <head> <hi rendition="#b">Ein dorten oder fladen von Reiß.</hi> </head><lb/> <p><hi rendition="#in">N</hi>Jmb ein wolgekochten Reiß/ in einer feiſten Milch/<lb/> den verꝛuͤhr wol/ darnach klopffe eyer/ oder nim̃ zum beſten dz<lb/> gelb/ darnach ſo vil gutes Rahms oder Mandelmilch deines<lb/> gefallens/ zertreib den Reiß/ mach jhn rechter dicke/ wie ein ſtrauben-<lb/> teig/ zuckers/ vnnd ſaltz es ein wenig/ wilt Roſenwaſſer/ bereite ein<lb/> hafen von eim teig/ wie du weiſt/ laß jhn haͤrt werden/ thu den zeug<lb/> darein/ wann er geſtehet/ beſtrew jhn wol mit Zucker/ bachs ein we-<lb/> nig braunfaͤrbig/ ſo du dann wilt faͤrbs mit krautſafft gruͤn/ wilſtu<lb/> es aber fuͤr ein fladen zurichten/ ſo machs wie oben/ vnnd aber thu<lb/> wol Weinbeer/ Meerdraͤubel oder Zibeben/ geſchnittene Feigen da-<lb/> rein/ vnd bachs ſchoͤn wie andere fladen.</p> </div><lb/> <div n="3"> <head> <hi rendition="#b">Anders.</hi> </head><lb/> <p><hi rendition="#in">N</hi>Jmb gekochten Reißvnd ſo vil geſtoßne Mandeln/<lb/> bereits/ wie voꝛ oben/ vnnd bachs gleich alſo/ welchs wegs dir<lb/> geliebt/ du magſt auch einen guten feiſten eyerkaͤß/ der wol ge-<lb/> preſt/ vor den Reiß nemen/ mit Roſenwaſſer vnd Zucker wol außbe-<lb/><hi rendition="#c">reiten/ vnd wann die Erdbeer vnd Kreiſelbeer zeltig ſeynd/<lb/> vnnd der zeug wol geſtanden/ mit denſelben<lb/> beſtecken/ vnd damit außbachen.</hi></p> </div><lb/> <fw place="bottom" type="catch">Ein</fw><lb/> </div> </div> </body> </text> </TEI> [15/0027]
dieſes Kochbuchs.
lens/ auch mit rotem Triſanet/ wiltu ſo ſchneids dann/ es wirt hart/
legs inn ein andere blatten/ mach ein gut zimmetbruͤh daruͤber/ mit
Weinbeer vnnd ſolchen ſachen/ oder ein gezuckerte Mandel oder
milchrahm nach gelegenheit/ vnd alſo magſtu es von lautern Man-
deln mit waſſer oder Milch zurichten/ vnd ein ſolches muß von eyern
oder Milch/ welchen weg du wilt/ anbereiten inn ein dortenhafen/
oder in ein jrꝛden geſchtrꝛ/ in form eines paſtetenhafens/ oder in moͤ-
ſel/ oder in ein ſchuͤſſel nach gefallen/ thu Zucker vnd Roſenwaſſer
darein/ du magſts mit einer fleiſchbruͤh bereiten/ es ſtaͤrckt trefflich/
vnnd nuͤtzt wo ſtopffen von noͤten/ es moͤchte einer kindbetterin mit
fleiſchbruͤh vnnd geſottenem waſſer zugerichtet werden/ wanns von
noͤten/ es ſeynd feine ſachen/ die jhr vilen recht thun.
Ein dorten oder fladen von Reiß.
NJmb ein wolgekochten Reiß/ in einer feiſten Milch/
den verꝛuͤhr wol/ darnach klopffe eyer/ oder nim̃ zum beſten dz
gelb/ darnach ſo vil gutes Rahms oder Mandelmilch deines
gefallens/ zertreib den Reiß/ mach jhn rechter dicke/ wie ein ſtrauben-
teig/ zuckers/ vnnd ſaltz es ein wenig/ wilt Roſenwaſſer/ bereite ein
hafen von eim teig/ wie du weiſt/ laß jhn haͤrt werden/ thu den zeug
darein/ wann er geſtehet/ beſtrew jhn wol mit Zucker/ bachs ein we-
nig braunfaͤrbig/ ſo du dann wilt faͤrbs mit krautſafft gruͤn/ wilſtu
es aber fuͤr ein fladen zurichten/ ſo machs wie oben/ vnnd aber thu
wol Weinbeer/ Meerdraͤubel oder Zibeben/ geſchnittene Feigen da-
rein/ vnd bachs ſchoͤn wie andere fladen.
Anders.
NJmb gekochten Reißvnd ſo vil geſtoßne Mandeln/
bereits/ wie voꝛ oben/ vnnd bachs gleich alſo/ welchs wegs dir
geliebt/ du magſt auch einen guten feiſten eyerkaͤß/ der wol ge-
preſt/ vor den Reiß nemen/ mit Roſenwaſſer vnd Zucker wol außbe-
reiten/ vnd wann die Erdbeer vnd Kreiſelbeer zeltig ſeynd/
vnnd der zeug wol geſtanden/ mit denſelben
beſtecken/ vnd damit außbachen.
Ein
Suche im WerkInformationen zum Werk
Download dieses Werks
XML (TEI P5) ·
HTML ·
Text Metadaten zum WerkTEI-Header · CMDI · Dublin Core Ansichten dieser Seite
Voyant Tools ?Language Resource Switchboard?FeedbackSie haben einen Fehler gefunden? Dann können Sie diesen über unsere Qualitätssicherungsplattform DTAQ melden. Kommentar zur DTA-AusgabeDieses Werk wurde gemäß den DTA-Transkriptionsrichtlinien im Double-Keying-Verfahren von Nicht-Muttersprachlern erfasst und in XML/TEI P5 nach DTA-Basisformat kodiert.
|
Insbesondere im Hinblick auf die §§ 86a StGB und 130 StGB wird festgestellt, dass die auf diesen Seiten abgebildeten Inhalte weder in irgendeiner Form propagandistischen Zwecken dienen, oder Werbung für verbotene Organisationen oder Vereinigungen darstellen, oder nationalsozialistische Verbrechen leugnen oder verharmlosen, noch zum Zwecke der Herabwürdigung der Menschenwürde gezeigt werden. Die auf diesen Seiten abgebildeten Inhalte (in Wort und Bild) dienen im Sinne des § 86 StGB Abs. 3 ausschließlich historischen, sozial- oder kulturwissenschaftlichen Forschungszwecken. Ihre Veröffentlichung erfolgt in der Absicht, Wissen zur Anregung der intellektuellen Selbstständigkeit und Verantwortungsbereitschaft des Staatsbürgers zu vermitteln und damit der Förderung seiner Mündigkeit zu dienen.
2007–2024 Deutsches Textarchiv, Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften.
Kontakt: redaktion(at)deutschestextarchiv.de. |