Anmelden (DTAQ) DWDS     dlexDB     CLARIN-D

Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

Bild:
<< vorherige Seite

dieses Kochbuchs.
dann/ so schneid das weiß wie Fleck/ vnd legs zwischen die Eyer/ wil-
tu dann/ so magstu von brot eine Rüstung machen/ wie du wol hast/
füllen vnnd bachen/ wie du es findest/ es gibt ein sonders Essen für
krancke vnd gesunde/ wie hernach folgt.

Ein anders.

NJmb das Feyste von einem Ey/ so dir zuvor abgangen/ seud
ein gut stück gereuchert Fleisch das von einem Quallen/ vnd
schön rot/ fast wol/ wanns erkalt/ so schneid das eusser ein
wenig darvon wanns schwartz ist/ nimb vnd hack das Fleisch vnnd
die Eyer jedes besonder/ das Fleisch so klein es seyn kan/ die Eyer
ziemlich/ darnach misch es vndereinander/ des Fleisches so viel als
der Eyer/ wiltu dann/ so seud der Eyer mehr/ also daß du auch deß
gelben habst/ vnnd ein theil gelb machst/ das ander weiß/ darnach
mach ein jede gattung zierlich in ein blatten/ Farb vmb Farb/ Rosen/
Sternen/ Zweifelstrick/ was du kanst/ oder hastu vberbliebene Hü-
ner/ gesotten oder gebraten/ oder kalt gebraten/ Kalbfleisch/ so nimb
von den Hünern die Bret/ von Braten auch das inner was schön
weiß/ hacke es gleicher weiß/ zeug ein theil mit dem Weissen das an-
der mit dem gelben an/ oder das weisse in das Roth/ machstu weiß
in das weisse/ so mach ein Kreiß mit dem Roten/ es seyn Rosen oder
was es wölle/ fülls darnach mit den andern Farben lustig auß/ fär-
bestu das roth/ so mache den Ring mit dem weissen/ vnd wie du es
machst/ so pfeffer das weisse Fleisch/ wiltu/ so sprengs ein wenig
mit Essig oder Pomerantzensafft/ stell es neben ein Salat/ es sind
seine ehrliche Essen für ansehliche leut/ auch die vnässigen mit zu
reitzen vnnd anzuhelffen. Man kan auch wol ein Kalbfleisch
reuchern/ daß der krancke desto ehe davon essen darff.

Plateiß oder Halbfisch zubereiten.

SEud schöne Peterlein Wurtzel in einem Wasser/ wenn
sie auff daß halb gesotten/ thu die halbfisch dazu/ laß sie
folgend sieden/ bereit ein grün Kraut zu den Brühen/ als

woltestu
J i ij

dieſes Kochbuchs.
dann/ ſo ſchneid das weiß wie Fleck/ vnd legs zwiſchen die Eyer/ wil-
tu dann/ ſo magſtu von brot eine Ruͤſtung machen/ wie du wol haſt/
fuͤllen vnnd bachen/ wie du es findeſt/ es gibt ein ſonders Eſſen fuͤr
krancke vnd geſunde/ wie hernach folgt.

Ein anders.

NJmb das Feyſte von einem Ey/ ſo dir zuvor abgangen/ ſeud
ein gut ſtuͤck gereuchert Fleiſch das von einem Quallen/ vnd
ſchoͤn rot/ faſt wol/ wanns erkalt/ ſo ſchneid das euſſer ein
wenig darvon wanns ſchwartz iſt/ nimb vnd hack das Fleiſch vnnd
die Eyer jedes beſonder/ das Fleiſch ſo klein es ſeyn kan/ die Eyer
ziemlich/ darnach miſch es vndereinander/ des Fleiſches ſo viel als
der Eyer/ wiltu dann/ ſo ſeud der Eyer mehr/ alſo daß du auch deß
gelben habſt/ vnnd ein theil gelb machſt/ das ander weiß/ darnach
mach ein jede gattung zierlich in ein blatten/ Farb vmb Farb/ Roſẽ/
Sternen/ Zweifelſtrick/ was du kanſt/ oder haſtu vberbliebene Huͤ-
ner/ geſotten oder gebraten/ oder kalt gebraten/ Kalbfleiſch/ ſo nimb
von den Huͤnern die Bret/ von Braten auch das inner was ſchoͤn
weiß/ hacke es gleicher weiß/ zeug ein theil mit dem Weiſſen das an-
der mit dem gelben an/ oder das weiſſe in das Roth/ machſtu weiß
in das weiſſe/ ſo mach ein Kreiß mit dem Roten/ es ſeyn Roſen oder
was es woͤlle/ fuͤlls darnach mit den andern Farben luſtig auß/ faͤr-
beſtu das roth/ ſo mache den Ring mit dem weiſſen/ vnd wie du es
machſt/ ſo pfeffer das weiſſe Fleiſch/ wiltu/ ſo ſprengs ein wenig
mit Eſſig oder Pomerantzenſafft/ ſtell es neben ein Salat/ es ſind
ſeine ehrliche Eſſen fuͤr anſehliche leut/ auch die vnaͤſſigen mit zu
reitzen vnnd anzuhelffen. Man kan auch wol ein Kalbfleiſch
reuchern/ daß der krancke deſto ehe davon eſſen darff.

Plateiß oder Halbfiſch zubereiten.

SEud ſchoͤne Peterlein Wurtzel in einem Waſſer/ wenn
ſie auff daß halb geſotten/ thu die halbfiſch dazu/ laß ſie
folgend ſieden/ bereit ein gruͤn Kraut zu den Bruͤhen/ als

wolteſtu
J i ij
<TEI>
  <text>
    <body>
      <div n="1">
        <div n="2">
          <div n="3">
            <p><pb facs="#f0263" n="251"/><fw place="top" type="header"><hi rendition="#b">die&#x017F;es Kochbuchs.</hi></fw><lb/>
dann/ &#x017F;o &#x017F;chneid das weiß wie Fleck/ vnd legs zwi&#x017F;chen die Eyer/ wil-<lb/>
tu dann/ &#x017F;o mag&#x017F;tu von brot eine Ru&#x0364;&#x017F;tung machen/ wie du wol ha&#x017F;t/<lb/>
fu&#x0364;llen vnnd bachen/ wie du es finde&#x017F;t/ es gibt ein &#x017F;onders E&#x017F;&#x017F;en fu&#x0364;r<lb/>
krancke vnd ge&#x017F;unde/ wie hernach folgt.</p>
          </div><lb/>
          <div n="3">
            <head> <hi rendition="#b">Ein anders.</hi> </head><lb/>
            <p><hi rendition="#in">N</hi>Jmb das Fey&#x017F;te von einem Ey/ &#x017F;o dir zuvor abgangen/ &#x017F;eud<lb/>
ein gut &#x017F;tu&#x0364;ck gereuchert Flei&#x017F;ch das von einem Quallen/ vnd<lb/>
&#x017F;cho&#x0364;n rot/ fa&#x017F;t wol/ wanns erkalt/ &#x017F;o &#x017F;chneid das eu&#x017F;&#x017F;er ein<lb/>
wenig darvon wanns &#x017F;chwartz i&#x017F;t/ nimb vnd hack das Flei&#x017F;ch vnnd<lb/>
die Eyer jedes be&#x017F;onder/ das Flei&#x017F;ch &#x017F;o klein es &#x017F;eyn kan/ die Eyer<lb/>
ziemlich/ darnach mi&#x017F;ch es vndereinander/ des Flei&#x017F;ches &#x017F;o viel als<lb/>
der Eyer/ wiltu dann/ &#x017F;o &#x017F;eud der Eyer mehr/ al&#x017F;o daß du auch deß<lb/>
gelben hab&#x017F;t/ vnnd ein theil gelb mach&#x017F;t/ das ander weiß/ darnach<lb/>
mach ein jede gattung zierlich in ein blatten/ Farb vmb Farb/ Ro&#x017F;e&#x0303;/<lb/>
Sternen/ Zweifel&#x017F;trick/ was du kan&#x017F;t/ oder ha&#x017F;tu vberbliebene Hu&#x0364;-<lb/>
ner/ ge&#x017F;otten oder gebraten/ oder kalt gebraten/ Kalbflei&#x017F;ch/ &#x017F;o nimb<lb/>
von den Hu&#x0364;nern die Bret/ von Braten auch das inner was &#x017F;cho&#x0364;n<lb/>
weiß/ hacke es gleicher weiß/ zeug ein theil mit dem Wei&#x017F;&#x017F;en das an-<lb/>
der mit dem gelben an/ oder das wei&#x017F;&#x017F;e in das Roth/ mach&#x017F;tu weiß<lb/>
in das wei&#x017F;&#x017F;e/ &#x017F;o mach ein Kreiß mit dem Roten/ es &#x017F;eyn Ro&#x017F;en oder<lb/>
was es wo&#x0364;lle/ fu&#x0364;lls darnach mit den andern Farben lu&#x017F;tig auß/ fa&#x0364;r-<lb/>
be&#x017F;tu das roth/ &#x017F;o mache den Ring mit dem wei&#x017F;&#x017F;en/ vnd wie du es<lb/>
mach&#x017F;t/ &#x017F;o pfeffer das wei&#x017F;&#x017F;e Flei&#x017F;ch/ wiltu/ &#x017F;o &#x017F;prengs ein wenig<lb/>
mit E&#x017F;&#x017F;ig oder Pomerantzen&#x017F;afft/ &#x017F;tell es neben ein Salat/ es &#x017F;ind<lb/>
&#x017F;eine ehrliche E&#x017F;&#x017F;en fu&#x0364;r an&#x017F;ehliche leut/ auch die vna&#x0364;&#x017F;&#x017F;igen mit zu<lb/>
reitzen vnnd anzuhelffen. Man kan auch wol ein Kalbflei&#x017F;ch<lb/>
reuchern/ daß der krancke de&#x017F;to ehe davon e&#x017F;&#x017F;en darff.</p>
          </div><lb/>
          <div n="3">
            <head> <hi rendition="#b">Plateiß oder Halbfi&#x017F;ch zubereiten.</hi> </head><lb/>
            <p><hi rendition="#in">S</hi>Eud &#x017F;cho&#x0364;ne Peterlein Wurtzel in einem Wa&#x017F;&#x017F;er/ wenn<lb/>
&#x017F;ie auff daß halb ge&#x017F;otten/ thu die halbfi&#x017F;ch dazu/ laß &#x017F;ie<lb/>
folgend &#x017F;ieden/ bereit ein gru&#x0364;n Kraut zu den Bru&#x0364;hen/ als<lb/>
<fw place="bottom" type="sig">J i ij</fw><fw place="bottom" type="catch">wolte&#x017F;tu</fw><lb/></p>
          </div>
        </div>
      </div>
    </body>
  </text>
</TEI>
[251/0263] dieſes Kochbuchs. dann/ ſo ſchneid das weiß wie Fleck/ vnd legs zwiſchen die Eyer/ wil- tu dann/ ſo magſtu von brot eine Ruͤſtung machen/ wie du wol haſt/ fuͤllen vnnd bachen/ wie du es findeſt/ es gibt ein ſonders Eſſen fuͤr krancke vnd geſunde/ wie hernach folgt. Ein anders. NJmb das Feyſte von einem Ey/ ſo dir zuvor abgangen/ ſeud ein gut ſtuͤck gereuchert Fleiſch das von einem Quallen/ vnd ſchoͤn rot/ faſt wol/ wanns erkalt/ ſo ſchneid das euſſer ein wenig darvon wanns ſchwartz iſt/ nimb vnd hack das Fleiſch vnnd die Eyer jedes beſonder/ das Fleiſch ſo klein es ſeyn kan/ die Eyer ziemlich/ darnach miſch es vndereinander/ des Fleiſches ſo viel als der Eyer/ wiltu dann/ ſo ſeud der Eyer mehr/ alſo daß du auch deß gelben habſt/ vnnd ein theil gelb machſt/ das ander weiß/ darnach mach ein jede gattung zierlich in ein blatten/ Farb vmb Farb/ Roſẽ/ Sternen/ Zweifelſtrick/ was du kanſt/ oder haſtu vberbliebene Huͤ- ner/ geſotten oder gebraten/ oder kalt gebraten/ Kalbfleiſch/ ſo nimb von den Huͤnern die Bret/ von Braten auch das inner was ſchoͤn weiß/ hacke es gleicher weiß/ zeug ein theil mit dem Weiſſen das an- der mit dem gelben an/ oder das weiſſe in das Roth/ machſtu weiß in das weiſſe/ ſo mach ein Kreiß mit dem Roten/ es ſeyn Roſen oder was es woͤlle/ fuͤlls darnach mit den andern Farben luſtig auß/ faͤr- beſtu das roth/ ſo mache den Ring mit dem weiſſen/ vnd wie du es machſt/ ſo pfeffer das weiſſe Fleiſch/ wiltu/ ſo ſprengs ein wenig mit Eſſig oder Pomerantzenſafft/ ſtell es neben ein Salat/ es ſind ſeine ehrliche Eſſen fuͤr anſehliche leut/ auch die vnaͤſſigen mit zu reitzen vnnd anzuhelffen. Man kan auch wol ein Kalbfleiſch reuchern/ daß der krancke deſto ehe davon eſſen darff. Plateiß oder Halbfiſch zubereiten. SEud ſchoͤne Peterlein Wurtzel in einem Waſſer/ wenn ſie auff daß halb geſotten/ thu die halbfiſch dazu/ laß ſie folgend ſieden/ bereit ein gruͤn Kraut zu den Bruͤhen/ als wolteſtu J i ij

Suche im Werk

Hilfe

Informationen zum Werk

Download dieses Werks

XML (TEI P5) · HTML · Text
TCF (text annotation layer)
XML (TEI P5 inkl. att.linguistic)

Metadaten zum Werk

TEI-Header · CMDI · Dublin Core

Ansichten dieser Seite

Voyant Tools ?

Language Resource Switchboard?

Feedback

Sie haben einen Fehler gefunden? Dann können Sie diesen über unsere Qualitätssicherungsplattform DTAQ melden.

Kommentar zur DTA-Ausgabe

Dieses Werk wurde gemäß den DTA-Transkriptionsrichtlinien im Double-Keying-Verfahren von Nicht-Muttersprachlern erfasst und in XML/TEI P5 nach DTA-Basisformat kodiert.




Ansicht auf Standard zurückstellen

URL zu diesem Werk: https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598
URL zu dieser Seite: https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/263
Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 251. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/263>, abgerufen am 27.11.2024.