Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.Vierdter theil allezeit/ bestrew sie wol mit Peterlein/ Pfeffer/ Jngwer vnd Essigstelle darzu/ es ist fast lustig vnd gut/ braucht aber ziemlich Krebs. Ein Pasteten von Krebsen. SEud abermal die Krebs/ schäle die Schären vnnd Wädel Ein Salat von einer Fischbrüh. SEud die Eyer hart/ wie sonsten zu einem Salat/ schneid aber dann
Vierdter theil allezeit/ beſtrew ſie wol mit Peterlein/ Pfeffer/ Jngwer vnd Eſſigſtelle darzu/ es iſt faſt luſtig vnd gut/ braucht aber ziemlich Krebs. Ein Paſteten von Krebſen. SEud abermal die Krebs/ ſchaͤle die Schaͤren vnnd Waͤdel Ein Salat von einer Fiſchbruͤh. SEud die Eyer hart/ wie ſonſten zu einem Salat/ ſchneid aber dann
<TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="2"> <div n="3"> <p><pb facs="#f0262" n="250"/><fw place="top" type="header"><hi rendition="#b">Vierdter theil</hi></fw><lb/> allezeit/ beſtrew ſie wol mit Peterlein/ Pfeffer/ Jngwer vnd Eſſig<lb/> ſtelle darzu/ es iſt faſt luſtig vnd gut/ braucht aber ziemlich Krebs.</p> </div><lb/> <div n="3"> <head> <hi rendition="#b">Ein Paſteten von Krebſen.</hi> </head><lb/> <p><hi rendition="#in">S</hi>Eud abermal die Krebs/ ſchaͤle die Schaͤren vnnd Waͤdel<lb/> oder Schwaͤntz/ ſonſten taugs nit/ die Krebs ſollen in halb<lb/> Wein vnd Waſſer geſchwellt ſeyn/ bereit einen Paſtetenha-<lb/> fen groß oder klein/ nach deinem gefallen/ thu die Krebs darein/<lb/> klein geſchnitten Peterlein/ wiltu/ pfeffers wol/ ſaltzes recht/ ſuͤſſe<lb/> ſchmaltz ziemlich genug/ vnnd ſo bald der hafen erhartet/ mache ein<lb/> loͤchlein wie du weiſt/ geuß von der bruͤh darein darin ſie geſotten/<lb/> dann ſie darff nicht lang backen/ ein viertheil ſtund/ darnach iſts<lb/> genug/ wann ſie dann auffgethan wird/ daß Schmaltz vnd bruͤh<lb/> gleich ſey. Alſo mag man es in jrꝛdene Paſtetenhaͤfelein bereiten/<lb/> von vberbliebnen oder vom friſchen. So einem etwan Krebſe er-<lb/> ſchwachen/ vnnd bedarff jhr nicht/ ſo kan man ſie ſieden/ ſo ſind ſie<lb/> dann gut alſo zubereiten/ vnd etwan in einer ſchuͤſſel oder Blatten<lb/> auff der glutpfann kochen laſſen/ allein oder wenig bruͤh/ darzu wol<lb/> Pfeffer in allweg. Von diſen Gattungen allen mag ein kranckes<lb/> wol eſſen/ doch nicht zu vil/ dann Krebſe ſind nicht verdawlich/ da-<lb/> rumb gibt man Pfeffer vnnd Eſſig darzu. Vnnd alſo mag man<lb/> Hechte bereiten in Paſtetenhafen/ oder inn allweg wie vor ſtehet.</p> </div><lb/> <div n="3"> <head> <hi rendition="#b">Ein Salat von einer Fiſchbruͤh.</hi> </head><lb/> <p><hi rendition="#in">S</hi>Eud die Eyer hart/ wie ſonſten zu einem Salat/ ſchneid aber<lb/> nach dem ſchaͤlen das weiſſe rings herumb ſubtil von einan-<lb/> der daß du ſie ſchoͤn von einander thun kanſt/ vnnd das gelbe<lb/> gantz bleibe/ die thu in ein kaͤchelein odeꝛ was es iſt/ thu ein gute Fiſch-<lb/> bruͤh daran/ es ſol aber eine bruͤh ſeyn von Salmen/ die faſt gut iſt/<lb/> wann ſie recht geſotten/ oder von andern Fiſchen/ die mit Gewuͤrtz<lb/> wol geſotten/ inſonders auch von Fohren/ ſtells eine ſtund/ daß die<lb/> bruͤh die Eyer wol durchziehe leg es inn ein blat/ brich ſchoͤn blaͤt-<lb/> lein Peterlein darauff/ alſo daß die Eyer bedeckt werden/ wiltu<lb/> <fw place="bottom" type="catch">dann</fw><lb/></p> </div> </div> </div> </body> </text> </TEI> [250/0262]
Vierdter theil
allezeit/ beſtrew ſie wol mit Peterlein/ Pfeffer/ Jngwer vnd Eſſig
ſtelle darzu/ es iſt faſt luſtig vnd gut/ braucht aber ziemlich Krebs.
Ein Paſteten von Krebſen.
SEud abermal die Krebs/ ſchaͤle die Schaͤren vnnd Waͤdel
oder Schwaͤntz/ ſonſten taugs nit/ die Krebs ſollen in halb
Wein vnd Waſſer geſchwellt ſeyn/ bereit einen Paſtetenha-
fen groß oder klein/ nach deinem gefallen/ thu die Krebs darein/
klein geſchnitten Peterlein/ wiltu/ pfeffers wol/ ſaltzes recht/ ſuͤſſe
ſchmaltz ziemlich genug/ vnnd ſo bald der hafen erhartet/ mache ein
loͤchlein wie du weiſt/ geuß von der bruͤh darein darin ſie geſotten/
dann ſie darff nicht lang backen/ ein viertheil ſtund/ darnach iſts
genug/ wann ſie dann auffgethan wird/ daß Schmaltz vnd bruͤh
gleich ſey. Alſo mag man es in jrꝛdene Paſtetenhaͤfelein bereiten/
von vberbliebnen oder vom friſchen. So einem etwan Krebſe er-
ſchwachen/ vnnd bedarff jhr nicht/ ſo kan man ſie ſieden/ ſo ſind ſie
dann gut alſo zubereiten/ vnd etwan in einer ſchuͤſſel oder Blatten
auff der glutpfann kochen laſſen/ allein oder wenig bruͤh/ darzu wol
Pfeffer in allweg. Von diſen Gattungen allen mag ein kranckes
wol eſſen/ doch nicht zu vil/ dann Krebſe ſind nicht verdawlich/ da-
rumb gibt man Pfeffer vnnd Eſſig darzu. Vnnd alſo mag man
Hechte bereiten in Paſtetenhafen/ oder inn allweg wie vor ſtehet.
Ein Salat von einer Fiſchbruͤh.
SEud die Eyer hart/ wie ſonſten zu einem Salat/ ſchneid aber
nach dem ſchaͤlen das weiſſe rings herumb ſubtil von einan-
der daß du ſie ſchoͤn von einander thun kanſt/ vnnd das gelbe
gantz bleibe/ die thu in ein kaͤchelein odeꝛ was es iſt/ thu ein gute Fiſch-
bruͤh daran/ es ſol aber eine bruͤh ſeyn von Salmen/ die faſt gut iſt/
wann ſie recht geſotten/ oder von andern Fiſchen/ die mit Gewuͤrtz
wol geſotten/ inſonders auch von Fohren/ ſtells eine ſtund/ daß die
bruͤh die Eyer wol durchziehe leg es inn ein blat/ brich ſchoͤn blaͤt-
lein Peterlein darauff/ alſo daß die Eyer bedeckt werden/ wiltu
dann
Suche im WerkInformationen zum Werk
Download dieses Werks
XML (TEI P5) ·
HTML ·
Text Metadaten zum WerkTEI-Header · CMDI · Dublin Core Ansichten dieser Seite
Voyant Tools ?Language Resource Switchboard?FeedbackSie haben einen Fehler gefunden? Dann können Sie diesen über unsere Qualitätssicherungsplattform DTAQ melden. Kommentar zur DTA-AusgabeDieses Werk wurde gemäß den DTA-Transkriptionsrichtlinien im Double-Keying-Verfahren von Nicht-Muttersprachlern erfasst und in XML/TEI P5 nach DTA-Basisformat kodiert.
|
Insbesondere im Hinblick auf die §§ 86a StGB und 130 StGB wird festgestellt, dass die auf diesen Seiten abgebildeten Inhalte weder in irgendeiner Form propagandistischen Zwecken dienen, oder Werbung für verbotene Organisationen oder Vereinigungen darstellen, oder nationalsozialistische Verbrechen leugnen oder verharmlosen, noch zum Zwecke der Herabwürdigung der Menschenwürde gezeigt werden. Die auf diesen Seiten abgebildeten Inhalte (in Wort und Bild) dienen im Sinne des § 86 StGB Abs. 3 ausschließlich historischen, sozial- oder kulturwissenschaftlichen Forschungszwecken. Ihre Veröffentlichung erfolgt in der Absicht, Wissen zur Anregung der intellektuellen Selbstständigkeit und Verantwortungsbereitschaft des Staatsbürgers zu vermitteln und damit der Förderung seiner Mündigkeit zu dienen.
2007–2024 Deutsches Textarchiv, Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften.
Kontakt: redaktion(at)deutschestextarchiv.de. |