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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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Vierdter theil
brüh/ oder sonsten gutem starcken Wein/ treibs alles mit einander
durch zu einem Muß/ geuß in ein heiß schmaltz/ würtz es wol mit
süsser Würtz vnd Saffran/ versaltz es nicht/ trags für/ es darff nit
gar zu lang kochen.

Folget von den Krebsen.

NJmb Krebs so vil dir geliebt/ seud sie/ dann thu das Fleisch
auß der Nasen/ mache das Haar zun orten wol darvon/ auch
so etwas mehr inwendig were/ darnach stoß alles mit einan-
der in dem Mörsel klein/ behe schnitten von weissen brot/ darnach
weiche sie in einem guten roten Wein/ so thu den haben magst/
treib die gestoßnen Krebs vnd brot mit durch/ wiltu/ auch ein wenig
darin sie gesotten sind/ machs rechter dick/ daß es in dem kochen
wirt wie ein ziemlicher Kindsbrey/ in deß mache ein schmaltz heiß/ in
einem jrrdenen tiegel/ geuß darein/ laß kochen/ so lang man harte Ey-
er seud/ würtz mit süsser Würtz/ in dem anrichten bestrewe es wol
mit Zimet/ diß ist den Lungensichtigen fast nutz/ aber dann Würtz
nicht zu starck.

Gebachene Krebs.

MAnn die Krebs gesotten sind/ so nimb jhr so viel du jhr ha-
ben wilt/ zeich jhnen die Nase oder schalen ab/ Scher vnnd
Schwantz laß bleiben/ seuber neben zu das Haar darvon/
auch raume das Jngeweid herauß/ vnnd sihe daß du die Scheren
vnd Schwantz nicht abbrichst/ nimb darnach von andern Krebsen/
was in den Scheren vnnd Schwantzen/ daß ist das beste/ hacks mit
sampt eim wenig Speck/ so du es aber für ein krancken wilt/ so laß
also/ hack auch wol Peterlein darunder/ würtz es mit Pfeffer wol
ab/ der ist den krancken fürnemlich den Febrischen/ vnnd was vil
Gallen hat/ auch alten leuten/ gesund/ thu ein wenig Weinbeer dar-
under/ auch Muscatnuß so du wilt/ wiltu dann/ so schlag ein Ey
oder zwey darein/ sonderlich wann kein Speck darin/ doch auch
nach dem der es essen sol/ an demselbigen ligt daß gröste/ das ein
Koch erkenne/ was krancken oder gesunden dienet/ dann sonsten/

wie

Vierdter theil
bruͤh/ oder ſonſten gutem ſtarcken Wein/ treibs alles mit einander
durch zu einem Muß/ geuß in ein heiß ſchmaltz/ wuͤrtz es wol mit
ſuͤſſer Wuͤrtz vnd Saffran/ verſaltz es nicht/ trags fuͤr/ es darff nit
gar zu lang kochen.

Folget von den Krebſen.

NJmb Krebs ſo vil dir geliebt/ ſeud ſie/ dann thu das Fleiſch
auß der Naſen/ mache das Haar zun orten wol darvon/ auch
ſo etwas mehr inwendig were/ darnach ſtoß alles mit einan-
der in dem Moͤrſel klein/ behe ſchnitten von weiſſen brot/ darnach
weiche ſie in einem guten roten Wein/ ſo thu den haben magſt/
treib die geſtoßnen Krebs vnd brot mit durch/ wiltu/ auch ein wenig
darin ſie geſotten ſind/ machs rechter dick/ daß es in dem kochen
wirt wie ein ziemlicher Kindsbꝛey/ in deß mache ein ſchmaltz heiß/ in
einem jrꝛdenen tiegel/ geuß darein/ laß kochẽ/ ſo lang man harte Ey-
er ſeud/ wuͤrtz mit ſuͤſſer Wuͤrtz/ in dem anrichten beſtrewe es wol
mit Zimet/ diß iſt den Lungenſichtigen faſt nutz/ aber dann Wuͤrtz
nicht zu ſtarck.

Gebachene Krebs.

MAnn die Krebs geſotten ſind/ ſo nimb jhr ſo viel du jhr ha-
ben wilt/ zeich jhnen die Naſe oder ſchalen ab/ Scher vnnd
Schwantz laß bleiben/ ſeuber neben zu das Haar darvon/
auch raume das Jngeweid herauß/ vnnd ſihe daß du die Scheren
vnd Schwantz nicht abbrichſt/ nimb darnach von andern Krebſen/
was in den Scheren vnnd Schwantzen/ daß iſt das beſte/ hacks mit
ſampt eim wenig Speck/ ſo du es aber fuͤr ein krancken wilt/ ſo laß
alſo/ hack auch wol Peterlein darunder/ wuͤrtz es mit Pfeffer wol
ab/ der iſt den krancken fuͤrnemlich den Febriſchen/ vnnd was vil
Gallen hat/ auch alten leuten/ geſund/ thu ein wenig Weinbeer daꝛ-
under/ auch Muſcatnuß ſo du wilt/ wiltu dann/ ſo ſchlag ein Ey
oder zwey darein/ ſonderlich wann kein Speck darin/ doch auch
nach dem der es eſſen ſol/ an demſelbigen ligt daß groͤſte/ das ein
Koch erkenne/ was krancken oder geſunden dienet/ dann ſonſten/

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[248/0260] Vierdter theil bruͤh/ oder ſonſten gutem ſtarcken Wein/ treibs alles mit einander durch zu einem Muß/ geuß in ein heiß ſchmaltz/ wuͤrtz es wol mit ſuͤſſer Wuͤrtz vnd Saffran/ verſaltz es nicht/ trags fuͤr/ es darff nit gar zu lang kochen. Folget von den Krebſen. NJmb Krebs ſo vil dir geliebt/ ſeud ſie/ dann thu das Fleiſch auß der Naſen/ mache das Haar zun orten wol darvon/ auch ſo etwas mehr inwendig were/ darnach ſtoß alles mit einan- der in dem Moͤrſel klein/ behe ſchnitten von weiſſen brot/ darnach weiche ſie in einem guten roten Wein/ ſo thu den haben magſt/ treib die geſtoßnen Krebs vnd brot mit durch/ wiltu/ auch ein wenig darin ſie geſotten ſind/ machs rechter dick/ daß es in dem kochen wirt wie ein ziemlicher Kindsbꝛey/ in deß mache ein ſchmaltz heiß/ in einem jrꝛdenen tiegel/ geuß darein/ laß kochẽ/ ſo lang man harte Ey- er ſeud/ wuͤrtz mit ſuͤſſer Wuͤrtz/ in dem anrichten beſtrewe es wol mit Zimet/ diß iſt den Lungenſichtigen faſt nutz/ aber dann Wuͤrtz nicht zu ſtarck. Gebachene Krebs. MAnn die Krebs geſotten ſind/ ſo nimb jhr ſo viel du jhr ha- ben wilt/ zeich jhnen die Naſe oder ſchalen ab/ Scher vnnd Schwantz laß bleiben/ ſeuber neben zu das Haar darvon/ auch raume das Jngeweid herauß/ vnnd ſihe daß du die Scheren vnd Schwantz nicht abbrichſt/ nimb darnach von andern Krebſen/ was in den Scheren vnnd Schwantzen/ daß iſt das beſte/ hacks mit ſampt eim wenig Speck/ ſo du es aber fuͤr ein krancken wilt/ ſo laß alſo/ hack auch wol Peterlein darunder/ wuͤrtz es mit Pfeffer wol ab/ der iſt den krancken fuͤrnemlich den Febriſchen/ vnnd was vil Gallen hat/ auch alten leuten/ geſund/ thu ein wenig Weinbeer daꝛ- under/ auch Muſcatnuß ſo du wilt/ wiltu dann/ ſo ſchlag ein Ey oder zwey darein/ ſonderlich wann kein Speck darin/ doch auch nach dem der es eſſen ſol/ an demſelbigen ligt daß groͤſte/ das ein Koch erkenne/ was krancken oder geſunden dienet/ dann ſonſten/ wie

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 248. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/260>, abgerufen am 27.11.2024.