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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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Vierdter theil
wol sieden/ wiltu dann/ schneid Peterlein/ Wann ein kranck es kein
Gewürtz essen darff/ nimb den Roßmarin allein mit eim wenig
Salvep/ etwan auch Muscatblüh: Also seud man auch die dürren
Fohren vnd andere dürre Fisch.

Ein Pastet von den Schnecken.

BEreit die Schnecken wie sie seyn sollen/ nimm sie auß dem
Wasser/ schwings wie einen Salat wol in einem saubern
Tuch/ darnach thu sie inn ein Blat oder Schüssel/ pfeffers
wol/ auch ein wenig Nägelein/ misch es wol vnter einander/ wann
dann der hafen bereit/ so thu darein Saltz vnnd frische Butter/ ver-
machs so bald der hafen erhartet/ so bereit vnter deß ein frische fleisch-
brüh/ mit genugsamen klein geschnitten Peterlein kraut/ thu wol süs-
se Butter darein/ sind die Schnecken nicht verpfeffert/ so thu mehr
in die brüh wann sie seud/ geuß wie allzeit in den hafen/ laß ein halbe
stund bachen/ sie sind auch sonsten kein weg besser dann also bereit/
vnd in die Häußlein gefült oder gestossen/ vnnd in ein tieffe pfan ge-
stelt/ vnd über das Fewer gethan/ vnd wie vor gemelt ein brüh berei-
ten vnd sieden lassen/ vnd wider vberschlagen/ daß nicht zu heis/ vnd
daran schüten vnd sieden lassen/ so lang alß harte Eyer vngeferlich/
es ist nicht vil nützlichs an den schnecken/ dienen allermeist den Bu-
lern/ derwegen sollen junge leut nicht zu vil essen/ eß kann sonsten
wol grosser schad darauß erwachsen/ wie ich vil Exempel weiß.

Ein herrlich Essen von einem gefülten Hechtdarm.

WAnn du einen fast grossen Hecht hast/ so nimb den Darm/
wasch jhn schön auß/ blaß jhn mit einem Rörlein auff/ das
er desto grösser werde/ alß dann nim ein gutes stück von einem
Hecht/ nach dem du vermeinest daß du bedarffst/ leg es ein weil in
ein Essig/ alßdann thu so vil Speck dazu/ hack es wol vntereinander
ein wenig Saltz oder nit/ nach dem der Speck gesaltzen/ würtz wol
mit süsser würtz/ vnd grob gestossen Nägelein/ füls in| den Darm/
mach jhn geheb zu/ thu den jhn ein häfelein mit halb Wein vnd Was-

ser/

Vierdter theil
wol ſieden/ wiltu dann/ ſchneid Peterlein/ Wann ein kranck es kein
Gewuͤrtz eſſen darff/ nimb den Roßmarin allein mit eim wenig
Salvep/ etwan auch Muſcatbluͤh: Alſo ſeud man auch die duͤrꝛen
Fohren vnd andere duͤrꝛe Fiſch.

Ein Paſtet von den Schnecken.

BEreit die Schnecken wie ſie ſeyn ſollen/ nim̃ ſie auß dem
Waſſer/ ſchwings wie einen Salat wol in einem ſaubern
Tuch/ darnach thu ſie inn ein Blat oder Schuͤſſel/ pfeffers
wol/ auch ein wenig Naͤgelein/ miſch es wol vnter einander/ wann
dann der hafen bereit/ ſo thu darein Saltz vnnd friſche Butter/ ver-
machs ſo bald der hafẽ erhartet/ ſo bereit vnter deß ein friſche fleiſch-
bruͤh/ mit genugſamẽ klein geſchnitten Peterlein kraut/ thu wol ſuͤſ-
ſe Butter darein/ ſind die Schnecken nicht verpfeffert/ ſo thu mehr
in die bruͤh wann ſie ſeud/ geuß wie allzeit in den hafen/ laß ein halbe
ſtund bachen/ ſie ſind auch ſonſten kein weg beſſer dann alſo bereit/
vnd in die Haͤußlein gefuͤlt oder geſtoſſen/ vnnd in ein tieffe pfan ge-
ſtelt/ vnd uͤber das Fewer gethan/ vnd wie vor gemelt ein bruͤh berei-
ten vnd ſieden laſſen/ vnd wider vberſchlagen/ daß nicht zu heis/ vñ
daran ſchuͤten vnd ſieden laſſen/ ſo lang alß harte Eyer vngeferlich/
es iſt nicht vil nuͤtzlichs an den ſchnecken/ dienen allermeiſt den Bu-
lern/ derwegen ſollen junge leut nicht zu vil eſſen/ eß kann ſonſten
wol groſſer ſchad darauß erwachſen/ wie ich vil Exempel weiß.

Ein herꝛlich Eſſen von einem gefuͤlten Hechtdarm.

WAnn du einen faſt groſſen Hecht haſt/ ſo nimb den Darm/
waſch jhn ſchoͤn auß/ blaß jhn mit einem Roͤrlein auff/ das
er deſto groͤſſer werde/ alß dañ nim ein gutes ſtuͤck von einem
Hecht/ nach dem du vermeineſt daß du bedarffſt/ leg es ein weil in
ein Eſſig/ alßdañ thu ſo vil Speck dazu/ hack es wol vntereinander
ein wenig Saltz oder nit/ nach dem der Speck geſaltzen/ wuͤrtz wol
mit ſuͤſſer wuͤrtz/ vnd grob geſtoſſen Naͤgelein/ fuͤls in| den Darm/
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[142/0254] Vierdter theil wol ſieden/ wiltu dann/ ſchneid Peterlein/ Wann ein kranck es kein Gewuͤrtz eſſen darff/ nimb den Roßmarin allein mit eim wenig Salvep/ etwan auch Muſcatbluͤh: Alſo ſeud man auch die duͤrꝛen Fohren vnd andere duͤrꝛe Fiſch. Ein Paſtet von den Schnecken. BEreit die Schnecken wie ſie ſeyn ſollen/ nim̃ ſie auß dem Waſſer/ ſchwings wie einen Salat wol in einem ſaubern Tuch/ darnach thu ſie inn ein Blat oder Schuͤſſel/ pfeffers wol/ auch ein wenig Naͤgelein/ miſch es wol vnter einander/ wann dann der hafen bereit/ ſo thu darein Saltz vnnd friſche Butter/ ver- machs ſo bald der hafẽ erhartet/ ſo bereit vnter deß ein friſche fleiſch- bruͤh/ mit genugſamẽ klein geſchnitten Peterlein kraut/ thu wol ſuͤſ- ſe Butter darein/ ſind die Schnecken nicht verpfeffert/ ſo thu mehr in die bruͤh wann ſie ſeud/ geuß wie allzeit in den hafen/ laß ein halbe ſtund bachen/ ſie ſind auch ſonſten kein weg beſſer dann alſo bereit/ vnd in die Haͤußlein gefuͤlt oder geſtoſſen/ vnnd in ein tieffe pfan ge- ſtelt/ vnd uͤber das Fewer gethan/ vnd wie vor gemelt ein bruͤh berei- ten vnd ſieden laſſen/ vnd wider vberſchlagen/ daß nicht zu heis/ vñ daran ſchuͤten vnd ſieden laſſen/ ſo lang alß harte Eyer vngeferlich/ es iſt nicht vil nuͤtzlichs an den ſchnecken/ dienen allermeiſt den Bu- lern/ derwegen ſollen junge leut nicht zu vil eſſen/ eß kann ſonſten wol groſſer ſchad darauß erwachſen/ wie ich vil Exempel weiß. Ein herꝛlich Eſſen von einem gefuͤlten Hechtdarm. WAnn du einen faſt groſſen Hecht haſt/ ſo nimb den Darm/ waſch jhn ſchoͤn auß/ blaß jhn mit einem Roͤrlein auff/ das er deſto groͤſſer werde/ alß dañ nim ein gutes ſtuͤck von einem Hecht/ nach dem du vermeineſt daß du bedarffſt/ leg es ein weil in ein Eſſig/ alßdañ thu ſo vil Speck dazu/ hack es wol vntereinander ein wenig Saltz oder nit/ nach dem der Speck geſaltzen/ wuͤrtz wol mit ſuͤſſer wuͤrtz/ vnd grob geſtoſſen Naͤgelein/ fuͤls in| den Darm/ mach jhn geheb zu/ thu den jhn ein haͤfelein mit halb Wein vñ Waſ- ſer/

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 142. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/254>, abgerufen am 22.11.2024.