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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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dieses Kochbuchs.
Plateißlein oder Halbfisch.

BEreit dieselbigen also/ wann sie zum schönsten gewessert vnd
geseubert/ so seuts im Wasser recht/ darnach nimbs vnnd
blats schön von Gräten/ legs höflich in die Blatten/ bestrewe
es wol mit Jngwer/ vnd begeuß mit heissem schmaltz wol/ wiltu dann/
so mach ein heiß schmaltz/ wirff ein klein Zwifelein darein/ wie bey
dem Aal stehet/ mit gedörtem brot/ oder laß die Zwifel herauß/ thu
wol Jngwer darein/ klein geschnittene Peterlein/ ein Brüh von
Plateißlein/ darinnen sie gesotten/ so viel Wein als brüh/ laß wol
vndereinander sieden/ geuß über/ laß aneinander kochen auff dem
Rost.

Anderst.

WAnn du sie geblatet vnnd in die Schüssel gelegt/ so nimb
der brüh darinnen sie gesotten/ so vil du bedarffst/ thu wol
Mayenschmaltz darein/ geschnittene Peterlein/ wol Jng-
wer vnd gestossene Muscatblüh/ saltz es recht in allweg/ geuß über/
laß kochen auff dem kohlbecken oder rost.

Ein ander Form.

WAnn sie wie zuvor bereit/ so nimb Agrest vnnd Drauben/
oder Safft von Sawrampffer/ vnd ein Steudlein Serin/
Peterlein/ laß jhn sitzen/ geuß jhn inn die Halbfisch mit
Mayenschmaltz vnnd wol Pfeffer/ laß aneinander auff der Kohl-
pfannenkochen/ in allweg bespreng es mit Jngwer/ es ist höfflich
vnd gut/ auch den krancken nützlich.

Anderst.

WAnn sie gesotten/ so nimbs inn eine Pfann oder kache
trucken auß dem Wasser/ darinnen sie gesotten/ thu ein gu-
te Erbeißbrüh darüber/ vnd ein heiß oder Mayenschmaltz/
nach gelegenheit/ sampt eim wenig brotmeel/ würtz es wol/ auch ein
gestossene Muscatblüh/ vnnd dürren Roßmarin/ laß an ein ander

wol
H h
dieſes Kochbuchs.
Plateißlein oder Halbfiſch.

BEreit dieſelbigen alſo/ wann ſie zum ſchoͤnſten geweſſert vnd
geſeubert/ ſo ſeuts im Waſſer recht/ darnach nimbs vnnd
blats ſchoͤn von Graͤten/ legs hoͤflich in die Blatten/ beſtrewe
es wol mit Jngwer/ vnd begeuß mit heiſſem ſchmaltz wol/ wiltu dañ/
ſo mach ein heiß ſchmaltz/ wirff ein klein Zwifelein darein/ wie bey
dem Aal ſtehet/ mit gedoͤrtem brot/ oder laß die Zwifel herauß/ thu
wol Jngwer darein/ klein geſchnittene Peterlein/ ein Bruͤh von
Plateißlein/ darinnen ſie geſotten/ ſo viel Wein als bruͤh/ laß wol
vndereinander ſieden/ geuß uͤber/ laß aneinander kochen auff dem
Roſt.

Anderſt.

WAnn du ſie geblatet vnnd in die Schuͤſſel gelegt/ ſo nimb
der bruͤh darinnen ſie geſotten/ ſo vil du bedarffſt/ thu wol
Mayenſchmaltz darein/ geſchnittene Peterlein/ wol Jng-
wer vnd geſtoſſene Muſcatbluͤh/ ſaltz es recht in allweg/ geuß uͤber/
laß kochen auff dem kohlbecken oder roſt.

Ein ander Form.

WAnn ſie wie zuvor bereit/ ſo nimb Agreſt vnnd Drauben/
oder Safft von Sawrampffer/ vnd ein Steudlein Serin/
Peterlein/ laß jhn ſitzen/ geuß jhn inn die Halbfiſch mit
Mayenſchmaltz vnnd wol Pfeffer/ laß aneinander auff der Kohl-
pfannenkochen/ in allweg beſpreng es mit Jngwer/ es iſt hoͤfflich
vnd gut/ auch den krancken nuͤtzlich.

Anderſt.

WAnn ſie geſotten/ ſo nimbs inn eine Pfann oder kache
trucken auß dem Waſſer/ darinnen ſie geſotten/ thu ein gu-
te Erbeißbruͤh daruͤber/ vnd ein heiß oder Mayenſchmaltz/
nach gelegenheit/ ſampt eim wenig brotmeel/ wuͤrtz es wol/ auch ein
geſtoſſene Muſcatbluͤh/ vnnd duͤrꝛen Roßmarin/ laß an ein ander

wol
H h
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[241/0253] dieſes Kochbuchs. Plateißlein oder Halbfiſch. BEreit dieſelbigen alſo/ wann ſie zum ſchoͤnſten geweſſert vnd geſeubert/ ſo ſeuts im Waſſer recht/ darnach nimbs vnnd blats ſchoͤn von Graͤten/ legs hoͤflich in die Blatten/ beſtrewe es wol mit Jngwer/ vnd begeuß mit heiſſem ſchmaltz wol/ wiltu dañ/ ſo mach ein heiß ſchmaltz/ wirff ein klein Zwifelein darein/ wie bey dem Aal ſtehet/ mit gedoͤrtem brot/ oder laß die Zwifel herauß/ thu wol Jngwer darein/ klein geſchnittene Peterlein/ ein Bruͤh von Plateißlein/ darinnen ſie geſotten/ ſo viel Wein als bruͤh/ laß wol vndereinander ſieden/ geuß uͤber/ laß aneinander kochen auff dem Roſt. Anderſt. WAnn du ſie geblatet vnnd in die Schuͤſſel gelegt/ ſo nimb der bruͤh darinnen ſie geſotten/ ſo vil du bedarffſt/ thu wol Mayenſchmaltz darein/ geſchnittene Peterlein/ wol Jng- wer vnd geſtoſſene Muſcatbluͤh/ ſaltz es recht in allweg/ geuß uͤber/ laß kochen auff dem kohlbecken oder roſt. Ein ander Form. WAnn ſie wie zuvor bereit/ ſo nimb Agreſt vnnd Drauben/ oder Safft von Sawrampffer/ vnd ein Steudlein Serin/ Peterlein/ laß jhn ſitzen/ geuß jhn inn die Halbfiſch mit Mayenſchmaltz vnnd wol Pfeffer/ laß aneinander auff der Kohl- pfannenkochen/ in allweg beſpreng es mit Jngwer/ es iſt hoͤfflich vnd gut/ auch den krancken nuͤtzlich. Anderſt. WAnn ſie geſotten/ ſo nimbs inn eine Pfann oder kache trucken auß dem Waſſer/ darinnen ſie geſotten/ thu ein gu- te Erbeißbruͤh daruͤber/ vnd ein heiß oder Mayenſchmaltz/ nach gelegenheit/ ſampt eim wenig brotmeel/ wuͤrtz es wol/ auch ein geſtoſſene Muſcatbluͤh/ vnnd duͤrꝛen Roßmarin/ laß an ein ander wol H h

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 241. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/253>, abgerufen am 25.11.2024.