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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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dieses Kochbuchs.
dere suppen/ laß ein wall darein thun/ sie seynd gleich gesotten/ gibs
mit der suppen/ es macht gar lustig vnd lieblich/ ist gesund vnd kühlt/
wie auch die Stichbeer/ auff den fall aber die krancken etwan wun-
derbarlich/ vnnd wollen diß vnd jenes nicht/ wollens doch sawer ha-
ben/ stampffs/ rings durch/ laß es stehen biß es lauter wirt/ dann
brauchs an statt weins oder essigs/ Saur ampffer oder Erbsaln/
wie man eins da/ das ander dort heist/ an ein ding sawer zumachen/
ist gut/ sie seynd gleich dürr oder grün.

Ein kalt Milchmuß von einer Gersten.

MAch ein gute dicke durchtriebene Mädelmilch mit
wasser oder Milch/ nach gelegenheit/ laß eine weil stehen/
daß sie auff zeucht/ hab ein wolgekochte Gersten/ stampffs
zum besten/ dann nimb die beste Milch oben ab/ setz sie zum fewer/
mit der andern treib die Gersten durch/ so wol du kanst/ du magst
auch wol desto mehr gestossene Mandeln behalten/ vnd mit der Ger-
sten durchtreiben/ daß sie desto dicker werde/ treibs wol durch/ rührs
in die siedende Milch/ wanns treibt wie eine stärck/ saltze es ein we-
nig/ zucker es/ geuß zuvor Rosenwasser in den zeug/ rührs mit ein/
wanns treibt/ thu es inn ein blat/ stells in keller/ es gestehet wann es
kalt wirdt. Dann mach was schönes/ Rosensternen/ vnnd was du
schönes kanst/ strew Weinbeern darauff/ oder vergülte Mandeln.

Ein ander kräfftig Essen von Mandeln.

NJmb ein pfundt Mandeln/ minder oder mehr/ dei-
nes gefallens/ zeuch sie ab/ allezeit sol man sie darnach in frisch
wasser legen/ so werden sie schön weiß/ stoß sie klein/ bereits
dann aller maß wie zu einem Marzipan/ hab dann formen/ wie sil-
berne becher/ die glatt vnd keine füß haben/ vber die form es fein eins
messerrucken dick/ stells in ein bachofen/ wann das brot herauß kommt/
laß fein trucken/ dann nimbs höfflich ab/ du solst zuvor den becher
oder form daselbsten/ wol mit süssem Mandelöl schmieren: Es ist aber
nicht gut mit vmbgehen auff disen weg. Wann sie dann erkalten/
so vergülds oder ferbs mit Saffran/ vnden vnnd oben wie die tisch-
becherlein/ stells fein auff ein ander.

Es
B iij

dieſes Kochbuchs.
dere ſuppen/ laß ein wall darein thun/ ſie ſeynd gleich geſotten/ gibs
mit der ſuppen/ es macht gar luſtig vnd lieblich/ iſt geſund vnd kuͤhlt/
wie auch die Stichbeer/ auff den fall aber die krancken etwan wun-
derbarlich/ vnnd wollen diß vnd jenes nicht/ wollens doch ſawer ha-
ben/ ſtampffs/ rings durch/ laß es ſtehen biß es lauter wirt/ dann
brauchs an ſtatt weins oder eſſigs/ Saur ampffer oder Erbſaln/
wie man eins da/ das ander dort heiſt/ an ein ding ſawer zumachen/
iſt gut/ ſie ſeynd gleich duͤrꝛ oder gruͤn.

Ein kalt Milchmuß von einer Gerſten.

MAch ein gute dicke durchtriebene Maͤdelmilch mit
waſſer oder Milch/ nach gelegenheit/ laß eine weil ſtehen/
daß ſie auff zeucht/ hab ein wolgekochte Gerſten/ ſtampffs
zum beſten/ dann nimb die beſte Milch oben ab/ ſetz ſie zum fewer/
mit der andern treib die Gerſten durch/ ſo wol du kanſt/ du magſt
auch wol deſto mehr geſtoſſene Mandeln behalten/ vnd mit der Ger-
ſten durchtreiben/ daß ſie deſto dicker werde/ treibs wol durch/ ruͤhrs
in die ſiedende Milch/ wanns treibt wie eine ſtaͤrck/ ſaltze es ein we-
nig/ zucker es/ geuß zuvor Roſenwaſſer in den zeug/ ruͤhrs mit ein/
wanns treibt/ thu es inn ein blat/ ſtells in keller/ es geſtehet wann es
kalt wirdt. Dann mach was ſchoͤnes/ Roſenſternen/ vnnd was du
ſchoͤnes kanſt/ ſtrew Weinbeern darauff/ oder verguͤlte Mandeln.

Ein ander kraͤfftig Eſſen von Mandeln.

NJmb ein pfundt Mandeln/ minder oder mehr/ dei-
nes gefallens/ zeuch ſie ab/ allezeit ſol man ſie darnach in friſch
waſſer legen/ ſo werden ſie ſchoͤn weiß/ ſtoß ſie klein/ bereits
dann aller maß wie zu einem Marzipan/ hab dann formen/ wie ſil-
berne becher/ die glatt vnd keine fuͤß haben/ vber die form es fein eins
meſſerrucken dick/ ſtells in ein bachofen/ wañ das brot herauß kom̃t/
laß fein trucken/ dann nimbs hoͤfflich ab/ du ſolſt zuvor den becher
oder form daſelbſtẽ/ wol mit ſuͤſſem Mandeloͤl ſchmieren: Es iſt aber
nicht gut mit vmbgehen auff diſen weg. Wann ſie dann erkalten/
ſo veꝛguͤlds oder ferbs mit Saffran/ vnden vnnd oben wie die tiſch-
becherlein/ ſtells fein auff ein ander.

Es
B iij
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[13/0025] dieſes Kochbuchs. dere ſuppen/ laß ein wall darein thun/ ſie ſeynd gleich geſotten/ gibs mit der ſuppen/ es macht gar luſtig vnd lieblich/ iſt geſund vnd kuͤhlt/ wie auch die Stichbeer/ auff den fall aber die krancken etwan wun- derbarlich/ vnnd wollen diß vnd jenes nicht/ wollens doch ſawer ha- ben/ ſtampffs/ rings durch/ laß es ſtehen biß es lauter wirt/ dann brauchs an ſtatt weins oder eſſigs/ Saur ampffer oder Erbſaln/ wie man eins da/ das ander dort heiſt/ an ein ding ſawer zumachen/ iſt gut/ ſie ſeynd gleich duͤrꝛ oder gruͤn. Ein kalt Milchmuß von einer Gerſten. MAch ein gute dicke durchtriebene Maͤdelmilch mit waſſer oder Milch/ nach gelegenheit/ laß eine weil ſtehen/ daß ſie auff zeucht/ hab ein wolgekochte Gerſten/ ſtampffs zum beſten/ dann nimb die beſte Milch oben ab/ ſetz ſie zum fewer/ mit der andern treib die Gerſten durch/ ſo wol du kanſt/ du magſt auch wol deſto mehr geſtoſſene Mandeln behalten/ vnd mit der Ger- ſten durchtreiben/ daß ſie deſto dicker werde/ treibs wol durch/ ruͤhrs in die ſiedende Milch/ wanns treibt wie eine ſtaͤrck/ ſaltze es ein we- nig/ zucker es/ geuß zuvor Roſenwaſſer in den zeug/ ruͤhrs mit ein/ wanns treibt/ thu es inn ein blat/ ſtells in keller/ es geſtehet wann es kalt wirdt. Dann mach was ſchoͤnes/ Roſenſternen/ vnnd was du ſchoͤnes kanſt/ ſtrew Weinbeern darauff/ oder verguͤlte Mandeln. Ein ander kraͤfftig Eſſen von Mandeln. NJmb ein pfundt Mandeln/ minder oder mehr/ dei- nes gefallens/ zeuch ſie ab/ allezeit ſol man ſie darnach in friſch waſſer legen/ ſo werden ſie ſchoͤn weiß/ ſtoß ſie klein/ bereits dann aller maß wie zu einem Marzipan/ hab dann formen/ wie ſil- berne becher/ die glatt vnd keine fuͤß haben/ vber die form es fein eins meſſerrucken dick/ ſtells in ein bachofen/ wañ das brot herauß kom̃t/ laß fein trucken/ dann nimbs hoͤfflich ab/ du ſolſt zuvor den becher oder form daſelbſtẽ/ wol mit ſuͤſſem Mandeloͤl ſchmieren: Es iſt aber nicht gut mit vmbgehen auff diſen weg. Wann ſie dann erkalten/ ſo veꝛguͤlds oder ferbs mit Saffran/ vnden vnnd oben wie die tiſch- becherlein/ ſtells fein auff ein ander. Es B iij

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 13. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/25>, abgerufen am 23.11.2024.