Anmelden (DTAQ) DWDS     dlexDB     CLARIN-D

Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

Bild:
<< vorherige Seite

Dritte theil
er fein rößlecht werde/ oder nimb ein suppenschmaltz inn ein breite
flache kachel/ lege den Darm darein/ laß mit einander auff der koh-
len bresseln/ biß der Darm braun vnd recht ist/ so leg jhn in ein blat-
ten/ bestrewe jhn wol mit Jngwer/ oder mache eine gute Jngwer-
brüh daran/ also mache von dem Schmaltz/ darinnen er gebra-
ten/ wol in einem pfännlein heiß/ darein thu ein halb loth gestoßnen
Jngwer vnd darnach ein Essig/ vnd der brüh darinnen der Darm
gesotten/ daß es wol sawerlecht ist/ laß wol vnder einander sieden/
geuß an den Darm/ wiltu dann/ so mache ein süsse brüh darüber/
mit allerhand gutes zeugs/ aber wann mans gantz läst/ ist ein brüh
von nöten/ so dir eine geliebt/ ist die erste am besten/ wiltu dann/ so
nimb den Darm gleich auß der brüh/ vnd schneid jhn wie man einen
Rettich schneid/ eines Fingers oder halben dick/ lege die schnitten in
ein bereite kachel mit dem schmaltz/ wie zuvor/ laß ein weil rösten/
nicht lang/ kehr es seuberlich vmb/ es sol nicht braun werden/ vnder
dessen bereit ein Jngwerbrüh/ wie oben gehört/ nimb aber für den
Essig/ so du es haben kanst/ Safft von sawren Pomerantzen/ oder
schneid Pomerantzenäpffel gleich dem Darm/ vnd lege je einen
schnitz deß Darms vnd Apffels vmb den andern in ein blatten/ da-
rinnen du es wilt aufftragen/ geuß die brüh darüber/ laß ein halbe
stund wol gedeckt auff einer glutpfannen kochen/ wiltu dann/ so mach
eine brüh von Jngwer/ Zimet/ Zucker/ Weinbeerlein/ vnd Wein
den halben theil/ den andern halben von der brüh wie vor/ laß vn-
dereinander sieden/ geuß darüber/ laß vndereinander kochen/ diß ist
lustig vnd gut in alle wege/ wann du dann wilt/ kanstu es wol ohne
Eyer füllen.

Krapffen von vbergebliebnem Fleisch.

NJmb ein solchen zeug/ nach dem es vil oder wenig ist/ löse das
Fleisch von den Beinen/ mach einen | Teig von Eyern vnnd
schönem Meel/ wircke wol Schmaltz darein/ od' wiltu/ mach
den wie einen andern Dortenteig/ brich jhn wol vnd offt/ formire
disen lang/ rund/ drey oder vierecket/ wie es dir gefellt/ vnd du wol
kanst/ nimb das Fleisch/ würtz es mit süsser würtz/ Pfeffers/ vnnd

thu

Dritte theil
er fein roͤßlecht werde/ oder nimb ein ſuppenſchmaltz inn ein breite
flache kachel/ lege den Darm darein/ laß mit einander auff der koh-
len breſſeln/ biß der Darm braun vnd recht iſt/ ſo leg jhn in ein blat-
ten/ beſtrewe jhn wol mit Jngwer/ oder mache eine gute Jngwer-
bruͤh daran/ alſo mache von dem Schmaltz/ darinnen er gebra-
ten/ wol in einem pfaͤnnlein heiß/ darein thu ein halb loth geſtoßnen
Jngwer vnd darnach ein Eſſig/ vnd der bruͤh darinnen der Darm
geſotten/ daß es wol ſawerlecht iſt/ laß wol vnder einander ſieden/
geuß an den Darm/ wiltu dann/ ſo mache ein ſuͤſſe bruͤh daruͤber/
mit allerhand gutes zeugs/ aber wann mans gantz laͤſt/ iſt ein bruͤh
von noͤten/ ſo dir eine geliebt/ iſt die erſte am beſten/ wiltu dann/ ſo
nimb den Darm gleich auß der bruͤh/ vnd ſchneid jhn wie man einen
Rettich ſchneid/ eines Fingers oder halben dick/ lege die ſchnitten in
ein bereite kachel mit dem ſchmaltz/ wie zuvor/ laß ein weil roͤſten/
nicht lang/ kehr es ſeuberlich vmb/ es ſol nicht braun werden/ vnder
deſſen bereit ein Jngwerbruͤh/ wie oben gehoͤrt/ nimb aber fuͤr den
Eſſig/ ſo du es haben kanſt/ Safft von ſawren Pomerantzen/ oder
ſchneid Pomerantzenaͤpffel gleich dem Darm/ vnd lege je einen
ſchnitz deß Darms vnd Apffels vmb den andern in ein blatten/ da-
rinnen du es wilt aufftragen/ geuß die bruͤh daruͤber/ laß ein halbe
ſtund wol gedeckt auff einer glutpfannen kochen/ wiltu dañ/ ſo mach
eine bruͤh von Jngwer/ Zimet/ Zucker/ Weinbeerlein/ vnd Wein
den halben theil/ den andern halben von der bruͤh wie vor/ laß vn-
dereinander ſieden/ geuß daruͤber/ laß vndereinander kochen/ diß iſt
luſtig vnd gut in alle wege/ wann du dann wilt/ kanſtu es wol ohne
Eyer fuͤllen.

Krapffen von vbergebliebnem Fleiſch.

NJmb ein ſolchen zeug/ nach dem es vil oder wenig iſt/ loͤſe das
Fleiſch von den Beinen/ mach einen | Teig von Eyern vnnd
ſchoͤnem Meel/ wircke wol Schmaltz darein/ od’ wiltu/ mach
den wie einen andern Dortenteig/ brich jhn wol vnd offt/ formire
diſen lang/ rund/ drey oder vierecket/ wie es dir gefellt/ vnd du wol
kanſt/ nimb das Fleiſch/ wuͤrtz es mit ſuͤſſer wuͤrtz/ Pfeffers/ vnnd

thu
<TEI>
  <text>
    <body>
      <div n="1">
        <div n="2">
          <div n="3">
            <p><pb facs="#f0244" n="232"/><fw place="top" type="header"><hi rendition="#b">Dritte theil</hi></fw><lb/>
er fein ro&#x0364;ßlecht werde/ oder nimb ein &#x017F;uppen&#x017F;chmaltz inn ein breite<lb/>
flache kachel/ lege den Darm darein/ laß mit einander auff der koh-<lb/>
len bre&#x017F;&#x017F;eln/ biß der Darm braun vnd recht i&#x017F;t/ &#x017F;o leg jhn in ein blat-<lb/>
ten/ be&#x017F;trewe jhn wol mit Jngwer/ oder mache eine gute Jngwer-<lb/>
bru&#x0364;h daran/ al&#x017F;o mache von dem Schmaltz/ darinnen er gebra-<lb/>
ten/ wol in einem pfa&#x0364;nnlein heiß/ darein thu ein halb loth ge&#x017F;toßnen<lb/>
Jngwer vnd darnach ein E&#x017F;&#x017F;ig/ vnd der bru&#x0364;h darinnen der Darm<lb/>
ge&#x017F;otten/ daß es wol &#x017F;awerlecht i&#x017F;t/ laß wol vnder einander &#x017F;ieden/<lb/>
geuß an den Darm/ wiltu dann/ &#x017F;o mache ein &#x017F;u&#x0364;&#x017F;&#x017F;e bru&#x0364;h daru&#x0364;ber/<lb/>
mit allerhand gutes zeugs/ aber wann mans gantz la&#x0364;&#x017F;t/ i&#x017F;t ein bru&#x0364;h<lb/>
von no&#x0364;ten/ &#x017F;o dir eine geliebt/ i&#x017F;t die er&#x017F;te am be&#x017F;ten/ wiltu dann/ &#x017F;o<lb/>
nimb den Darm gleich auß der bru&#x0364;h/ vnd &#x017F;chneid jhn wie man einen<lb/>
Rettich &#x017F;chneid/ eines Fingers oder halben dick/ lege die &#x017F;chnitten in<lb/>
ein bereite kachel mit dem &#x017F;chmaltz/ wie zuvor/ laß ein weil ro&#x0364;&#x017F;ten/<lb/>
nicht lang/ kehr es &#x017F;euberlich vmb/ es &#x017F;ol nicht braun werden/ vnder<lb/>
de&#x017F;&#x017F;en bereit ein Jngwerbru&#x0364;h/ wie oben geho&#x0364;rt/ nimb aber fu&#x0364;r den<lb/>
E&#x017F;&#x017F;ig/ &#x017F;o du es haben kan&#x017F;t/ Safft von &#x017F;awren Pomerantzen/ oder<lb/>
&#x017F;chneid Pomerantzena&#x0364;pffel gleich dem Darm/ vnd lege je einen<lb/>
&#x017F;chnitz deß Darms vnd Apffels vmb den andern in ein blatten/ da-<lb/>
rinnen du es wilt aufftragen/ geuß die bru&#x0364;h daru&#x0364;ber/ laß ein halbe<lb/>
&#x017F;tund wol gedeckt auff einer glutpfannen kochen/ wiltu dan&#x0303;/ &#x017F;o mach<lb/>
eine bru&#x0364;h von Jngwer/ Zimet/ Zucker/ Weinbeerlein/ vnd Wein<lb/>
den halben theil/ den andern halben von der bru&#x0364;h wie vor/ laß vn-<lb/>
dereinander &#x017F;ieden/ geuß daru&#x0364;ber/ laß vndereinander kochen/ diß i&#x017F;t<lb/>
lu&#x017F;tig vnd gut in alle wege/ wann du dann wilt/ kan&#x017F;tu es wol ohne<lb/>
Eyer fu&#x0364;llen.</p>
          </div><lb/>
          <div n="3">
            <head> <hi rendition="#b">Krapffen von vbergebliebnem Flei&#x017F;ch.</hi> </head><lb/>
            <p><hi rendition="#in">N</hi>Jmb ein &#x017F;olchen zeug/ nach dem es vil oder wenig i&#x017F;t/ lo&#x0364;&#x017F;e das<lb/>
Flei&#x017F;ch von den Beinen/ mach einen | Teig von Eyern vnnd<lb/>
&#x017F;cho&#x0364;nem Meel/ wircke wol Schmaltz darein/ od&#x2019; wiltu/ mach<lb/>
den wie einen andern Dortenteig/ brich jhn wol vnd offt/ formire<lb/>
di&#x017F;en lang/ rund/ drey oder vierecket/ wie es dir gefellt/ vnd du wol<lb/>
kan&#x017F;t/ nimb das Flei&#x017F;ch/ wu&#x0364;rtz es mit &#x017F;u&#x0364;&#x017F;&#x017F;er wu&#x0364;rtz/ Pfeffers/ vnnd<lb/>
<fw place="bottom" type="catch">thu</fw><lb/></p>
          </div>
        </div>
      </div>
    </body>
  </text>
</TEI>
[232/0244] Dritte theil er fein roͤßlecht werde/ oder nimb ein ſuppenſchmaltz inn ein breite flache kachel/ lege den Darm darein/ laß mit einander auff der koh- len breſſeln/ biß der Darm braun vnd recht iſt/ ſo leg jhn in ein blat- ten/ beſtrewe jhn wol mit Jngwer/ oder mache eine gute Jngwer- bruͤh daran/ alſo mache von dem Schmaltz/ darinnen er gebra- ten/ wol in einem pfaͤnnlein heiß/ darein thu ein halb loth geſtoßnen Jngwer vnd darnach ein Eſſig/ vnd der bruͤh darinnen der Darm geſotten/ daß es wol ſawerlecht iſt/ laß wol vnder einander ſieden/ geuß an den Darm/ wiltu dann/ ſo mache ein ſuͤſſe bruͤh daruͤber/ mit allerhand gutes zeugs/ aber wann mans gantz laͤſt/ iſt ein bruͤh von noͤten/ ſo dir eine geliebt/ iſt die erſte am beſten/ wiltu dann/ ſo nimb den Darm gleich auß der bruͤh/ vnd ſchneid jhn wie man einen Rettich ſchneid/ eines Fingers oder halben dick/ lege die ſchnitten in ein bereite kachel mit dem ſchmaltz/ wie zuvor/ laß ein weil roͤſten/ nicht lang/ kehr es ſeuberlich vmb/ es ſol nicht braun werden/ vnder deſſen bereit ein Jngwerbruͤh/ wie oben gehoͤrt/ nimb aber fuͤr den Eſſig/ ſo du es haben kanſt/ Safft von ſawren Pomerantzen/ oder ſchneid Pomerantzenaͤpffel gleich dem Darm/ vnd lege je einen ſchnitz deß Darms vnd Apffels vmb den andern in ein blatten/ da- rinnen du es wilt aufftragen/ geuß die bruͤh daruͤber/ laß ein halbe ſtund wol gedeckt auff einer glutpfannen kochen/ wiltu dañ/ ſo mach eine bruͤh von Jngwer/ Zimet/ Zucker/ Weinbeerlein/ vnd Wein den halben theil/ den andern halben von der bruͤh wie vor/ laß vn- dereinander ſieden/ geuß daruͤber/ laß vndereinander kochen/ diß iſt luſtig vnd gut in alle wege/ wann du dann wilt/ kanſtu es wol ohne Eyer fuͤllen. Krapffen von vbergebliebnem Fleiſch. NJmb ein ſolchen zeug/ nach dem es vil oder wenig iſt/ loͤſe das Fleiſch von den Beinen/ mach einen | Teig von Eyern vnnd ſchoͤnem Meel/ wircke wol Schmaltz darein/ od’ wiltu/ mach den wie einen andern Dortenteig/ brich jhn wol vnd offt/ formire diſen lang/ rund/ drey oder vierecket/ wie es dir gefellt/ vnd du wol kanſt/ nimb das Fleiſch/ wuͤrtz es mit ſuͤſſer wuͤrtz/ Pfeffers/ vnnd thu

Suche im Werk

Hilfe

Informationen zum Werk

Download dieses Werks

XML (TEI P5) · HTML · Text
TCF (text annotation layer)
XML (TEI P5 inkl. att.linguistic)

Metadaten zum Werk

TEI-Header · CMDI · Dublin Core

Ansichten dieser Seite

Voyant Tools ?

Language Resource Switchboard?

Feedback

Sie haben einen Fehler gefunden? Dann können Sie diesen über unsere Qualitätssicherungsplattform DTAQ melden.

Kommentar zur DTA-Ausgabe

Dieses Werk wurde gemäß den DTA-Transkriptionsrichtlinien im Double-Keying-Verfahren von Nicht-Muttersprachlern erfasst und in XML/TEI P5 nach DTA-Basisformat kodiert.




Ansicht auf Standard zurückstellen

URL zu diesem Werk: https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598
URL zu dieser Seite: https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/244
Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 232. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/244>, abgerufen am 21.11.2024.