Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.Dritte theil er fein rößlecht werde/ oder nimb ein suppenschmaltz inn ein breiteflache kachel/ lege den Darm darein/ laß mit einander auff der koh- len bresseln/ biß der Darm braun vnd recht ist/ so leg jhn in ein blat- ten/ bestrewe jhn wol mit Jngwer/ oder mache eine gute Jngwer- brüh daran/ also mache von dem Schmaltz/ darinnen er gebra- ten/ wol in einem pfännlein heiß/ darein thu ein halb loth gestoßnen Jngwer vnd darnach ein Essig/ vnd der brüh darinnen der Darm gesotten/ daß es wol sawerlecht ist/ laß wol vnder einander sieden/ geuß an den Darm/ wiltu dann/ so mache ein süsse brüh darüber/ mit allerhand gutes zeugs/ aber wann mans gantz läst/ ist ein brüh von nöten/ so dir eine geliebt/ ist die erste am besten/ wiltu dann/ so nimb den Darm gleich auß der brüh/ vnd schneid jhn wie man einen Rettich schneid/ eines Fingers oder halben dick/ lege die schnitten in ein bereite kachel mit dem schmaltz/ wie zuvor/ laß ein weil rösten/ nicht lang/ kehr es seuberlich vmb/ es sol nicht braun werden/ vnder dessen bereit ein Jngwerbrüh/ wie oben gehört/ nimb aber für den Essig/ so du es haben kanst/ Safft von sawren Pomerantzen/ oder schneid Pomerantzenäpffel gleich dem Darm/ vnd lege je einen schnitz deß Darms vnd Apffels vmb den andern in ein blatten/ da- rinnen du es wilt aufftragen/ geuß die brüh darüber/ laß ein halbe stund wol gedeckt auff einer glutpfannen kochen/ wiltu dann/ so mach eine brüh von Jngwer/ Zimet/ Zucker/ Weinbeerlein/ vnd Wein den halben theil/ den andern halben von der brüh wie vor/ laß vn- dereinander sieden/ geuß darüber/ laß vndereinander kochen/ diß ist lustig vnd gut in alle wege/ wann du dann wilt/ kanstu es wol ohne Eyer füllen. Krapffen von vbergebliebnem Fleisch. NJmb ein solchen zeug/ nach dem es vil oder wenig ist/ löse das thu
Dritte theil er fein roͤßlecht werde/ oder nimb ein ſuppenſchmaltz inn ein breiteflache kachel/ lege den Darm darein/ laß mit einander auff der koh- len breſſeln/ biß der Darm braun vnd recht iſt/ ſo leg jhn in ein blat- ten/ beſtrewe jhn wol mit Jngwer/ oder mache eine gute Jngwer- bruͤh daran/ alſo mache von dem Schmaltz/ darinnen er gebra- ten/ wol in einem pfaͤnnlein heiß/ darein thu ein halb loth geſtoßnen Jngwer vnd darnach ein Eſſig/ vnd der bruͤh darinnen der Darm geſotten/ daß es wol ſawerlecht iſt/ laß wol vnder einander ſieden/ geuß an den Darm/ wiltu dann/ ſo mache ein ſuͤſſe bruͤh daruͤber/ mit allerhand gutes zeugs/ aber wann mans gantz laͤſt/ iſt ein bruͤh von noͤten/ ſo dir eine geliebt/ iſt die erſte am beſten/ wiltu dann/ ſo nimb den Darm gleich auß der bruͤh/ vnd ſchneid jhn wie man einen Rettich ſchneid/ eines Fingers oder halben dick/ lege die ſchnitten in ein bereite kachel mit dem ſchmaltz/ wie zuvor/ laß ein weil roͤſten/ nicht lang/ kehr es ſeuberlich vmb/ es ſol nicht braun werden/ vnder deſſen bereit ein Jngwerbruͤh/ wie oben gehoͤrt/ nimb aber fuͤr den Eſſig/ ſo du es haben kanſt/ Safft von ſawren Pomerantzen/ oder ſchneid Pomerantzenaͤpffel gleich dem Darm/ vnd lege je einen ſchnitz deß Darms vnd Apffels vmb den andern in ein blatten/ da- rinnen du es wilt aufftragen/ geuß die bruͤh daruͤber/ laß ein halbe ſtund wol gedeckt auff einer glutpfannen kochen/ wiltu dañ/ ſo mach eine bruͤh von Jngwer/ Zimet/ Zucker/ Weinbeerlein/ vnd Wein den halben theil/ den andern halben von der bruͤh wie vor/ laß vn- dereinander ſieden/ geuß daruͤber/ laß vndereinander kochen/ diß iſt luſtig vnd gut in alle wege/ wann du dann wilt/ kanſtu es wol ohne Eyer fuͤllen. Krapffen von vbergebliebnem Fleiſch. NJmb ein ſolchen zeug/ nach dem es vil oder wenig iſt/ loͤſe das thu
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Dritte theil
er fein roͤßlecht werde/ oder nimb ein ſuppenſchmaltz inn ein breite
flache kachel/ lege den Darm darein/ laß mit einander auff der koh-
len breſſeln/ biß der Darm braun vnd recht iſt/ ſo leg jhn in ein blat-
ten/ beſtrewe jhn wol mit Jngwer/ oder mache eine gute Jngwer-
bruͤh daran/ alſo mache von dem Schmaltz/ darinnen er gebra-
ten/ wol in einem pfaͤnnlein heiß/ darein thu ein halb loth geſtoßnen
Jngwer vnd darnach ein Eſſig/ vnd der bruͤh darinnen der Darm
geſotten/ daß es wol ſawerlecht iſt/ laß wol vnder einander ſieden/
geuß an den Darm/ wiltu dann/ ſo mache ein ſuͤſſe bruͤh daruͤber/
mit allerhand gutes zeugs/ aber wann mans gantz laͤſt/ iſt ein bruͤh
von noͤten/ ſo dir eine geliebt/ iſt die erſte am beſten/ wiltu dann/ ſo
nimb den Darm gleich auß der bruͤh/ vnd ſchneid jhn wie man einen
Rettich ſchneid/ eines Fingers oder halben dick/ lege die ſchnitten in
ein bereite kachel mit dem ſchmaltz/ wie zuvor/ laß ein weil roͤſten/
nicht lang/ kehr es ſeuberlich vmb/ es ſol nicht braun werden/ vnder
deſſen bereit ein Jngwerbruͤh/ wie oben gehoͤrt/ nimb aber fuͤr den
Eſſig/ ſo du es haben kanſt/ Safft von ſawren Pomerantzen/ oder
ſchneid Pomerantzenaͤpffel gleich dem Darm/ vnd lege je einen
ſchnitz deß Darms vnd Apffels vmb den andern in ein blatten/ da-
rinnen du es wilt aufftragen/ geuß die bruͤh daruͤber/ laß ein halbe
ſtund wol gedeckt auff einer glutpfannen kochen/ wiltu dañ/ ſo mach
eine bruͤh von Jngwer/ Zimet/ Zucker/ Weinbeerlein/ vnd Wein
den halben theil/ den andern halben von der bruͤh wie vor/ laß vn-
dereinander ſieden/ geuß daruͤber/ laß vndereinander kochen/ diß iſt
luſtig vnd gut in alle wege/ wann du dann wilt/ kanſtu es wol ohne
Eyer fuͤllen.
Krapffen von vbergebliebnem Fleiſch.
NJmb ein ſolchen zeug/ nach dem es vil oder wenig iſt/ loͤſe das
Fleiſch von den Beinen/ mach einen | Teig von Eyern vnnd
ſchoͤnem Meel/ wircke wol Schmaltz darein/ od’ wiltu/ mach
den wie einen andern Dortenteig/ brich jhn wol vnd offt/ formire
diſen lang/ rund/ drey oder vierecket/ wie es dir gefellt/ vnd du wol
kanſt/ nimb das Fleiſch/ wuͤrtz es mit ſuͤſſer wuͤrtz/ Pfeffers/ vnnd
thu
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Zitationshilfe: | Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 232. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/244>, abgerufen am 28.07.2024. |