Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.dieses Kochbuchs. darein in der ersten sud/ bereits wie oben/ welchen weg du wilt/ ge-liebt es dir dann/ wann sie bald gesotten/ so thu Mayenschmaltz dar- zu/ vnd laß wol trucken abkochen/ du magst/ wann sie von Wasser oder Fleischbrüh abgekocht sind/ in ein blätlen thun/ vnd Mayen- schmaltz darzu/ gestossen Pfeffer/ Muscatblüh daran/ vnd also las- sen ein halbe stund auff kohlen kochen/ aber sie fügen nicht einem jeden krancken also/ daß Mayenschmaltz machet nicht gute Mägen wo vil Gallen ist/ doch wo man lust darzu hat/ pfeffers desto besser. Vnnd also mag man es wol sieden/ vnnd mit eim wenig gebeheten brot/ das inn der brüh geweicht/ durchtreiben/ wie andere Erbsen kochen/ vnd mit Würtz bereiten/ es ist fast gut. Allerhand gefülte Därm/ darvon man auch den krancken geben kan. NJmb von einem Rind den Affterdarm/ wann der schön ge- er fein
dieſes Kochbuchs. darein in der erſten ſud/ bereits wie oben/ welchen weg du wilt/ ge-liebt es dir dann/ wañ ſie bald geſotten/ ſo thu Mayenſchmaltz dar- zu/ vnd laß wol trucken abkochen/ du magſt/ wann ſie von Waſſer oder Fleiſchbruͤh abgekocht ſind/ in ein blaͤtlen thun/ vnd Mayen- ſchmaltz darzu/ geſtoſſen Pfeffer/ Muſcatbluͤh daran/ vnd alſo laſ- ſen ein halbe ſtund auff kohlen kochen/ aber ſie fuͤgen nicht einem jeden krancken alſo/ daß Mayenſchmaltz machet nicht gute Maͤgen wo vil Gallen iſt/ doch wo man luſt darzu hat/ pfeffers deſto beſſer. Vnnd alſo mag man es wol ſieden/ vnnd mit eim wenig gebeheten brot/ das inn der bruͤh geweicht/ durchtreiben/ wie andere Erbſen kochen/ vnd mit Wuͤrtz bereiten/ es iſt faſt gut. Allerhand gefuͤlte Daͤrm/ darvon man auch den krancken geben kan. NJmb von einem Rind den Affterdarm/ wann der ſchoͤn ge- er fein
<TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="2"> <div n="3"> <p><pb facs="#f0243" n="231"/><fw place="top" type="header"><hi rendition="#b">dieſes Kochbuchs.</hi></fw><lb/> darein in der erſten ſud/ bereits wie oben/ welchen weg du wilt/ ge-<lb/> liebt es dir dann/ wañ ſie bald geſotten/ ſo thu Mayenſchmaltz dar-<lb/> zu/ vnd laß wol trucken abkochen/ du magſt/ wann ſie von Waſſer<lb/> oder Fleiſchbruͤh abgekocht ſind/ in ein blaͤtlen thun/ vnd Mayen-<lb/> ſchmaltz darzu/ geſtoſſen Pfeffer/ Muſcatbluͤh daran/ vnd alſo laſ-<lb/> ſen ein halbe ſtund auff kohlen kochen/ aber ſie fuͤgen nicht einem<lb/> jeden krancken alſo/ daß Mayenſchmaltz machet nicht gute Maͤgen<lb/> wo vil Gallen iſt/ doch wo man luſt darzu hat/ pfeffers deſto beſſer.<lb/> Vnnd alſo mag man es wol ſieden/ vnnd mit eim wenig gebeheten<lb/> brot/ das inn der bruͤh geweicht/ durchtreiben/ wie andere Erbſen<lb/> kochen/ vnd mit Wuͤrtz bereiten/ es iſt faſt gut.</p> </div><lb/> <div n="3"> <head><hi rendition="#b">Allerhand gefuͤlte Daͤrm/ darvon man auch</hi><lb/> den krancken geben kan.</head><lb/> <p><hi rendition="#in">N</hi>Jmb von einem Rind den Affterdarm/ wann der ſchoͤn ge-<lb/> ſeubert/ ſo nimb von einem guten feyſten Kalbsquallen oder<lb/> Schlaͤgel/ des nimb ſo viel du bedarffſt/ thu es mit Waſſer<lb/> zu dem Fewer/ laß verſchaumen oder verfaumen/ darnach thu alle<lb/> haͤutlein oder Adern darvon/ oder zuvor wie es ſich begibt/ alsdañ<lb/> hacks faſt klein ſchoͤn/ aber daß nicht ſpaͤn von der hackbanck bekom-<lb/> me/ darnach nimbs in ein geſchirꝛ/ wuͤrtz wol ab mit Saffran/ ſuͤſ-<lb/> ſer Wuͤrtz/ vnnd grob geſtoßne Muſcatnuß vnnd Bluͤh/ auch Naͤ-<lb/> gelein/ nimb auch Zucker wann du wilt/ vnnd Weinbeer genug/<lb/> wiltu dann/ ſo laß das grob geſtoßne herauß/ vnnd nimb an ſtatt<lb/> derſelbigen gute geſchmackte kraͤuter/ als Maſer an vnd Thimion/<lb/> Peterlein klein gehackt/ nach dem es dir geliebt/ thu ſo vil Fleiſch-<lb/> bruͤh oder friſch Brunnenwaſſer daran/ daß du das Gewuͤrtz wol<lb/> durch einander kanſt kneten/ darnach miſche wol erklopffte Eyer<lb/> darein/ daß es wol lucker wird/ gemeiniglich vier oder fuͤnff/ ſaltz es<lb/> recht/ fuͤll es in den Darm/ nehe jn vnden vnd oben zu/ du ſolt auch<lb/> ein wenig Rinder marck vnder das Fleiſch hacken/ thu es in ein ha-<lb/> fen oder kachel/ daß er wol weiten hat/ mit ſiedendem Waſſer zu/<lb/> laß jhn jmmer mit voller bruͤh ſieden/ biß ſich der Darm wol greif-<lb/> fen leſt/ als dann geuß die bruͤh ab/ vnnd lege jhn auff ein roſt/ daß<lb/> <fw place="bottom" type="catch">er fein</fw><lb/></p> </div> </div> </div> </body> </text> </TEI> [231/0243]
dieſes Kochbuchs.
darein in der erſten ſud/ bereits wie oben/ welchen weg du wilt/ ge-
liebt es dir dann/ wañ ſie bald geſotten/ ſo thu Mayenſchmaltz dar-
zu/ vnd laß wol trucken abkochen/ du magſt/ wann ſie von Waſſer
oder Fleiſchbruͤh abgekocht ſind/ in ein blaͤtlen thun/ vnd Mayen-
ſchmaltz darzu/ geſtoſſen Pfeffer/ Muſcatbluͤh daran/ vnd alſo laſ-
ſen ein halbe ſtund auff kohlen kochen/ aber ſie fuͤgen nicht einem
jeden krancken alſo/ daß Mayenſchmaltz machet nicht gute Maͤgen
wo vil Gallen iſt/ doch wo man luſt darzu hat/ pfeffers deſto beſſer.
Vnnd alſo mag man es wol ſieden/ vnnd mit eim wenig gebeheten
brot/ das inn der bruͤh geweicht/ durchtreiben/ wie andere Erbſen
kochen/ vnd mit Wuͤrtz bereiten/ es iſt faſt gut.
Allerhand gefuͤlte Daͤrm/ darvon man auch
den krancken geben kan.
NJmb von einem Rind den Affterdarm/ wann der ſchoͤn ge-
ſeubert/ ſo nimb von einem guten feyſten Kalbsquallen oder
Schlaͤgel/ des nimb ſo viel du bedarffſt/ thu es mit Waſſer
zu dem Fewer/ laß verſchaumen oder verfaumen/ darnach thu alle
haͤutlein oder Adern darvon/ oder zuvor wie es ſich begibt/ alsdañ
hacks faſt klein ſchoͤn/ aber daß nicht ſpaͤn von der hackbanck bekom-
me/ darnach nimbs in ein geſchirꝛ/ wuͤrtz wol ab mit Saffran/ ſuͤſ-
ſer Wuͤrtz/ vnnd grob geſtoßne Muſcatnuß vnnd Bluͤh/ auch Naͤ-
gelein/ nimb auch Zucker wann du wilt/ vnnd Weinbeer genug/
wiltu dann/ ſo laß das grob geſtoßne herauß/ vnnd nimb an ſtatt
derſelbigen gute geſchmackte kraͤuter/ als Maſer an vnd Thimion/
Peterlein klein gehackt/ nach dem es dir geliebt/ thu ſo vil Fleiſch-
bruͤh oder friſch Brunnenwaſſer daran/ daß du das Gewuͤrtz wol
durch einander kanſt kneten/ darnach miſche wol erklopffte Eyer
darein/ daß es wol lucker wird/ gemeiniglich vier oder fuͤnff/ ſaltz es
recht/ fuͤll es in den Darm/ nehe jn vnden vnd oben zu/ du ſolt auch
ein wenig Rinder marck vnder das Fleiſch hacken/ thu es in ein ha-
fen oder kachel/ daß er wol weiten hat/ mit ſiedendem Waſſer zu/
laß jhn jmmer mit voller bruͤh ſieden/ biß ſich der Darm wol greif-
fen leſt/ als dann geuß die bruͤh ab/ vnnd lege jhn auff ein roſt/ daß
er fein
Suche im WerkInformationen zum Werk
Download dieses Werks
XML (TEI P5) ·
HTML ·
Text Metadaten zum WerkTEI-Header · CMDI · Dublin Core Ansichten dieser Seite
Voyant Tools
|
URL zu diesem Werk: | https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598 |
URL zu dieser Seite: | https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/243 |
Zitationshilfe: | Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 231. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/243>, abgerufen am 28.07.2024. |