Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.Dritte theil vnnd Eyern/ wenig Schmaltz/ saltz es recht/ oder wie man jhn zuDorten macht/ deines gefallens/ mache zwey dünner blätter/ eins so groß als das ander/ forms wie du wilt/ vnd wie du es kanst/ rund/ dreyecket oder vierecket/ Hertz/ Rosen/ Sternen/ thu dann inn das Fleisch gut gewürtz/ Weinbeer/ vnnd von dem du es gern gut hast/ süß oder sawer/ deines gefallens/ gnugsam feyst von dem Suppen- schmaltz/ Rindern marck/ nach dem der zeug von jhm selbsten feyst oder mager/ so du wilt/ magstu auch gute kräuter darein thun/ mit vnd ohne würtz/ oder aber Eyer/ als woltestu Klobwürste machen/ du magst auch wol Mandeln grob gestossen nemen/ geschabt sind sie besser/ besonder wann du Eyer darein thust/ auch ein wenig harte Semmel reiben/ wie es dir geliebt/ ein wenig fleischbrüh in allweg/ vnd wie du es dann angemacht wilt haben/ bereits/ vnd thu es auff ein theil der vorgemelten Blätter/ nach dem du dann gern was hast/ von Thieren/ Vögel/ Hund/ Hasen/ wie oben gemelt/ forms mit angemachtem zeug/ darnach leg das ander darauff/ trucks nach ge- formten zusammen/ vermachs herumb so subtil du kanst/ vnnd gib ie- dem seine form/ der Saw mit den Redlein wie Börsten/ mache allen Augen mit schwartzen dürren Kirschen/ oder Wacholderbeern/ das Heutlein vom Ey ein wenig darumb/ oder von roten Aepffeln/ oder Rosenblättern/ nach eins jeden art/ trucks ein/ vnd was dann weiter gehört: Jch habe wol die kleinen Schaffzeen behalten/ zu solchen sa- chen/ auch die jungen Hasenfüßlein/ wer kunstreich/ darff nicht vil beschreibens/ wer so nit/ so ist es vmb sonst/ schlecht vnd recht machts nit desto böser noch besser/ vermachs/ schmirs wie allzeit mit Eyern/ bachs schnell weg/ trags warm für/ am besten sind sie on Eyer/ doch wie es einem jeden schmeckt/ Mandeln vnd ein wenig brot machts gut. Würst von diesem zeug. NJmb obgeschriebnen zeug/ ein jedes Fleisch besonder oder Aber
Dritte theil vnnd Eyern/ wenig Schmaltz/ ſaltz es recht/ oder wie man jhn zuDorten macht/ deines gefallens/ mache zwey duͤnner blaͤtter/ eins ſo groß als das ander/ forms wie du wilt/ vnd wie du es kanſt/ rund/ dreyecket oder vierecket/ Hertz/ Roſen/ Sternen/ thu dann inn das Fleiſch gut gewuͤrtz/ Weinbeer/ vnnd von dem du es gern gut haſt/ ſuͤß oder ſawer/ deines gefallens/ gnugſam feyſt von dem Suppen- ſchmaltz/ Rindern marck/ nach dem der zeug von jhm ſelbſten feyſt oder mager/ ſo du wilt/ magſtu auch gute kraͤuter darein thun/ mit vnd ohne wuͤrtz/ oder aber Eyer/ als wolteſtu Klobwuͤrſte machen/ du magſt auch wol Mandeln grob geſtoſſen nemen/ geſchabt ſind ſie beſſer/ beſonder wañ du Eyer darein thuſt/ auch ein wenig harte Semmel reiben/ wie es dir geliebt/ ein wenig fleiſchbruͤh in allweg/ vnd wie du es dann angemacht wilt haben/ bereits/ vnd thu es auff ein theil der voꝛgemelten Blaͤtter/ nach dem du dañ gern was haſt/ von Thieren/ Voͤgel/ Hund/ Haſen/ wie oben gemelt/ forms mit angemachtem zeug/ darnach leg das ander darauff/ trucks nach ge- formten zuſam̃en/ vermachs herumb ſo ſubtil du kanſt/ vnnd gib ie- dem ſeine form/ der Saw mit den Redlein wie Boͤrſten/ mache allẽ Augen mit ſchwartzen duͤrꝛen Kirſchen/ oder Wacholderbeern/ das Heutlein vom Ey ein wenig darumb/ oder von roten Aepffeln/ oder Roſenblaͤttern/ nach eins jeden art/ trucks ein/ vnd was dañ weiter gehoͤrt: Jch habe wol die kleinen Schaffzeen behalten/ zu ſolchẽ ſa- chen/ auch die jungen Haſenfuͤßlein/ wer kunſtreich/ darff nicht vil beſchreibens/ wer ſo nit/ ſo iſt es vmb ſonſt/ ſchlecht vnd recht machts nit deſto boͤſer noch beſſer/ vermachs/ ſchmirs wie allzeit mit Eyern/ bachs ſchnell weg/ trags warm fuͤr/ am beſten ſind ſie on Eyer/ doch wie es einem jedẽ ſchmeckt/ Mandeln vñ ein wenig brot machts gut. Wuͤrſt von dieſem zeug. NJmb obgeſchriebnen zeug/ ein jedes Fleiſch beſonder oder Aber
<TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="2"> <div n="3"> <p><pb facs="#f0238" n="226"/><fw place="top" type="header"><hi rendition="#b">Dritte theil</hi></fw><lb/> vnnd Eyern/ wenig Schmaltz/ ſaltz es recht/ oder wie man jhn zu<lb/> Dorten macht/ deines gefallens/ mache zwey duͤnner blaͤtter/ eins<lb/> ſo groß als das ander/ forms wie du wilt/ vnd wie du es kanſt/ rund/<lb/> dreyecket oder vierecket/ Hertz/ Roſen/ Sternen/ thu dann inn das<lb/> Fleiſch gut gewuͤrtz/ Weinbeer/ vnnd von dem du es gern gut haſt/<lb/> ſuͤß oder ſawer/ deines gefallens/ gnugſam feyſt von dem Suppen-<lb/> ſchmaltz/ Rindern marck/ nach dem der zeug von jhm ſelbſten feyſt<lb/> oder mager/ ſo du wilt/ magſtu auch gute kraͤuter darein thun/ mit<lb/> vnd ohne wuͤrtz/ oder aber Eyer/ als wolteſtu Klobwuͤrſte machen/<lb/> du magſt auch wol Mandeln grob geſtoſſen nemen/ geſchabt ſind<lb/> ſie beſſer/ beſonder wañ du Eyer darein thuſt/ auch ein wenig harte<lb/> Semmel reiben/ wie es dir geliebt/ ein wenig fleiſchbruͤh in allweg/<lb/> vnd wie du es dann angemacht wilt haben/ bereits/ vnd thu es auff<lb/> ein theil der voꝛgemelten Blaͤtter/ nach dem du dañ gern was haſt/<lb/> von Thieren/ Voͤgel/ Hund/ Haſen/ wie oben gemelt/ forms mit<lb/> angemachtem zeug/ darnach leg das ander darauff/ trucks nach ge-<lb/> formten zuſam̃en/ vermachs herumb ſo ſubtil du kanſt/ vnnd gib ie-<lb/> dem ſeine form/ der Saw mit den Redlein wie Boͤrſten/ mache allẽ<lb/> Augen mit ſchwartzen duͤrꝛen Kirſchen/ oder Wacholderbeern/ das<lb/> Heutlein vom Ey ein wenig darumb/ oder von roten Aepffeln/ oder<lb/> Roſenblaͤttern/ nach eins jeden art/ trucks ein/ vnd was dañ weiter<lb/> gehoͤrt: Jch habe wol die kleinen Schaffzeen behalten/ zu ſolchẽ ſa-<lb/> chen/ auch die jungen Haſenfuͤßlein/ wer kunſtreich/ darff nicht vil<lb/> beſchreibens/ wer ſo nit/ ſo iſt es vmb ſonſt/ ſchlecht vnd recht machts<lb/> nit deſto boͤſer noch beſſer/ vermachs/ ſchmirs wie allzeit mit Eyern/<lb/> bachs ſchnell weg/ trags warm fuͤr/ am beſten ſind ſie on Eyer/ doch<lb/> wie es einem jedẽ ſchmeckt/ Mandeln vñ ein wenig brot machts gut.</p> </div><lb/> <div n="3"> <head> <hi rendition="#b">Wuͤrſt von dieſem zeug.</hi> </head><lb/> <p><hi rendition="#in">N</hi>Jmb obgeſchriebnen zeug/ ein jedes Fleiſch beſonder oder<lb/> beyſamen/ hack genugſam Speck darunder/ ſo du es fuͤr ein<lb/> krancken wilt/ er ſol aber/ wie allezeit/ zuvoꝛ vberſchwelt ſein/<lb/> bereits wie das forder/ welchen weg es dir gefelt/ fuͤlls dann in brat-<lb/> daͤrm/ bach es ſchnell im Schmaltz braun/ oder auff dem roſt/ wie<lb/> du wilt.</p> </div><lb/> <fw place="bottom" type="catch">Aber</fw><lb/> </div> </div> </body> </text> </TEI> [226/0238]
Dritte theil
vnnd Eyern/ wenig Schmaltz/ ſaltz es recht/ oder wie man jhn zu
Dorten macht/ deines gefallens/ mache zwey duͤnner blaͤtter/ eins
ſo groß als das ander/ forms wie du wilt/ vnd wie du es kanſt/ rund/
dreyecket oder vierecket/ Hertz/ Roſen/ Sternen/ thu dann inn das
Fleiſch gut gewuͤrtz/ Weinbeer/ vnnd von dem du es gern gut haſt/
ſuͤß oder ſawer/ deines gefallens/ gnugſam feyſt von dem Suppen-
ſchmaltz/ Rindern marck/ nach dem der zeug von jhm ſelbſten feyſt
oder mager/ ſo du wilt/ magſtu auch gute kraͤuter darein thun/ mit
vnd ohne wuͤrtz/ oder aber Eyer/ als wolteſtu Klobwuͤrſte machen/
du magſt auch wol Mandeln grob geſtoſſen nemen/ geſchabt ſind
ſie beſſer/ beſonder wañ du Eyer darein thuſt/ auch ein wenig harte
Semmel reiben/ wie es dir geliebt/ ein wenig fleiſchbruͤh in allweg/
vnd wie du es dann angemacht wilt haben/ bereits/ vnd thu es auff
ein theil der voꝛgemelten Blaͤtter/ nach dem du dañ gern was haſt/
von Thieren/ Voͤgel/ Hund/ Haſen/ wie oben gemelt/ forms mit
angemachtem zeug/ darnach leg das ander darauff/ trucks nach ge-
formten zuſam̃en/ vermachs herumb ſo ſubtil du kanſt/ vnnd gib ie-
dem ſeine form/ der Saw mit den Redlein wie Boͤrſten/ mache allẽ
Augen mit ſchwartzen duͤrꝛen Kirſchen/ oder Wacholderbeern/ das
Heutlein vom Ey ein wenig darumb/ oder von roten Aepffeln/ oder
Roſenblaͤttern/ nach eins jeden art/ trucks ein/ vnd was dañ weiter
gehoͤrt: Jch habe wol die kleinen Schaffzeen behalten/ zu ſolchẽ ſa-
chen/ auch die jungen Haſenfuͤßlein/ wer kunſtreich/ darff nicht vil
beſchreibens/ wer ſo nit/ ſo iſt es vmb ſonſt/ ſchlecht vnd recht machts
nit deſto boͤſer noch beſſer/ vermachs/ ſchmirs wie allzeit mit Eyern/
bachs ſchnell weg/ trags warm fuͤr/ am beſten ſind ſie on Eyer/ doch
wie es einem jedẽ ſchmeckt/ Mandeln vñ ein wenig brot machts gut.
Wuͤrſt von dieſem zeug.
NJmb obgeſchriebnen zeug/ ein jedes Fleiſch beſonder oder
beyſamen/ hack genugſam Speck darunder/ ſo du es fuͤr ein
krancken wilt/ er ſol aber/ wie allezeit/ zuvoꝛ vberſchwelt ſein/
bereits wie das forder/ welchen weg es dir gefelt/ fuͤlls dann in brat-
daͤrm/ bach es ſchnell im Schmaltz braun/ oder auff dem roſt/ wie
du wilt.
Aber
Suche im WerkInformationen zum Werk
Download dieses Werks
XML (TEI P5) ·
HTML ·
Text Metadaten zum WerkTEI-Header · CMDI · Dublin Core Ansichten dieser Seite
Voyant Tools
|
URL zu diesem Werk: | https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598 |
URL zu dieser Seite: | https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/238 |
Zitationshilfe: | Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 226. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/238>, abgerufen am 27.07.2024. |