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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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dises Kochbuchs
Ein andere form von Wildbrät/ Kalbfleisch
Schepsen vnd Rindern.

NJmb das Wildbrät/ was es ist/ Züner oder Wecken/ sihe
daß es nicht vnsauber sey/ bedarff es waschens/ so wasch es
mit Essig/ seige jhn darnach durch ein tuch/ vnnd geuß jhn
wider daran in das geschirr/ darin du es behalten wilt/ wo ferr aber
der Essig sehr schweissig/ so nimb ein frischen/ laß ein tag oder etliche
stehen/ nach gelegenheit/ wiltu sie gern länger behalten/ vnnd wil
dir zu lang im Essig ligen/ so schupffs/ aber nicht mehr/ daß es nur
bloß keck wird in dem Essig/ darinnen es gelegen ist/ ist er nicht mehr
schön/ so nimb einen andern/ oder Wein/ vnnd nicht mehr/ dann
daß am geschirr/ darin du es schupffst/ nicht anbrenne/ laß ein we-
nig erkalten/ so spicks wie oben gelehrt/ vnd darnach bestrewe es wol
mit Jngwer vnnd Pfeffer/ allezeit noch so vil/ ein wenig gestossen
Nägelein verderbts nicht/ so vil Pfeffer als Jngwer/ bestrewe es
wol/ vnd behalts wol bedeckt/ bestrewe es mit dem/ darinnen es ge-
schupfft ist/ daß es nicht zu gar truckne/ du kanst es noch ein tag drey
oder vier ligen lassen/ vnd wird gewaltig gut/ vnnd wann du es im
Teig bereitest/ würtz es besser mit allerhand würtz/ wie den Rehe
oder den andern Schlegel vorher/ also magstn von einem jungen
Rind ein guten Riemen zubereiten/ einen guten Lümmel oder Len-
denbraten/ den Wecken/ das Becklein/ vnnd wann es zeit hat/ daß
du es nach dem schwellen also ein tag oder etliche also gewürtzt kanst
lassen ligen/ man jsset es für ein Wildbrät/ vnnd also magstu ein
Schlegel von einem Kalb oder Hammel bereiten/ kalt oder warm
zu essen/ wie man wil/ also ein schweinen Hammen/ aber dem schäle
die haut ab/ es ist auch ein herrlich gebratens/ man solle jhn gleich-
wol durchspicken/ vnd also magstu aller dreyer gattung zu Riemen
hawen/ vnnd inn Essig einlegen/ darnach bereiten zum gebratens/
auch zu den kalt Pasteten allerdings/ wie zuvor/ du magst auch inn
Pasteten bereiten/ wie oben von allerhand Hünern vnd Tau-
ben/ in hohen häfen/ auch in gute Pfefferlein/ süß vnd
sawer/ auch zu gehackten Pasteten/ was du wilt.

Paste-
E e ij
diſes Kochbuchs
Ein andere form von Wildbraͤt/ Kalbfleiſch
Schepſen vnd Rindern.

NJmb das Wildbraͤt/ was es iſt/ Zuͤner oder Wecken/ ſihe
daß es nicht vnſauber ſey/ bedarff es waſchens/ ſo waſch es
mit Eſſig/ ſeige jhn darnach durch ein tuch/ vnnd geuß jhn
wider daran in das geſchirꝛ/ darin du es behalten wilt/ wo ferꝛ aber
der Eſſig ſehr ſchweiſſig/ ſo nimb ein friſchen/ laß ein tag oder etliche
ſtehen/ nach gelegenheit/ wiltu ſie gern laͤnger behalten/ vnnd wil
dir zu lang im Eſſig ligen/ ſo ſchupffs/ aber nicht mehr/ daß es nur
bloß keck wird in dem Eſſig/ darinnen es gelegen iſt/ iſt er nicht mehr
ſchoͤn/ ſo nimb einen andern/ oder Wein/ vnnd nicht mehr/ dann
daß am geſchirꝛ/ darin du es ſchupffſt/ nicht anbrenne/ laß ein we-
nig erkalten/ ſo ſpicks wie oben gelehrt/ vnd darnach beſtrewe es wol
mit Jngwer vnnd Pfeffer/ allezeit noch ſo vil/ ein wenig geſtoſſen
Naͤgelein verderbts nicht/ ſo vil Pfeffer als Jngwer/ beſtrewe es
wol/ vnd behalts wol bedeckt/ beſtrewe es mit dem/ darinnen es ge-
ſchupfft iſt/ daß es nicht zu gar truckne/ du kanſt es noch ein tag drey
oder vier ligen laſſen/ vnd wird gewaltig gut/ vnnd wann du es im
Teig bereiteſt/ wuͤrtz es beſſer mit allerhand wuͤrtz/ wie den Rehe
oder den andern Schlegel vorher/ alſo magſtn von einem jungen
Rind ein guten Riemen zubereiten/ einen guten Luͤmmel oder Len-
denbraten/ den Wecken/ das Becklein/ vnnd wann es zeit hat/ daß
du es nach dem ſchwellen alſo ein tag oder etliche alſo gewuͤrtzt kanſt
laſſen ligen/ man jſſet es fuͤr ein Wildbraͤt/ vnnd alſo magſtu ein
Schlegel von einem Kalb oder Hammel bereiten/ kalt oder warm
zu eſſen/ wie man wil/ alſo ein ſchweinen Hammen/ aber dem ſchaͤle
die haut ab/ es iſt auch ein herꝛlich gebratens/ man ſolle jhn gleich-
wol durchſpicken/ vnd alſo magſtu aller dreyer gattung zu Riemen
hawen/ vnnd inn Eſſig einlegen/ darnach bereiten zum gebratens/
auch zu den kalt Paſteten allerdings/ wie zuvor/ du magſt auch inn
Paſteten bereiten/ wie oben von allerhand Huͤnern vnd Tau-
ben/ in hohen haͤfen/ auch in gute Pfefferlein/ ſuͤß vnd
ſawer/ auch zu gehackten Paſteten/ was du wilt.

Paſte-
E e ij
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[219/0231] diſes Kochbuchs Ein andere form von Wildbraͤt/ Kalbfleiſch Schepſen vnd Rindern. NJmb das Wildbraͤt/ was es iſt/ Zuͤner oder Wecken/ ſihe daß es nicht vnſauber ſey/ bedarff es waſchens/ ſo waſch es mit Eſſig/ ſeige jhn darnach durch ein tuch/ vnnd geuß jhn wider daran in das geſchirꝛ/ darin du es behalten wilt/ wo ferꝛ aber der Eſſig ſehr ſchweiſſig/ ſo nimb ein friſchen/ laß ein tag oder etliche ſtehen/ nach gelegenheit/ wiltu ſie gern laͤnger behalten/ vnnd wil dir zu lang im Eſſig ligen/ ſo ſchupffs/ aber nicht mehr/ daß es nur bloß keck wird in dem Eſſig/ darinnen es gelegen iſt/ iſt er nicht mehr ſchoͤn/ ſo nimb einen andern/ oder Wein/ vnnd nicht mehr/ dann daß am geſchirꝛ/ darin du es ſchupffſt/ nicht anbrenne/ laß ein we- nig erkalten/ ſo ſpicks wie oben gelehrt/ vnd darnach beſtrewe es wol mit Jngwer vnnd Pfeffer/ allezeit noch ſo vil/ ein wenig geſtoſſen Naͤgelein verderbts nicht/ ſo vil Pfeffer als Jngwer/ beſtrewe es wol/ vnd behalts wol bedeckt/ beſtrewe es mit dem/ darinnen es ge- ſchupfft iſt/ daß es nicht zu gar truckne/ du kanſt es noch ein tag drey oder vier ligen laſſen/ vnd wird gewaltig gut/ vnnd wann du es im Teig bereiteſt/ wuͤrtz es beſſer mit allerhand wuͤrtz/ wie den Rehe oder den andern Schlegel vorher/ alſo magſtn von einem jungen Rind ein guten Riemen zubereiten/ einen guten Luͤmmel oder Len- denbraten/ den Wecken/ das Becklein/ vnnd wann es zeit hat/ daß du es nach dem ſchwellen alſo ein tag oder etliche alſo gewuͤrtzt kanſt laſſen ligen/ man jſſet es fuͤr ein Wildbraͤt/ vnnd alſo magſtu ein Schlegel von einem Kalb oder Hammel bereiten/ kalt oder warm zu eſſen/ wie man wil/ alſo ein ſchweinen Hammen/ aber dem ſchaͤle die haut ab/ es iſt auch ein herꝛlich gebratens/ man ſolle jhn gleich- wol durchſpicken/ vnd alſo magſtu aller dreyer gattung zu Riemen hawen/ vnnd inn Eſſig einlegen/ darnach bereiten zum gebratens/ auch zu den kalt Paſteten allerdings/ wie zuvor/ du magſt auch inn Paſteten bereiten/ wie oben von allerhand Huͤnern vnd Tau- ben/ in hohen haͤfen/ auch in gute Pfefferlein/ ſuͤß vnd ſawer/ auch zu gehackten Paſteten/ was du wilt. Paſte- E e ij

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 219. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/231>, abgerufen am 21.11.2024.