Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.dises Kochbuchs da muß man brüh dran thun/ es gibts nit selbsten/ da ist dann ein feistvnd Butter am besten/ vnd auff dem Rost fein kochen lassen. Alte Hüner bereite wie du von den Zungen vnnd Gänsen hast. Du magst auch Dauben vnd junge Hüner also bereiten/ sonderlich wann sie alt sind/ allein du solt sie nicht zuvor sieden wie die Zung. Also bereit auch die Vögel in alle weg/ die aber wasche sauber auß/ dann sie sind gemeiniglich von der leber bitter: Die gar kleinen Vöglein bereit mit süsser Würtz/ Saffran/ Zimet/ Weinbeer vnd deß Zeugs/ vnd geuß in einen guten Wein zu so bald der hafen ein wenig hart ist/ laß jhn auch versieden mit wenig Zucker. Ein fast gut Essen von kleinen vnd grossen Vögeln/ sonderlich wann sie alt seynd. NJmb die Vögelein/ so man Spießvögelein heist/ als Fin- Ein
diſes Kochbuchs da muß man bruͤh dran thun/ es gibts nit ſelbſten/ da iſt dañ ein feiſtvnd Butter am beſten/ vnd auff dem Roſt fein kochen laſſen. Alte Huͤner bereite wie du von den Zungen vnnd Gaͤnſen haſt. Du magſt auch Dauben vnd junge Huͤner alſo bereiten/ ſonderlich wañ ſie alt ſind/ allein du ſolt ſie nicht zuvor ſieden wie die Zung. Alſo bereit auch die Voͤgel in alle weg/ die aber waſche ſauber auß/ dann ſie ſind gemeiniglich von der leber bitter: Die gar kleinen Voͤglein bereit mit ſuͤſſer Wuͤrtz/ Saffran/ Zimet/ Weinbeer vñ deß Zeugs/ vnd geuß in einen guten Wein zu ſo bald der hafen ein wenig hart iſt/ laß jhn auch verſieden mit wenig Zucker. Ein faſt gut Eſſen von kleinen vnd groſſen Voͤgeln/ ſonderlich wann ſie alt ſeynd. NJmb die Voͤgelein/ ſo man Spießvoͤgelein heiſt/ als Fin- Ein
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diſes Kochbuchs
da muß man bruͤh dran thun/ es gibts nit ſelbſten/ da iſt dañ ein feiſt
vnd Butter am beſten/ vnd auff dem Roſt fein kochen laſſen. Alte
Huͤner bereite wie du von den Zungen vnnd Gaͤnſen haſt. Du
magſt auch Dauben vnd junge Huͤner alſo bereiten/ ſonderlich wañ
ſie alt ſind/ allein du ſolt ſie nicht zuvor ſieden wie die Zung. Alſo
bereit auch die Voͤgel in alle weg/ die aber waſche ſauber auß/ dann
ſie ſind gemeiniglich von der leber bitter: Die gar kleinen Voͤglein
bereit mit ſuͤſſer Wuͤrtz/ Saffran/ Zimet/ Weinbeer vñ deß Zeugs/
vnd geuß in einen guten Wein zu ſo bald der hafen ein wenig hart
iſt/ laß jhn auch verſieden mit wenig Zucker.
Ein faſt gut Eſſen von kleinen vnd groſſen Voͤgeln/
ſonderlich wann ſie alt ſeynd.
NJmb die Voͤgelein/ ſo man Spießvoͤgelein heiſt/ als Fin-
cken vnd dergleichen/ bereit vnd waſch ſie ſauber auß/ thu
halb Wein vnd Waſſer daran/ vnnd laß einen wall th un
darnach wirffs in heiß Schmaltz/ machs braun/ vnder deſſen ſchaͤle
ſuͤſſe Aepffel/ oder andere die ſo hart ſind/ daß ſie nicht leichtlich zu
einem Brey werden: Du magſt auch wol Birnen nemen/ die gar
ſuͤß vnd geſchlacht ſind/ ſchneits wie Ruben/ nit groͤſſer/ wirffs dar-
nach ins heiſſe Schmaltz/ vnd machs ſchoͤn Braun/ nach demſelben
einwenig weiß brot/ thu den Zeug allen miteinander in eine kachel
die recht/ vnd thu ſuͤſſe Wuͤrtz/ ſampt Saffran vnd der bruͤh darin
du die Voͤgel geſchupfft darzu/ iſt der nit genug/ mehr es mit Wein
vnd Fleiſchbruͤh/ laß kochen wie recht iſt/ daß ſie ein bruͤhlein haben/
als wann man ein zarte bruͤh von geſchnittenẽ Mandeln vnd ſolchs
Zeugs machen woͤlle/ thu auch Weinbeer vnnd etwas ſuͤſſes darzu/
wiltu/ ſo laß alſo. Du magſt es auch alſo in ein Zwifel die rund
geſchnitten einmachen/ auch in ein Lebkuchenbruͤhlein/ auch in ein
ſchwartz Naͤgelbruͤhlein oder Pfefferlein: Alſo auch mit gebehetem
Brot vnnd einer Huͤnerleber/ wie du von den Huͤnern findeſt/
auch in gruͤnes Kraut/ beſtrewe es mit Zimet/ alle gat-
tung die gelb vnd ſuͤß ſind/ machs recht
in dem Saltz.
Ein
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