Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.dieses Kochbuchs. sonders/ allein die Hüner/ die Quitten nicht/ thu wol Feistes dar-zu/ oder süß Mayenschmaltz/ versaltz es nit/ vermachs schön/ bachs eine stunde/ du magst auch wol/ so du gern ziemlich brüh daran hast/ an eim ort den deckel aufflösen/ vnnd an die seiten kehren/ so sihestu bald was sie hat/ bedünckt dich jhr sey zu wenig/ so nimb halb Wein vnd Fleischbrüh/ zucker vnd etwas Gewürtz/ ein brosam brot klein gerühret/ oder etwan ein Quittenlatwergen/ vnnd was solcher sa- chen/ vertreibs/ laß vntereinander sieden/ rührs darein/ laß vollend bachen/ es ist fast lustig vnd gut/ du magst auch wol die Hüner halb braten/ vnd die Quitten im schmaltz dünsten vnd einmachen. Folgen nun allerhand Pasteten vnd dorten auffs best zu bereiten. Von einem Koppen/ BEreit einen fast guten Koppen an dem Spieß wie er seyn es dann
dieſes Kochbuchs. ſonders/ allein die Huͤner/ die Quitten nicht/ thu wol Feiſtes dar-zu/ oder ſuͤß Mayenſchmaltz/ verſaltz es nit/ vermachs ſchoͤn/ bachs eine ſtunde/ du magſt auch wol/ ſo du gern ziemlich bruͤh daran haſt/ an eim ort den deckel auffloͤſen/ vnnd an die ſeiten kehren/ ſo ſiheſtu bald was ſie hat/ beduͤnckt dich jhr ſey zu wenig/ ſo nimb halb Wein vnd Fleiſchbruͤh/ zucker vnd etwas Gewuͤrtz/ ein broſam brot klein geruͤhret/ oder etwan ein Quittenlatwergen/ vnnd was ſolcher ſa- chen/ vertreibs/ laß vntereinander ſieden/ ruͤhrs darein/ laß vollend bachen/ es iſt faſt luſtig vnd gut/ du magſt auch wol die Huͤner halb braten/ vnd die Quitten im ſchmaltz duͤnſten vnd einmachen. Folgen nun allerhand Paſteten vnd dorten auffs beſt zu bereiten. Von einem Koppen/ BEreit einen faſt guten Koppen an dem Spieß wie er ſeyn es dann
<TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="2"> <div n="3"> <p><pb facs="#f0219" n="207"/><fw place="top" type="header"><hi rendition="#b">dieſes Kochbuchs.</hi></fw><lb/> ſonders/ allein die Huͤner/ die Quitten nicht/ thu wol Feiſtes dar-<lb/> zu/ oder ſuͤß Mayenſchmaltz/ verſaltz es nit/ vermachs ſchoͤn/ bachs<lb/> eine ſtunde/ du magſt auch wol/ ſo du gern ziemlich bruͤh daran haſt/<lb/> an eim ort den deckel auffloͤſen/ vnnd an die ſeiten kehren/ ſo ſiheſtu<lb/> bald was ſie hat/ beduͤnckt dich jhr ſey zu wenig/ ſo nimb halb Wein<lb/> vnd Fleiſchbruͤh/ zucker vnd etwas Gewuͤrtz/ ein broſam brot klein<lb/> geruͤhret/ oder etwan ein Quittenlatwergen/ vnnd was ſolcher ſa-<lb/> chen/ vertreibs/ laß vntereinander ſieden/ ruͤhrs darein/ laß vollend<lb/> bachen/ es iſt faſt luſtig vnd gut/ du magſt auch wol die Huͤner halb<lb/> braten/ vnd die Quitten im ſchmaltz duͤnſten vnd einmachen.</p> </div><lb/> <div n="3"> <head> <hi rendition="#b">Folgen nun allerhand Paſteten vnd dorten<lb/> auffs beſt zu bereiten.<lb/> Von einem Koppen/</hi> </head><lb/> <p><hi rendition="#in">B</hi>Ereit einen faſt guten Koppen an dem Spieß wie er ſeyn<lb/> ſol/ nimb ein halb Pfund Rindern marck/ ſtoß in den Kop-<lb/> pen/ vnnd ein gute Hand voll Peterleinkraut dafuͤr/ daß<lb/> das Feiſte nicht herauß treiffe/ verſaltz jhn nicht/ vnd was dann auß<lb/> dem Koppen treufft/ damit begeuß jmmer den Koppen/ biß er an ſei-<lb/> ne Stadt genug gebraten/ ſo reibe weiß Brot eine Hand voll oder<lb/> zwo darunder/ thu wol Zimet vnnd Zucker darein/ nimb aber zuvor<lb/> die Feyſte wol von der Bruͤh in der Pfannen/ das auß den Koppen<lb/> getropffẽ/ aber daß es nicht gar zu feiſt ſey/ darnach ſo nimb ein Po-<lb/> merantzen zwo oder drey/ nach dem ſie wol ſafftig vnnd friſch ſind/<lb/> vertreuffs auff den Koppen/ vnnd alsdann ſtrewe das geriebne brot<lb/> mit ſampt gemelten darauff allenthalben wol/ daß es fein darvon<lb/> hart wird/ alsdann thu von der bruͤh von den eingemachten Po-<lb/> merantzen/ wie du es hernach findeſt/ auch was ꝛecht iſt/ in die Pfan-<lb/> nen/ oder alles in ein ſauber geglaͤſtes Haͤfelein/ das wird beſſer ſeyn<lb/> weder der Pomerantzenſafft/ nimbt bald was an ſich/ ſonderlich die<lb/> ſawren/ die auch am beſten zu der Speiß von weiſſem Brot ſeyn/<lb/> ein oder ſechs oder acht/ legs in die Blatten oder Schuͤſſel/ darin du<lb/> <fw place="bottom" type="catch">es dann</fw><lb/></p> </div> </div> </div> </body> </text> </TEI> [207/0219]
dieſes Kochbuchs.
ſonders/ allein die Huͤner/ die Quitten nicht/ thu wol Feiſtes dar-
zu/ oder ſuͤß Mayenſchmaltz/ verſaltz es nit/ vermachs ſchoͤn/ bachs
eine ſtunde/ du magſt auch wol/ ſo du gern ziemlich bruͤh daran haſt/
an eim ort den deckel auffloͤſen/ vnnd an die ſeiten kehren/ ſo ſiheſtu
bald was ſie hat/ beduͤnckt dich jhr ſey zu wenig/ ſo nimb halb Wein
vnd Fleiſchbruͤh/ zucker vnd etwas Gewuͤrtz/ ein broſam brot klein
geruͤhret/ oder etwan ein Quittenlatwergen/ vnnd was ſolcher ſa-
chen/ vertreibs/ laß vntereinander ſieden/ ruͤhrs darein/ laß vollend
bachen/ es iſt faſt luſtig vnd gut/ du magſt auch wol die Huͤner halb
braten/ vnd die Quitten im ſchmaltz duͤnſten vnd einmachen.
Folgen nun allerhand Paſteten vnd dorten
auffs beſt zu bereiten.
Von einem Koppen/
BEreit einen faſt guten Koppen an dem Spieß wie er ſeyn
ſol/ nimb ein halb Pfund Rindern marck/ ſtoß in den Kop-
pen/ vnnd ein gute Hand voll Peterleinkraut dafuͤr/ daß
das Feiſte nicht herauß treiffe/ verſaltz jhn nicht/ vnd was dann auß
dem Koppen treufft/ damit begeuß jmmer den Koppen/ biß er an ſei-
ne Stadt genug gebraten/ ſo reibe weiß Brot eine Hand voll oder
zwo darunder/ thu wol Zimet vnnd Zucker darein/ nimb aber zuvor
die Feyſte wol von der Bruͤh in der Pfannen/ das auß den Koppen
getropffẽ/ aber daß es nicht gar zu feiſt ſey/ darnach ſo nimb ein Po-
merantzen zwo oder drey/ nach dem ſie wol ſafftig vnnd friſch ſind/
vertreuffs auff den Koppen/ vnnd alsdann ſtrewe das geriebne brot
mit ſampt gemelten darauff allenthalben wol/ daß es fein darvon
hart wird/ alsdann thu von der bruͤh von den eingemachten Po-
merantzen/ wie du es hernach findeſt/ auch was ꝛecht iſt/ in die Pfan-
nen/ oder alles in ein ſauber geglaͤſtes Haͤfelein/ das wird beſſer ſeyn
weder der Pomerantzenſafft/ nimbt bald was an ſich/ ſonderlich die
ſawren/ die auch am beſten zu der Speiß von weiſſem Brot ſeyn/
ein oder ſechs oder acht/ legs in die Blatten oder Schuͤſſel/ darin du
es dann
Suche im WerkInformationen zum Werk
Download dieses Werks
XML (TEI P5) ·
HTML ·
Text Metadaten zum WerkTEI-Header · CMDI · Dublin Core Ansichten dieser Seite
Voyant Tools
|
URL zu diesem Werk: | https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598 |
URL zu dieser Seite: | https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/219 |
Zitationshilfe: | Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 207. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/219>, abgerufen am 27.07.2024. |