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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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Dritte theil
seud/ so gehet das kraut darzu/ darnach seuds vollends/ so wird dann
die brüh auch recht. Nu so du das mit halb Wein zugesetzt/ so be-
reits darnach wie zuvor/ vnd thu auch Weinberlein vnd Rosinlein
darzu/ gibs demkrancken.

Ein Anders.

THu es mit Wässer zu/ du mugst inn allweg allerhand Fleisch
also kochen/ wann es nun gesotten/ so nimb sawre Drauben/
welche man dann das gantze jahr behalten kan/ wie du dann
hernacher findest/ nimbstu es dann zur zeit frisch von stöcken/ so si-
he daß kein Spinnen oder vnrath darbey sey/ nimb allweg die fein
dünne sind/ lege eine oder zwo/ nach dem sie groß sind/ zum Hün-
lein/ wann sie so lang als ein weich Ey sieden/ so sind sie schon ge-
nug/ die Suppen werden weiß darvon. Vnd wann der krancke
schon das Hünlein nicht jsset/ so schmeckt jhm doch das Süplein
wol/ vnnd kiffet die Beerlein/ welche Drauben du mit oder zu dem
Hünlein legen solt/ oder auff die Suppen/ es macht gar lustig/ so
machestu auch ein Saffran vnd Pfeffer darzu/ nach gelegenheit/
wo vil schleim ist/ da hilfft der Pfeffer wol/ er hilfft verzehren.

Ein anders.

WAnn das Hünlein bald gesotten/ so thu es in ein Kächelein
oder Pastetenhäfelein/ vnnd der besten Brüh daran/ ab-
gestrupffte Draubenbeer/ die noch nicht zeitig/ Pfeffer/
in allen dingen halt Maß im saltzen thu auch etwas Feystes oder
Mayenschmaltz darzu/ laß fein abkochen zu einem kurtzen brühlein/
vergiß nicht/ rühr ein Brösamlein brots darzu/ dann neben dem/
daß es dem brühlein ein feine gestalt gibt/ so essen die krancken etwan
kein Brot/ wie mehr gemelt/ oder achtens nicht/ vnnd gibt allezeit
mehr krafft.

Ein ander Form.

NJmb Binetsch oder jungen Mangolt/ wasch jhn schwing
das Wasser wol darvon/ schneids/ thu es in ein Käche-

lein/

Dritte theil
ſeud/ ſo gehet das kraut darzu/ darnach ſeuds vollends/ ſo wird dañ
die bruͤh auch recht. Nu ſo du das mit halb Wein zugeſetzt/ ſo be-
reits darnach wie zuvor/ vnd thu auch Weinberlein vnd Roſinlein
darzu/ gibs demkrancken.

Ein Anders.

THu es mit Waͤſſer zu/ du mugſt inn allweg allerhand Fleiſch
alſo kochen/ wann es nun geſotten/ ſo nimb ſawre Drauben/
welche man dann das gantze jahr behalten kan/ wie du dann
hernacher findeſt/ nimbſtu es dann zur zeit friſch von ſtoͤcken/ ſo ſi-
he daß kein Spinnen oder vnrath darbey ſey/ nimb allweg die fein
duͤnne ſind/ lege eine oder zwo/ nach dem ſie groß ſind/ zum Huͤn-
lein/ wann ſie ſo lang als ein weich Ey ſieden/ ſo ſind ſie ſchon ge-
nug/ die Suppen werden weiß darvon. Vnd wann der krancke
ſchon das Huͤnlein nicht jſſet/ ſo ſchmeckt jhm doch das Suͤplein
wol/ vnnd kiffet die Beerlein/ welche Drauben du mit oder zu dem
Huͤnlein legen ſolt/ oder auff die Suppen/ es macht gar luſtig/ ſo
macheſtu auch ein Saffran vnd Pfeffer darzu/ nach gelegenheit/
wo vil ſchleim iſt/ da hilfft der Pfeffer wol/ er hilfft verzehren.

Ein anders.

WAnn das Huͤnlein bald geſotten/ ſo thu es in ein Kaͤchelein
oder Paſtetenhaͤfelein/ vnnd der beſten Bruͤh daran/ ab-
geſtrupffte Draubenbeer/ die noch nicht zeitig/ Pfeffer/
in allen dingen halt Maß im ſaltzen thu auch etwas Feyſtes oder
Mayenſchmaltz darzu/ laß fein abkochen zu einem kurtzen bruͤhlein/
vergiß nicht/ ruͤhr ein Broͤſamlein brots darzu/ dann neben dem/
daß es dem bruͤhlein ein feine geſtalt gibt/ ſo eſſen die kranckẽ etwan
kein Brot/ wie mehr gemelt/ oder achtens nicht/ vnnd gibt allezeit
mehr krafft.

Ein ander Form.

NJmb Binetſch oder jungen Mangolt/ waſch jhn ſchwing
das Waſſer wol darvon/ ſchneids/ thu es in ein Kaͤche-

lein/
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[202/0214] Dritte theil ſeud/ ſo gehet das kraut darzu/ darnach ſeuds vollends/ ſo wird dañ die bruͤh auch recht. Nu ſo du das mit halb Wein zugeſetzt/ ſo be- reits darnach wie zuvor/ vnd thu auch Weinberlein vnd Roſinlein darzu/ gibs demkrancken. Ein Anders. THu es mit Waͤſſer zu/ du mugſt inn allweg allerhand Fleiſch alſo kochen/ wann es nun geſotten/ ſo nimb ſawre Drauben/ welche man dann das gantze jahr behalten kan/ wie du dann hernacher findeſt/ nimbſtu es dann zur zeit friſch von ſtoͤcken/ ſo ſi- he daß kein Spinnen oder vnrath darbey ſey/ nimb allweg die fein duͤnne ſind/ lege eine oder zwo/ nach dem ſie groß ſind/ zum Huͤn- lein/ wann ſie ſo lang als ein weich Ey ſieden/ ſo ſind ſie ſchon ge- nug/ die Suppen werden weiß darvon. Vnd wann der krancke ſchon das Huͤnlein nicht jſſet/ ſo ſchmeckt jhm doch das Suͤplein wol/ vnnd kiffet die Beerlein/ welche Drauben du mit oder zu dem Huͤnlein legen ſolt/ oder auff die Suppen/ es macht gar luſtig/ ſo macheſtu auch ein Saffran vnd Pfeffer darzu/ nach gelegenheit/ wo vil ſchleim iſt/ da hilfft der Pfeffer wol/ er hilfft verzehren. Ein anders. WAnn das Huͤnlein bald geſotten/ ſo thu es in ein Kaͤchelein oder Paſtetenhaͤfelein/ vnnd der beſten Bruͤh daran/ ab- geſtrupffte Draubenbeer/ die noch nicht zeitig/ Pfeffer/ in allen dingen halt Maß im ſaltzen thu auch etwas Feyſtes oder Mayenſchmaltz darzu/ laß fein abkochen zu einem kurtzen bruͤhlein/ vergiß nicht/ ruͤhr ein Broͤſamlein brots darzu/ dann neben dem/ daß es dem bruͤhlein ein feine geſtalt gibt/ ſo eſſen die kranckẽ etwan kein Brot/ wie mehr gemelt/ oder achtens nicht/ vnnd gibt allezeit mehr krafft. Ein ander Form. NJmb Binetſch oder jungen Mangolt/ waſch jhn ſchwing das Waſſer wol darvon/ ſchneids/ thu es in ein Kaͤche- lein/

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 202. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/214>, abgerufen am 24.11.2024.