Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.Dritte theil seud/ so gehet das kraut darzu/ darnach seuds vollends/ so wird danndie brüh auch recht. Nu so du das mit halb Wein zugesetzt/ so be- reits darnach wie zuvor/ vnd thu auch Weinberlein vnd Rosinlein darzu/ gibs demkrancken. Ein Anders. THu es mit Wässer zu/ du mugst inn allweg allerhand Fleisch Ein anders. WAnn das Hünlein bald gesotten/ so thu es in ein Kächelein Ein ander Form. NJmb Binetsch oder jungen Mangolt/ wasch jhn schwing lein/
Dritte theil ſeud/ ſo gehet das kraut darzu/ darnach ſeuds vollends/ ſo wird dañdie bruͤh auch recht. Nu ſo du das mit halb Wein zugeſetzt/ ſo be- reits darnach wie zuvor/ vnd thu auch Weinberlein vnd Roſinlein darzu/ gibs demkrancken. Ein Anders. THu es mit Waͤſſer zu/ du mugſt inn allweg allerhand Fleiſch Ein anders. WAnn das Huͤnlein bald geſotten/ ſo thu es in ein Kaͤchelein Ein ander Form. NJmb Binetſch oder jungen Mangolt/ waſch jhn ſchwing lein/
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Dritte theil
ſeud/ ſo gehet das kraut darzu/ darnach ſeuds vollends/ ſo wird dañ
die bruͤh auch recht. Nu ſo du das mit halb Wein zugeſetzt/ ſo be-
reits darnach wie zuvor/ vnd thu auch Weinberlein vnd Roſinlein
darzu/ gibs demkrancken.
Ein Anders.
THu es mit Waͤſſer zu/ du mugſt inn allweg allerhand Fleiſch
alſo kochen/ wann es nun geſotten/ ſo nimb ſawre Drauben/
welche man dann das gantze jahr behalten kan/ wie du dann
hernacher findeſt/ nimbſtu es dann zur zeit friſch von ſtoͤcken/ ſo ſi-
he daß kein Spinnen oder vnrath darbey ſey/ nimb allweg die fein
duͤnne ſind/ lege eine oder zwo/ nach dem ſie groß ſind/ zum Huͤn-
lein/ wann ſie ſo lang als ein weich Ey ſieden/ ſo ſind ſie ſchon ge-
nug/ die Suppen werden weiß darvon. Vnd wann der krancke
ſchon das Huͤnlein nicht jſſet/ ſo ſchmeckt jhm doch das Suͤplein
wol/ vnnd kiffet die Beerlein/ welche Drauben du mit oder zu dem
Huͤnlein legen ſolt/ oder auff die Suppen/ es macht gar luſtig/ ſo
macheſtu auch ein Saffran vnd Pfeffer darzu/ nach gelegenheit/
wo vil ſchleim iſt/ da hilfft der Pfeffer wol/ er hilfft verzehren.
Ein anders.
WAnn das Huͤnlein bald geſotten/ ſo thu es in ein Kaͤchelein
oder Paſtetenhaͤfelein/ vnnd der beſten Bruͤh daran/ ab-
geſtrupffte Draubenbeer/ die noch nicht zeitig/ Pfeffer/
in allen dingen halt Maß im ſaltzen thu auch etwas Feyſtes oder
Mayenſchmaltz darzu/ laß fein abkochen zu einem kurtzen bruͤhlein/
vergiß nicht/ ruͤhr ein Broͤſamlein brots darzu/ dann neben dem/
daß es dem bruͤhlein ein feine geſtalt gibt/ ſo eſſen die kranckẽ etwan
kein Brot/ wie mehr gemelt/ oder achtens nicht/ vnnd gibt allezeit
mehr krafft.
Ein ander Form.
NJmb Binetſch oder jungen Mangolt/ waſch jhn ſchwing
das Waſſer wol darvon/ ſchneids/ thu es in ein Kaͤche-
lein/
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Zitationshilfe: | Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 202. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/214>, abgerufen am 27.07.2024. |