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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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Dritte theil
vnnd dann machs also in das Netz/ vernehe es allenthalben/ mach
den Spieß zuvor heiß/ so verstehet es/ daß die fülle nit herauß laufft/
also auch das Eysen/ das durch sol gehen/ brat es schnell hinweg/
mache eine brüh darzu/ oder bereit Pomerantzen/ wie du es findest
bey den Koppen vnd jungen Hünern/ auch wie mans mit den Po-
mer antzen die Koppen auff der Glutpfann bereit/ es thut wol.

Ein herrlich Essen.

JCH habe gesagt/ so dir die Brüh von dem vorgeschrieb-
nem Zeug nicht geliebet/ welche doch fast herrlich gut/ so
brauchs also: Seud Eyer hart/ schäle sie/ schneid das weis-
se höflich darvon/ daß das Gelbe gantz bleibe/ nimb einen guten
Wein oder Malvasier/ hastu den nicht/ so nimb den besten Wein
den du haben kanst/ brich jhn ein wenig mit eim halben Löffel voll
Rosenwasser/ vnd Zucker jhn wol/ lege die Eyer darein/ eine stund/
minder oder mehr/ biß sie wol durchkriechen/ mache der Brüh nicht
zu vil/ daß eben annimbt/ stoß Zimet vnd Nägelein darein/ weiche
wol Weinbeer in die Brüh/ so dir von dem Fleisch blieben ist/ geuß
über die Eyer/ laß auff eim Kolbecken wol mit einander erwarmen/
bestrewe es wol mit Zimet/ trags für/ wilt du so treib die Eyer mit
der Brüh durch einen Durchschlag/ laß in einem Tiegel kurtz ko-
chen/ es ist gut vnd fast kräfftig für krancke vnnd schwache Mägen/
ein wenig brot mit durchtrieben/ vnnd wol Zimet darein/ vnnd dar-
auff wol Zucker/ nachdem die Brüh süß. Jch habe wol eine solche
Rüstung von Fleisch gekocht/ nur von wegen der Brüh/ dann dar-
ein kompt die beste Krafft von dem Fleisch/ vnnd von dem Gewürtz-
vnd hab alsdann etwas darein gelegt/ was ich gedacht/ das anmu-
tig vnd nützlich sey: Jn allweg sol mans so sie zu feyst abheben/
ein Küchlein vom brot vnd Mandeln ist auch gut
darein/ kleine Vögelein gebraten/
oder in dem Schmaltz
gedempfft.

Aller-

Dritte theil
vnnd dann machs alſo in das Netz/ vernehe es allenthalben/ mach
den Spieß zuvor heiß/ ſo verſtehet es/ daß die fuͤlle nit herauß laufft/
alſo auch das Eyſen/ das durch ſol gehen/ brat es ſchnell hinweg/
mache eine bruͤh darzu/ oder bereit Pomerantzen/ wie du es findeſt
bey den Koppen vnd jungen Huͤnern/ auch wie mans mit den Po-
mer antzen die Koppen auff der Glutpfann bereit/ es thut wol.

Ein herꝛlich Eſſen.

JCH habe geſagt/ ſo dir die Bruͤh von dem vorgeſchrieb-
nem Zeug nicht geliebet/ welche doch faſt herꝛlich gut/ ſo
brauchs alſo: Seud Eyer hart/ ſchaͤle ſie/ ſchneid das weiſ-
ſe hoͤflich darvon/ daß das Gelbe gantz bleibe/ nimb einen guten
Wein oder Malvaſier/ haſtu den nicht/ ſo nimb den beſten Wein
den du haben kanſt/ brich jhn ein wenig mit eim halben Loͤffel voll
Roſenwaſſer/ vnd Zucker jhn wol/ lege die Eyer darein/ eine ſtund/
minder oder mehr/ biß ſie wol durchkriechen/ mache der Bruͤh nicht
zu vil/ daß eben annimbt/ ſtoß Zimet vnd Naͤgelein darein/ weiche
wol Weinbeer in die Bruͤh/ ſo dir von dem Fleiſch blieben iſt/ geuß
uͤber die Eyer/ laß auff eim Kolbecken wol mit einander erwarmen/
beſtrewe es wol mit Zimet/ trags fuͤr/ wilt du ſo treib die Eyer mit
der Bruͤh durch einen Durchſchlag/ laß in einem Tiegel kurtz ko-
chen/ es iſt gut vnd faſt kraͤfftig fuͤr krancke vnnd ſchwache Maͤgen/
ein wenig brot mit durchtrieben/ vnnd wol Zimet darein/ vnnd dar-
auff wol Zucker/ nachdem die Bruͤh ſuͤß. Jch habe wol eine ſolche
Ruͤſtung von Fleiſch gekocht/ nur von wegen der Bruͤh/ dann dar-
ein kompt die beſte Krafft von dem Fleiſch/ vnnd von dem Gewuͤrtz-
vnd hab alsdann etwas darein gelegt/ was ich gedacht/ das anmu-
tig vñ nuͤtzlich ſey: Jn allweg ſol mans ſo ſie zu feyſt abheben/
ein Kuͤchlein vom brot vnd Mandeln iſt auch gut
darein/ kleine Voͤgelein gebraten/
oder in dem Schmaltz
gedempfft.

Aller-
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[200/0212] Dritte theil vnnd dann machs alſo in das Netz/ vernehe es allenthalben/ mach den Spieß zuvor heiß/ ſo verſtehet es/ daß die fuͤlle nit herauß laufft/ alſo auch das Eyſen/ das durch ſol gehen/ brat es ſchnell hinweg/ mache eine bruͤh darzu/ oder bereit Pomerantzen/ wie du es findeſt bey den Koppen vnd jungen Huͤnern/ auch wie mans mit den Po- mer antzen die Koppen auff der Glutpfann bereit/ es thut wol. Ein herꝛlich Eſſen. JCH habe geſagt/ ſo dir die Bruͤh von dem vorgeſchrieb- nem Zeug nicht geliebet/ welche doch faſt herꝛlich gut/ ſo brauchs alſo: Seud Eyer hart/ ſchaͤle ſie/ ſchneid das weiſ- ſe hoͤflich darvon/ daß das Gelbe gantz bleibe/ nimb einen guten Wein oder Malvaſier/ haſtu den nicht/ ſo nimb den beſten Wein den du haben kanſt/ brich jhn ein wenig mit eim halben Loͤffel voll Roſenwaſſer/ vnd Zucker jhn wol/ lege die Eyer darein/ eine ſtund/ minder oder mehr/ biß ſie wol durchkriechen/ mache der Bruͤh nicht zu vil/ daß eben annimbt/ ſtoß Zimet vnd Naͤgelein darein/ weiche wol Weinbeer in die Bruͤh/ ſo dir von dem Fleiſch blieben iſt/ geuß uͤber die Eyer/ laß auff eim Kolbecken wol mit einander erwarmen/ beſtrewe es wol mit Zimet/ trags fuͤr/ wilt du ſo treib die Eyer mit der Bruͤh durch einen Durchſchlag/ laß in einem Tiegel kurtz ko- chen/ es iſt gut vnd faſt kraͤfftig fuͤr krancke vnnd ſchwache Maͤgen/ ein wenig brot mit durchtrieben/ vnnd wol Zimet darein/ vnnd dar- auff wol Zucker/ nachdem die Bruͤh ſuͤß. Jch habe wol eine ſolche Ruͤſtung von Fleiſch gekocht/ nur von wegen der Bruͤh/ dann dar- ein kompt die beſte Krafft von dem Fleiſch/ vnnd von dem Gewuͤrtz- vnd hab alsdann etwas darein gelegt/ was ich gedacht/ das anmu- tig vñ nuͤtzlich ſey: Jn allweg ſol mans ſo ſie zu feyſt abheben/ ein Kuͤchlein vom brot vnd Mandeln iſt auch gut darein/ kleine Voͤgelein gebraten/ oder in dem Schmaltz gedempfft. Aller-

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 200. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/212>, abgerufen am 21.11.2024.