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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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Dritte theil
setz es auff ein Kohl/ daß es hinden vnd fornen gleich siede/ gantz wol
bedeckt/ biß du gedenckest/ es sey numehr bald gesotten/ so stell es ein
wenig bey das Fewer/ laß es ein wenig stehen/ alsdann deck es ab/
vnd sihe darzu/ es dempfft sonsten gleich die beste Krafft auß/ hat es
dann noch zu vil brüh/ so sihe was jhm gebricht/ saltz oder würtze es
besser/ vnd schür jhm wider zu/ es wird auch alles wider beysammen
an einem Stück seyn/ so nimb ein Kochlöffel/ der nicht zu groß/ vnd
brichs mit zu stücken/ so groß als ein Ey/ geliebt es dir/ so laß gantz
biß auff den tisch/ vnd laß also gemach oder starck sieden/ nach dem
der brüh vil oder wenig/ wann du es fürtragen wilt/ so machs schön
hauffrecht in die Blatten oder in ein Kohlhafen/ bestrew es mit Zi-
met/ daß das Fleisch bedeckt ist. Es gehöret zum voressen.

Ein anders.

BEreits allerding/ wie gemelt/ zum Fewer/ vnnd das mag-
stu auch thun/ vnder das Wasser für andern Wein ei-
nen süssen nemen/ zu dem vorgehenden/ es macht jhm ein
schöne Farb/ aber allhie laß es aussen. Wann es nun gesotten/ dz
der Brühe eben genug/ vnd nicht mehr/ so nimb das Fleisch herauß
in ein Geschirr/ zustampff es klein/ als were es gehackt/ klopffe Eyer
wol/ rührs vnders Fleisch/ als woltestu Klopffwürste machen/ würtz
es besser/ vnd nimb auch Muscatnuß oder Blüh/ sampt Zucker oder
fast Weinbeer/ vnd desselben Zeugs: Mach ein Mörsel von Glo-
ckenspeiß/ oder wie du jhn hast/ oder ein Form/ wie ich dir vorher in
dem ersten Theil hab angezeigt/ mit Schmaltz gesalbet/ heiß/ thu es
darein/ stells gegen dem Fewer/ bachs mit Glut oben ab/ aber vn-
den nur ein heisse Aschen/ wie du vorher offt gelernet hast/ es gehet
fein in die Höhe wann das gebachen/ so kehre das vnter über sich in
die Schüssel/ geuß die Brüh/ welche du auff einer heissen Aschen
weit von dem Fewer/ daß sie nit seud/ oder schmärgeld werde/ geuß
warm darüber/ wiltu dann/ so behalt die Brüh zu einem andern
Essen/ wie hie vor/ vnnd mach ein Brüh von Brot vnnd Lebzelten
oder wie sie dir gefellt/ du hast der Sachen vil: Du magst auch wol
Mandeln klein schneiden/ vnnd vmb vnnd vmb bestecken/ inn

allweg

Dritte theil
ſetz es auff ein Kohl/ daß es hinden vnd fornen gleich ſiede/ gantz wol
bedeckt/ biß du gedenckeſt/ es ſey numehr bald geſotten/ ſo ſtell es ein
wenig bey das Fewer/ laß es ein wenig ſtehen/ alsdann deck es ab/
vnd ſihe darzu/ es dempfft ſonſten gleich die beſte Krafft auß/ hat es
dann noch zu vil bruͤh/ ſo ſihe was jhm gebricht/ ſaltz oder wuͤrtze es
beſſer/ vnd ſchuͤr jhm wider zu/ es wird auch alles wider beyſammen
an einem Stuͤck ſeyn/ ſo nimb ein Kochloͤffel/ der nicht zu groß/ vnd
brichs mit zu ſtuͤcken/ ſo groß als ein Ey/ geliebt es dir/ ſo laß gantz
biß auff den tiſch/ vnd laß alſo gemach oder ſtarck ſieden/ nach dem
der bruͤh vil oder wenig/ wann du es fuͤrtragen wilt/ ſo machs ſchoͤn
hauffrecht in die Blatten oder in ein Kohlhafen/ beſtrew es mit Zi-
met/ daß das Fleiſch bedeckt iſt. Es gehoͤret zum voreſſen.

Ein anders.

BEreits allerding/ wie gemelt/ zum Fewer/ vnnd das mag-
ſtu auch thun/ vnder das Waſſer fuͤr andern Wein ei-
nen ſuͤſſen nemen/ zu dem vorgehenden/ es macht jhm ein
ſchoͤne Farb/ aber allhie laß es auſſen. Wann es nun geſotten/ dz
der Bruͤhe eben genug/ vnd nicht mehr/ ſo nimb das Fleiſch herauß
in ein Geſchirꝛ/ zuſtampff es klein/ als were es gehackt/ klopffe Eyer
wol/ ruͤhrs vnders Fleiſch/ als wolteſtu Klopffwuͤrſte machen/ wuͤrtz
es beſſer/ vnd nimb auch Muſcatnuß oder Bluͤh/ ſampt Zucker oder
faſt Weinbeer/ vnd deſſelben Zeugs: Mach ein Moͤrſel von Glo-
ckenſpeiß/ oder wie du jhn haſt/ oder ein Form/ wie ich dir vorher in
dem erſten Theil hab angezeigt/ mit Schmaltz geſalbet/ heiß/ thu es
darein/ ſtells gegen dem Fewer/ bachs mit Glut oben ab/ aber vn-
den nur ein heiſſe Aſchen/ wie du vorher offt gelernet haſt/ es gehet
fein in die Hoͤhe wann das gebachen/ ſo kehre das vnter uͤber ſich in
die Schuͤſſel/ geuß die Bruͤh/ welche du auff einer heiſſen Aſchen
weit von dem Fewer/ daß ſie nit ſeud/ oder ſchmaͤrgeld werde/ geuß
warm daruͤber/ wiltu dann/ ſo behalt die Bruͤh zu einem andern
Eſſen/ wie hie vor/ vnnd mach ein Bruͤh von Brot vnnd Lebzelten
oder wie ſie dir gefellt/ du haſt der Sachen vil: Du magſt auch wol
Mandeln klein ſchneiden/ vnnd vmb vnnd vmb beſtecken/ inn

allweg
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[198/0210] Dritte theil ſetz es auff ein Kohl/ daß es hinden vnd fornen gleich ſiede/ gantz wol bedeckt/ biß du gedenckeſt/ es ſey numehr bald geſotten/ ſo ſtell es ein wenig bey das Fewer/ laß es ein wenig ſtehen/ alsdann deck es ab/ vnd ſihe darzu/ es dempfft ſonſten gleich die beſte Krafft auß/ hat es dann noch zu vil bruͤh/ ſo ſihe was jhm gebricht/ ſaltz oder wuͤrtze es beſſer/ vnd ſchuͤr jhm wider zu/ es wird auch alles wider beyſammen an einem Stuͤck ſeyn/ ſo nimb ein Kochloͤffel/ der nicht zu groß/ vnd brichs mit zu ſtuͤcken/ ſo groß als ein Ey/ geliebt es dir/ ſo laß gantz biß auff den tiſch/ vnd laß alſo gemach oder ſtarck ſieden/ nach dem der bruͤh vil oder wenig/ wann du es fuͤrtragen wilt/ ſo machs ſchoͤn hauffrecht in die Blatten oder in ein Kohlhafen/ beſtrew es mit Zi- met/ daß das Fleiſch bedeckt iſt. Es gehoͤret zum voreſſen. Ein anders. BEreits allerding/ wie gemelt/ zum Fewer/ vnnd das mag- ſtu auch thun/ vnder das Waſſer fuͤr andern Wein ei- nen ſuͤſſen nemen/ zu dem vorgehenden/ es macht jhm ein ſchoͤne Farb/ aber allhie laß es auſſen. Wann es nun geſotten/ dz der Bruͤhe eben genug/ vnd nicht mehr/ ſo nimb das Fleiſch herauß in ein Geſchirꝛ/ zuſtampff es klein/ als were es gehackt/ klopffe Eyer wol/ ruͤhrs vnders Fleiſch/ als wolteſtu Klopffwuͤrſte machen/ wuͤrtz es beſſer/ vnd nimb auch Muſcatnuß oder Bluͤh/ ſampt Zucker oder faſt Weinbeer/ vnd deſſelben Zeugs: Mach ein Moͤrſel von Glo- ckenſpeiß/ oder wie du jhn haſt/ oder ein Form/ wie ich dir vorher in dem erſten Theil hab angezeigt/ mit Schmaltz geſalbet/ heiß/ thu es darein/ ſtells gegen dem Fewer/ bachs mit Glut oben ab/ aber vn- den nur ein heiſſe Aſchen/ wie du vorher offt gelernet haſt/ es gehet fein in die Hoͤhe wann das gebachen/ ſo kehre das vnter uͤber ſich in die Schuͤſſel/ geuß die Bruͤh/ welche du auff einer heiſſen Aſchen weit von dem Fewer/ daß ſie nit ſeud/ oder ſchmaͤrgeld werde/ geuß warm daruͤber/ wiltu dann/ ſo behalt die Bruͤh zu einem andern Eſſen/ wie hie vor/ vnnd mach ein Bruͤh von Brot vnnd Lebzelten oder wie ſie dir gefellt/ du haſt der Sachen vil: Du magſt auch wol Mandeln klein ſchneiden/ vnnd vmb vnnd vmb beſtecken/ inn allweg

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 198. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/210>, abgerufen am 24.11.2024.