Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.dises Kochbuchs. dem Wasser/ vnd laß dasselbig jmmer sieden/ eine stunde oder zwodarnach die Hennen alt ist/ darnach thu sie herauß/ so wirds ein fein brühlein haben/ das magstu mit Saffran gilben oder nicht/ bestrew es mit Zimet/ es ist fast kräfftig. Auff ein ander Form. SEtz die Hüner jung oder alt zu in halb Wein vnnd Was- Ein herrlich Essen von allerley Fleisch. NJmb von einem Kalb/ Hammel oder Schwein den Qua- setz es B b iij
diſes Kochbuchs. dem Waſſer/ vnd laß daſſelbig jmmer ſieden/ eine ſtunde oder zwodarnach die Hennen alt iſt/ darnach thu ſie herauß/ ſo wirds ein fein bruͤhlein haben/ das magſtu mit Saffran gilben oder nicht/ beſtrew es mit Zimet/ es iſt faſt kraͤfftig. Auff ein ander Form. SEtz die Huͤner jung oder alt zu in halb Wein vnnd Waſ- Ein herꝛlich Eſſen von allerley Fleiſch. NJmb von einem Kalb/ Hammel oder Schwein den Qua- ſetz es B b iij
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diſes Kochbuchs.
dem Waſſer/ vnd laß daſſelbig jmmer ſieden/ eine ſtunde oder zwo
darnach die Hennen alt iſt/ darnach thu ſie herauß/ ſo wirds ein fein
bruͤhlein haben/ das magſtu mit Saffran gilben oder nicht/ beſtrew
es mit Zimet/ es iſt faſt kraͤfftig.
Auff ein ander Form.
SEtz die Huͤner jung oder alt zu in halb Wein vnnd Waſ-
ſer/ oder Fleiſchbruͤh fuͤr das Waſſer/ nicht mehr dann du
gedenckeſt daß ſie bedoͤrffen/ ſaltz es/ laß auffs halbe bedecke
ſieden/ wann es dann/ ſo thu ſuͤſſe Wuͤrtz darzu/ Saffran vnnd Zi-
met/ Muſcatbluͤh/ ein wenig gebroͤſelt brot/ laß folgends wol be-
deckt auff einer Glut ſieden/ decks nicht auff/ biß du gedenckeſt/ daß
es recht abgekocht ſey/ ſo gibts auch ein feines kꝛaͤfftiges bruͤhlein/ be-
ſtrew es im anrichten wol mit Zimet.
Ein herꝛlich Eſſen von allerley Fleiſch.
NJmb von einem Kalb/ Hammel oder Schwein den Qua-
len oder Schlaͤgel/ heuts wol/ ſo viel du bedarffſt/ alſo
auch ein Lendenbraten/ wie es dir zu handen ſtoͤſt/ wilt du/
ſo magſtu es etliche Tag in Eſſig legen/ nach gelegenheit. Nims
waſch es ſauber/ hack es klein/ mit wol Rinderm Marck/ nimbs
dann in ein Geſchirꝛ/ thu gnugſam ſuͤſſe Wuͤrtz darein/ Naͤgelein
ein wenig/ aber ziemlich Muſcatnuß/ gnugſam Roſinlein/ Wein-
beer/ Zibeben/ wiltu/ ſo nimb geſchnittene Mandeln/ wiltu/ auch
Saffran vnd Zucker/ ſaltz es recht knitt es alles mit den haͤnden wol
durcheinander/ darnach thu es in eine tieffe kachel/ die ein beheben
deckel hat/ thu halb Wein vnnd Waſſer daran/ es were dann im
Eſſig gelegen/ ſo thu nur Waſſer daruͤber ſo viel du dann denck eſt
daß dir von eim Quart einer Maß minder oder mehr von dem des
Zeugs verbleib/ du magſt auch wol kleine Voͤgel mit zu bereiten/
ſo wol auch junge Huͤner vnd Tauben/ jedoch nach Gelegenheit/
wann es genug geſotten iſt (Du muſt aber gedencken/ wie vil ſtund
ein jedes Fleiſch/ daß du nimbſt/ habẽ muß/ das es recht geſotten iſt)
ſetz es
B b iij
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Zitationshilfe: | Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 197. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/209>, abgerufen am 27.07.2024. |