Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.dieses Kochbuchs. Messer wie ein Leisten/ vnnd das fein mitten im Feisch/ thu Essigvnnd Pfeffer darein/ laß also ligen/ vnder dessen nimb von einem andern Schlägel oder Qualen/ so viel dir von nöten/ das wasch/ häuts/ über brüh es/ laß aber nicht lang sieden/ kaum ein Wall/ dar- nach hacks ziemlich klein/ hack auch ziemlich Rindern marck darein/ machs an mit Essig vnnd wol Pfeffer/ saltz es recht/ fülle den Bra- ten mit/ vnnd wann du geschickt bist mit dem hölen/ sol die Fülle gerings herumb gehen/ vermach die löcher oben wie du es gehölt hast/ stoß jhn an den Spieß/ brate jhn schön/ vnd betreiff jhn am letzten mit der brüh so herauß treufft/ doch daß du auch darvon in der Blatten habest zum anrichten: Du magst auch wol Weinbeer vnd andere würtz vnder dz gehäck thun/ wie man die guten gehack- ten Pasteten bereitet/ vnd wann du den Braten anhebst zu treiffen/ so bestrewe es wol mit Jngwer vnd Pfeffer. Mehr von Hünern vnd Vögeln/ klein vnd groß/ auch allerhand Fleisch eingebickt. JVnge vnnd alte Hüner/ Vögel/ Kalbfleisch magstu also wie B b ij
dieſes Kochbuchs. Meſſer wie ein Leiſten/ vnnd das fein mitten im Feiſch/ thu Eſſigvnnd Pfeffer darein/ laß alſo ligen/ vnder deſſen nimb von einem andern Schlaͤgel oder Qualen/ ſo viel dir von noͤten/ das waſch/ haͤuts/ uͤber bruͤh es/ laß aber nicht lang ſieden/ kaum ein Wall/ dar- nach hacks ziemlich klein/ hack auch ziemlich Rindeꝛn marck darein/ machs an mit Eſſig vnnd wol Pfeffer/ ſaltz es recht/ fuͤlle den Bra- ten mit/ vnnd wann du geſchickt biſt mit dem hoͤlen/ ſol die Fuͤlle gerings herumb gehen/ vermach die loͤcher oben wie du es gehoͤlt haſt/ ſtoß jhn an den Spieß/ brate jhn ſchoͤn/ vnd betreiff jhn am letzten mit der bruͤh ſo herauß treufft/ doch daß du auch darvon in der Blatten habeſt zum anrichten: Du magſt auch wol Weinbeer vnd andere wuͤrtz vnder dz gehaͤck thun/ wie man die guten gehack- ten Paſteten bereitet/ vnd wann du den Braten anhebſt zu treiffen/ ſo beſtrewe es wol mit Jngwer vnd Pfeffer. Mehr von Huͤnern vnd Voͤgeln/ klein vnd groß/ auch allerhand Fleiſch eingebickt. JVnge vnnd alte Huͤner/ Voͤgel/ Kalbfleiſch magſtu alſo wie B b ij
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dieſes Kochbuchs.
Meſſer wie ein Leiſten/ vnnd das fein mitten im Feiſch/ thu Eſſig
vnnd Pfeffer darein/ laß alſo ligen/ vnder deſſen nimb von einem
andern Schlaͤgel oder Qualen/ ſo viel dir von noͤten/ das waſch/
haͤuts/ uͤber bruͤh es/ laß aber nicht lang ſieden/ kaum ein Wall/ dar-
nach hacks ziemlich klein/ hack auch ziemlich Rindeꝛn marck darein/
machs an mit Eſſig vnnd wol Pfeffer/ ſaltz es recht/ fuͤlle den Bra-
ten mit/ vnnd wann du geſchickt biſt mit dem hoͤlen/ ſol die Fuͤlle
gerings herumb gehen/ vermach die loͤcher oben wie du es gehoͤlt
haſt/ ſtoß jhn an den Spieß/ brate jhn ſchoͤn/ vnd betreiff jhn am
letzten mit der bruͤh ſo herauß treufft/ doch daß du auch darvon in
der Blatten habeſt zum anrichten: Du magſt auch wol Weinbeer
vnd andere wuͤrtz vnder dz gehaͤck thun/ wie man die guten gehack-
ten Paſteten bereitet/ vnd wann du den Braten anhebſt zu treiffen/
ſo beſtrewe es wol mit Jngwer vnd Pfeffer.
Mehr von Huͤnern vnd Voͤgeln/ klein vnd groß/
auch allerhand Fleiſch eingebickt.
JVnge vnnd alte Huͤner/ Voͤgel/ Kalbfleiſch magſtu alſo
bereiten/ wann es alles fertig wie es ſeyn ſolle/ ſo hawe den
Voͤgeln die Fuͤß ab/ ſie ſind gleich groß oder klein/ den klei-
nen auch die Schnaͤbel/ thu ſie in ein Haͤfelein oder Kachel/ oder
in einen irꝛdenen Paſtetenhafen/ da ſie am beſten werden/ wiltu ſo
machs zuvor alſo/ bruͤh ſie mit halb Wein vnd Waſſer/ machs dar-
nach braun im Schmaltz/ oder brat es ſchnell mit groſſer Hitz am
Spieß/ da es dann fuͤr einen krancken am beſten/ ſpicks zuvor wol
oder treiffs mit Mayenſchmaltz/ oder laß nur ſchupffen vnd behalts
weiß/ oder mache das rohe inſonderheit/ die Tauben vnd Voͤgel/
vnd welchen Weg es dir geltebt/ ſo thu von der Bruͤh darinnen du
ſie geſchupfft haſt/ ſo viel ſie bedarff/ daß ſie ſieden/ vnd nicht zu viel
Bruͤh bleib/ wann ſie kocht ſind. Laͤſtu ſie rohe/ ſo nimb halb Fleiſch-
bruͤh vnd Wein/ oder ein wenig Eſſig/ daß es nicht zu ſawer werde/
nimb Binetſch/ Mangolt/ wilden Lattich/ oder was du haſt/ darein
ein Hand voll zwo oder drey nach dem du viel kocheſt/ zwo/ drey/
vier/ ein halbe/ ein Viertheil/ vnd ſo durchauß/ waſch es/ ſchwings
wie
B b ij
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Zitationshilfe: | Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 195. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/207>, abgerufen am 27.07.2024. |