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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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dieses Kochbuchs.
Von der Zungen.
Ein herrlich Essen von der Zungen.

WAnn die Zung halb gesotten/ so zeuch jhr die Haut ab/
fpick sie wol mit einem frischen Speck/ oder betreuffe sie wol
mit süssem Schmaltz/ daß in der Bratpfannen seyn solle/
laß sie schön braten/ vnter dessen bereit ein geriebens Brot/ so viel
von nöten/ rösts in dem Schmaltz/ daß es schön braun sey/ vnnd nit
verbrenne/ laß das Schmaltz darvon/ daß es nicht zu feist werde/
oder wann du Pfefferbrot hast/ wie du es findest/ so nimb so viel du
bedarffst/ machs mit gutem Wein ab laß es stehen/ biß die Zung ge-
sotten/ spiß sie darnach an/ vnnd wann sie an den Spiß kompt/ so
brenne ein halbe oder gantze Nußschalen voll Meel in dem vorigen
Schmaltz/ auch braun/ darnach das gebeitzte Brotmeel darzu/ laß
mit einander rösten/ darnach vertreibs welchen weg du es machest/
mit halb Wein vnnd der Brüh von der Zungen/ alsdann wans ge-
kocht/ die Brüh sey wie dann ein jedes Brühlein das man mit
Schnitten jsset/ allezeit sind sie recht/ wann sie sind wie ein Brey/
den man für ein erstgeboren Kind kocht/ dise würtz mit einem guten
Gewürtz ab/ vnd das wol von Muscatnuß vnd Nägelein schmecke/
mache sie süß/ vnd laß wol kochen/ versaltz es nicht/ wiltu/ so laß ein
wenig Saffran darunder lauffen/ doch daß mans nicht daran ver-
mercke: Wann dann die Zung gebraten/ so legs in die Blatten/ vnd
geuß die Brüh darein/ vnd bestrew es wol mit Zimet. Also magstu
für das Brot schön gerieben Leckkuchen nemen/ oder denselbigen zu
Schnitten schneiden/ vnd auff dem Rost braten/ darnach inn dem
wein weich lassen werden/ vnd durchtreiben mit vorgemelter brüh/
vnd besser mit süsser Würtz vnd Zimet würtzen/ vnd recht süß ma-
chen/ wiltu dann/ so thu auch geschwelte Weinbeer/ Rosin oder Zi-
beben/ geschnitten Mandel/ allzumal/ oder eins allein/ wie du wilt/
darein. Also magstu es mit Zimet/ Jngwer/ Wein/ ein wenig Ro-
senessig vnd Zucker ein Brühlein bereiten/ vnd daran vnd vbergies-
sen/ vnd auff ein Kohlbecken oder Pfannen setzen/ daß es nur ein

kleines
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dieſes Kochbuchs.
Von der Zungen.
Ein herꝛlich Eſſen von der Zungen.

WAnn die Zung halb geſotten/ ſo zeuch jhr die Haut ab/
fpick ſie wol mit einem friſchẽ Speck/ oder betreuffe ſie wol
mit ſuͤſſem Schmaltz/ daß in der Bratpfannen ſeyn ſolle/
laß ſie ſchoͤn braten/ vnter deſſen bereit ein geriebens Brot/ ſo viel
von noͤten/ roͤſts in dem Schmaltz/ daß es ſchoͤn braun ſey/ vnnd nit
verbrenne/ laß das Schmaltz darvon/ daß es nicht zu feiſt werde/
oder wann du Pfefferbrot haſt/ wie du es findeſt/ ſo nimb ſo viel du
bedarffſt/ machs mit gutem Wein ab laß es ſtehen/ biß die Zung ge-
ſotten/ ſpiß ſie darnach an/ vnnd wann ſie an den Spiß kompt/ ſo
brenne ein halbe oder gantze Nußſchalen voll Meel in dem vorigen
Schmaltz/ auch braun/ darnach das gebeitzte Brotmeel darzu/ laß
mit einander roͤſten/ darnach vertreibs welchen weg du es macheſt/
mit halb Wein vnnd der Bruͤh von der Zungen/ alsdann wans ge-
kocht/ die Bruͤh ſey wie dann ein jedes Bruͤhlein das man mit
Schnitten jſſet/ allezeit ſind ſie recht/ wann ſie ſind wie ein Brey/
den man fuͤr ein erſtgeboren Kind kocht/ diſe wuͤrtz mit einem guten
Gewuͤrtz ab/ vnd das wol von Muſcatnuß vnd Naͤgelein ſchmecke/
mache ſie ſuͤß/ vnd laß wol kochen/ verſaltz es nicht/ wiltu/ ſo laß ein
wenig Saffran darunder lauffen/ doch daß mans nicht daran ver-
mercke: Wann dann die Zung gebraten/ ſo legs in die Blatten/ vnd
geuß die Bruͤh darein/ vnd beſtrew es wol mit Zimet. Alſo magſtu
fuͤr das Brot ſchoͤn gerieben Leckkuchen nemen/ oder denſelbigen zu
Schnitten ſchneiden/ vnd auff dem Roſt braten/ darnach inn dem
wein weich laſſen werden/ vnd durchtreiben mit vorgemelter bruͤh/
vnd beſſer mit ſuͤſſer Wuͤrtz vnd Zimet wuͤrtzen/ vnd recht ſuͤß ma-
chen/ wiltu dann/ ſo thu auch geſchwelte Weinbeer/ Roſin oder Zi-
beben/ geſchnitten Mandel/ allzumal/ oder eins allein/ wie du wilt/
darein. Alſo magſtu es mit Zimet/ Jngwer/ Wein/ ein wenig Ro-
ſeneſſig vnd Zucker ein Bruͤhlein bereiten/ vnd daran vnd vbergieſ-
ſen/ vnd auff ein Kohlbecken oder Pfannen ſetzen/ daß es nur ein

kleines
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[187/0199] dieſes Kochbuchs. Von der Zungen. Ein herꝛlich Eſſen von der Zungen. WAnn die Zung halb geſotten/ ſo zeuch jhr die Haut ab/ fpick ſie wol mit einem friſchẽ Speck/ oder betreuffe ſie wol mit ſuͤſſem Schmaltz/ daß in der Bratpfannen ſeyn ſolle/ laß ſie ſchoͤn braten/ vnter deſſen bereit ein geriebens Brot/ ſo viel von noͤten/ roͤſts in dem Schmaltz/ daß es ſchoͤn braun ſey/ vnnd nit verbrenne/ laß das Schmaltz darvon/ daß es nicht zu feiſt werde/ oder wann du Pfefferbrot haſt/ wie du es findeſt/ ſo nimb ſo viel du bedarffſt/ machs mit gutem Wein ab laß es ſtehen/ biß die Zung ge- ſotten/ ſpiß ſie darnach an/ vnnd wann ſie an den Spiß kompt/ ſo brenne ein halbe oder gantze Nußſchalen voll Meel in dem vorigen Schmaltz/ auch braun/ darnach das gebeitzte Brotmeel darzu/ laß mit einander roͤſten/ darnach vertreibs welchen weg du es macheſt/ mit halb Wein vnnd der Bruͤh von der Zungen/ alsdann wans ge- kocht/ die Bruͤh ſey wie dann ein jedes Bruͤhlein das man mit Schnitten jſſet/ allezeit ſind ſie recht/ wann ſie ſind wie ein Brey/ den man fuͤr ein erſtgeboren Kind kocht/ diſe wuͤrtz mit einem guten Gewuͤrtz ab/ vnd das wol von Muſcatnuß vnd Naͤgelein ſchmecke/ mache ſie ſuͤß/ vnd laß wol kochen/ verſaltz es nicht/ wiltu/ ſo laß ein wenig Saffran darunder lauffen/ doch daß mans nicht daran ver- mercke: Wann dann die Zung gebraten/ ſo legs in die Blatten/ vnd geuß die Bruͤh darein/ vnd beſtrew es wol mit Zimet. Alſo magſtu fuͤr das Brot ſchoͤn gerieben Leckkuchen nemen/ oder denſelbigen zu Schnitten ſchneiden/ vnd auff dem Roſt braten/ darnach inn dem wein weich laſſen werden/ vnd durchtreiben mit vorgemelter bruͤh/ vnd beſſer mit ſuͤſſer Wuͤrtz vnd Zimet wuͤrtzen/ vnd recht ſuͤß ma- chen/ wiltu dann/ ſo thu auch geſchwelte Weinbeer/ Roſin oder Zi- beben/ geſchnitten Mandel/ allzumal/ oder eins allein/ wie du wilt/ darein. Alſo magſtu es mit Zimet/ Jngwer/ Wein/ ein wenig Ro- ſeneſſig vnd Zucker ein Bruͤhlein bereiten/ vnd daran vnd vbergieſ- ſen/ vnd auff ein Kohlbecken oder Pfannen ſetzen/ daß es nur ein kleines A a ij

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 187. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/199>, abgerufen am 25.11.2024.