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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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Dritte theil
vnd Eyer/ wiltu/ so laß die Eyer heraussen/ füll sie in den Darm/ da
magst auch wol einer Bonen groß Zwifel darein hacken/ sampt ob-
genandten Kräutern/ bereit jhn zum sieden wie zuvor/ truckne jhn
auch ab/ gib den gantz.

Auff ein ander Form.

NJmb sechs oder acht wol erklopffte Eyer/ nach dem der
Darm groß oder klein ist/ darunder nimb je zu einem Ey
zweymal so vil der besten Milch/ als du es haben kanst/ thu
Saffran vnd süsse Würtz darein/ wiltu sie gar gut haben/ so thu Zu-
cker/ Rosenwasser vnd Weinbeer darzu/ so darff auch ein Kranckes
davon essen/ dem sonsten jrgend Milchspeiß verbotten ist/ saltz es ein
wenig/ vermach den Darm wol/ vnd fülle jhn nicht zu voll/ wie alle-
wann er gefüllet vnd wol vernehet ist/ solt du ein siedend Wasser ha-
ben/ vnd jhn legen in ein Kessel oder Pfannen über dem Fewer/ biß
er erkaltet/ vnnd wann du jhn in das Wasser thun wilt/ so rüttel jhn
wol durch einander/ die Weinbeer setzen sich sonsten an ein Ort/ du
magst auch mit der Milch ehe du sie vnder die Eyer thust/ klein ge-
stoßne Mandeln durchtreiben: Für ein Krancken magstu auch ein
solchen zuschneiden/ vnd Zucker stossen/ vnd darüber machen/ dann
sie werden von den Mandeln gar keck. Jsset eins den Darm nit/
so jsset er das inner. Vnd auff alle Form magstu ein Rindern ma-
gen füllen.

Von Milchlein oder Brüßlein.
Ein gefüllt Milchlein.

SEud ein Milchlein in Wasser/ doch nicht zu sehr/ vn-
der dessen bereit ein fülle/ wie du von dem Hirn haft/ vnd
thu jhm gleich also/ legs wider in die Brüh/ darinnen es zu-
vor gesotten hat/ laß noch eine Stund sieden/ decks aber nicht be-
hebe wie sonsten/ es bricht sonsten auff/ legs in ein Schüssel/ vnd die
besten Brüh oben herab darüber/ wiltu es an dem Spieß braten/ so
schüpffe es nur dz es fein keck sey/ wiltu/ so legs/ nach dem es gefüllt/

in heiß

Dritte theil
vnd Eyer/ wiltu/ ſo laß die Eyer herauſſen/ fuͤll ſie in den Darm/ da
magſt auch wol einer Bonen groß Zwifel darein hacken/ ſampt ob-
genandten Kraͤutern/ bereit jhn zum ſieden wie zuvor/ truckne jhn
auch ab/ gib den gantz.

Auff ein ander Form.

NJmb ſechs oder acht wol erklopffte Eyer/ nach dem der
Darm groß oder klein iſt/ darunder nimb je zu einem Ey
zweymal ſo vil der beſten Milch/ als du es haben kanſt/ thu
Saffran vnd ſuͤſſe Wuͤrtz darein/ wiltu ſie gar gut haben/ ſo thu Zu-
cker/ Roſenwaſſer vnd Weinbeer darzu/ ſo darff auch ein Kranckes
davon eſſen/ dem ſonſten jrgend Milchſpeiß verbotten iſt/ ſaltz es ein
wenig/ vermach den Darm wol/ vnd fuͤlle jhn nicht zu voll/ wie alle-
wañ er gefuͤllet vnd wol vernehet iſt/ ſolt du ein ſiedend Waſſer ha-
ben/ vnd jhn legen in ein Keſſel oder Pfannen uͤber dem Fewer/ biß
er erkaltet/ vnnd wañ du jhn in das Waſſer thun wilt/ ſo ruͤttel jhn
wol durch einander/ die Weinbeer ſetzen ſich ſonſten an ein Ort/ du
magſt auch mit der Milch ehe du ſie vnder die Eyer thuſt/ klein ge-
ſtoßne Mandeln durchtreiben: Fuͤr ein Krancken magſtu auch ein
ſolchen zuſchneiden/ vnd Zucker ſtoſſen/ vnd daruͤber machen/ dann
ſie werden von den Mandeln gar keck. Jſſet eins den Darm nit/
ſo jſſet er das inner. Vnd auff alle Form magſtu ein Rindern ma-
gen fuͤllen.

Von Milchlein oder Bruͤßlein.
Ein gefuͤllt Milchlein.

SEud ein Milchlein in Waſſer/ doch nicht zu ſehr/ vn-
der deſſen bereit ein fuͤlle/ wie du von dem Hirn haft/ vñ
thu jhm gleich alſo/ legs wider in die Bruͤh/ dariñen es zu-
vor geſotten hat/ laß noch eine Stund ſieden/ decks aber nicht be-
hebe wie ſonſten/ es bricht ſonſten auff/ legs in ein Schuͤſſel/ vnd die
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in heiß
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[184/0196] Dritte theil vnd Eyer/ wiltu/ ſo laß die Eyer herauſſen/ fuͤll ſie in den Darm/ da magſt auch wol einer Bonen groß Zwifel darein hacken/ ſampt ob- genandten Kraͤutern/ bereit jhn zum ſieden wie zuvor/ truckne jhn auch ab/ gib den gantz. Auff ein ander Form. NJmb ſechs oder acht wol erklopffte Eyer/ nach dem der Darm groß oder klein iſt/ darunder nimb je zu einem Ey zweymal ſo vil der beſten Milch/ als du es haben kanſt/ thu Saffran vnd ſuͤſſe Wuͤrtz darein/ wiltu ſie gar gut haben/ ſo thu Zu- cker/ Roſenwaſſer vnd Weinbeer darzu/ ſo darff auch ein Kranckes davon eſſen/ dem ſonſten jrgend Milchſpeiß verbotten iſt/ ſaltz es ein wenig/ vermach den Darm wol/ vnd fuͤlle jhn nicht zu voll/ wie alle- wañ er gefuͤllet vnd wol vernehet iſt/ ſolt du ein ſiedend Waſſer ha- ben/ vnd jhn legen in ein Keſſel oder Pfannen uͤber dem Fewer/ biß er erkaltet/ vnnd wañ du jhn in das Waſſer thun wilt/ ſo ruͤttel jhn wol durch einander/ die Weinbeer ſetzen ſich ſonſten an ein Ort/ du magſt auch mit der Milch ehe du ſie vnder die Eyer thuſt/ klein ge- ſtoßne Mandeln durchtreiben: Fuͤr ein Krancken magſtu auch ein ſolchen zuſchneiden/ vnd Zucker ſtoſſen/ vnd daruͤber machen/ dann ſie werden von den Mandeln gar keck. Jſſet eins den Darm nit/ ſo jſſet er das inner. Vnd auff alle Form magſtu ein Rindern ma- gen fuͤllen. Von Milchlein oder Bruͤßlein. Ein gefuͤllt Milchlein. SEud ein Milchlein in Waſſer/ doch nicht zu ſehr/ vn- der deſſen bereit ein fuͤlle/ wie du von dem Hirn haft/ vñ thu jhm gleich alſo/ legs wider in die Bruͤh/ dariñen es zu- vor geſotten hat/ laß noch eine Stund ſieden/ decks aber nicht be- hebe wie ſonſten/ es bricht ſonſten auff/ legs in ein Schuͤſſel/ vnd die beſten Bruͤh oben herab daruͤber/ wiltu es an dem Spieß braten/ ſo ſchuͤpffe es nur dz es fein keck ſey/ wiltu/ ſo legs/ nach dem es gefuͤllt/ in heiß

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 184. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/196>, abgerufen am 24.11.2024.