Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.Dritte theil Saffran/ Pfeffer vnnd süsse Würtz darzu/ rühre die Brüh därein/darin die Lung gesotten/ die leuterst du oben ab/ so vil recht ist/ wasch Weinbeer darzu/ laß kochen/ biß fein trucken/ vnd laß nicht anbren- nen/ rührs jmmer/ versaltz es nicht/ so du dann wilt/ klopffe ein Ey oder zwey/ mehr oder weniger/ nach dem deß Zeugs wenig oder vil ist/ fast wol wie allezeit/ rührs darein wann du es bald anrichten wilt/ gibs. Du magst auch wol/ wann du es gern sauerlecht hast/ ein wenig Essig darein thun/ wann du es erstlich anzeugst/ nach dem du es auch gewohnet hast. Diß magstu auch wol auff ein teller schla- gen/ vnd wie ein Reiß zu dem bachen gebrauchen/ wann es erkalt/ al- so schneiden/ durch Milchrahm oder Eyer ziehen/ vnnd bachen/ in ein gutes Brühlein oder trucken/ oder andere Rüstung legen/ deines gefallens. Auff ein ander Form. NJmb sie/ vnd bereits zum besten auff vorige Weiß/ würtz Ein anders. WAnn die Lung gesotten ist/ so hacke sie mit Speck oder Anderst. HAcke Lungen vnnd Speck wol/ nimb geläuterten Ho- an mit
Dritte theil Saffran/ Pfeffer vnnd ſuͤſſe Wuͤrtz darzu/ ruͤhre die Bruͤh daͤrein/darin die Lung geſotten/ die leuterſt du oben ab/ ſo vil recht iſt/ waſch Weinbeer darzu/ laß kochen/ biß fein trucken/ vnd laß nicht anbren- nen/ ruͤhrs jmmer/ verſaltz es nicht/ ſo du dann wilt/ klopffe ein Ey oder zwey/ mehr oder weniger/ nach dem deß Zeugs wenig oder vil iſt/ faſt wol wie allezeit/ ruͤhrs darein wann du es bald anrichten wilt/ gibs. Du magſt auch wol/ wann du es gern ſauerlecht haſt/ ein wenig Eſſig darein thun/ wann du es erſtlich anzeugſt/ nach dem du es auch gewohnet haſt. Diß magſtu auch wol auff ein teller ſchla- gen/ vnd wie ein Reiß zu dem bachen gebrauchen/ wann es erkalt/ al- ſo ſchneiden/ durch Milchrahm oder Eyer ziehen/ vnnd bachen/ in ein gutes Bruͤhlein oder trucken/ oder andere Ruͤſtung legen/ deines gefallens. Auff ein ander Form. NJmb ſie/ vnd bereits zum beſten auff vorige Weiß/ wuͤrtz Ein anders. WAnn die Lung geſotten iſt/ ſo hacke ſie mit Speck oder Anderſt. HAcke Lungen vnnd Speck wol/ nimb gelaͤuterten Ho- an mit
<TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="2"> <div n="3"> <p><pb facs="#f0188" n="176"/><fw place="top" type="header"><hi rendition="#b">Dritte theil</hi></fw><lb/> Saffran/ Pfeffer vnnd ſuͤſſe Wuͤrtz darzu/ ruͤhre die Bruͤh daͤrein/<lb/> darin die Lung geſotten/ die leuterſt du oben ab/ ſo vil recht iſt/ waſch<lb/> Weinbeer darzu/ laß kochen/ biß fein trucken/ vnd laß nicht anbren-<lb/> nen/ ruͤhrs jmmer/ verſaltz es nicht/ ſo du dann wilt/ klopffe ein Ey<lb/> oder zwey/ mehr oder weniger/ nach dem deß Zeugs wenig oder vil<lb/> iſt/ faſt wol wie allezeit/ ruͤhrs darein wann du es bald anrichten<lb/> wilt/ gibs. Du magſt auch wol/ wann du es gern ſauerlecht haſt/<lb/> ein wenig Eſſig darein thun/ wann du es erſtlich anzeugſt/ nach dem<lb/> du es auch gewohnet haſt. Diß magſtu auch wol auff ein teller ſchla-<lb/> gen/ vnd wie ein Reiß zu dem bachen gebrauchen/ wann es erkalt/ al-<lb/> ſo ſchneiden/ durch Milchrahm oder Eyer ziehen/ vnnd bachen/ in<lb/> ein gutes Bruͤhlein oder trucken/ oder andere Ruͤſtung legen/ deines<lb/> gefallens.</p> </div><lb/> <div n="3"> <head> <hi rendition="#b">Auff ein ander Form.</hi> </head><lb/> <p><hi rendition="#in">N</hi>Jmb ſie/ vnd bereits zum beſten auff vorige Weiß/ wuͤrtz<lb/> es faſt wol/ ſampt Weinbeer vnnd Meerdraͤubel/ dar-<lb/> nach mache es mit wol erklopfften Eyern an/ laß aber nicht<lb/> darinnen kochen/ darnach thu es in heiſſen Moͤrſel oder Tiegel/<lb/> wie du jhr mehr haſt/ bachs/ oder bereit ſie in Daͤrm/ hack aber ein<lb/> wenig Speck darunder/ oder ſchneid den klein darein/ vnnd ſchwell<lb/> jhn vor.</p> </div><lb/> <div n="3"> <head> <hi rendition="#b">Ein anders.</hi> </head><lb/> <p><hi rendition="#in">W</hi>Ann die Lung geſotten iſt/ ſo hacke ſie mit Speck oder<lb/> friſchem Schweinenfleiſch/ damit es feiſt ſey/ wie recht<lb/> iſt/ wuͤrtz es wol/ mache Eyer darein/ oder laß alſo/ thu ein<lb/> wenig feiſte Bruͤh darein/ oder darin der Darm geſotten iſt/ daß es<lb/> nit zu feſt werde/ auch genugſam Weinbeer/ fuͤll es in den Darm/<lb/> brat oder ſiede es/ wie du wilt/ aber fuͤr die krancken nim kein ſchwei-<lb/> nen Zeug/ thu deſto feyſter Bruͤh darein/ was recht iſt.</p> </div><lb/> <div n="3"> <head> <hi rendition="#b">Anderſt.</hi> </head><lb/> <p><hi rendition="#in">H</hi>Acke Lungen vnnd Speck wol/ nimb gelaͤuterten Ho-<lb/> nig in ein Geſchirꝛ/ thu den Zeug darein/ zeugs aber wol<lb/> <fw place="bottom" type="catch">an mit</fw><lb/></p> </div> </div> </div> </body> </text> </TEI> [176/0188]
Dritte theil
Saffran/ Pfeffer vnnd ſuͤſſe Wuͤrtz darzu/ ruͤhre die Bruͤh daͤrein/
darin die Lung geſotten/ die leuterſt du oben ab/ ſo vil recht iſt/ waſch
Weinbeer darzu/ laß kochen/ biß fein trucken/ vnd laß nicht anbren-
nen/ ruͤhrs jmmer/ verſaltz es nicht/ ſo du dann wilt/ klopffe ein Ey
oder zwey/ mehr oder weniger/ nach dem deß Zeugs wenig oder vil
iſt/ faſt wol wie allezeit/ ruͤhrs darein wann du es bald anrichten
wilt/ gibs. Du magſt auch wol/ wann du es gern ſauerlecht haſt/
ein wenig Eſſig darein thun/ wann du es erſtlich anzeugſt/ nach dem
du es auch gewohnet haſt. Diß magſtu auch wol auff ein teller ſchla-
gen/ vnd wie ein Reiß zu dem bachen gebrauchen/ wann es erkalt/ al-
ſo ſchneiden/ durch Milchrahm oder Eyer ziehen/ vnnd bachen/ in
ein gutes Bruͤhlein oder trucken/ oder andere Ruͤſtung legen/ deines
gefallens.
Auff ein ander Form.
NJmb ſie/ vnd bereits zum beſten auff vorige Weiß/ wuͤrtz
es faſt wol/ ſampt Weinbeer vnnd Meerdraͤubel/ dar-
nach mache es mit wol erklopfften Eyern an/ laß aber nicht
darinnen kochen/ darnach thu es in heiſſen Moͤrſel oder Tiegel/
wie du jhr mehr haſt/ bachs/ oder bereit ſie in Daͤrm/ hack aber ein
wenig Speck darunder/ oder ſchneid den klein darein/ vnnd ſchwell
jhn vor.
Ein anders.
WAnn die Lung geſotten iſt/ ſo hacke ſie mit Speck oder
friſchem Schweinenfleiſch/ damit es feiſt ſey/ wie recht
iſt/ wuͤrtz es wol/ mache Eyer darein/ oder laß alſo/ thu ein
wenig feiſte Bruͤh darein/ oder darin der Darm geſotten iſt/ daß es
nit zu feſt werde/ auch genugſam Weinbeer/ fuͤll es in den Darm/
brat oder ſiede es/ wie du wilt/ aber fuͤr die krancken nim kein ſchwei-
nen Zeug/ thu deſto feyſter Bruͤh darein/ was recht iſt.
Anderſt.
HAcke Lungen vnnd Speck wol/ nimb gelaͤuterten Ho-
nig in ein Geſchirꝛ/ thu den Zeug darein/ zeugs aber wol
an mit
Suche im WerkInformationen zum Werk
Download dieses Werks
XML (TEI P5) ·
HTML ·
Text Metadaten zum WerkTEI-Header · CMDI · Dublin Core Ansichten dieser Seite
Voyant Tools ?Language Resource Switchboard?FeedbackSie haben einen Fehler gefunden? Dann können Sie diesen über unsere Qualitätssicherungsplattform DTAQ melden. Kommentar zur DTA-AusgabeDieses Werk wurde gemäß den DTA-Transkriptionsrichtlinien im Double-Keying-Verfahren von Nicht-Muttersprachlern erfasst und in XML/TEI P5 nach DTA-Basisformat kodiert.
|
Insbesondere im Hinblick auf die §§ 86a StGB und 130 StGB wird festgestellt, dass die auf diesen Seiten abgebildeten Inhalte weder in irgendeiner Form propagandistischen Zwecken dienen, oder Werbung für verbotene Organisationen oder Vereinigungen darstellen, oder nationalsozialistische Verbrechen leugnen oder verharmlosen, noch zum Zwecke der Herabwürdigung der Menschenwürde gezeigt werden. Die auf diesen Seiten abgebildeten Inhalte (in Wort und Bild) dienen im Sinne des § 86 StGB Abs. 3 ausschließlich historischen, sozial- oder kulturwissenschaftlichen Forschungszwecken. Ihre Veröffentlichung erfolgt in der Absicht, Wissen zur Anregung der intellektuellen Selbstständigkeit und Verantwortungsbereitschaft des Staatsbürgers zu vermitteln und damit der Förderung seiner Mündigkeit zu dienen.
2007–2024 Deutsches Textarchiv, Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften.
Kontakt: redaktion(at)deutschestextarchiv.de. |