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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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Dritte theil
Saffran wol/ mache es mit der Brüh recht/ wanns noch eine hal-
be stund kochet/ daß es wie ein fein dickes Pfefferbrühlein sey/ thu
geschnittene Mandeln/ Weinbeer vnnd Zibeben darzu/ laß vnder-
einander erwallen/ thu es in das Hirn/ laß kochen/ wie gemelt/
wann du es anrichtest/ bestrewe/ es wol mit Zimet. Also magstu ei-
ne Brüh mit Leckküchlein darüber machen/ also auch ein Näge-
leinbrühe auch nun von Jngwer weiß gelassen/ es bedarff nit viel
beschreibens/ dann sie sind bey menniglichen gemein.

Das Hirn/ ein Hun/ alte oder junge Dauben/ Vö-
gel/ Milchlein oder Brüßlein mit einer Näge-
leinbrüh zubereiten.

SEtz es zu in halb Wein vnd Wasser/ jedoch mehr Wein
dann Wasser/ daß es in dem absieden nicht versaltzen sey/
wann es gesotten/ vnnd die Brüh eben recht/ so habe ein
gebehet Brot/ fast braun gebehet/ oder Pfefferbrot/ wie hievor/
thu es in das Schmaltz/ vermeinstu daß es nicht schwartz gnug sey/
oder werden als es seyn solle/ gar zu schwartz/ so thu ein wenig ge-
dörte Nußschalen gepülvert (welches nicht schädlich) darzu/ ma-
che also ein feines Brühlein/ nicht zu dick oder dünn/ machs wie
ein Eyersuppen: Nimb gestossene Nägelein/ ein wenig Jngwer
vnnd Pfeffer/ thu es mit eim wenig Essig darein/ es were dann
die Brüh zuvor sawer/ wilt du dann daß es ein wenig süß wer-
de/ vnnd doch nicht gar Zuckersüß/ so wirff ein wenig Weinbeer
oder gar wenig Zucker darein/ vnnd dann ein wenig Muscat-
nuß. Diß sind die besten Nägeleinbrüh. Du magst auch
wol geriebnen Leckuchen/ der offt gebachen/ für das
Brot nemen/ nach dem der es essen solle.
Dann auch nicht alle krancken
von Gewürtz essen
dörffen.

Flädlein

Dritte theil
Saffran wol/ mache es mit der Bruͤh recht/ wanns noch eine hal-
be ſtund kochet/ daß es wie ein fein dickes Pfefferbruͤhlein ſey/ thu
geſchnittene Mandeln/ Weinbeer vnnd Zibeben darzu/ laß vnder-
einander erwallen/ thu es in das Hirn/ laß kochen/ wie gemelt/
wann du es anrichteſt/ beſtrewe/ es wol mit Zimet. Alſo magſtu ei-
ne Bruͤh mit Leckkuͤchlein daruͤber machen/ alſo auch ein Naͤge-
leinbruͤhe auch nun von Jngwer weiß gelaſſen/ es bedarff nit viel
beſchreibens/ dann ſie ſind bey menniglichen gemein.

Das Hirn/ ein Hun/ alte oder junge Dauben/ Voͤ-
gel/ Milchlein oder Bruͤßlein mit einer Naͤge-
leinbruͤh zubereiten.

SEtz es zu in halb Wein vnd Waſſer/ jedoch mehr Wein
dann Waſſer/ daß es in dem abſieden nicht verſaltzen ſey/
wann es geſotten/ vnnd die Bruͤh eben recht/ ſo habe ein
gebehet Brot/ faſt braun gebehet/ oder Pfefferbrot/ wie hievor/
thu es in das Schmaltz/ vermeinſtu daß es nicht ſchwartz gnug ſey/
oder werden als es ſeyn ſolle/ gar zu ſchwartz/ ſo thu ein wenig ge-
doͤrte Nußſchalen gepuͤlvert (welches nicht ſchaͤdlich) darzu/ ma-
che alſo ein feines Bruͤhlein/ nicht zu dick oder duͤnn/ machs wie
ein Eyerſuppen: Nimb geſtoſſene Naͤgelein/ ein wenig Jngwer
vnnd Pfeffer/ thu es mit eim wenig Eſſig darein/ es were dann
die Bruͤh zuvor ſawer/ wilt du dann daß es ein wenig ſuͤß wer-
de/ vnnd doch nicht gar Zuckerſuͤß/ ſo wirff ein wenig Weinbeer
oder gar wenig Zucker darein/ vnnd dann ein wenig Muſcat-
nuß. Diß ſind die beſten Naͤgeleinbruͤh. Du magſt auch
wol geriebnen Leckuchen/ der offt gebachen/ fuͤr das
Brot nemen/ nach dem der es eſſen ſolle.
Dann auch nicht alle krancken
von Gewuͤrtz eſſen
doͤrffen.

Flaͤdlein
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[471[174]/0186] Dritte theil Saffran wol/ mache es mit der Bruͤh recht/ wanns noch eine hal- be ſtund kochet/ daß es wie ein fein dickes Pfefferbruͤhlein ſey/ thu geſchnittene Mandeln/ Weinbeer vnnd Zibeben darzu/ laß vnder- einander erwallen/ thu es in das Hirn/ laß kochen/ wie gemelt/ wann du es anrichteſt/ beſtrewe/ es wol mit Zimet. Alſo magſtu ei- ne Bruͤh mit Leckkuͤchlein daruͤber machen/ alſo auch ein Naͤge- leinbruͤhe auch nun von Jngwer weiß gelaſſen/ es bedarff nit viel beſchreibens/ dann ſie ſind bey menniglichen gemein. Das Hirn/ ein Hun/ alte oder junge Dauben/ Voͤ- gel/ Milchlein oder Bruͤßlein mit einer Naͤge- leinbruͤh zubereiten. SEtz es zu in halb Wein vnd Waſſer/ jedoch mehr Wein dann Waſſer/ daß es in dem abſieden nicht verſaltzen ſey/ wann es geſotten/ vnnd die Bruͤh eben recht/ ſo habe ein gebehet Brot/ faſt braun gebehet/ oder Pfefferbrot/ wie hievor/ thu es in das Schmaltz/ vermeinſtu daß es nicht ſchwartz gnug ſey/ oder werden als es ſeyn ſolle/ gar zu ſchwartz/ ſo thu ein wenig ge- doͤrte Nußſchalen gepuͤlvert (welches nicht ſchaͤdlich) darzu/ ma- che alſo ein feines Bruͤhlein/ nicht zu dick oder duͤnn/ machs wie ein Eyerſuppen: Nimb geſtoſſene Naͤgelein/ ein wenig Jngwer vnnd Pfeffer/ thu es mit eim wenig Eſſig darein/ es were dann die Bruͤh zuvor ſawer/ wilt du dann daß es ein wenig ſuͤß wer- de/ vnnd doch nicht gar Zuckerſuͤß/ ſo wirff ein wenig Weinbeer oder gar wenig Zucker darein/ vnnd dann ein wenig Muſcat- nuß. Diß ſind die beſten Naͤgeleinbruͤh. Du magſt auch wol geriebnen Leckuchen/ der offt gebachen/ fuͤr das Brot nemen/ nach dem der es eſſen ſolle. Dann auch nicht alle krancken von Gewuͤrtz eſſen doͤrffen. Flaͤdlein

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 471[174]. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/186>, abgerufen am 22.11.2024.