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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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Dritte theil
es wol geschwollen/ so stampffs in einem Mörsel wol/ dann treib
es mit dem Brot vnnd der Leber durch/ wie die vorderen/ bereit
es mit gutem Gewürtz wie das erste/ oder mit Zimet allein/ nach
gelegenheit. Wiltu dann/ so weiche das Brot inn Zimetwasser/
oder in andern guten nützlichen Wassern: Als gediftilliert Kop-
pen oder Quittenwasser/ treibs alles mit durch/ laß es wie es
der Zeug gibt/ oder verbessers mit Zimet oder Zucker/ vnd solche
ding richten in grosser Schwachheit viel auß/ es ligt etwan ein
Mensch in solcher Schwachheit daß es nicht essen kan/ so streichs
jhm fein mit einem Federlein ein/ es mag leicht etwas hinab kom-
men/ daß ein Kräfftlein gibt/ daß man weiter fortfahren kan/
allezeit nimb das war/ daß man den Krancken nicht übereyle
oder erzürne.

Von dem Hirn.
Ein Gebachens von dem Hirn.

NJmb Hirn von eim Rind/ säubers von der Haut/ setz
mit halb Wein vnnd Wasser zu/ saltzs/ laß sieden/ ein stund
zwo oder drey/ als woltestu es in einer brüh bereiten/ wanns
gesotten ist/ so nimb darvon so vil du bedarffst/ du brauchst zu einem
Brot grösser nicht dann ein Ey. Hacks klein/ wiltu/ so seuds Eyer-
hart/ nimb das Gelbe darzu/ Eyer vnd Hirn gleich/ wiltu/ so nimb
für die Eyer ein wenig Semmel/ wiltu auch das Hirn allein ma-
chen mit andern Eyern/ kanstu es thun/ würtz es mit Saffran vnnd
süsser Würtz/ Muscatblüh oder Muscatnuß fast klein gestossen/
wol Weinbeer/ nimb weiß Brot/ groß oder klein deines Gefal-
lens/ die Ortbrot sind am besten/ doch nach dem du geschickt bist/
schneit ein Schnitten herab/ vnnd bereits wie du hie vor hast/ in die
Eyer/ vnd füll gemachten Zeug darein/ vnnd bachs im Schmaltz/
schön vnnd trucken/ füll es nicht zu sehr/ wie offt gesagt/ daß sie
nicht auffspringen/ auch nicht zu leer/ sie fallen sonst zusammen/
recht ist recht in allen dingen/ mache ein gute Brüh darüber dei-
nes Gefallens/ wann du dann wilt/ so zuschneids zu Schnitten/

du

Dritte theil
es wol geſchwollen/ ſo ſtampffs in einem Moͤrſel wol/ dann treib
es mit dem Brot vnnd der Leber durch/ wie die vorderen/ bereit
es mit gutem Gewuͤrtz wie das erſte/ oder mit Zimet allein/ nach
gelegenheit. Wiltu dann/ ſo weiche das Brot inn Zimetwaſſer/
oder in andern guten nuͤtzlichen Waſſern: Als gediftilliert Kop-
pen oder Quittenwaſſer/ treibs alles mit durch/ laß es wie es
der Zeug gibt/ oder verbeſſers mit Zimet oder Zucker/ vnd ſolche
ding richten in groſſer Schwachheit viel auß/ es ligt etwan ein
Menſch in ſolcher Schwachheit daß es nicht eſſen kan/ ſo ſtreichs
jhm fein mit einem Federlein ein/ es mag leicht etwas hinab kom-
men/ daß ein Kraͤfftlein gibt/ daß man weiter fortfahren kan/
allezeit nimb das war/ daß man den Krancken nicht uͤbereyle
oder erzuͤrne.

Von dem Hirn.
Ein Gebachens von dem Hirn.

NJmb Hirn von eim Rind/ ſaͤubers von der Haut/ ſetz
mit halb Wein vnnd Waſſer zu/ ſaltzs/ laß ſieden/ ein ſtund
zwo oder drey/ als wolteſtu es in einer bruͤh bereiten/ wanns
geſotten iſt/ ſo nimb darvon ſo vil du bedarffſt/ du brauchſt zu einem
Brot groͤſſer nicht dann ein Ey. Hacks klein/ wiltu/ ſo ſeuds Eyer-
hart/ nimb das Gelbe darzu/ Eyer vnd Hirn gleich/ wiltu/ ſo nimb
fuͤr die Eyer ein wenig Semmel/ wiltu auch das Hirn allein ma-
chen mit andern Eyern/ kanſtu es thun/ wuͤrtz es mit Saffran vnnd
ſuͤſſer Wuͤrtz/ Muſcatbluͤh oder Muſcatnuß faſt klein geſtoſſen/
wol Weinbeer/ nimb weiß Brot/ groß oder klein deines Gefal-
lens/ die Ortbrot ſind am beſten/ doch nach dem du geſchickt biſt/
ſchneit ein Schnitten herab/ vnnd bereits wie du hie vor haſt/ in die
Eyer/ vnd fuͤll gemachten Zeug darein/ vnnd bachs im Schmaltz/
ſchoͤn vnnd trucken/ fuͤll es nicht zu ſehr/ wie offt geſagt/ daß ſie
nicht auffſpringen/ auch nicht zu leer/ ſie fallen ſonſt zuſammen/
recht iſt recht in allen dingen/ mache ein gute Bruͤh daruͤber dei-
nes Gefallens/ wann du dann wilt/ ſo zuſchneids zu Schnitten/

du
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[170/0182] Dritte theil es wol geſchwollen/ ſo ſtampffs in einem Moͤrſel wol/ dann treib es mit dem Brot vnnd der Leber durch/ wie die vorderen/ bereit es mit gutem Gewuͤrtz wie das erſte/ oder mit Zimet allein/ nach gelegenheit. Wiltu dann/ ſo weiche das Brot inn Zimetwaſſer/ oder in andern guten nuͤtzlichen Waſſern: Als gediftilliert Kop- pen oder Quittenwaſſer/ treibs alles mit durch/ laß es wie es der Zeug gibt/ oder verbeſſers mit Zimet oder Zucker/ vnd ſolche ding richten in groſſer Schwachheit viel auß/ es ligt etwan ein Menſch in ſolcher Schwachheit daß es nicht eſſen kan/ ſo ſtreichs jhm fein mit einem Federlein ein/ es mag leicht etwas hinab kom- men/ daß ein Kraͤfftlein gibt/ daß man weiter fortfahren kan/ allezeit nimb das war/ daß man den Krancken nicht uͤbereyle oder erzuͤrne. Von dem Hirn. Ein Gebachens von dem Hirn. NJmb Hirn von eim Rind/ ſaͤubers von der Haut/ ſetz mit halb Wein vnnd Waſſer zu/ ſaltzs/ laß ſieden/ ein ſtund zwo oder drey/ als wolteſtu es in einer bruͤh bereiten/ wanns geſotten iſt/ ſo nimb darvon ſo vil du bedarffſt/ du brauchſt zu einem Brot groͤſſer nicht dann ein Ey. Hacks klein/ wiltu/ ſo ſeuds Eyer- hart/ nimb das Gelbe darzu/ Eyer vnd Hirn gleich/ wiltu/ ſo nimb fuͤr die Eyer ein wenig Semmel/ wiltu auch das Hirn allein ma- chen mit andern Eyern/ kanſtu es thun/ wuͤrtz es mit Saffran vnnd ſuͤſſer Wuͤrtz/ Muſcatbluͤh oder Muſcatnuß faſt klein geſtoſſen/ wol Weinbeer/ nimb weiß Brot/ groß oder klein deines Gefal- lens/ die Ortbrot ſind am beſten/ doch nach dem du geſchickt biſt/ ſchneit ein Schnitten herab/ vnnd bereits wie du hie vor haſt/ in die Eyer/ vnd fuͤll gemachten Zeug darein/ vnnd bachs im Schmaltz/ ſchoͤn vnnd trucken/ fuͤll es nicht zu ſehr/ wie offt geſagt/ daß ſie nicht auffſpringen/ auch nicht zu leer/ ſie fallen ſonſt zuſammen/ recht iſt recht in allen dingen/ mache ein gute Bruͤh daruͤber dei- nes Gefallens/ wann du dann wilt/ ſo zuſchneids zu Schnitten/ du

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 170. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/182>, abgerufen am 24.11.2024.