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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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Ander theil
theil Wein/ den vierdten Wasser/ saltz es gar wenig/ mache der
Brüh nicht mehr/ dann daß dir von dem gesotten ein gut Viertheil
einer maß bleib/ wans verfeumt oder verschaumt/ so stell es auff ein
glut wol vom fewer/ daß es sittiglich seud/ vnnd nicht vberlauffe be-
heb zugedeckt/ so bleibts bey guten kräfften/ vnd gehet dir nicht viel
ab: Wann das Hun recht gesotten/ so laß die Brüh ab in ein ander
sauber Geschirr/ daß auffziehe/ so heb die Feiste wol ab/ inn deß behe
ein Schnitten oder vier weiß Brot schön auff einem Rost/ wol vnd
nicht verbrant/ fein allgemache/ daß es durchauß wol rösch sey/ legs
in eine Blatten oder Schüssel/ begeuß es mit der Brüh vom Hun/
deck es zu/ daß es fein lind werde/ zuvor aber/ ehe du die Brüh vom
Hun abschüttest/ so nimb die Leber/ welche du fleissig behalten solt
inn kaltem Wasser/ legs in den Wall/ vnnd laß blößlich ein Sud
thun/ stoß im Mörsel zart/ die nimb jetzt mit sampt dem geweichten
Brot/ treib es durch einen Durchschlag mit Malvasier oder an-
derm köstlichen Wein/ daß es ist wie ein Brey oder Muß/ thu Zi-
met gnug darein/ ein Viertheil einer Muscatnuß/ ein theil einer
Galgant/ Muscatblüh/ laß auch sampt eim Jngwer darbey sieden/
besonders so du es für eine Kindbetterin wilt. Nun treibs alles
wol vntereinander/ machs mit vorgemeltem wein recht/ in der dicke
wie ein Strabenteig/ so eins aber kein Wein dörffte trincken/ oder
wie offt geschicht/ nicht köndt riechen/ so bereits mit der Brüh vom
Hun auß/ vnnd vor allem machs mit Zucker wol süß/ behalts inn
einem wol verglästem Geschirr wol vermacht/ es bleibt lang gut/
wann man sauber mit vmbgehet. Jsset dann der Krancke auch
Fleisch/ so lege die Viertheil vom Hun auff ein schön weiß Tuch/
laß ertrucknen von der brüh/ darnach legs in die Sültz/ laß es den
geschmack an sich ziehen. Vnd so es dick worden/ wie es dann thut/
so machs mit obgemelten Sachen recht: Vnd so du einem krancken
darvon gibst/ bestrewe es wol mit Zimet. Jsset aber der Krancke
weder Fleisch noch Hüner/ so laß herauß/ vnd gib jm die Sültz al-
lein/ offt hab ichs jhnen mit angeholffen/ besonders Kindbetterin/
so weder Fleisch noch Hüner gemocht haben/ wider mit anheben es-
sen/ denselben aber laß die Muscat herauß.

Auff

Ander theil
theil Wein/ den vierdten Waſſer/ ſaltz es gar wenig/ mache der
Bruͤh nicht mehr/ dann daß dir von dem geſotten ein gut Viertheil
einer maß bleib/ wans verfeumt oder verſchaumt/ ſo ſtell es auff ein
glut wol vom fewer/ daß es ſittiglich ſeud/ vnnd nicht vberlauffe be-
heb zugedeckt/ ſo bleibts bey guten kraͤfften/ vnd gehet dir nicht viel
ab: Wann das Hun recht geſotten/ ſo laß die Bruͤh ab in ein ander
ſauber Geſchirꝛ/ daß auffziehe/ ſo heb die Feiſte wol ab/ inn deß behe
ein Schnitten oder vier weiß Brot ſchoͤn auff einem Roſt/ wol vnd
nicht verbrant/ fein allgemache/ daß es durchauß wol roͤſch ſey/ legs
in eine Blatten oder Schuͤſſel/ begeuß es mit der Bruͤh vom Hun/
deck es zu/ daß es fein lind werde/ zuvor aber/ ehe du die Bruͤh vom
Hun abſchuͤtteſt/ ſo nimb die Leber/ welche du fleiſſig behalten ſolt
inn kaltem Waſſer/ legs in den Wall/ vnnd laß bloͤßlich ein Sud
thun/ ſtoß im Moͤrſel zart/ die nimb jetzt mit ſampt dem geweichten
Brot/ treib es durch einen Durchſchlag mit Malvaſier oder an-
derm koͤſtlichen Wein/ daß es iſt wie ein Brey oder Muß/ thu Zi-
met gnug darein/ ein Viertheil einer Muſcatnuß/ ein theil einer
Galgant/ Muſcatbluͤh/ laß auch ſampt eim Jngwer darbey ſieden/
beſonders ſo du es fuͤr eine Kindbetterin wilt. Nun treibs alles
wol vntereinander/ machs mit vorgemeltem wein recht/ in der dicke
wie ein Strabenteig/ ſo eins aber kein Wein doͤrffte trincken/ oder
wie offt geſchicht/ nicht koͤndt riechen/ ſo bereits mit der Bruͤh vom
Hun auß/ vnnd vor allem machs mit Zucker wol ſuͤß/ behalts inn
einem wol verglaͤſtem Geſchirꝛ wol vermacht/ es bleibt lang gut/
wann man ſauber mit vmbgehet. Jſſet dann der Krancke auch
Fleiſch/ ſo lege die Viertheil vom Hun auff ein ſchoͤn weiß Tuch/
laß ertrucknen von der bruͤh/ darnach legs in die Suͤltz/ laß es den
geſchmack an ſich ziehen. Vnd ſo es dick worden/ wie es dañ thut/
ſo machs mit obgemelten Sachen recht: Vnd ſo du einem kranckẽ
darvon gibſt/ beſtrewe es wol mit Zimet. Jſſet aber der Krancke
weder Fleiſch noch Huͤner/ ſo laß herauß/ vnd gib jm die Suͤltz al-
lein/ offt hab ichs jhnen mit angeholffen/ beſonders Kindbetterin/
ſo weder Fleiſch noch Huͤner gemocht haben/ wider mit anheben eſ-
ſen/ denſelben aber laß die Muſcat herauß.

Auff
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[168/0180] Ander theil theil Wein/ den vierdten Waſſer/ ſaltz es gar wenig/ mache der Bruͤh nicht mehr/ dann daß dir von dem geſotten ein gut Viertheil einer maß bleib/ wans verfeumt oder verſchaumt/ ſo ſtell es auff ein glut wol vom fewer/ daß es ſittiglich ſeud/ vnnd nicht vberlauffe be- heb zugedeckt/ ſo bleibts bey guten kraͤfften/ vnd gehet dir nicht viel ab: Wann das Hun recht geſotten/ ſo laß die Bruͤh ab in ein ander ſauber Geſchirꝛ/ daß auffziehe/ ſo heb die Feiſte wol ab/ inn deß behe ein Schnitten oder vier weiß Brot ſchoͤn auff einem Roſt/ wol vnd nicht verbrant/ fein allgemache/ daß es durchauß wol roͤſch ſey/ legs in eine Blatten oder Schuͤſſel/ begeuß es mit der Bruͤh vom Hun/ deck es zu/ daß es fein lind werde/ zuvor aber/ ehe du die Bruͤh vom Hun abſchuͤtteſt/ ſo nimb die Leber/ welche du fleiſſig behalten ſolt inn kaltem Waſſer/ legs in den Wall/ vnnd laß bloͤßlich ein Sud thun/ ſtoß im Moͤrſel zart/ die nimb jetzt mit ſampt dem geweichten Brot/ treib es durch einen Durchſchlag mit Malvaſier oder an- derm koͤſtlichen Wein/ daß es iſt wie ein Brey oder Muß/ thu Zi- met gnug darein/ ein Viertheil einer Muſcatnuß/ ein theil einer Galgant/ Muſcatbluͤh/ laß auch ſampt eim Jngwer darbey ſieden/ beſonders ſo du es fuͤr eine Kindbetterin wilt. Nun treibs alles wol vntereinander/ machs mit vorgemeltem wein recht/ in der dicke wie ein Strabenteig/ ſo eins aber kein Wein doͤrffte trincken/ oder wie offt geſchicht/ nicht koͤndt riechen/ ſo bereits mit der Bruͤh vom Hun auß/ vnnd vor allem machs mit Zucker wol ſuͤß/ behalts inn einem wol verglaͤſtem Geſchirꝛ wol vermacht/ es bleibt lang gut/ wann man ſauber mit vmbgehet. Jſſet dann der Krancke auch Fleiſch/ ſo lege die Viertheil vom Hun auff ein ſchoͤn weiß Tuch/ laß ertrucknen von der bruͤh/ darnach legs in die Suͤltz/ laß es den geſchmack an ſich ziehen. Vnd ſo es dick worden/ wie es dañ thut/ ſo machs mit obgemelten Sachen recht: Vnd ſo du einem kranckẽ darvon gibſt/ beſtrewe es wol mit Zimet. Jſſet aber der Krancke weder Fleiſch noch Huͤner/ ſo laß herauß/ vnd gib jm die Suͤltz al- lein/ offt hab ichs jhnen mit angeholffen/ beſonders Kindbetterin/ ſo weder Fleiſch noch Huͤner gemocht haben/ wider mit anheben eſ- ſen/ denſelben aber laß die Muſcat herauß. Auff

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 168. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/180>, abgerufen am 24.11.2024.