Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.Der dritte Theil. Von allerhand Fleischwerck/ wildes vnd zames. Ein herrlich Essen vom Fleisch. SO der Krancke Hüner oder Fleisch nit essen mag/ Ein herrliche Sültz. NJmb ein gut Hun oder Koppen/ bereits wie es seyn theil
Der dritte Theil. Von allerhand Fleiſchwerck/ wildes vnd zames. Ein herꝛlich Eſſen vom Fleiſch. SO der Krancke Huͤner oder Fleiſch nit eſſen mag/ Ein herꝛliche Suͤltz. NJmb ein gut Hun oder Koppen/ bereits wie es ſeyn theil
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Der dritte Theil.
Von allerhand Fleiſchwerck/ wildes vnd
zames.
Ein herꝛlich Eſſen vom Fleiſch.
SO der Krancke Huͤner oder Fleiſch nit eſſen mag/
nimb das Fleiſch/ als von Kaͤlbern vnd Huͤnern/ hacks ſo
kein als wann es gemahlen were/ darnach wuͤrtzs mit guter
ſuͤſſer Wuͤrtz wol an/ ſaffers auch/ hacke Muſcatbluͤh darein/ du
magſt auch Maioran/ Thimian vnnd Peterlein darein hacken/
thu wol Weinbeer darein/ wiltu/ nimb darzu Meerdraͤubel von
Steinen oder Kernen gereiniget/ ſaltz es recht/ thu es in ein kachel
oder haͤfelein/ das nicht weit ſey/ thu Wein vnd Waſſer daran/ laß
ſieden/ ruͤhr es nicht/ ſo wird das Fleiſch wider an einander ſie-
den/ wie du mehr haſt/ aber behalts/ las das Fleiſch ein wenig erkal-
ten/ ſchneids zu Schnitten wie weiß Brot/ legs inn heiß Schmaltz/
bachs ſchnell braun/ legs in ein Schuͤſſel/ mach ein gut ſuͤß bruͤhlein
daruͤber/ von Zimet/ Zucker vnnd kraͤfftigen Wein/ oder nimb die
Bruͤh darein das Fleiſch geſotten iſt/ welches das beſt/ allein bereits
mit Zimet vnd allerhand Gewuͤrtz ab/ machs ſuͤß/ oder laß es alſo:
Du magſt auch wol Zucker ins Fleiſch thun/ ſo wird es vñ die bruͤh
ſuͤß/ wuͤrtz | es beſſer/ thu Weinbeer darein/ laß ſieden/ geuß daruͤber/
beſtrew es wol mit Zimet. Wann mans auff dem Roſt abtrocknet/
vnnd ſchoͤn braun macht/ iſt beſſer dann im Schmaltz bachen/ vnd
mit einer Bruͤh wie Fiſch begoſſen/ oder wann mans fuͤr geſunde
leut kochet/ ſo hacke Speck grob darein/ ſo treuft ſichs ſelbſt/ auch
ſonſt ſol man feiſt/ als rinden Marck drein hacken/ ſo vil von noͤten.
Fuͤr krancke ſol man nicht feiſt kochen.
Ein herꝛliche Suͤltz.
NJmb ein gut Hun oder Koppen/ bereits wie es ſeyn
ſol/ ſchneids in vier theil/ ſetz es zu mit eim alten Wein/ drey
theil
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Zitationshilfe: | Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 167. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/179>, abgerufen am 27.07.2024. |