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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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Der dritte Theil.
Von allerhand Fleischwerck/ wildes vnd
zames.
Ein herrlich Essen vom Fleisch.

SO der Krancke Hüner oder Fleisch nit essen mag/
nimb das Fleisch/ als von Kälbern vnd Hünern/ hacks so
kein als wann es gemahlen were/ darnach würtzs mit guter
süsser Würtz wol an/ saffers auch/ hacke Muscatblüh darein/ du
magst auch Maioran/ Thimian vnnd Peterlein darein hacken/
thu wol Weinbeer darein/ wiltu/ nimb darzu Meerdräubel von
Steinen oder Kernen gereiniget/ saltz es recht/ thu es in ein kachel
oder häfelein/ das nicht weit sey/ thu Wein vnd Wasser daran/ laß
sieden/ rühr es nicht/ so wird das Fleisch wider an einander sie-
den/ wie du mehr hast/ aber behalts/ las das Fleisch ein wenig erkal-
ten/ schneids zu Schnitten wie weiß Brot/ legs inn heiß Schmaltz/
bachs schnell braun/ legs in ein Schüssel/ mach ein gut süß brühlein
darüber/ von Zimet/ Zucker vnnd kräfftigen Wein/ oder nimb die
Brüh darein das Fleisch gesotten ist/ welches das best/ allein bereits
mit Zimet vnd allerhand Gewürtz ab/ machs süß/ oder laß es also:
Du magst auch wol Zucker ins Fleisch thun/ so wird es vnd die brüh
süß/ würtz | es besser/ thu Weinbeer darein/ laß sieden/ geuß darüber/
bestrew es wol mit Zimet. Wann mans auff dem Rost abtrocknet/
vnnd schön braun macht/ ist besser dann im Schmaltz bachen/ vnd
mit einer Brüh wie Fisch begossen/ oder wann mans für gesunde
leut kochet/ so hacke Speck grob darein/ so treuft sichs selbst/ auch
sonst sol man feist/ als rinden Marck drein hacken/ so vil von nöten.
Für krancke sol man nicht feist kochen.

Ein herrliche Sültz.

NJmb ein gut Hun oder Koppen/ bereits wie es seyn
sol/ schneids in vier theil/ setz es zu mit eim alten Wein/ drey

theil
Der dritte Theil.
Von allerhand Fleiſchwerck/ wildes vnd
zames.
Ein herꝛlich Eſſen vom Fleiſch.

SO der Krancke Huͤner oder Fleiſch nit eſſen mag/
nimb das Fleiſch/ als von Kaͤlbern vnd Huͤnern/ hacks ſo
kein als wann es gemahlen were/ darnach wuͤrtzs mit guter
ſuͤſſer Wuͤrtz wol an/ ſaffers auch/ hacke Muſcatbluͤh darein/ du
magſt auch Maioran/ Thimian vnnd Peterlein darein hacken/
thu wol Weinbeer darein/ wiltu/ nimb darzu Meerdraͤubel von
Steinen oder Kernen gereiniget/ ſaltz es recht/ thu es in ein kachel
oder haͤfelein/ das nicht weit ſey/ thu Wein vnd Waſſer daran/ laß
ſieden/ ruͤhr es nicht/ ſo wird das Fleiſch wider an einander ſie-
den/ wie du mehr haſt/ aber behalts/ las das Fleiſch ein wenig erkal-
ten/ ſchneids zu Schnitten wie weiß Brot/ legs inn heiß Schmaltz/
bachs ſchnell braun/ legs in ein Schuͤſſel/ mach ein gut ſuͤß bruͤhlein
daruͤber/ von Zimet/ Zucker vnnd kraͤfftigen Wein/ oder nimb die
Bruͤh darein das Fleiſch geſotten iſt/ welches das beſt/ allein bereits
mit Zimet vnd allerhand Gewuͤrtz ab/ machs ſuͤß/ oder laß es alſo:
Du magſt auch wol Zucker ins Fleiſch thun/ ſo wird es vñ die bruͤh
ſuͤß/ wuͤrtz | es beſſer/ thu Weinbeer darein/ laß ſieden/ geuß daruͤber/
beſtrew es wol mit Zimet. Wann mans auff dem Roſt abtrocknet/
vnnd ſchoͤn braun macht/ iſt beſſer dann im Schmaltz bachen/ vnd
mit einer Bruͤh wie Fiſch begoſſen/ oder wann mans fuͤr geſunde
leut kochet/ ſo hacke Speck grob darein/ ſo treuft ſichs ſelbſt/ auch
ſonſt ſol man feiſt/ als rinden Marck drein hacken/ ſo vil von noͤten.
Fuͤr krancke ſol man nicht feiſt kochen.

Ein herꝛliche Suͤltz.

NJmb ein gut Hun oder Koppen/ bereits wie es ſeyn
ſol/ ſchneids in vier theil/ ſetz es zu mit eim alten Wein/ drey

theil
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[167/0179] Der dritte Theil. Von allerhand Fleiſchwerck/ wildes vnd zames. Ein herꝛlich Eſſen vom Fleiſch. SO der Krancke Huͤner oder Fleiſch nit eſſen mag/ nimb das Fleiſch/ als von Kaͤlbern vnd Huͤnern/ hacks ſo kein als wann es gemahlen were/ darnach wuͤrtzs mit guter ſuͤſſer Wuͤrtz wol an/ ſaffers auch/ hacke Muſcatbluͤh darein/ du magſt auch Maioran/ Thimian vnnd Peterlein darein hacken/ thu wol Weinbeer darein/ wiltu/ nimb darzu Meerdraͤubel von Steinen oder Kernen gereiniget/ ſaltz es recht/ thu es in ein kachel oder haͤfelein/ das nicht weit ſey/ thu Wein vnd Waſſer daran/ laß ſieden/ ruͤhr es nicht/ ſo wird das Fleiſch wider an einander ſie- den/ wie du mehr haſt/ aber behalts/ las das Fleiſch ein wenig erkal- ten/ ſchneids zu Schnitten wie weiß Brot/ legs inn heiß Schmaltz/ bachs ſchnell braun/ legs in ein Schuͤſſel/ mach ein gut ſuͤß bruͤhlein daruͤber/ von Zimet/ Zucker vnnd kraͤfftigen Wein/ oder nimb die Bruͤh darein das Fleiſch geſotten iſt/ welches das beſt/ allein bereits mit Zimet vnd allerhand Gewuͤrtz ab/ machs ſuͤß/ oder laß es alſo: Du magſt auch wol Zucker ins Fleiſch thun/ ſo wird es vñ die bruͤh ſuͤß/ wuͤrtz | es beſſer/ thu Weinbeer darein/ laß ſieden/ geuß daruͤber/ beſtrew es wol mit Zimet. Wann mans auff dem Roſt abtrocknet/ vnnd ſchoͤn braun macht/ iſt beſſer dann im Schmaltz bachen/ vnd mit einer Bruͤh wie Fiſch begoſſen/ oder wann mans fuͤr geſunde leut kochet/ ſo hacke Speck grob darein/ ſo treuft ſichs ſelbſt/ auch ſonſt ſol man feiſt/ als rinden Marck drein hacken/ ſo vil von noͤten. Fuͤr krancke ſol man nicht feiſt kochen. Ein herꝛliche Suͤltz. NJmb ein gut Hun oder Koppen/ bereits wie es ſeyn ſol/ ſchneids in vier theil/ ſetz es zu mit eim alten Wein/ drey theil

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 167. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/179>, abgerufen am 22.11.2024.